Ligger fremtidens bolig allerede i Aarhus?

Udenfor Aarhus ligger et nybygget lavenergihus, hvor man ikke er gået på kompromis med hverken arkitekturen eller boligens funktionalitet. I boligen, der har fået navnet Villa Trads, bor Helle og Jan, som også har været bygherrer på boligen. Villa Trads er en lavenergibolig med både solceller, gulvvarme og som noget specielt er huset støbt i beton direkte på byggegrunden. Boligen opfylder byggekravene for 2020 og er dermed et potentielt billede af, hvordan boliger kan komme til at se ud, når de bygges i fremtiden. Læs mere her om, Helle og Jans unikke bolig.

Et hus til hele året

I Egå, nord for Aarhus, bor Helle og Jan i en nybygget lavenergibolig, som de selv har været bygherrer på. Parrets byggeprojekt begyndte med en idé om en lavenergibolig, der ikke måtte gå på kompromis med hverken arkitektur eller funktionalitet. Som Jan fortæller om tankerne bag huset:

”Det var vores ide, at huset skulle komme til at danne præcedens for lavenergiboliger, der bygges fremadrettet. For med alt respekt er der en del af de arkitekttegnede lavenergihuse i dag, som vi ikke har brudt os om.”

Især rent funktionelt er der i mange nuværende lavenergihuse nogle gennemgående udfordringer. Jan forklarer:

”I meget isolerede lavenergihuse glemmer man nogle gange, at folk også skal bo der om sommeren. Det hjælper jo ikke noget, at det er billigt at fyre op om vinteren, hvis huset overopheder om sommeren. Vi ville gerne vise, at man godt kunne begge dele – lave et hus der er godt at bo i alle 12 måneder af året.”

Striks lokalplan

En forbipasserende, der ser huset, som er beliggende med udsigt ud over Aarhusbugten, vil straks se, at der rent arkitektonisk er en sammenhæng mellem de forskellige boliger på vejen. Dette skyldes en lokalplan udstukket af kommunen. Da grundene i området ligger ud til en fredet kyststrækning, betyder det, at de ydre linjer af Villa Trads var definerede på forhånd. Man måtte ifølge lokalplanen højst bygge to etager, og der skulle være farvevariation mellem etagerne. Men som Jan forklarer:

”Det var vi klar over da vi købte grunden, så det har aldrig været noget problem.”

Insitu-støbt beton

Huset er på 250 m2 og er bygget i insitu-støbt beton. ’In situ’ er latin og betyder ’på stedet’, og det er præcis sådan, det skal forstås. Fremfor at bygge huset af sammensatte betonelementer, er Villa Trads støbt i beton direkte på grunden. Det har adskillige fordele, som Helle og Jan fortæller:

”Hele huset er sat sammen i et statisk system. Der er ingen revner, ikke noget i huset der har sat sig, og der kan ikke komme vand ind nogen steder.”

Den solide konstruktion har allerede vist sit værd, da villaen har klaret flere storme uden problemer:

”Under stormen Bodil var der helt roligt her i huset. I vores gamle hus ville alt have knirket og knaget, og der var nok også røget et par tagsten”, tilføjer Jan.

Godt indeklima

I Villa Trads er der installeret 40 m2 solceller på taget, gulvvarme, jordvarmeanlæg, HauCon kuldebrobrydere og så er huset er isoleret med PUR. Derudover har boligen et intelligent system, der får varmepumpesystemet til at snakke sammen med varmegenvindingssystemet. Det intelligente system har stor betydning for Helle og Jan, fordi de bor i et meget tæt isoleret hus:

”Indeklimaet i huset er altid godt, på grund af varmegenvindingssystemet, der konstant udskifter luften i boligen. Selv hvis vi har været ude at rejse, lugter der ikke af noget, når vi kommer hjem. Det er noget andet end fx et sommerhus, hvor luften godt kan blive lidt tung, hvis man ikke har været der et stykke tid”, fortæller Jan.

Fremtidens byggekrav

Selvom Helle og Jan havde prioriteret, at deres nye hus skulle være lavenergi havde de ikke på forhånd regnet med, at huset ville ende med at opfylde byggekravene for 2020 (BR2020). Som Jan forklarer:

”Det var først da vi begyndte at regne på det, da vi opgraderede vinduerne, brugte kuldebrosbrydere og så videre, at vi kunne se, at det i teorien var muligt at bygge et hus efter BR2020-kravene.”

Der er i dag endnu ikke bygget særlig mange BR2020 privatboliger i Danmark, hvilket var en udfordring i byggeprocessen, som Helle og Jan forklarer: ”Det er formentlig det første lavenergihus i Danmark, der er 100% insitu-støbt. Så vi var ude i et projekt, hvor der ikke rigtigt var nogle byggemæssige referencer at gå ud fra”, forklarer Jan om boligen, der har fået Energimærke A2020, hvilket er det bedst mulige i dag.

Billig i drift

I den nye bolig er mange af de driftsmæssige udfordringer blevet elimineret. Fx er gulvvarmesystemet fra Danfoss støbt ind under gulvene med en teknik, der forhindrer varmen i at forsvinde nedad og ud til siderne, hvilket ofte er problemet med gulvvarme, da det medfører varmespild. Målet er desuden, at solcellerne på taget skal producere den el, som gulvvarmesystemet bruger, og dermed vil boligen langt hen ad vejen være selvforsynende med el og varme. Fordi huset er så nyt, er det endnu ikke klart om målet vil lykkes, men som Jan påpeger:

”Hvis det lykkes er vi kommet langt, for det er normalt opvarmningsdelen, der er det værste i et hus af den her størrelse.” Det vil samtidig betyde, at det kun er en begrænset mængde el, som parret behøver at tilkøbe. Som Jan påpeger: ”Det eneste el vi skal ud og købe er forbrugs-el til fx hårde hvidevarer.”

Beton der nedbryder fordomme

Betonboliger møder i dag stadig fordomme, om at de ikke er specielt hyggelige at bo i. Helle og Jan har forsøgt at gøre disse fordomme til skamme. Boligen er derfor indrettet med henblik på at skabe rum til hygge. Fx er der på trods af havudsigt ikke lavet enorme panoramavinduer, men derimod har arkitekten valgt at bryde vinduespartierne med vægge og linjer, der ’rammer udsigten ind’:

”Det gør ikke udsigten dårligere, og det skaber lidt mere hygge, hvilket var vigtigt for os, fordi vores hus er bygget så stringent, som det er”, forklarer Jan.

Og forskellen på parrets gamle bolig og deres nye lavenergihus er til at få øje på: ”Vores gamle hus var med længer og sprosser, så da vi først begyndte at snakke om at bygge et lavenergihus i beton, havde alle en mening – selv vores ældste søn, sagde ’det er slet ikke noget for jer’. Men han har måttet tage sine ord tilbage, efter at have set resultatet,” fortæller Helle grinende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

4 kommentarer

Hvem er arkitekren, inginøren og entreprenøren?
Og hvad har byggeriet kostet med alt inkl.?

Viser 0 af 4 kommentarer