Energitilskud til nye vinduer

Vinduer kan have mange udtryk og former men uanset udtryk og form, så er vinduer en fast bestanddel af en bolig. Vinduer kan trække eller punktere, som kan give køligere vintre indendørs og en dyrere varmeregning. Nye lavenergivinduer kan være løsningen til et bedre indeklima og en billigere varmeregning. Vi giver dig her information om udskiftning af vinduer og energitilskud, hvis du overvejer eller står over for en vinduesrenovering i din bolig.

OBS: Nyt energitilskud
Du kan i perioden 2020-2026 søge om tilskud til bl.a. isolering, varmepumper og vinduer, når Energistyrelsen løbende åbner op for ansøgning. Læs mere om det aktuelle energitilskud her.

Ruder og vinduer er en af de væsentligste kilder til et køligere indeklima og en højere varmeregning end nødvendigt i en bolig. Der kan være store energibesparelser at hente, hvis man vælger at få udskiftet sine ruder eller vinduer. Utætte vinduer eller vinduer, som er itu, har som regel en dårlig isoleringsevne. Det kan ofte betale sig at udskifte eller forny dem. Dårligt isolerede vinduer kan ikke kun aflæses på varmeregningen, de kan som beskrevet også have stor betydning for indeklimaet i boligen. De kan nemlig være skyld i træk, kulde og eventuel ubehag for husets beboere.

Få både energitilskud og håndværkerfradrag

Der er udsigt til at spare en del penge på din vinduesrenovering, fordi man både kan modtage energitilskud og anvende dit håndværkerfradrag på renoveringen, hvis de nye vinduer giver en grønnere løsning end den oprindelige. Man kan få håndværkerfradrag på arbejdet på 12.000 kroner om året pr. person over 18 år med bopæl i husstanden i 2017.

Derudover kan man få energitilskud, fordi man mindsker boligens energiforbrug ved vinduesrenoveringen. Alle kan modtage energitilskuddet, som er kontant, skattefrie penge lige i lommen på bygherren. Jo mere besparelse du opnår på energiforbruget i forhold til den tidligere løsning, jo højere et energitilskud vil man modtage. Energitilskuddet skal ansøges, før arbejdet påbegyndes og materialer indkøbes. Man vil ikke kunne få tilskud med tilbagevirkende kraft.

Eksempler

Eksempel 1:
En familie i Herlev lige uden for København udskiftede deres termoruder med lavenergivinduer. De udskiftede vinduer svarende til 40 kvadratmeter og ovenlysvinduer svarende til 6 kvadratmeter. Deres energibesparelse lød i alt på 8200 kWh. De kan dermed se frem til at modtage 2214 kroner i energitilskud.

Eksempel 2:
En familie i Fredericia udskiftede deres termoruder med B-vinduer. De udskiftede vinduer svarende til 66 kvadratmeter og energisparede 11.220 kWh. De modtog 2692 kroner i energitilskud.

Eksempel 3:
En familie i Mørkøv lidt uden for Holbæk udskiftede termovinduer til lavenergivinduer i form af A-vinduer. De udskiftede vinduer svarende til 28 kvadratmeter og energisparede 5236 kWh. De kunne se frem til at få 1257 kroner i energitilskud.

Eksemplerne er tilskudsrenoveringer udtrukket fra Energihjem.dk’s egen tilskudsordning, som kørte i 2016 og 2017.

Lavenergivinduer

Skifter man til lavenergivinduer, kan det være grunden til, at man kan spare tusinder af kroner årligt på varmeregningen. Lavenergivinduer er vinduer med flere lag i modsætning til termoruder, som kan have et enkelt lag. Hvert lag isolerer, hvor luftlommen imellem lagene samtidig holder på varmen. Varmen vil have meget sværere ved at sive ud – ens vindue vil derved forhindre træk og i sidste ende spare markant på boligens varmeregning.

Udskiftning til lavenergivinduer kan være en dyrere omgang. Det kan være svært at komme med en fast pris, da prisen varierer efter prisen af materialer og arbejdstid.

Inden man skifter vinduerne i boligen ud, er det værd at undersøge, om man i stedet kan montere forsatsruder. Her vil man kunne gøre renoveringen billigere og samtidig mindste varmeregningen.

Forsatsvinduer

Forsatsvinduer består af en ramme med glas, som monteres på indersiden af det eksisterende vindue, så det fungerer som et ekstra lag. Forsatsvinduet kan både sættes til vinduets karm eller direkte på vinduet. Praktisk og æstetisk fungerer forsatsvinduer ikke så godt. De er først og fremmest besværlige at åbne – forsatsvinduet skal først åbnes indad, hvorefter det oprindelige vindue skal åbnes udad. Herefter ser det heller ikke så godt ud med to vinduet i ét vindue, der endda åbner hver sin vej.

Man skal passe på med at gøre det omvendte. Det er svært at montere termoruder i forsatsvinduer, fordi de er tungere og kræver en kraftigere ramme end forsatsvinduet måske har.

Til gengæld er der penge at spare, hvis man renovere ved at tilføje forsatsvinduer til den nuværende løsning. Nye forsatsvinduer med energiglas uden på den nuværende vinduesløsning er en billigere løsning end lavenergivinduet, og man forbedrer stadig indeklimaet og nedsætter energiforbruget.

Det er altså en god ide og værd at undersøge hvilken vinduesløsning, der matcher ens bolig, så man kan få det optimale ud af indeklimaet, renoveringen og pengene.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Jeg har netop spurgt om pris for at få malet mit tag i sommerhus; men pladerne smuldrer, så det er nok et nyt tag. Rygning er skiftet sidste år, 26 plader, der afskaldede skiftet i 2000, og så fik vi bygget varport og udvidet redskabsrum i 2005, hvor pladerne ikke skal skiftes.
Hvad vil tilskuddet være til det ?
Hvad vil tilskuddet være, hvis der bliver isoleret yderligere på loftet ?
Hvad vil tilskuddet være, hvis 5 vinduer (det ene et lille på badeværelse) skal skiftes til nye vinduer med lavenergiglas ?
Jeg har endnu ikke indhentet priser hos håndværkere, før jeg ved, hvad evt. tilskud er.

AvatarMaria Carlsen

Hej Ulla,
Mange tak for din henvendelse.
Det er desværre ikke muligt at søge om energitilskud med tilbagevirkende kraft – derfor kan du ikke søge om energitilskud til det arbejde du allerede har fået udført.
Hvis du ønsker at beregne hvad en loftisolering vil kan udløse af energitilskud eller hvad udskiftning af vinduer kan give i energitilskud.

/Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer