Varmepumpepuljen: Boligejere kan komme i karantæne-klemme
Har der været planlagt fjernvarme i et område, men skrottes planerne, kan du som boligejer, der gerne vil skifte til en varmepumpe, ende i en karantæne-klemme. Du fratages nemlig muligheden for at søge offentligt tilskud til en varmepumpe i op til fem år. En sådan klemme sidder flere boligejere rundt om i landet i.
Udrulningen af fjernvarme er skrottet i området ved Vesterled i Brøndby. Et flertal har stemt nej til fjernvarme. Og ikke nok med, at boligejerne ikke kan få fjernvarme, må de se langt efter et offentligt tilskud til en varmepumpe. De er nemlig endt i en karantæne, der kan vare op til fem år, lyder det i en historie hos TV2. For sådan er reglerne.
Når et område formelt set er udlagt til fjernvarme, er det ikke muligt at søge om tilskud til en varmepumpe – heller ikke selvom borgerne har stemt nej til fjernvarme. Karantæne-klemmen får både ramte boligejere og andre aktører som OK og Nærvarme Danmark til at råbe op.
Til TV2 fortæller Jack Frisbæk, der er bosat i Vesterled i Brøndby, at han, efter at fjernevarmeplanerne i hans område blev skrottet, begyndte at lede efter en anden klimavenlig varmekilde, der kunne erstatte hans gasfyr. Valget endte på en luft til vand varmepumpe, og han søgte derfor tilskud – men fik afslag, fordi området formelt stadig er udlagt til fjernvarme. Jack Frisbæk, der selv stemte ja til fjernvarme, må derfor enten beholde sit gasfyr eller betale fuld pris for at få en varmepumpe.
For en række boligejere i områder ved Næstved er billedet det samme. Fjernvarmeplanerne er skrottet, men boligejere i områderne, der ønsker at skifte til en mere klimavenlig varmekilde, kan ikke søge om tilskud, fordi de er i karantæne. At det ikke er muligt at søge om og få tilskud kan betyde til eller fra for mange boligejere, der pønser på at få en varmepumpe. Skulle det desuden ske, at en boligejers gasfyr går i stykker i karantæne-perioden, vil denne muligvis være mere tilbøjelig til at vælge et nyt gasfyr, der er en billigere end den mere klimavenlige varmepumpe.
Flere finder karantæne-reglen problematisk
Både boligejerne selv og flere aktører råber som sagt op herom, finder karantænen problematisk og opfordrer til at karantæne-reglen fjernes. For eksempel appellerer energiselskabet OK i en pressemeddelelse til, at man fra politisk side fjerner den konkrete karantæne-regel – og samtidig forenkler varmepumpeordningen for boligejernes skyld.
Energiselskabet Nærvarme Danmark udtaler, at man ligeledes finder det problematisk, at en række boligejere er kommet i klemme. Som en hjælp vil energiselskabet derfor sænke prisen på køb af varmepumper for en periode.
Boligejer Jack Frisbæk fortæller videre til TV2, at han har valgt at klage til Energistyrelsen og håber på kompensation.
Ifølge Moderaternes energi- og forsyningsordfører, Henrik Frandsen, er det op til kommunerne og fjernvarmeselskaberne at udtage områder fra fjernvarmeplanlægningen, så de kan komme i spil til en varmepumpe. Der skal derfor tales sammen i lokalområderne, lyder det fra energi- og forsyningsordføreren til TV2.