Nye varmeafgifter skal fremme de grønne varmekilder

Den 1. januar 2021 trådte en række nye afgifter i kraft for at fremme de grønne varmekilder. Dette betyder både en sænket varmeafgift og en forhøjet afgift for fossile brændsler. Her kan du læse meget mere om de forskellige varmekilder, som vi danskere gør brug af, og hvordan de nye afgifter kommer til at påvirke netop dig.

Jorden drejer forhåbentlig en grønnere fremtid i møde – og på flere parametre er det ovenikøbet en stor økonomisk fordel for dig at dreje med. 2021 er året, hvor det bestemt vil kunne mærkes positivt på pengepungen, hvis man som boligejer vælger at tage afstand fra de grå afbrændingsskyer og fossile brændstoffer, og i stedet hopper med på bølgen med grøn energi. Læs med her og find ud af, hvilke varmekilder, der er klimavenlige, og hvor du kan spare penge på den lange bane.

De mange varmekilder

Der findes et hav af måder at få øget temperaturen hjemme i stuerne, og det er måske endda ikke alle husejere der er bekendt med, hvilken varmekilde de selv gør brug af – og i al fald hvor varmen egentlig kommer fra? Varmekilder kan være både CO2-frie, CO2-neutrale og CO2-udledende. Med tilskudsordninger og driftspris er der økonomisk incitament for at tilkoble sig de CO2-frie og CO2-neutrale varmekilder. Det skyldes blandt andet de afgifter der fra politisk hold bliver pålagt varmekilderne.

Kilde: SparEnergi.dk

Grøn energi

Det fortsætter med at blive billigere at producere strøm fra vedvarende energikilder, hvilket er et stort skridt på vejen til at udfase afbrænding af fossile brændstoffer. Med finansloven og klimaaftalen i hus, sænkes elvarmeafgiften til et minimumsbeløb. Det vil sige, at der er blevet foretaget en markant nedskæring af prisen siden 2017.

I 2017 var elvarmeafgiften nemlig på 40 øre/kWh, hvorefter den blev sat ned til 20,6 øre/kWh i 2020, for derefter at blive barberet helt ned til 0,4 øre/kWh for virksomheder og 0,8 øre/kWh for private gældende fra den 1. januar 2021. Dette gælder vel at mærke for det generelle elforbrug, og ikke kun opvarmning med elektricitet.

Her kan du se en oversigt over, hvorfra de danske ejerboliger og fritidshuse modtager deres varme:

Hvad med elvarme?

Elvarme er en betegnelse for den opvarmning, der er el-baseret. På trods af at varmen er drevet af elektricitet, er det ikke nødvendigvis en CO2-fri energikilde. Elvarme – eksempelvis elradiatorer – er nemlig en af de værste CO2-syndere lige efter kul- og olieafbrænding, hvis elvarmen ikke fungerer som supplerende energikilde, men er primus motor for opvarmningen i huset. Hvis du derimod vælger en eldrevet varmepumpe – en såkaldt luft-luft varmepumpe – er det en meget økonomisk og klimavenlig løsning.

Det skyldes, at varmepumper har en stor omsætningsevne, og kan omdanne 1 kWh elektricitet til 3-5 kWh varme.

Knap så grøn energi

Det er ikke det eneste skridt på den grønne vej, der bliver taget, når afgifterne for grøn energi bliver sat ned. Samtidig med, at det bliver en del billigere at være forsynet af de klimavenlige energikilder, bliver det også dyrere at holde fast i de varmekilder, der sætter et negativt aftryk på klimaet. For den grønne omlægning af afgifterne medfører nemlig også en stigning af rumvarmeafgiften for de knap så grønne energikilder.

Det vil i fremtiden betyde, at satsen for varme baseret på fossil afbrænding, bliver sat op fra 56,7 kr./GJ til 62,3 kr./GJ. Dette er også omfattet af aftalen, der trådte i kraft fra den 1. januar 2021.

Klimaaftrykket fra elvarmen afhænger også af, hvor elektriciteten kommer fra. Gennemsnitligt er 2/3 af den elektricitet vi bruger i Danmark baseret på vedvarende energi, som kommer fra vind, vand eller sol. Dertil er den resterende 1/3 stadig dækket af afbrænding af fossile brændsler som olie eller kul.

