Afkoblingsordningen træder i kraft fra den 7. april: Sådan gør du

Fra den 7. april 2021 kan du gratis blive afkoblet gassystemet. Her træder afkoblingsordningen nemlig i kraft, hvilket betyder, at du kan spare de 8.000 kroner, som det i dag koster i gebyr at afkoble sig gasnettet. Bliv klogere på afkoblingsordningen her.

OBS: En ny tilskudspulje for 2022 forventes at åbne for ansøgning i februar 2022.

Afkoblingsordningen stammer fra den politiske klimaaftale, der blev vedtaget tilbage i juni 2020. Formålet med ordningen er at gøre det attraktivt for boligejere at skrotte det gamle gasfyr – og det skal ske ved at gøre afkoblingen fra gasnettet gratis. Fra den 7. april, hvor afkoblingsordningen træder i kraft, kan du derfor spare de cirka 8.000 kroner, som det ellers koster i gebyr at blive afkoblet.  

Hvem kan benytte afkoblingsordningen?

Du kan gøre brug af afkoblingsordningen, hvis du er en privat boligejer eller hvis du er udlejer med gasfyr i udlejningsbolig.

Betingelserne for gratis afkobling er:

  • Du har et gasfyr
  • Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
  • Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 150.000 kroner eller mere. Læs mere om denne betingelse på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvornår udløber afkoblingsordningen?

Afkoblingsordningen løber frem til 2026. Gebyrfritagelsen tildeles efter først-til-mølle-princippet – og du kan derfor benytte dig af afkoblingsordningen så længe, at der er penge i puljen. Energistyrelsen oplyser, at afkoblingsordningen forventes at finansiere cirka 55.000 private husholdningers afkobling fra gasnettet.

Kan afkoblingsordningen kombineres med energitilskuddet?

Som noget ekstraordinært oplyser Energistyrelsen via SparEnergi, at du godt kan kombinere den gratis gasafkobling med energitilskud til varmepumpe. Her skal du huske at søge og få tilsagn om tilskud til varmepumpen, FØR du opsiger gassen.

Det er almindeligvis ikke tilladt at kombinere energitilskuddet med andre puljer eller fradragsordninger. Afkoblingsordningen er dog en undtagelse.

Hvad skal jeg gøre for at bruge afkoblingsordningen?

Du bør først benytte dig af afkoblingsordningen, når du har fået installeret en ny varmekilde, eller du ved, hvornår den nye opvarmningsform vil være installeret, så du ikke står uden varme. OBS: Afkobling kan maksimalt bestilles frem til årets udgang.

Sådan ansøger du om afkobling:

  • Når puljen åbner, skal du opsige din gasforsyning hos Evida – det nationale gasdistributionsselskab. Det sker digitalt på Mit Evida
  • Det tjekkes automatisk om du lever op til de nævnte betingelser for afkobling
  • Godkendes du til afkoblingsordningen og er der stadig penge i puljen bliver du med det samme informeret om at afkoblingen er gratis for dig
  • Opfylder du ikke betingelserne eller er puljen opbrugt skal du betale et gebyr på cirka 8.000 kroner for afkoblingen

Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Benytter du dig af afkoblingsordningen er det ikke et krav til, hvilken opvarmningsform du skal udskifte til. Der er dog store besparelser at hente, hvis du skifter til en grøn varmekilde. Den 1. januar 2021 trådte der nemlig en række nye varmeafgifter i kraft for at fremme de grønne varmekilder. Dette betyder både en sænket varmeafgift og en forhøjet afgift for fossile brændsler.

På Energihjem.dk har vi samlet en oversigt over varmekilder, du kan få i din bolig. Her sammenligner vi varmekilderne og lister fordele og ulemper op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

19 kommentarer

Tim Callesen

Kære Energihjem
Vi har netop i vores boligforening valgt at cutte for gassen. Men nu har Hofor sendt en regning på ikke mindre end 12.000 for at de skal lukke det? Kan det virkelig være rigtigt?

Daniel Hinchely

Hej Tim
Ja, det kan sagtens passe – det er lidt pebret desværre. HOFORs prisliste finder du her: https://www.hofor.dk/erhverv/priser-paa-forsyninger-erhvervskunder/prisen-for-bygas-2021-for-erhvervskunder/. De skriver også på deres hjemmeside:
“Hvis I ejer hele ejendommen og vil have gassen stoppet helt, skal måleren tages ned og gasstikledningen skæres fra i vejen eller fortovet. Der betales et gebyr for fraskæringen af stikledningen.

Det er kun HOFOR, der må skære gasstikledningen fra.”

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

Marianne Pedersen

Jeg har købt hus fra 1 november 2021… så jeg har jo ikke et årligt stort forbrug . Kan man så søge ? Det er faktisk mit eget hus jeg har købt . Min far har haft lejet det af mig. Han gik bort og jeg har overtaget huset 100%. Tæller det ikke med?

Daniel Hinchely

Hej Marianne
Energistyrelsen skriver (https://ens.dk/service/tilskuds-stoetteordninger/afkoblingsordningen):
Ordningen omfatter private husholdninger og udlejere med udlejningsboliger der, på den pågældende adresse
– har et årligt forbrug (i seneste aflæsningsår) på mellem 100m3 og 6.000 m3, og
– ikke har et eller flere CVR-numre registeret på adressen, der i de seneste tre regnskabsår sammenlagt har modtaget de minimis-støtte[1], der overstiger 1.500.000 kr. (200.000 EUR).

Så det lyder som om, at såfremt forbruget har været mellem 100m3 og 6.000m3, bør du kunne komme på ordningen. Men jeg vil anbefale dig at dobbelttjekke og få konkret rådgivning fra Energistyrelsen eller Evida.

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

Viser 0 af 19 kommentarer

Vis flere kommentarer