Afkoblingsordningen: Sådan gør du

Med afkoblingsordningen kan du gratis blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at du kan spare de 8.000 kroner, som det i dag koster i gebyr at afkoble sig gasnettet. Bliv klogere på afkoblingsordningen, som åbner løbende frem til 2026, her.

Afkoblingsordningen stammer fra den politiske klimaaftale, der blev vedtaget tilbage i juni 2020. Formålet med ordningen er at gøre det attraktivt for boligejere at skrotte det gamle gasfyr – og det skal ske ved at gøre afkoblingen fra gasnettet gratis. Fra den 7. april, hvor afkoblingsordningen træder i kraft, kan du derfor spare de cirka 8.000 kroner, som det ellers koster i gebyr at blive afkoblet. 

Update 01.05.2023: Afkoblingspuljen åbner igen d. 10.05.2023 kl. 10:00. Der er afsat yderligere 139 millioner kroner til at dække gebyret til afkobling fra gassystemet.

For at få del af afkoblingspuljen, skal du søge om at afmelde din gasforsyning på Evidas hjemmeside, mens puljen er åben. Der er dog igen garanti for, at du får tilskud, selv om du søger, mens puljen er åben, da pengene kan nå at løbe op inden du får tilsagn til tilskud.

Update 12.04.23: I følge Energistyrelsen og Evida forventes det, at afkoblingsordningen åbner op for en ny pulje i første halvdel af maj 2023. En præcis dato forventes offentliggjort snarest. Puljens størrelse er stadig ikke kendt.  

Hvem kan benytte afkoblingsordningen?

Du kan gøre brug af afkoblingsordningen, hvis du er en privat boligejer eller hvis du er udlejer med gasfyr i udlejningsbolig.

Betingelserne for gratis afkobling er:

  • Du har et gasfyr
  • Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
  • Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 150.000 kroner eller mere. Læs mere om denne betingelse på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvornår udløber afkoblingsordningen?

Afkoblingsordningen løber frem til 2026. Gebyrfritagelsen tildeles efter først-til-mølle-princippet – og du kan derfor benytte dig af afkoblingsordningen så længe, at der er penge i puljen. Energistyrelsen oplyser, at afkoblingsordningen forventes at finansiere cirka 55.000 private husholdningers afkobling fra gasnettet.

Kan afkoblingsordningen kombineres med energitilskuddet?

Som noget ekstraordinært oplyser Energistyrelsen via SparEnergi, at du godt kan kombinere den gratis gasafkobling med energitilskud til varmepumpe. Her skal du huske at søge og få tilsagn om tilskud til varmepumpen, FØR du opsiger gassen.

Det er almindeligvis ikke tilladt at kombinere energitilskuddet med andre puljer eller fradragsordninger. Afkoblingsordningen er dog en undtagelse.

Hvad skal jeg gøre for at bruge afkoblingsordningen?

Du bør først benytte dig af afkoblingsordningen, når du har fået installeret en ny varmekilde, eller du ved, hvornår den nye opvarmningsform vil være installeret, så du ikke står uden varme. OBS: Afkobling kan maksimalt bestilles frem til årets udgang.

Sådan ansøger du om afkobling:

  • Når puljen åbner, skal du opsige din gasforsyning hos Evida – det nationale gasdistributionsselskab. Det sker digitalt på Mit Evida
  • Det tjekkes automatisk om du lever op til de nævnte betingelser for afkobling
  • Godkendes du til afkoblingsordningen og er der stadig penge i puljen bliver du med det samme informeret om at afkoblingen er gratis for dig
  • Opfylder du ikke betingelserne eller er puljen opbrugt skal du betale et gebyr på cirka 8.000 kroner for afkoblingen

Afkoblingsordningen i 2023

Afkoblingspuljen blev oprindeligt tømt for 2022, men i september 2022 (med hjælpepakken Vinterhjælp) blev der tilføjet 25 millioner kroner. Disse blev også brugt op og i efteråret 2022 var der mange boligejere, der afventede, at afkoblingsordningen genåbnede.

En ny pulje åbner den 3. januar 2023 kl. 10. Da afkoblingsordningen kun gælder for opsigelser, som Evida modtager, når der er en pulje åben, har der derfor været mange boligejere, som har afventet at melde frakoblingen til det nye år.

OBS: Afkoblingspuljen for 2023 er tømt for midler mindre end 3 uger efter, at den åbnede. Det er meningen, at der er lidt flere midler på vej. Læs mere i artiklen her: Afkoblingspuljen er tom igen.

Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Benytter du dig af afkoblingsordningen er det ikke et krav til, hvilken opvarmningsform du skal udskifte til. Der er dog store besparelser at hente, hvis du skifter til en grøn varmekilde. Den 1. januar 2021 trådte der nemlig en række nye varmeafgifter i kraft for at fremme de grønne varmekilder. Dette betyder både en sænket varmeafgift og en forhøjet afgift for fossile brændsler.

På Energihjem.dk har vi samlet en oversigt over varmekilder, du kan få i din bolig. Her sammenligner vi varmekilderne og lister fordele og ulemper op.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

79 kommentarer

AvatarKarl Erik Andersen

Selv om man har søgt afkobling til oktober mit spørgsmål er ks som står for fjernvarmen er det ikke let at få nogen besked ang tid ingen information om hvad der sker men spørgsmålet er om det kan flyttet august eller september om kring den sidste i mdr . V h Karl erik andersen suhrsvej 14 4220 korsør . Kun. Hvis det er muligt med til skadet på forhånd tak den08 06 23 .

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Karl
Mange tak for dit spørgsmål. Ifølge Evida, der administrer afkoblingsordningen, kan du godt ændre datoen for afkobling: ”Den nye dato skal ligge minimum 7 dage og maksimum 12 måneder fra den oprindelige dato for overgang til ny varmekilde. Du kan ikke ændre til en dato tilbage i tid fra dags dato”. Jeg vil anbefale, at du kontakter din fjernvarmeudbyder og spørger om de kan oplyse en mere specifik dato for installationen af fjernvarme, så du oplyser en korrekt afkoblingsdato til Evida.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarArne Olsen

Har købt huset på tvangsaktion,så har ikke brugt noget gas efter overtagelse,er der ingen mulig for tilskud til nedtagning af gas,huset er under renovering,så der bor ingen i det

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Arne
Mange tak for dit spørgsmål. En betingelse for at man kan søge om tilskud er, at man har et årligt forbrug på mellem 100 og 6.000 m3 (i seneste aflæsningsår). Da du ikke har brugt noget gas, vil jeg mene, at du desværre ikke opfylder den betingelse og derfor ikke kan søge om tilskud.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarMalgorzata Hansen

Vi har instaleret varmepumpe sidste måned og venter på at få afkoblet gas. Kan vi i sådan situation få gasen afkoblet gratis?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Malgorzata

Mange tak for dit spørgsmål. Det kommer an på, om I har søgt om afkobling af jeres gasforsyning, mens afkoblingspuljen var åben. Måske I fik søgt, mens afkoblingspuljen var åben i første omgang tilbage i januar?

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 79 kommentarer

Vis flere kommentarer