Varmepumper

Varmepumper er en populær løsning, når huset skal opvarmes. Denne varmekilde er nemlig både en økonomisk og grøn løsning, der samtidig bidrager positivt til det sunde indeklima. Varmepumper kommer i flere størrelser og modeller, men kan deles op i tre kategorier: Luft til luft, luft til vand og jordvarmepumpe. Vi dykker ned i alt om varmepumper i denne guide.

En varmepumpe er kort fortalt et varmeanlæg, der udnytter varmeenergi fra enten luften eller jorden til at opvarme dit hus. Varmepumper kan anvendes hele året også selv, når der er frostgrader.

Bedre indeklima og komfort

Få et sundere indeklima og en bedre komfort med en varmepumpe, der kommer kulde, træk, fugt og skimmelsvamp til livs.

Mindre varmeudgifter

Du sparer mange penge, hvis du udskifter elvarmen eller det gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe.

Ryk en energiklasse op

Varmekilden spiller en stor rolle i forhold til din energimærkning. Udskifter du elvarmen med en varmepumpe kan du nemt rykke 1-2 energiklasser op.

Øg salgsværdien

Dit hus kan stige i værdi, når du udskifter varmekilden. For mange købere er det en væsentlig købsfaktor, hvad det koster at varme et kommende hus op.

Hvad sparer jeg ved at få en varmepumpe?

Som tommelfingerregel lyder det, at du kan spare omkring 12.000 kr. om året på din varmeregning, når du får installeret en varmepumpe som varmekilde i stedet for olie- eller naturgasfyr. Er husets varmekilde el-radiatorer, er besparelsen langt større.

Grundet de store besparelser på varmeregningen betaler varmepumperne ofte også sig selv hurtigt hjem. En luft til luft- og luft til vand-varmpumpe er tjent hjem efter 3-5 år, mens jordvarmepumpen er tjent hjem efter 5-10 år. Varmepumperne er derfor det man kalder rentable, hvilket betyder, at de betaler sig selv hjem i installationens levetid.

Dit hus skal være velisoleret, når du får en energieffektiv varmekilde som en varmepumpe. På den måde siver den billige og grønne varme, som varmepumpen sørger for, ikke ud og fyrer for fuglene i haven. Vil du læse mere om efterisolering af dit hus, så har vi samlet en guide om isolering fra A-Å lige her:

I vores energiberegner kan du slå husadressen op og se, hvor energieffektiv din varmekilde er.

Find en varmepumpemontør

Vi har udvalgt en række firmaer, der kan hjælpe med din varmepumpeforespørgsel

Lån til varmepumpen

Drømmer du om en ny varmepumpe, så tilbyder Danske Bank og Realkredit Danmark et lån til energiforbedringer i din bolig, uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Lånet dækker energirenoveringer på Energistyrelsens positivliste fra Byggepuljen, hvilket også gælder varmepumper og jordvarme.

Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.

Varmepumper og indeklima

Varmepumper giver også et bedre indeklima, da denne energivenlige varmekilde mindsker risikoen for fugtgener og sundhedsskadelige svampe. Indeklimaet bliver bedre, fordi varmen med en varmepumpe cirkuleres rundt i huset og dermed reducerer forekomsten af skimmelsvampe. En anden positiv gevinst ved en varmepumpe er, at den også kan sænke den indendørs temperatur på de glohede sommerdage, så man har et behageligt indeklima året rundt.

Vi bruger i gennemsnit størstedelen af vores tid indendørs og derfor har indeklimaet stor betydning for vores velbefindende. Ønsker du at blive klogere på, hvad du kan gøre for at styrke indeklimaet i din bolig, så har vi samlet en række gode råd lige her:


Luft til luft-varmepumpen


Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe?

Luft til luft-varmepumpen er en vedvarende energikilde, hvilket betyder, at det er en CO2-venlig energiform til gavn for både dit energiforbrug og vores fælles klima. Det kommer nok ikke som den store overraskelse for de fleste, at denne type varmepumpe udnytter den energi, der er i udeluften til at levere varme til boligen.

Du skal regne med, at det tager 1 dag at installere en luft til luft-varmepumpe. Installationen skal ske af en varmepumpemontør, der er autoriseret til at installere pumpen.

En luft til luft-varmepumpe består typisk af en udedel, der er monteret uden på huset og en indedel, som sidder på indervæggen inde i huset. En varmepumpemontør borer et hul i ydervæggen og fører rørene gennem hullet og tætner hullerne efterfølgende. Rørene er isolerede, så de holder varmen i det kølemiddel, der løber i varmepumpens rør. Udedelen skal sidde så tæt på indedelen som muligt, så rørene skal trækkes kortest muligt.

Luft til luft varmpepumpe
Luft til luft-varmepumpe

Hvornår er en luft til luft-varmepumpe en god ide?

Luft til luft-varmepumper er gode til opvarmning af mindre helårshuse, sommerhuse eller som et supplement til den eksisterende varmekilde i boligen. En luft til luft-varmepumpe dækker op til 70 procent af dit varmeforbrug. Ønsker du en varmepumpe til et større hus og som kan opvarme i hele fyringssæsonen, bør du overveje om en luft til vand- eller jordvarmepumpe er en bedre løsning, da disse varmepumpetyper er mere effektive til opvarmning af større arealer.


Luft til vand-varmepumpen


Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?

Luft til vand-varmepumpen er en god idé at få, hvis dit hus i dag har et fyr – olie, naturgas eller pillefyr – gulvarme, eller har elradiatorvarme. Hvis du har fjernvarme, kan det ikke altid svare sig at få en luft til vand-varmepumpe.

Luft vand varmepumpe
Luft til vand-varmepumpe

Hvor en luft til luft-varmepumpe er en mere simpel installation, skal luft til vand-varmepumper tilkobles radiatorer og/eller varmerør for at fungere. En luft til vand-varmepumpe udnytter varmeenergien i luften og omdanner den til varme i huset og varmt brugsvand. Udedelen af varmepumpen er placeret tæt på dit hus og er denne del, der trækker udeluft ind. Det opvarmede kølemiddel i varmepumpens slange ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel, som opvarmer vandet i huset.

Selvom det hedder en luft til vand-varmepumpe, så skal varmepumpen stadig bruge strøm for at fungere, men du skal regne med, at varmepumpen producerer cirka 3-4 kWh varme for hver kWh el, den forbruger. 

Du skal regne med, at det tager omkring to dage at installere en luft til vand-varmepumpe. Installationen skal ske af en varmepumpemontør, der er godkendt til at installere pumperne.


Jordvarmepumpen


Jordvarme adskiller sig fra de to andre varmepumpetyper ved, at jordvarmeslanger graves ned i husets have. Slangerne henter energi fra jorden, som bruges til at opvarme huset og brugsvandet i boligen. I nogle tilfælde kaldes denne type også en luft til jord-varmepumpe.

Vi har faktisk valgt at skrive en hel side om jordvarme, så du kan blive meget klogere på alt om jordvarme.


Hvad koster varmepumper?

Som det gælder med alle varmekilde-installationer kan prisen variere alt efter størrelsen på anlægget og hvilken model du ønsker. Det anbefales helt klart, at du vælger en så energirigtig model som muligt, altså en A+ model eller bedre.

Sammenligner du luft til vand-varmepumpen med jordvarmepumpen, så er er et jordvarmeanlæg en smule mere økonomisk i forhold til varmeregningen. På den anden side er jordvarmeanlægget også en del dyrere og kræver plads til jordslangerne i haven.

Indhent 3 konkrete tilbud
på dit energirenoveringsprojekt

Støjer varmepumper?

Nyere varmepumpemodeller er blevet væsentligt mere støjsvage end førhen. Dermed ikke sagt, at varmepumper er fuldkommen lydløse. Det anbefales derfor, at du ikke får monteret varmepumpen lige uden for soveværelsesvinduet eller tæt på naboens skel, så du undgår at generere.

Energistyrelsen har faktisk lavet en støjberegner til varmepumper, så du nemt kan slå op om din varmepumper overholder reglerne for, hvor meget din varmepumpe må støje ved skellet til naboen.


