Danskerne er positivt indstillet over for solceller, men kommer ikke i mål

Solceller står højt på ønskesedlen hos mange boligejere. Men økonomien er en barriere for mange. Vi ser nærmere på priserne på solceller, interessen og hvad du skal være opmærksom på, hvis du går med en drøm om at få installeret solceller på taget.

Idéen om at få solceller og producere egen strøm er stor hos mange boligejere. Nogle har været generet af stigende elpriser og ønsker at være selvforsynende, andre vil gerne producere egen strøm til elbilen, og så er der dem, der ønsker at reducere deres klimabelastning ved at benytte strøm fra solens stråler. Argumenterne og intentionerne for at sætte solceller er mange, men langt fra alle kommer i mål.

Ifølge Energistyrelsens seneste solcelleopgørelse og tal fra Energinet, som er trukket for NRGI og Gjensidige, er antallet af mindre solcelleanlæg, der primært er opstillet hos private, steget fra 106.000 i 2022 til 126.000 i 2024. En stigning på næsten 20 procent. Og i en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og NRGI, svarer 45 procent af de i undersøgelsen adspurgte husejere, at de godt kunne tænke sig at få installeret solceller i hjemmet. Alligevel er interessen dalende.

Økonomien er en barriere for hver tredje

En af årsagerne til, at de adspurgte ikke kommer i mål med deres solcelledrømme, er det økonomiske aspekt. 34 procent af de adspurgte svarer nemlig: ”Jeg mener ikke, jeg får en økonomisk fordel ud af det”, mens 23 procent svarer ”Det er for dyrt” på spørgsmålet om, hvad der afholder dem fra at få installeret solceller.

Dette på trods af, at Finans.dk sidste år kunne berette om et historisk stort prisfald på solceller samme år. Rent faktisk faldt prisen på et sollcelleanlæg fra Viasol – nu 1KOMMA5° mest gængse solcelleanlæg fra 150.000 til 120.000 kroner sidste år. Det store prisfald skyldtes dels et fald i priserne på de råstoffer (eksempelvis polysilicium), der skal bruges til solcellepanelerne. Hertil kom der et stort prispres på markedet, fordi der dukkede flere solcelleproducenter op i kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine og den store efterspørgsel på solceller, som dette medførte.

1KOMMA5° oplyser selv, at prisen på det mest gængse solcelleanlæg i dag er helt nede på 110.000 kroner.

Hvor god er økonomien i solceller?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det skal beregnes, hvor god økonomien i et solcelleanlæg er. Her bør man blandt andet kigge på:

  • Hvor stort er husstandens samlede strømforbrug?
  • Hvordan er forbrugsmønsteret i husstanden?
  • Varmes boligen op med en varmepumpe?
  • Har I en elbil?
  •  Ønsker I en løsning med et batteri?

En gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn i et parcelhus på 150 m2 omkring 4.400-4.500 kWh om året.

Et solcelleanlæg på f.eks. 6 kW vil kunne producere 6.000 kWh årligt og kan derfor godt dække en stor del af husstandens forbrug.

Man skal dog være opmærksom på, om man er hjemme i det tidsrum, hvor et solcelleanlæg typisk producerer mest strøm (dagtimerne) eller om man skal overveje, om man har brug for et batteri til at gemme den producerede strøm på. Man bør desuden også være opmærksom på, at solcelleanlæg producerer mest strøm i sommerhalvåret.

Solceller i kombination med varmepumpen

Opvarmes boligen med en varmepumpe (typisk luft-vand eller jordvarme) vil elforbruget typisk være højere, da disse er eldrevne.

Hvis du opvarmer din bolig eller sommerhus med en varmepumpe eller elvarme, og over 50 procent af opvarmningen kommer fra el, kan du få nedsat elafgiften på en del af dit elforbrug. For de første 4.000 kWh af dit årlige elforbrug betaler du fuld elafgift. For dit årlige elforbrug, der overstiger 4.000 kWh, betaler du kun 1,00 øre i elafgift inkl. moms.

Og dette skal der naturligvis tages højde for, når du laver beregningen af, hvor meget du sparer ved at installere solceller.

Solceller i kombination med elbil

VS Automatic skriver i en pressemeddelelse, at det årlige strømforbrug i en gennemsnitsfamilie øges til 7.186 kWh ved indkøb af en elbil.

Solceller kan bruges til at oplade elbilen, men du bør være opmærksom på, om elbilen er hjemme i de timer, hvor produktionen af strøm fra solceller er størst og eventuelt om der skal en batteriløsning til.

Har du både en elbil og en bolig opvarmet med varmepumpe med i regnestykket, skal du desuden være opmærksom på, at du ikke både kan få reduceret din elafgift på varmepumpen og elbilen.

Tip: Lån til solcelleanlægget til en fordelagtig rente

Drømmer du om, at få opsat solceller på din bolig? Så bør du vide, at Danske Bank tilbyder lån til netop solceller på nogle fordelagtige vilkår. Disse indebærer både lav rente og fritagelse for ekspeditions- og lånesagsgebyrer.

Læs mere om lån til solceller –>

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarLars Christensen

Hej Michelle

Tak for dit svar fra skat om fast fradrag på 7000 kr.
Ved du om skat trækker det fra, når jeg har opgivet indtægten, eller om jeg selv skal gøre det, inden jeg retter årsopgørelsen?

Venlig hilsen
Lars Christensen

I skriver ovenfor:
Har du både en elbil og en bolig opvarmet med varmepumpe med i regnestykket, skal du desuden være opmærksom på, at du ikke både kan få reduceret din elafgift på varmepumpen og elbilen.

Er der kommet nye regler? Og hvordan vil man fratrække den elmængde der bruges til den “anden” del? Er det så varmepumpen eller elbilen man kan få, eller ikke få, reduceret sin elafgift på?

Styr på solcelle priserne er der heller ikke, da 1,5 er urealistisk dyre i forehold de øvrige solcelle udbydere på markedet – har fx lige installeret 6KW anlæg til ca det halve, det endda inklusive batterilager.

I skræmme jo forbrugerne væk med både usaglig og urigtig information.
Hvor kan man søge den ledige PR og tilbudsberegning stilling hos jer?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Max

Tak for din kommentar. Det hedder, at har du elvarme og/eller varmepumpe, som du i forvejen får refusion for, kan du ikke få refusion til din elbil. Du kan kun modtage refusion én gang. Mit bud vil være, at der skal installeres en særskilt elmåler. Jeg vil dog råde dig til, at du hører din strømudbyder ad – de vil konkret kunne afklare det for dig.

Ift. solcellepriser, vil der naturligvis være forskel fra solcelleudbyder til udbyder. Vi opsummerer i artiklen flere pointer fra en Finans.dk-artikel. Og de benytter 1,5 som eksempel, og derfor gør vi det samme. Men som det fremgår i vores artikel, starter vi ud med at rapportere, at Finans.dk generelt har kunne berette om et historisk stort prisfald på solceller tilbage i 2023.

Det er på ingen måde meningen, at vi hos Energihjem.dk vil afskrække boligejere fra at få solceller. Derfor har vi også en hel side her på Energihjem.dk, der omhandler akkurat solceller og solvarme. Her rapporterer vi f.eks., at et solcelleanlæg på 6 kWh, som vil dække en almindelig husstand har en startpris på omkring 45-50.000 kroner (https://energihjem.dk/solenergi/). Så at sige, at vi skræmmer forbrugerne væk med usaglig og urigtig informationer, mener jeg ikke er korrekt.

Rigtig god dag til dig.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarLars Christensen

Hvordan er beskatningen af fortjeneste ved strømsalg fra solceller?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Lars

Tak for din besked. SKAT oplyser, at du kun skal betale skat, hvis du har solgt el for mere end 7.000 kr. på et år. Du kan se, hvad du har solgt på din årlige afregning fra elselskabet. Hvis dit samlede salg fra dine energianlæg overstiger 7.000 kr., skal du betale 60 procent af det overskydende beløb.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 6 kommentarer