Afkoblingsordningen træder i kraft fra den 7. april: Sådan gør du

Med afkoblingsordningen kan du gratis blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at du kan spare de 8.000 kroner, som det i dag koster i gebyr at afkoble sig gasnettet. Bliv klogere på afkoblingsordningen, som åbner løbende frem til 2026, her.

Afkoblingsordningen stammer fra den politiske klimaaftale, der blev vedtaget tilbage i juni 2020. Formålet med ordningen er at gøre det attraktivt for boligejere at skrotte det gamle gasfyr – og det skal ske ved at gøre afkoblingen fra gasnettet gratis. Fra den 7. april, hvor afkoblingsordningen træder i kraft, kan du derfor spare de cirka 8.000 kroner, som det ellers koster i gebyr at blive afkoblet.  

Hvem kan benytte afkoblingsordningen?

Du kan gøre brug af afkoblingsordningen, hvis du er en privat boligejer eller hvis du er udlejer med gasfyr i udlejningsbolig.

Betingelserne for gratis afkobling er:

  • Du har et gasfyr
  • Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
  • Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 150.000 kroner eller mere. Læs mere om denne betingelse på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvornår udløber afkoblingsordningen?

Afkoblingsordningen løber frem til 2026. Gebyrfritagelsen tildeles efter først-til-mølle-princippet – og du kan derfor benytte dig af afkoblingsordningen så længe, at der er penge i puljen. Energistyrelsen oplyser, at afkoblingsordningen forventes at finansiere cirka 55.000 private husholdningers afkobling fra gasnettet.

Kan afkoblingsordningen kombineres med energitilskuddet?

Som noget ekstraordinært oplyser Energistyrelsen via SparEnergi, at du godt kan kombinere den gratis gasafkobling med energitilskud til varmepumpe. Her skal du huske at søge og få tilsagn om tilskud til varmepumpen, FØR du opsiger gassen.

Det er almindeligvis ikke tilladt at kombinere energitilskuddet med andre puljer eller fradragsordninger. Afkoblingsordningen er dog en undtagelse.

Hvad skal jeg gøre for at bruge afkoblingsordningen?

Du bør først benytte dig af afkoblingsordningen, når du har fået installeret en ny varmekilde, eller du ved, hvornår den nye opvarmningsform vil være installeret, så du ikke står uden varme. OBS: Afkobling kan maksimalt bestilles frem til årets udgang.

Sådan ansøger du om afkobling:

  • Når puljen åbner, skal du opsige din gasforsyning hos Evida – det nationale gasdistributionsselskab. Det sker digitalt på Mit Evida
  • Det tjekkes automatisk om du lever op til de nævnte betingelser for afkobling
  • Godkendes du til afkoblingsordningen og er der stadig penge i puljen bliver du med det samme informeret om at afkoblingen er gratis for dig
  • Opfylder du ikke betingelserne eller er puljen opbrugt skal du betale et gebyr på cirka 8.000 kroner for afkoblingen

Afkoblingsordningen i 2023

Afkoblingspuljen blev oprindeligt tømt for 2022, men i september 2022 (med hjælpepakken Vinterhjælp) blev der tilføjet 25 millioner kroner. Disse blev også brugt op og i efteråret 2022 var der mange boligejere, der afventede, at afkoblingsordningen genåbnede.

En ny pulje åbner den 3. januar 2023 kl. 10. Da afkoblingsordningen kun gælder for opsigelser, som Evida modtager, når der er en pulje åben, har der derfor været mange boligejere, som har afventet at melde frakoblingen til det nye år.

Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Benytter du dig af afkoblingsordningen er det ikke et krav til, hvilken opvarmningsform du skal udskifte til. Der er dog store besparelser at hente, hvis du skifter til en grøn varmekilde. Den 1. januar 2021 trådte der nemlig en række nye varmeafgifter i kraft for at fremme de grønne varmekilder. Dette betyder både en sænket varmeafgift og en forhøjet afgift for fossile brændsler.

På Energihjem.dk har vi samlet en oversigt over varmekilder, du kan få i din bolig. Her sammenligner vi varmekilderne og lister fordele og ulemper op.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

55 kommentarer

AvatarElisabeth Vienberg

Hejsa. kan jeg få nedtaget og fjernet gasledning og stik gratis ?

Mvh Elisabeth Vienberg

AvatarMichelle Nielsen

Hej Elisabeth

Mange tak for din besked. Søger og får du tilskud fra afkoblingsordningen, dækkes dine omkostninger til frakobling af gassystemet. Helt praktisk afkobles gasledningen ude i et offentlig areal, afbrydes stikledningen og fjernes målerskab (dog ikke skabe indbygget i mure). Stikledningen mellem gadeledning og opføringsrør fjernes normalt ikke. Du kan læse mere om afkoblingsprocessen her: https://evida.dk/frakobling/sadan-foregar-en-afkobling/.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

AvatarAnita Danckert

Hejsa
Jeg kender endnu ikke datoen for etablering af fjernvarme, andet end at det bliver i første halvår af 2023, kan jeg alligevel søge?
Hilsen Anita

AvatarMichelle Nielsen

Hej Anita
Tak for din henvendelse. Det anbefales, at du først benytter dig af afkoblingsordningen, når du har fået installeret en ny varmekilde, eller du ved, hvornår den nye opvarmningsform vil være installeret, så du ikke ender med at stå uden varme.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

AvatarHeine Schjørring

Jeg har i dag 2/1-2023 fået installeret luft til vand varmepumpe, og i den forbindelse har jeg været inde og afmelde gasaftale fra dags dato.
Vil jeg have mulighed for at søge om afkoblingshjælp ? Har jo næsten ingen forbrug i 2023
Og hvornår er datoen, jeg kan søge fra ?

AvatarMaria Carlsen

Hej Heine,
Tak for din henvendelse.
Afkoblingsordnignen genåbner i dag d. 3/1 – kl.10.00.
Bedste hilsner
Maria

Viser 0 af 55 kommentarer

Vis flere kommentarer