Skuffende start for varmepumpepuljen

Den populære varmepumpepulje er ikke så populær mere. Rent faktisk er der forbavsende få, der har søgt om tilskud den første uge.

Mandag d. 27. maj kl. 10.00 åbnede Energistyrelsens varmepumpepulje, hvor boligejere kan søge om tilskud på 17.000 kroner til en luft-vand varmepumpe og 27.000 kroner til et jordvarmeanlæg.

Men interessen for at søge varmepumpepuljen er forbavsende lille.

En uge efter puljen åbnede, var der kun søgt for 60 millioner kroner ud af i alt 200 millioner kroner, som der er til rådighed. Det er fordelt over 3076 ansøgninger, hvoraf der er givet tilsagn til 1954 ansøgere. Det skriver TEKNIQ, der har hentet oplysningerne hos Energistyrelsen.

Dalende interesse for tilskud til varmepumpe

Der har tidligere været stor rift om midlerne i varmepumpepuljen.

Tidligere år er varmepumpepuljen, som før var en del af bygningspuljen blevet tømt på kort tid.

1. juli 2022 var der med bygningspuljen givet tilsagn om tilskud for 1.157 millioner kroner fordelt på 39.573 tilsagn og fire puljerunder. Der er tilfælde hvor puljen er tømt samme dag, som den er åbnet.

Men allerede da varmepumpepuljen for 2023 udløb, var der stadig omkring 80 mio. kr. tilbage i puljen, som boligejerne ikke havde ansøgt om. Og den kedelige tendens ser ud til at gentage sig i 2024.

Hvor mange midler er der i varmepumpepuljen?

  • 2024: 221 mio. kr.
  • 2025: 161 mio. kr.
  • 2026 og 140 mio. kr.

Når puljen ikke tømmes eller benytter ansøgere sig ikke af deres tilskud, bliver de resterende beløb fordelt ud på de efterfølgende års puljer.

Puljen fungerer ikke optimalt

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne peger man på, at den lille søgning til varmepumpepuljen til dels skyldes at puljen er sæsonbestemt. Bæredygtighedschef Troels Hartung har udtalt i en artikel:

“Det gode vejr og sommerstemningen spiller formentlig ind, og skaber en lavsæson for varmekonvertering. Når solen skinner og temperaturen er høj, så fylder varmepumper, fjernvarme og gasfyr ikke for den enkelte. Det er helt forventeligt, at interessen er lav i sommermånederne, hvor de fleste hellere vil bruge pengene på sommerferien end på en ny opvarmningsform.”

Alt for mange boliger opvarmes med fossile brændstoffer

Det anslås, at der i Danmark er et sted mellem 350.000 og 400.000 danske boliger, der bliver varmet op med olie- eller gasfyr.

Mange danskere har et ønske om at udskifte gas- eller oliefyret. Det viser en ny undersøgelse, som TEKNIQ Arbejdsgiverne og interesseorganisationen Synergi står bag. Her svarer 61 procent, at de gerne vil skifte deres olie- eller gasfyr ud.

Samtidig svarer 33 procent, at de ikke har råd.

Prisen på gas er lav og har været det i en længere periode – og det er en af faktorerne til, at incitamentet til at afskaffe fyret og udskifte det med en grønnere varmekilde er dalet. Det er nemlig en bekostelig affære at installere en varmepumpe – også selvom man er berettiget til tilskud.

69 procent af udfasede gasfyr erstattes med fjernvarme

Fjernvarmeprojekter og udfasning af naturgas i fjernvarmeområder fortsætter med høj hastighed på udvalgte villaveje, hvor mange gasfyr bliver udfaset. Gasselskabet Evida bekræfter dette med deres seneste statistik fra april måned, som viser, at 69 % af de udfasede gasfyr erstattes med fjernvarme.
Kilde: Dansk Fjernvarme

Sådan kan man få danskerne til at skifte til varmepumper

Det er ikke kun interessen for tilskudspuljerne, som er dalet gevaldigt. Det samme er interessen for at installere varmepumper i de danske husholdninger. I årets første kvartal faldt salget af vandbårne varmepumper med hele 81 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Dette på trods af, at politikere i 2022 blev enige om, at det skal være slut med at opvarme med gas i danske boliger i 2035. Det er dog ikke vedtaget ved lov, og det efterspørger flere parter nu. Blandet andet TEKNIQ Arbejdsgiver og Synergi, som også påpeger, at det ikke skal være muligt at installere nye gasfyr fremover.

Og ydermere påpeges det, at varmepuljen i stedet for at være en pulje, der åbner på specifikt udvalgte tidspunkter, bør være et fradrag, der gælder hele tiden.

Vidste du?

 I dag er der omkring 400.000 olie- og gasfyr i danske boliger. Dette antal forventes at falde til 235.000 i 2030 og til 127.000 i 2035. Ifølge EU’s nye bygningsdirektiv skal individuel opvarmning i hele EU være fossilfri inden 2040.
Kilde: Synergi

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 kommentarer

AvatarHenrik Andersen

Hej Hvorfor kan jeg ikke søge tilskud på adressen Bækager alle 50 i greve

Viser 0 af 16 kommentarer

Vis flere kommentarer