Skrotningsordning, fradrag og tilskud

Du har faktisk mange økonomiske tilskudsmuligheder, når du ønsker en varmepumpe. De forskellige ordninger og tilskud kan dog ikke kombineres. Vi ser nærmere på dem her.

Skrotningsordningen er en abonnementsløsning til varmepumper

Når du skrotter dit gamle olie- eller naturgasfyr kan du købe en varmepumpe på abonnement gennem en såkaldt “energitjenesteleverandør”, som er godkendt af Energistyrelsen. Energitjenesteleverandøren kan maksimalt opnå 25.000 kr. pr. varmepumpe. Bor du i et eksisterende fjernvarmeområde eller i et område, der er udlagt til fjernvarme, så kan du ikke benytte dig at ordningen. Ordningen gælder:

Energitilskuddet

Du kan få dækket op til 28.000 kroner af energitilskuddet, når du udskifter den gamle varmekilde med en varmepumpe som enten er luft-vand eller jordvarme. For at få energitilskud til konvertering til varmepumpe skal flere betingelser være opfyldt:

Energistyrelsens VE-godkendelsesordning er en ordning, der giver installatør- eller montørvirksomheder papir på, at de kan installere vedvarende energianlæg af høj kvalitet.

Håndværkerfradrag

Du kan få håndværkerfradrag på alle tre typer af varmepumper. Fradraget er på 25.000 kr. pr. person over 18 år i husstanden i 2021. Det er dog ikke muligt at kombinere håndværkerfradraget med energitilskuddet. I 2022 falder håndværkerfradraget til 12.900 kr.

Find en varmepumpemontør

Vi har udvalgt en række firmaer, der kan hjælpe med din varmepumpe- eller jordvarmeopgave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

8 kommentarer

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Peter

Tak for dit spørgsmål. Det er ikke os, men Energistyrelsen, der administrer puljen. De skriver dog i deres ansøgningsvejledning, at:

“Til ansøgningen skal der vedlægges dokumentation for, hvem der ejer bygningen. Her skal du angive, hvorvidt du selv ejer boligen eller ej. Der skal uploades en tingbogsattest, der viser, hvem der ejer boligen, der søges tilskud til, uanset ejerforhold.”

Det er altså vigtigt med tinglysningen som bevis på ejerskab.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej !
Gælder det også for en ansøgning om støtte til varmepumpe, at man ikke må have underskrevet en kontrakt med leverandøren inden man ansøger?
Mvh Sanne

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Sanne

Tak for din kommentar og din tilsendte mail. Her gensender jeg lige svaret 🙂

Det er faktisk kun energimærkedelen, hvor varmepumpen udskiller sig. På alle ydelserne – også varmepumpen – gælder, at man ikke må have skrevet en kontrakt med leverandøren endnu. Du må heller ikke have indkøbt materialer eller påbegyndt arbejdet.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Når man kigger på luft til vand pumper. står der eks. 35 / 55 C A+++ og A++ når man så læser omkring hvad man kan få i tilskud er det så kun det tal ved de 55 gr A++ man skal bruge ? når man skal søge tilskud ?

AvatarJens Peter Munk

*
Dette er ikke noget svar,
– men et fortvivlet spørgsmål, som jeg ikke kender svaret på.
Hvor finder jeg teksten, der beskriver nedsættelsen af el afgiften for det el-forbrug, der ligger ud over 4ooo kwh ?
Skelnes der imellem el til privat bolig og erhverv på samme matrikel ?

Hvor finder jeg teksten, der beskriver nedsættelsen af el afgiften for det el-forbrug, der ligger ud over 4ooo kwh ?
Skelnes der imellem el til privat bolig og erhverv på samme matrikel ?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Jens Peter

Tak for dine spørgsmål. Som jeg læser det gælder det helårsboliger, ferielejligheder til eget brug og sommerhuse. Privatkunder, der har et elforbrug over 4000 kWh/år, kan altså søge om at få reduceret elafgiften. Jeg vil anbefale dig at kontakte dit elselskab, som kan guide dig igennem processen.

De bedste hislner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer