Mindre varmeudgifter
Når du optimerer klimaskærmen med energirigtige vinduer og døre, er der penge at hente i form af en varmebesparelser, da dit hus bliver bedre til at holde på varmen
Når du udskifter de gamle vinduer, ruder eller døre i huset ud med energirigtige modeller, kan det resultere i store energibesparelser og et bedre indeklima. På denne side har vi samlet alt om vinduer, døre og energiruder, så du nemt kan få overblikket.
Energirigtige vinduespartier og tætte døre er ikke kun med til at nedbringe din varmeregning, men bidrager også til et sundere indeklima i huset. Vinduer og døre er en del af husets klimaskærm og en tæt klimaskærm mindsker at varmen siver ud, men også at du oplever mindre træk og kulde og dermed øger komforten i hjemmet.
Samtidig klæder nye vinduer og døre også husfacaden og kan derfor blandt andet være en forbedring, der kan få dit hus til at stige i værdi. Oplever du støjgener kan nye vinduer og døre også være med til at mindske støjniveauet. Vi har samlet en oversigt over fordelene ved vinduer og døre her.
Når du optimerer klimaskærmen med energirigtige vinduer og døre, er der penge at hente i form af en varmebesparelser, da dit hus bliver bedre til at holde på varmen
Få et sundere indeklima og en bedre komfort med nye vinduer og døre, da du mindsker kulde, træk, fugt og skimmelsvamp.
Dit hus kan stige i værdi, når du får nye vinduer og døre. For mange købere er det også en væsentlig købsfaktor, hvad det koster at varme et kommende hus op.
Vi bruger i gennemsnit størstedelen af vores tid indendørs og derfor har indeklimaet stor betydning for vores velbefindende. Det er derfor vigtigt, at indeklimaet i din bolig er sundt.
I flere vinduer og døre er der indbygget friskluftventiler, som sikrer naturlig ventilation og et sundere indeklima. Får du nye vinduer, som er velisolerede og tætte skal du være opmærksom på, at den naturlige ventilation måske ikke altid er nok. Her vil et ventilationsanlæg med varmegenvinding være en fordelagtig investering.
I Danmark er der mange husejere, der har store besparelser i vente ved at udskifte boligens vinduer og døre. Det skyldes at rigtig mange boliger i Danmark er bygget i 1960’erne og 1970’erne og en stor del af dem, har ikke fået skiftet vinduerne eller dørene ud i mange år.
Der findes en ganske let måde at tjekke om vinduer og døre i dit hus bør udskiftes. En blæsevejrsdag kan man stille sig hen til dørene og vinduerne og mærke om det trækker igennem – er dette tilfældet bør man overveje at udskifte dem. Ligeledes hvis du kan se sprækker i vinduesrammen, eller råd i træet, er det tegn på, at der er et behov for udskiftning. Er du i tvivl kan du også altid invitere håndværkeren besøg, som kan besigtige dine vidnuers tilstand.
Er der energigevinst ved at udskifte vinduer og døre i dit hus? Find ud af det ved at indtaste din adresse i vores energiberegner.
Find ud af, hvilken energiklasse huset har potentiale for at rykke op i, og bliv klogere på de energirenoveringer, der kan betale sig for dig at igangsætte.
Nye døre og vinduer kan være en forholdsvis dyr renovering og derfor låner flere boligejere til denne energirenovering. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig, uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.
Du kan låne til udskiftning af ovenlysvinduer, ydervinduer og yderdøre, samt montering af forsatsramme eller koblet ramme på vinduer med 1 lag glas.
Kært barn har mange navne, og når du skal søge viden om nye vinduer, døre eller ruder vil du med stor sandsynlighed falde over mange betegnelser, der dækker over det samme. Lavenergivinduer, energivinduer og energiklassevinduer er blot nogle af de betegnelser, der dækker over vinduer, som er energirigtige. Her har vi samlet alt om energirigtige vinduer.
Er dine vinduer af ældre dato og utætte, så er det ved at være tid til en udskiftning. Når du vælger et nyt vindue, er det naturligvis vigtigt at det passer til husets udseende, men det er også vigtigt, at vinduerne er energirigtige. Det er også vigtigt at selve karmen rundt om vinduet er tæt og velisoleret.
Der er krav til vinduer i Bygningsreglementet. Når du udskifter vinduer i opvarmede rum, skal de nemlig have energimærke A. Vinduer uden energimærke er tilladt, hvis du kan dokumentere, at egenskaberne er de samme. Fra den 1. januar 2021 blev det et krav, at det kun må være vinduer svarende til energimærke A, der er tilladt både når du udskifter vinduerne og du bygger nyt.
Helt fagteknisk kan du finde ud, hvor energirigtig vinduet er, hvis du kigger på værdierne: Uw og Eref.
Lav Uw-værdi betyder, at vinduet slipper meget lidt varme ud om vinteren. Jo lavere værdi – jo bedre.
Positiv Eref betyder at vinduet i løbet af vinterhalvåret vinder mere varme fra solen, end det slipper ud. Eref kaldes også ‘energibalancen’ og gælder for et referencevindue i en bestemt størrelse. I tilbuddet fra håndværkeren er energibalancen for hver type vindue angivet med symbolet Ew.
Energistyrelsen har lavet en såkaldt ”positivliste”, hvor du kan slå de forskellige vinduesmodeller op.
Kilde: Energistyrelsen
Det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige vinduestyper. Vi har derfor samlet en oversigt over vinduestyperne her, så du også kan blive klogere på, hvordan de bedst udskiftes.
Vinduer uden sprosser er en yderst almindelig vinduestype i huse og byggerier fra 1960’erne og senere. Denne vinduestype har ofte en termorude eller energirude.
Vinduer med sprosser er vinduer opdelt i mindre felter med såkaldte ”sprosser”. Antallet af sprosser kan variere fra vindue til vindue. Denne vinduestype kaldes også ofte bondehusvinduer.
Dannebrogsvinduer er, som navnet hentyder, et klassisk danske vindue, som er inddelt i fire felter ligesom det danske flag.
Palævinduer er en anden vinduestype og ses ofte på ældre huse som patriciervillaer og murermestervillaer. Denne vinduestype har mindst 4 rammer og minimum 1 lodret og 1 vandret sprosse i hver ramme.
Forsatsvinduer er en vinduestype, der faktisk består af to vinduer i ét. Helt konkret har man et vindue uden sprosser som monteres på vinduets karm. Denne vinduestype kan være besværligt at åbne, da det inderste forsatsvindue åbner indad og det udvendige, oprindelige vindue åbner udad. Denne vinduesløsning er isolerer rigtig godt og bedre end udskiftning til nye termovinduer.
Det spørgsmål er svært at svare sort/hvidt på. Kvaliteten af vinduer kan variere meget fra model til model, ligesom at nogle hustyper bedst er egnet til nogle vinduestyper frem for andre. Når du skal vælge, hvilken vinduestype der passer bedst til dit hus, så bør du overveje:
I forhold til materialevalg, så har ældre hustyper ofte fyrretræsvinduer, mens nyere vinduestyper er i vedligeholdelsesfrit aluminium eller plastik. Overvej også valget af materialer i forhold til, hvad der vil klæde husets facade.
At det er et krav, at mindst et vindue i hvert rum skal kunne fungere som en redningsåbning? Det betyder helt konkret at minimum et vindue i rummet skal have en redningsåbnings højde plus bredde skal være mindst 1,5 meter. Højden skal være min. 60 cm og bredden min. 50 cm.
Skyldes behovet for nye vinduer, at der er gået råd og svamp i konstruktionen, så kan du med fordel undersøge om forsikringselskabet vil dække en del af udskiftningen.
Generelt er det en god ide, at du meddeler dit forsikringselskab, når du har fået nye vinduer i huset, så de kan notere det i deres system.
Er vinduerne i dit hus i god stand kan du vælge ikke at udskifte hele vinduet, men i stedet få udskiftet termoruderne med energiruder. Det er nemlig en billigere løsning. Er du i tvivl, om hvorvidt du skal reparere eller udskifte vinduerne, så er det en god idé at spørge en håndværker til råd, som kan vurdere vinduernes tilstand.
En energirude er en termorude, hvor et eller flere af glassene er energiglas. En energirude består af 2 eller 3 lags ruder, hvor mindst ét lag glas har en metalbelægning. Derudover er energiruder kendetegnet ved, at den almindelige luft er skiftet ud med argon mellem glassene, hvilket forbedrer isoleringsevnen. Argon er en gasart, der mindsker den cirkulation, der opstår når den kolde luft fra ydersiden møder den varmeluft fra indersiden. En almindelig termorude består derimod af to lag glas med luft i mellem.
Forskellen på 2-lags energiglas er, at det har energimærket B imens 3-lags glas har en bedre isoleringsevne og energimærkningen A. Husk også at overveje, hvorvidt du skal have lydisolerende ruder, så du undgår larm og støj udefra.
Ligesom med dine vinduespartier er det også vigtigt, at husets døre er tætte og velisolerede. Vi ser nærmere på energirigtige dørpartier her.
Om det er yderdøren, terrassedøren eller altandøren du ønsker at udskifte, er det fordelagtigt for dig at tænke en energirigtig model ind, når en ny skal monteres. Ser vi på yderdøren anbefaler Energistyrelsen at den minimum har 25 mm isolering. For at opnå lavenerginiveau skal du dog vælge en yderdør med mindst 35 mm isolering og en eventuel 3-lags glasrude i. Ligesom det er med vinduespartier og ruder er det en god idé også at tænke på lydisoleringsniveauet, når du skal vælge en ny dør til huset.
Den generelle anbefaling lyder, at du ikke skal begive dig i kast med at udskifte ruder, vinduer eller døre selv medmindre du har fuldkommen styr på, hvad du laver og erfaring med tømrer- eller glarmesterarbejdet. Vi anbefaler derfor, at du bruger en professionel håndværker til arbejdet.
Tror du på dine færdigheder som håndværker, så er det utroligt vigtigt, at du er opmærksom på, at vinduer og døre sidder helt korrekt og er forsvarligt tætnet. Er vinduet eller døren ikke tætnet korrekt kan det nemlig medføre fugt- og skimmelskader i dit hjem.
Udskiftning af døre, vinduer eller ruder kan være en rigtig god forretning, hvis de gamle er slidte eller dårligt isolerede. Prisen på døre og vinduer varierer meget, men nedenfor har vi samle nogle priseksempler på vinduer, som Bolius har udarbejdet. Du er også velkommen til at benytte vores service til at indhente uforpligtende tilbud fra kompetente fagfolk. Vær opmærksom på, at størstedelen af håndværkervirksomheder selv vil indkøbe vindues- og dørpartier, så de kan sikre sig, at de er i en kvalitet, de kan stå på mål for.
Prisen på vinduer varierer meget alt efter størrelsen på vinduerne, materialevalget, isoleringseffekt og producenten. Nedenstående priser er inkl. moms og skal ses som vejledende:
Kilde: Bolius
Energistyrelsens tilskudspulje indebærer også vinduesudskiftning. Udskiftning af dørhøjt vindue (terrassedøre, skydedøre, foldedøre o.l.) er fjernet fra tilskudslistens positivliste i juni 2021.
Når du søger om tilskud til vinduer skal du melde om det er energiklasse 1 eller 2. Her er sidstnævnte den energiklasse, der giver den største energibesparelse.
Få professionel hjælp til at skifte dine vinduer og døre
Tømrerfirmaet Halberg & Christensen ApS er din ekspert indenfor vinduer og døre
12 kommentarer
Kan en boligforening få tilskud til udskiftning af vinduer energimærke A og yderdøre
Hej Dina,
Tak for din henvendelse. Lige nu ved vi desværre ikke særlig meget om de kommende tilskudspuljer. Det har tidligere været muligt for boligforeninger at søge energitilskud til nye vinduer, men vejen dertil har været lidt kringlet for mange. Nu bliver energitilskuddet delt op i to puljer, hvor den der kommer til efteråret efter sigende vil allokeret til blandt andet vinduer. Jeg kan dog ikke udtale mig yderligere om, hvordan tilskudspuljen kommer til at være. Her på portalen kan du holde dig opdateret, når der er noget nyt – og du kan læse lidt mere her: https://energihjem.dk/tilskud/
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk 🙂
Hej.
Vi har fået tilskud til nye vinduer. Men jeg er I tvivl om at der også stilles krav til håndværkeren der skal sætte vinduerne i, ligesom en håndværker skal være VE mærket til varmepumper, Eller kan man vælge en hvilken som helst tømrer til at sætte vinduerne i også selv stå for indkøb af de rigtige energimærket vinduer?
Hej Camilla
Tak for dit gode spørgsmål. Energistyrelsen skriver selv følgende:
“Du kan ikke få tilskud til gør det selv-projekter. For at kunne få tilskud til et tiltag skal arbejdet med at udføre tiltaget foretages af en virksomhed. Dette dokumenterer du med en faktura for det udførte arbejde og dokumentation for, at fakturaen er betalt. Du må gerne selv indkøbe materialer, så længe et firma udfører tiltaget. Vær opmærksom på retningslinjerne for regningsbilag og dokumentation som beskrevet i § 24 og § 25 i bekendtgørelsen”
Læs mere her: https://sparenergi.dk/sites/forbruger.dk/files/contents/publication/ansoegervejledning-til-bygningspuljen/ansoegningsvejledning_september_2021-v2.pdf
De bedste fredagshilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Viser 0 af 12 kommentarer