Finansloven vedtaget: Flere penge til grøn omstilling

2. søndag i advent bød ikke kun på julehygge, pebernødder og stearinlys. Her indgik regeringen nemlig en aftale om finansloven for 2021, og som forventet, var klima og energi i højsædet i aftalegrundlaget. Det betyder blandt andet et større håndværkerfradrag til grønne boligrenoveringer samt flere midler til energitilskud og udfasning af olie- og naturgasfyr. Bliv klogere på finansloven for 2021 her.

I går den 6.12.2020 vedtog regeringen sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet finanslovsaftalen for 2021 – og en væsentlig del af aftalen omhandler den grønne omstilling. Initiativerne er flere og dækker bredt over alt fra el-biler til et forøget grønt håndværkerfradrag. Vi dykker ned i de grønne initiativer, der er relevante for de danske boligejere, her:

Håndværkerfradrag: Beløbet hæves til 25.000 kroner

I 2021 sættes med finansloven 340 mio. kr. af til at hæve loftet for både håndværker- og servicefradraget. Det betyder:

  • Håndværkerfradraget i 2021 hæves fra 12.800 kr. til 25.000 kr. pr. person over 18 år i husstanden.
  • Servicefradraget i 2021 løftes fra 6.400 kr. pr. person til 25.000 kr.

Særligt det øgede håndværkerfradrag er relevant for dig som boligejer, da fradraget er ’grønt’ og med andre ord er øremærket energirenovering samt klimatilpasning. Håndværkerydelser, der er fradragsberettigede, er blandt andet: Isolering af ydervægge og tag, varmepumper, ventilation, omfangsdræn og solceller.

Håndværkerfradraget

Tilbage i 2018 blev håndværkerfradraget gjort permanent og grønt, hvilket betyder, at du nu kan få fradrag, når du energirenoverer og klimatilpasser boligen. Du får fradrag på håndværkerens løn og ikke materialer.

Du kan benytte dig af håndværkerfradraget både i helårs- og fritidsboligen. Foreninger kan desværre ikke benytte fradraget, men bor du til leje kan du godt, hvis du selv betaler for arbejdet.

Se hele listen over fradragsberettiget ydelser her.

Flere midler til udfasning af olie- og naturgasfyr

I finansloven er Regeringen og dens støttepartier også blevet enige om at styrke indsatsen for den grønne omstilling ved at øge udfasningen af olie- og gasfyr.

Tilskudspuljen er på hele 3,9 milliarder og er fordelt ud over de kommende 10 år.

Forøgelse af Bygningspuljen

Bygningspuljen – i daglig tale også kaldet energitilskuddet – står også til en forøgelse. Der afsættes nemlig i alt 300 mio. kr. i 2021 og 25 mio. kr. årligt fra 2022 til at forhøje antallet af midler i puljen. I 2021 er der i forvejen afsat 375 mio. kr. til puljen, som Energistyrelsen administrer.

I 1. kvartal af 2021 vil man igen kunne søge tilskud til energirenoveringer, og ligesom puljen i 2020 vil det fortsat foregå efter først-til-mølle-princippet.

Er du også lidt forvirret, så bare rolig. Vi har samlet alt om energitilskuddet i denne artikel.

En pulje til bæredygtigt byggeri

En anden pulje skal fremme bæredygtigt byggeri og lyder på i alt 50 mio. kroner (25 mio. kr. årligt i 2021 og i 2022). Med bæredygtigt byggeri mener regeringen konkrete indsatser, der bidrager til at understøtte et grønnere og mere bæredygtigt og kvalitetsbevidst byggeri, der samtidig er økonomisk bæredygtigt.

Kystsikring er ikke glemt

Stigende vandstand og større mængder af regnvand er en voksende problematik ved de danske kyster. En del af finansloven bliver derfor også en kystbeskyttelsesplan. Helt konkret afsættes samlet 350 mio. kr. fra 2021-2023, som gives til diverse projekter, der kan styrke kystsikringer rundt om i Danmark.

775.000 grønne biler

Initiativer til den grønne omstilling af transportsektoren er ligeledes en del af finanslovsaftalen. Her afsættes i alt 150 mio. kr. i 2021, 50 mio. kr. i 2022 og 10 mio. kr. årligt i 2023-2025. Den endelige plan for puljen aftales dog først nærmere i primo 2021.

Det er dog godt nyt til dig med elbil, eller dig, der drømmer om en grønnere bil i indkørslen. Regeringen og dens støttepartier er nemlig blevet enige om en aftale, der skønnes at medføre 775.000 el- og hybridbiler i 2030. Samtidig bliver det dyrere at have en bil, der kører på benzin eller diesel, hvor den gennemsnitlige prisstigning lyder på 2.300 kroner om året.

Flere danskere har allerede skiftet benzin- eller dieselbilen ud med en grønnere transportløsning i form af elbiler. Hos Energihjem.dk oplever vi dog ofte, at det er svært at finde rundt i, hvordan man får etableret en ladestander – og hvilken – på privatadressen. Det har vi skrevet mere om her.

Cykelpulje skal gøre jernhesten mere attraktiv

Det sidste af flere grønne initiativer i finansloven er cykelpuljen. Der afsættes nemlig 30 mio. kr. i 2021 og 170 mio. kr. årligt i 2022-2023 til anlæg af cykelstier langs statsvejene. Formålet er at gøre det lettere for borgerne at vælge cyklen frem for andre transportformer.

Vil du læse hele finansloven?

Udover de grønne initiativer, så indeholder finansloven blandt andet også en styrket ældrepleje, gavekort til oplevelsesøkonomien og et løft til ungdomsuddannelserne.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *