Undgå kuldegener og bevar det sunde indeklima om vinteren

Varme stuer, stearinlys og sofahygge. De indendørs stunder er påskønnet, når Kong Vinter melder sin ankomst, men de kolde måneder er ikke kun lune og gode. Vinteren kan nemlig være hård ved dit hus og øge risikoen for fugtskader, træk og dårligt indeklima. Dét kan du heldigvis lave om på.

Fodkulde og træk fra vægge og lofter. Er dit hus ikke klædt ordentligt på til de lave temperaturer kan det i den grad påvirkekomforten i dit hjem – og tilmeld medføre en ærgerlig ekstraregning, når varmeregnskabet skal gøres op. Og her spiller isolering en vigtig rolle.

Hvornår har du sidst tjekket din loftisolering?

»Når det pibler ind med træk, oplever vi et boom i efterspørgslen på isolering – og med god grund. Er huset ikke isoleret optimalt, er det svært at varme det op og nyde de hjemmelige stunder,« fortæller Rikke Henningsen Herrguth, der er kommunikationsansvarlig hos Papiruld Danmark A/S. Men det er der heldigvis råd for.

»Er dit hus bygget før år 1989 er det en god idé at få efterset din isolering. Et simpelt trick er, at du med tommestokken i hånden tjekker, hvor meget isolering der ligger på loftet i dag. Er isoleringen mindre end 20 cm, er det fordelagtigt at få isoleret. Optimalt skal du nemlig have 35-40 cm isolering liggende på loftet,« siger Rikke.

Isoleringsmåtter på loftet kan over tid blive presset så meget sammen, at de kun isolerer halvt så meget, som de burde. Det sker, når du går ovenpå isoleringen eller stiller ting som flyttekasser ovenpå. Det skal du derfor undgå.

Hulmuren kan du ikke selv isolere

Loftet og hulmuren er de to vigtigste steder først at tjekke isoleringsmængderne. Det er nemlig her, du som husejer vil opleve mest træk fra, og de steder som tjener sig selv hurtigst hjem. Modsat isoleringen på loftet, kan du dog ikke selv inspicere hulmuren.

»Hulmuren kan du ikke selv tjekke. Her skal du have en fagmand på besøg, der via et kamera kan se, om isoleringen i hulrummet er optimal. Er dit hus af ældre dato, er der stor chance for, at hulmuren ikke er isoleret efter anbefalingerne,« forklarer Rikke.

De fleste huse har en hulmur

Er du i tvivl, om dit hus har en hulmur, kan du kigge på plantegningerne. Du kan også prøve at måle tykkelsen af din ydervæg ved at bore et hul i en af fugerne og måle afstanden ind til bagmuren. Er afstanden mere end 24 cm, har du sandsynligvis en hulmur, da murstenene i både for- og bagmuren tilsammen vil udgøre omkring 21,5 cm. Har du ikke hulmur er udvendig facadeisolering en anden mulighed at isolere husets mure på. 

Et dårligt indeklima kan påvirke din sundhed

Et sundt indeklima hænger sammen med, hvor godt isoleret huset er, men også ventilationen i huset. Og her spiller graden af fugt en stor rolle. Tydelige tegn på fugt er kondens på ruderne, skimmelsvamp og dårlig lugt.

5 råd lyder

  1. Minimér tøjtørring af tøj i boligen
  2. Tag korte brusebade og sørg for god ventilation på badeværelset
  3. Anvend låg på gryderne ved madlavning
  4. Sørg for god udluftning under madlavning og tænd for emhætten
  5. Sørg for at rengøre ventilationsinstallationerne

Ud med gammel luft og ind med ny

Om vinteren er der større risiko for fugtskader i huset, og netop derfor er det vigtigt, at du fortsætter med at lufte ud – også selvom det er koldt udenfor.

Anbefalingen lyder, at du bør lave gennemtræk i boligen tre gange dagligt i en varighed på 5-10 minutter ad gangen. Denne tommelfingerregel gælder hele året rundt.

Barn leget i sne

Børn og ældre er mere følsomme for et usundt indeklima. Et dårligt indeklima kan påvirke vores sundhed på forskellige måder ved eksempelvis hoste, kvalme, hovedpine, udslæt, træthed og allergi.

En mekanisk kamp mod dårligt indeklima

Et andet middel i kampen mod usunde indeklimaforhold om vinteren er den mekaniske ventilation. Her har du en emhætte, udsug eller ventilationsanlæg, der blæser frisk luft ind i huset via kanaler og indblæsningsåbninger, mens luften i rummet suges ud gennem andre udsugningsåbninger.

Du kan også overveje et mere avanceret ventilationsanlæg nemlig ventilation med varmegenvinding. Dette anlæg genbruger varmen ved at overføre den fra luften, der blæses ud, til luften, der blæses ind. På den måde siver varmen ikke ud, når der luftes ud til gavn for både indeklimaet og pengepungen.

Anbefalingen lyder, at du bør lave gennemtræk i boligen tre gange dagligt i en varighed på 5-10 minutter ad gangen. Denne tommelfingerregel gælder hele året rundt.

At være på forkant er altid bedre end bagkant

Jo før du får tjekket op på husets indeklima og isoleringsevne jo bedre. For de to energirenoveringer hænger tæt sammen.

»Har du et koldt hus om vinteren, har du også et meget varmt hus om sommeren. Isolering skærmer for, at varmen siver ud, men også ind, når solen bager ned på huset. Renoveringer kan derfor give dig et rart hjem hele året rundt,« afslutter Rikke fra Papiruld Danmark A/S.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *