Derfor dugger ruderne om efteråret

Duggede ruder er et syn, mange står op til for tiden. Årsagen til duggen kan skyldes flere forskellige ting, og kan bl.a. være en indikator på, at luftfugtigheden i boligen er for høj. Dog kan det også være et tegn på, at vinduerne isolerer, som de skal. Læs mere her om, hvornår man skal være opmærksom på de duggede ruder, og hvad man kan gøre for at mindske fugtproblemer.

Efteråret er sæson for duggede ruder

Efteråret er lig med duggede ruder. I mange tilfælde er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget, og hvor ofte ruderne dugger, da det kan skyldes for høj luftfugtighed i boligen. Det kommer dog helt an på, hvilken side af ruden der dugger, hvorvidt man bør gøre noget, for dug kan også være et tegn på, at ruderne isolerer effektivt.

Dug på ydersiden eller indersiden af vinduet?

Hvorvidt duggen sidder på indersiden eller ydersiden gør en væsentlig forskel, da duggen kommer af forskellige årsager. Dug på indersiden af ruden er et tegn på, at luftfugtigheden i boligen er for høj, hvilket man bør gøre noget ved. Det vil ofte være ruderne i soveværelset og badeværelset, der dugger mest, da disse rum som regel har den højeste luftfugtighed i boligen. Hvis luftfugtigheden i badeværelset er høj, skyldes det typisk, at man ikke får tørret ordentligt op og luftet tilstrækkeligt ud efter badet. I soveværelset kommer duggen på grund af, at man udleder fugt, når man sover på grund af fx sved og udåndinger.

Oplever man derimod morgenener, hvor ruderne er duggede på ydersiden, er der som regel ingen grund til panik. Nye lavenergiruder vil ofte dugge på ydersiden om morgenen i efteråret. Dette skyldes, at ydersiden af ruderne om morgenen har en lavere temperatur end luften. Typisk vil denne situation opstå, fordi solen varmer luften op hurtigere end ydersiden af vinduet, og dette fører til dug.

Ældre vinduer

På ældre vinduer sker dette ikke, da varmen fra boligen siver ud og holder rudens yderside varm. Men lavenergiruder isolerer så effektivt, at varmen ikke slipper ud, og derfor bliver rudens yderside kold. Dug på ydersiden af ruden kan derfor være et tegn på, at lavenergiruden isolerer som den skal.

Man kan også opleve, at duggen sidder imellem ruderne i et flerlags termovindue. Det sker, hvis termovinduet er punkteret, og dermed ikke længere isolerer. Når vinduet punkterer, siver det isolerende lag luft, der sidder mellem ruderne ud, og fugt kan trænge ind. Med tiden vil et punkteret vindue ofte blive uklart at kigge igennem, og derfor bør man overveje at udskifte punkterede ruder hurtigst muligt.

Kom dug på indersiden af vinduet til livs

Er der dug på indersiden af ruderne, bør man gøre noget ved det. Duggen er tegn på for høj luftfugtighed, og desuden et tegn på et dårligt indeklima. Derudover kan høj luftfugtighed medføre skimmelsvamp og andre fugtrelaterede problematikker i boligen. Dog er det ikke nødvendigvis svært af komme problemet til livs. Det handler i høj grad om at sørge for at lufte ordentligt ud.

Det anbefales således, at man lufter ud tre gange om dagen hver dag året rundt. Når man lufter ud er det en god ide at åbne så meget op som muligt i kort tid, frem for at have et enkelt vindue stående åbent i lang tid, da det forårsager et stort varmespild. Ligeledes bør man tørre sit tøj udendørs og tænde for emhætten, når man laver mad. Begge dele har stor indflydelse på luftfugtigheden. Bor man mange i huset, bør man måske lufte ud oftere, da luftfugtigheden også påvirkes af antallet af mennesker i boligen.

Hvilke råd har I til at minimere problemer med luftfugtighed i boligen?
Del gerne jeres erfaringer i kommentarfeltet herunder.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *