Afkoblingsordningen træder i kraft fra den 7. april: Sådan gør du

Fra den 7. april 2021 kan du gratis blive afkoblet gassystemet. Her træder afkoblingsordningen nemlig i kraft, hvilket betyder, at du kan spare de 8.000 kroner, som det i dag koster i gebyr at afkoble sig gasnettet. Bliv klogere på afkoblingsordningen her.

Afkoblingsordningen stammer fra den politiske klimaaftale, der blev vedtaget tilbage i juni 2020. Formålet med ordningen er at gøre det attraktivt for boligejere at skrotte det gamle gasfyr – og det skal ske ved at gøre afkoblingen fra gasnettet gratis. Fra den 7. april, hvor afkoblingsordningen træder i kraft, kan du derfor spare de cirka 8.000 kroner, som det ellers koster i gebyr at blive afkoblet.  

Hvem kan benytte afkoblingsordningen?

Du kan gøre brug af afkoblingsordningen, hvis du er en privat boligejer eller hvis du er udlejer med gasfyr i udlejningsbolig.

Betingelserne for gratis afkobling er:

  • Du har et gasfyr
  • Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
  • Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 50.000 kroner eller mere. Læs mere om denne betingelse på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvornår udløber afkoblingsordningen?

Afkoblingsordningen løber frem til 2026. Gebyrfritagelsen tildeles efter først-til-mølle-princippet – og du kan derfor benytte dig af afkoblingsordningen så længe, at der er penge i puljen. Energistyrelsen oplyser, at afkoblingsordningen forventes at finansiere cirka 55.000 private husholdningers afkobling fra gasnettet.

Kan afkoblingsordningen kombineres med energitilskuddet?

Som noget ekstraordinært oplyser Energistyrelsen via SparEnergi, at du godt kan kombinere den gratis gasafkobling med energitilskud til varmepumpe. Her skal du huske at søge og få tilsagn om tilskud til varmepumpen, FØR du opsiger gassen.

Det er almindeligvis ikke tilladt at kombinere energitilskuddet med andre puljer eller fradragsordninger. Afkoblingsordningen er dog en undtagelse.

Hvad skal jeg gøre for at bruge afkoblingsordningen?

Du bør først benytte dig af afkoblingsordningen, når du har fået installeret en ny varmekilde, eller du ved, hvornår den nye opvarmningsform vil være installeret, så du ikke står uden varme. OBS: Afkobling kan maksimalt bestilles frem til årets udgang.

Sådan ansøger du om afkobling:

  • Når puljen åbner, skal du opsige din gasforsyning hos Evida – det nationale gasdistributionsselskab. Det sker digitalt på Mit Evida
  • Det tjekkes automatisk om du lever op til de nævnte betingelser for afkobling
  • Godkendes du til afkoblingsordningen og er der stadig penge i puljen bliver du med det samme informeret om at afkoblingen er gratis for dig
  • Opfylder du ikke betingelserne eller er puljen opbrugt skal du betale et gebyr på cirka 8.000 kroner for afkoblingen

Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Benytter du dig af afkoblingsordningen er det ikke et krav til, hvilken opvarmningsform du skal udskifte til. Der er dog store besparelser at hente, hvis du skifter til en grøn varmekilde. Den 1. januar 2021 trådte der nemlig en række nye varmeafgifter i kraft for at fremme de grønne varmekilder. Dette betyder både en sænket varmeafgift og en forhøjet afgift for fossile brændsler.

På Energihjem.dk har vi samlet en oversigt over varmekilder, du kan få i din bolig. Her sammenligner vi varmekilderne og lister fordele og ulemper op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 kommentarer

brian devantie

hvordan kommer man ind på et sted hvor ansøgning skal sendes hen hilsen med tak

Nynne Pihl Groth

Hej Brian

Tak for din kommentar. Din opsigelse af din gasforsyning skal ske digitalt på Mit Evida (https://evida.dk/ny-afkoblingsordning/)

Hvis du opfylder kriterierne, og der er penge tilbage i puljen, bliver afkoblingen af din gasledning gratis for dig. Det bliver du informeret om med det samme.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hvorfor svares der ikke når vi stiller et spørgsmål det kan da ikke tage 7 dage for et svar
venlig hilsen
Ib Arnhem

Nynne Pihl Groth

Hej Ib

Jeg kan se, at vi har svaret på din tidligere kommentar. Her skrev vi, at betingelserne for gratis afkobling er:
– Du har et gasfyr
– Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
– Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 50.000 kroner eller mere.

Og som du selv skriver kan du ikke søge puljen, hvis dit gasforbrug ikke er mellem 100-6.000 m3 om året, hvilket det ikke virker til dit er. Er der andet, vi kan hjælpe dig med at svare på?

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Ib Arnhem

Hej
da jeg har en gasmåler siddende og betaler afgift for den, jeg har aldrig brugt gas det var noget der var i huset da jeg købte for 3 år siden, der er instaleret jord til vand varme pumpe og 2 varmepumper, da jeg ikke har noget gasfyr kan jeg så ikke søge afkoblingsordningen.
MVH
Ib Arnhem

Vagn Oluf Olesen

Hej
Vil det sige at jeg ikke kan søge om tilskud til fratrædelsesordni gen samtidig med ansøgning om tilskud til varmepumpe, men faktisk bør vente til tilskuddet er bevilliget.?
Mvh

Nynne Pihl Groth

Hej Vagn

Tak for din kommentar. Energistyrelsen skriver, at du godt kan kombinere den gratis gasafkobling med tilskud til varmepumpe. Du skal bare huske at søge og få tilsagn om tilskud til varmepumpen, FØR du opsiger gassen.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 7 kommentarer