Nyt dansk gardin med indbyggede solceller

Tekstildesigner Astrid Krogh har fået en god idé. Derfor har hun kastet sig ud i et projekt med at udvikle gardiner med indbyggede solceller.

Så er der et nyt skud på den danske energistamme. Tekstildesigner Astrid Krogh er i gang med at udvikle nogle nye smarte gardiner, som blandt andet består af solceller. Det betyder, at de udnytter solens stråler til at skabe varme.

– Det er endnu ikke et færdigt produkt, men vi er godt i gang med at teste det, og planen er, at man skal kunne købe gardinerne om et års tid, fortæller Astrid Krogh, som netop har præsenteret gardinerne på en udstilling i Dansk Design Center i København.

Samler energibesparende teknologier

Gardinerne er udviklet i et samarbejde med forskellige innovative firmaer. Blandt andet har Risø DTU medvirket, og de påpeger, hvad der er nyt ved de her gardiner.

– Danmark har allerede markeret sig med udviklingen af de billige plastic-solceller, som muliggør udnyttelsen af solens energi på en langt mindre ressourcekrævende måde end før. Det banebrydende ved dette gardin er, at det samler flere energibesparende teknologier i en gammelkendt funktion, siger Frederik C. Krebs fra Risø DTU.

Bliver ikke dyrt

Gardinerne indfanger varme fra solens stråler, og når der så igen bliver mere køligt på kontoret, i stuen eller hvor gardinerne nu er placeret, så afgiver de den varme, de opfangede fra solen. Dermed er der gratis varme i rummet. Og gardinerne bliver heller ikke en voldsom investering, hvis det går efter planen.

– De skulle meget gerne ende på et prisleje, der er enten det samme eller måske en lille smule dyrere, end hvis man går ud og køber almindelige gardiner. Men så er der jo nogle andre åbenlyse fordele ved dem, siger tekstildesigner Astrid Krogh.

Her kan du se et videointerview med Astrid Krogh om de nye gardiner, som foreløbigt kaldes Sunlite.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *