Endelig: Varmepumpepuljen åbner til september

Den længe ventede pulje til nye varmepumper åbner i midten af september. Et nyt IT-system og manglende fjernvarmeplaner fra kommunerne har været årsagen til, at puljen, der oprindeligt skulle være åbnet i første kvartal, først åbner til efteråret.

Danske boligejere og installatører kan glæde sig over, at de 251 millioner kr., der er afsat til opsætning af nye varmepumper, kommer i spil i september. Det blev meldt ud af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i Børsen fredags i sidste uge.

Den præcise dato er endnu ikke oplyst, men ifølge Energistyrelsen vil varmepumpepuljen åbne i midten af september. Varmepumpepuljen gør det muligt for cirka 12.500 private boligejere at søge om tilskudskroner til etablering af enten luft-vand varmepumper eller jordvarme.

Det har været meget frustrerende for både boligejere og installatørere, at varmepumpepuljen blev udskudt igen og igen.

Måtte ikke blokere for mulige fjernvarmeområder

Landets kommuner skulle ved årsskiftet 2022-2023 have færdiggjort deres fjernvarmeplaner. Her et halvt år efter er der stadig 47 kommuner, der mangler at indsende alle planer. Hvorvidt man bor i et område, der er tilskudsberettiget, afhænger af disse planer. Og det har været med til at bremse åbningen af varmepumpepuljen, der oprindeligt skulle være åbnet i første kvartal 2023.

Klimaminister Lars Aagaard har af samme grund meldt ud, at han ønsker at lade tilskudskronerne fra varmepumpepuljen flyde ud i alle egne – også der, hvor kommunerne endnu mangler at færdiggøre deres varmeplaner.

– I de dele af landdistrikterne, hvor der er længere mellem husene, og hvor der ikke er udsigt til fjernvarme eller andre kollektive varmeforsyningsløsninger, er varmepumpen et oplagt alternativ. Her er tilskuddet til varmepumper vitalt for, at olie- eller naturgasfyret rent faktisk bliver udfaset. Det skyldes, at boligejere i landdistrikterne ikke har samme adgang til finansiering af større energirenoveringer – blandt andet på grund af manglende friværdi i boligen. Derfor er det helt uholdbart, at danskere i landdistrikterne må vente i det uvisse på at få tilskud til at skifte deres gamle olie- og gasfyr ud med en varmepumpe, fortæller Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd i en fælles pressemeddelelse med brancheorganisationen TEKNIQ.

Klimarådet vurderer…

….at fordelingen af varmepumper og fjernvarme skal være 50/50. De mener derfor, at der frem mod 2030 vil blive udskiftet cirka 226.000 gas-, olie og pillefyr med varmepumper, mens 174.000 vil blive tilsluttet fjernvarme.

Nyt IT-system har forsinket processen

Det er ikke kun fjernvarmeplanerne, der har forsinket varmepumpepuljen. Også et nyt IT-system, der skal gøre ansøgningsprocessen lettere, har været med til at forsinke processen.

”De andre år har det været en lidt for tung ansøgningsproces. Nu har vi forberedt et nyt it-system, så folk, der søger, men ikke er berettigede, hurtigt får besked om, at de ikke er berettigede,” siger Lars Aagaard til Børsen.

Det er meningen at ansøgningsprocessen skal automatiseres yderligere, så borgerne skal dokumentere mindre og samtidig får hurtigere svar.

Få direkte besked i indbakken

Når de præcise detaljer er meldt ud, sørger vi her på Energihjem.dk for at sende et nyhedsbrev ud. Her vil vi både oplyse, hvordan du ansøger, hvem der kan ansøge og hvornår du kan ansøge. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet, hvis du ikke allerede er tilmeldt her:

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

36 kommentarer

AvatarChristian Riemer

Hej
Der skrives og informeres om, at der ikke kan søges tilskud, hvis der forventes på sigt, at der i ens område etableres fjernvarme. Jeg har fået oplyst af kommunen at det forventes at fjernvarme nok bliver etableret om ca. 8 år.
Kan vi søge om tilskud til en luft til vand varmepumpe?
Venligst Christian

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Christian

Mange tak for din kommentar. Nej, det vil jeg mene, at I ikke kan. Energistyrelsen oplyser, at vil man søge om tilskud til en varmepumpe, skal man opfylde 5 krav, og ét af de krav er, at ens bolig ikke må ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Hej vil gerne spørge om jeg kan søge den 12 September ?
Jeg fik lavet Nilan Comfort 200 top med CTS 400 styring inkl. fugtstyring .
Dengang blev det udskudt og udskudt med at søge jeg havde fået matr. På lager

AvatarMaria Carlsen

Hej Aase,

Mange tak for din henvendelse. Det lyder desværre som om, at du har fået opsat varmepumpepumpen allerede. Det er desværre ikke muligt at søge på bagkant. Energistyrelsen giver ikke tilskud hvis der ikke har været tilsagn om tilskud inden man er gået igang. Beklager.
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 36 kommentarer

Vis flere kommentarer