Som kunde hos et elselskab er det i mange tilfælde muligt at henvende sig og bede om at være forsynet af 100 procent vindenergi – på den måde kan du være sikker på, at dit CO2-aftryk er presset helt i bund.

Grønnere fjernvarme

Fjernvarme spiller også en central rolle for fremtidens varmeforsyning. På nuværende tidspunkt består ca. 66 procent af al fjernvarme af grøn energi, hvortil de sidste 33 procent er baseret på fossile brændsler. Dette er et brug af fossile brændsler, der naturligvis ønskes presset så langt i bund som muligt.

Derfor foretages der en række initiativer, der skal være med til at gøre fjernvarmesektoren fri for kul, olie og naturgas, så du som husejer kan være sikker på, at din fjernvarme er grøn og klimavenlig. Det forventes derfor, at fjernvarmesektoren i 2030 er helt fri for afbrænding af fossile brændsler.

Udfasning af olie- og gasfyr

Af klimaaftalen fremgår det, at der gennem de næste 10 år, vil ske en udfasning af olie- og gasfyr, med henblik på at kickstarte den grønne omstilling.

Dette vil i perioden ske ved hjælp af justeringer i varmeafgifterne, samt med tilskud til grønne løsninger. Tilskudspuljen er på hele 3,9 milliarder kroner og er fordelt ud over de kommende 10 år som vist på skemaet.

Der vil derudover følge en pulje til afkobling af naturgasnettet og udrulning af fjernvarme. Det fremgår samtidig, at muligheden for en låneordning til borgere med manglende finansieringsmuligheder undersøges.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

AvatarAlice Føns

Vi har en vindmølle med et cvr nr., men den står 9 km fra vores hjem, men vi bor jo på den adresse som vi søger tilskud til, kan vi så godt få tilskud?

AvatarIb Arnhem

Hvordan får man del i afkoblingsordningen, når jeg har boet i huset i 3 år hvor der er instaleret en gasmåler, som ikke har været i brug i de 3 år, da vores varmekilde er luft til vand og varmepumpe 2 stk, det fremgår ikke at vi kan søge

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Ib

Tak for din kommentar. Betingelserne for gratis afkobling er:
– Du har et gasfyr
– Dit årlige gasforbrug ligger mellem 100-6.000 m3
– Der ikke er et eller flere CVR-numre registreret på adressen med en samlet årlig omsætning på 50.000 kroner eller mere.

Du kan altså søge, hvis du opfylder disse krav. Læs mere her: https://energihjem.dk/nyheder/afkoblingsordning/

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarErling Sørensen

Kære Energihjem
Jeg er folkepensionist, og på grund af økonomiske forhold får jeg varmetilskud på
kr. 500/md = 6000/år. Jeg fyrer med naturgas p.t.
Jeg er stor tilhænger af grønne løsninger, hvor det er muligt. Jeg har undersøgt mulighederne for at investere i jordvarme/luftvarme. Der er en relativ kort levetid af investeringen når man sammenligner med besparelserne.
Når man så samtidig må regne med at sige farvel til varmetilskuddet, bliver det pludselig en rigtig dårlig ide at skifte. Hvad kan man gøre ved det?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Erling

Tak for din kommentar – og dejligt med dine grønne overvejelser. Jeg vil klart anbefale, at du alliere dig med en fagmand, der kan rådgive i besparelser og fordelene for dig. Du kan også læse mere om jordvarmeløsningerne her: https://energihjem.dk/jordvarme/

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarDan Kristiansen

Spørgsmål:
Mit hus er fra 72. Elopvarmet. Min hovedvarmekilde er luft til luft varmepumpe med brændeovn supp. Jeg overvejer at skrotte brændeovnen og evt. monteret en ekstra luft til luft. Er der tilskud til det?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Dan

Tak for din kommentar. Her har vi samlet en oversigt over de aktive tilskuds- og fradragsmuligheder: https://energihjem.dk/tilskud-finansiering/

Det er som udgangspunkt luft til vand-varmepumper, der er tilskud til, men du kan benytte dig af håndværkerfradraget, som du også kan læse mere om i oversigten.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer