Varmepumpepulje
2023 -2026

Ny varmepumpe

I 2023 vil der blive ændret i bygningspuljen, så der vil blive oprettet en separat pulje til varmepumper. Den eksisterende bygningspulje vil i stedet fokusere på konkrete energieffektiviseringsprojekter, såsom installation af varmegenvinding i ventilationssystemer, etablering af vandbårne radiatorsystemer og efterisolering.

Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvornår den nye varmepumpepulje vil åbne, men Energistyrelsen forventer, at det vil ske i løbet af første halvår 2023.

Hvad kan man få tilskud til i varmepumpepuljen?

Det forventes, at varmepumpepuljen udelukkende giver tilskud til:

Der er ikke tilskud til luft-luft varmepumper.

Det har tidligere været sådan, at du skal bo i et område uden adgang til fjernvarme hvis du skal være beretiget til tilskud til en varmepumpe.

Hvor mange penge er der i bygningspuljen?

Finansloven for 2021 afsatte flere midler til at søge om tilskud til energiforbedringer, hvilket også øgede midlerne til Bygningspuljen. Følgende beløb er forløbigt tildelt til bygningspuljen:


  • 2021: 675 millioner kr.
  • 2022: 375 millioner kr.
  • 2023: 320 millioner kr.
  • 2024: 315 millioner kr.
  • 2025: 230 millioner kr.
  • 2026: 200 millioner kr.

Her er det meningen, at 70 procent skal gå til varmepumpepuljen.

13.000 husejere kan få tilskud til varmepumper i 2023

I 2023 er der allokeret 320 milllioner, hvilket betyder, at der i 2023 er 224 millioner til varmepumper. Det svarer ifølge Tekniq til, at cirka 13.000 husejere kan få tilskud til varmepumper i 2023.

Hvor meget kan man få i tilskud?

Der er endnu ikke oplyst noget konkret, men flere kilder melder, at den kommende varmepumpepulje vil være mere forenklet og ensartet end tidligere puljer. Derfor vil der kun være to beløbsstørrelser uanset husets størrelse og energimærke. Disse lyder formentligt på:

Det burde også være muligt at kombinere tilskud fra varmepumpepuljen med afkoblingsordningen, der giver boligejeren mulighed for at spare de ca. 8.000 kroner, som det koster at blive afkoblet.

Hvordan søger man om tilskud fra varmepumpepuljen?

Detaljerne for den kommende varmepumpepulje er endnu ikke offentliggjort, men meget tyder på, at ansøgningsprocessen kommer til at minde de tidligere ansøgningsprocesser, hvor der er mulighed for at søge via Energistyrelsens hjemmeside.

Det er med stor sandsynlighed en ansøgningsproces, hvor der gives tilsagn om tilskud efter først-til-mølle-princippet.

Det har tidligere været sådan, at man skal have tilsagn om tilskud før arbejdet igangsættes. Tilskud kan typsik ikke søges med tilbagevirkende kraft.

Hvornår åbner varmepumpepuljen 2023?

Der er ikke nogle, der kender det præcise tidspunkt for, hvornår man kan søge om tilskud fra varmepumpepuljen. Dethar tidligere været meldt ud, at Energistyrelsen forventer, at den åbner i løbet af 1. kvartal 2023. I marts 2023 er denne formulering dog ændret til i løbet af første halvår 2023.

I Energihjem.dks nyhedsbrev skriver vi ud, når vi kender datoerne for, hvornår varmepumpepuljen åbner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her:

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *