Varmepumpestøj: Regler, retningslinjer og gode råd fra eksperten

Konvertering til grønne varmekilder er en vigtig del af vores grønne omstilling og her spiller varmepumpen en stor rolle. I takt med, at salget af varmepumper stiger, oplever flere kommuner desværre også flere klagesager fra naboer, der synes, at varmepumpen larmer for meget. Her ser vi nærmere på reglerne for støjniveau og anbefalinger til, hvordan man mindsker larmen fra varmepumper.

Privatboligen, sommerhuset, værkstedet eller udestuen er blot nogle af de steder, flere af os danskere får installeret en varmepumpe. Faktisk viser tal fra Energistyrelsen, at det årlige salg af varmepumper er fordoblet gennem de seneste 5 år – og pilen peger fortsat opad. Og med god grund. Du kan nemlig spare omkring 12.000 kr. om året på din varmeregning, når du får installeret en luft til vand-varmepumpe i stedet for olie- eller naturgasfyr. Er husets varmekilde el-radiatorer, er besparelsen langt større. Læg dertil, at du også hjælper klimaet godt på vej.

Det er ikke kun krav i Bygningsreglementet, der gør, at du bør overholde de tilladte grænseværdier. Din nabos helbred er også en væsentlig grund til at tage retningslinjerne seriøst: Forskning viser nemlig, at en forstyrret søvn grundet støj kan gå ud over helbredet.

Det er dog ikke altid en dans på de grønne roser, når naboen får en energirigtig varmepumpe i boligen. Er varmepumpen ikke monteret efter de konkrete støjhenvisninger, kan den nemlig være til gene for naboen, som kan vælge at klage. 

Hvorfor overhovedet en varmepumpe?

Bedre indeklima og komfort

Få et sundere indeklima og en bedre komfort med en varmepumpe, der kommer kulde, træk, fugt og skimmelsvamp til livs.

Mindre varmeudgifter

Du sparer mange penge, hvis du udskifter elvarmen eller det gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe.

Ryk en energiklasse op

Varmekilden spiller en stor rolle i forhold til din energimærkning. Udskifter du elvarmen med en varmepumpe kan du nemt rykke 1-2 energiklasser op.

Øg salgsværdien

Dit hus kan stige i værdi, når du udskifter varmekilden. For mange købere er det en væsentlig købsfaktor, hvad det koster at varme et kommende hus op.

Flere klager over støj fra varmepumper

I den vestsjællandske kommune Slagelse, har de oplevet en stigning i klager fra beboere omkring støjen fra naboens varmepumpe. Støjklagerne har dog primært været på billige varmepumpemodeller. Det skriver Ingeniøren, som nævner, at flere kommuner melder om en lignende stigning. Og det med lyd kan sagtens være en pudsig fætter at arbejde med, da lyden ikke altid bevæger sig i den retning, man gerne vil have den til.

”Lydgener er meget individuelt, men der er én ting, vi altid må forholde os til, når varmepumpen monteres og det er lovgivningen. Man skal også kigge på pumpens placering i forhold til naboer. Som udgangspunkt må man ikke placere en luft-vand varmepumpe i skel, men derudover kan man godt, som den gode nabo tænke over ikke at montere den tæt på naboens soveværelsesvindue, men et sted, hvor den ikke generer,”

– Peter F. Knudsen, direktør hos varmepumpevirksomheden Gidex

De fleste varmepumper installeres heldigvis uden problemer og erstatter måske en varmekilde, der allerede larmede en del i forvejen.

“I dag forholder man sig kun til lyd fra varmepumper, men man skal ikke glemme, at folk, der har haft oliefyr eller gasfyr, mange gange også har højtryksbrændere i hjemmet. Hvis du stiller dig ud foran et hus med sådan en, så kan du næsten høre at fyret starter inde hos naboen. En høj lyd, man skal tænke på, at man måler imod,” siger Peter F. Knudsen.

Ifølge Energistyrelsen blev der cirka solgt 48.000 luft til luft-varmepumper og mere end 13.000 luft til vand-varmepumper i 2020.

Regler for støjniveau

Der er fastsat konkrete regler for, hvor meget en varmepumpe må støje. Støjgrænserne varierer dog alt efter om du bor i et parcelhusområde, etageboligområde, industriområde eller i et helt fjerde område.

”Vi har et Bygningsreglement, som definerer lydkravene, men det er jo hele tiden henholdt til skel. Bor du eksempelvis i rækkehus, så har du nogle andre retningslinjer, du skal være opmærksom på, da du ikke har et skel at forholde dig til. Man kan også komme ind i boligområder, hvor der er skærpede krav til lyd, som går ud over kravene i Bygningsreglementet. Det varierer efter, hvilken boligtype man befinder sig i og man skal tage dem seriøst,” forklarer Peter F. Knudsen.

Helt konkret måles støjens lydtryk i decibel (dB). Støjen ved naboen bliver målt som en middelværdi over mindst en halv time (i perioden kl. 22.00 til kl. 07.00) og måles med en Integreret lydtrykmåler. Som tommelfingerreglen tillader Miljøstyrelsen et støjniveau på 35 dB i tidsrummet kl. 22-07.

Her kan du se støjgrænser for diverse boligområder:

Energistyrelsens støjberegner

Energistyrelsen har udviklet en støjberegner, som kan hjælpe dig med at finde den hensigtsmæssige placering af din varmepumpe. Her tager du den data, du har fået fra varmepumpeleverandøren og taster den ind i støjberegneren. Indtast herefter husets adresse og så henter den dine husoplysninger fra Google Maps, så du kan placere varmepumpen og se, hvordan lydbølgerne går herfra.

“Støjberegneren giver en idé om, hvor du kan placere varmepumpens udedel, og hvor du ikke kan – som en vejledning. Grunden til, at jeg siger som vejledning er fordi, du stadig skal tage varmepumpeleverandøren med på råd. Han skal med ud og kigge på det for den konkrete vejledning,” forklarer Peter F. Knudsen.

Lyddæmpende initiativer

Nu ved du, at det er fordelagtigt at anskaffe sig en varmepumpe og hvor meget varmepumpen egentligt må larme, men hvordan imødekommer du bedst støjkravene? Det hjælper varmepumpeekspert Peter F. Knudsen også gerne med.

Tre gode råd fra varmepumpeeksperten:

  1. Overvej en lydvæg
    Man kan lave lydvægge rundt om udedelen på varmepumpen, som fungerer ligesom lydbarriererne på motorvejen og skærmer mod beboere på den anden side. Det er som tommelfingerregel kun aktuelt med en lydvæg, når varmepumpen begynder at nærme sig skel.
  2. Underlaget har også en betydning for støjniveauet
    En blød jordskorpe som græs er med til at lyddæmpe. Sætter du derimod pumpen op mod fliser opstår der resonans – altså efterklang. Efterklang kan godt hæve støjniveauet 1-2 Db, og du skal kun have 3 Db før lyden fordobles.  
  3. Få vejledning af leverandøren
    Godt med et anerkendt firma og en leverandør, der er vant til at sætte varmepumper op. En der har know-how og kan rådgive i forhold til placeringen.

På Energihjem.dk har vi også samlet alt om varmepumper, så du nemt kan danne dig overblikket. Find varmepumpeguiden her. Har du idéer til et emne om varmepumper eller andre energirenoveringer, du ønsker vi dykker ned i, så smid endelig en kommentar her på artiklen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 kommentarer

Hej
Vi har en varmepumpe som vi vi for 6-7 år siden, som vi er rigtig glad for, den er fra dvi, og blæser luft opaf og er yders lydsvag. da vi bor i dobbelthuse kan afstanden på ca 3-4 meter til skel ikke ovrholdes fordi der ikke er 3-4 meter imellem husene simpethen. PÅ vejen har flere den stående på deres terasse eller på deres ydermur over imod naboen på den side som er fri for en nabo, men der er stadig måske 2-2,5 meter til næste hus.
Vores nabo skal nu have ny pumpe, han har tidligere ikke haft en ude del ligesom os men vil gerne have det nu.De vil derfor gerne have den til at stå imellem vores huse samme sted som vi har vores stående, så ca, skråt overfor hinanden, det vi helt indforstået med, for det er ligesom på vores begges fri side af huset hvor vi ikke kommer men der er måske i at 2,5 meter. Vores pumpe står ved vores byggers som vender over imod deres alrum men de siger de aldrg hører den ligesom vi heller ikke gør. Ham der kommer ud siger at dette ikke er tilladt, og han ikke vil lave det til dem, da han så kan få påkrav om at pille det ned. Eller hvis vi nu flytter og den nye der flytter ind vil have den fjernet ( det vil være ret fjollet da vores egen jo står samme sted) jeg har været ved at forsøge at søge mig til et svar, men kan ikke finde noget. SÅ ved I hvad man gør når man bor så tæt som vi gør hvor det med afstanden på de 3-4 meter ikke kan overholdes?
det skal siges at alle husene på vejen er fra 1983 , og lavet som luft til vand opvarmning, så der er ikke andre muligheder.
Jeg har ligeledes set flere nye steder hvor de bygger rækkehuse med varmpepumper og de har samme problematik at de ikke kan overholde afstandskrav.
Kan det være noget der dispenseret for i en lokalplan?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Camilla

Mange tak for din besked. Jeg kan desværre ikke sige, om det er muligt at opnå dispensation. Jeg vil anbefale, at du kontakter din kommune for at høre nærmere herom. Det er nemlig op til den enkelte kommune at fastsætte støjregler (skønt mange følger Miljøstyrelsens krav). Måske du kan opnå dispensation såfremt du kan bevise, at varmepumpen ikke er til gene skønt den ligger tæt på skel?

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Hej.
Min nabo har fået varmepumpe for knap et år siden. Varmepumpen står ikke på samme side mod mit hus, men jeg bliver vækket flere gange om natten af en dyb brummen. Specielt omkring kl. 3-4 om natten er der ret mange vibrationer/dyb brummen. Ørepropper og at sove i et andet rum virker ikke, da lyden er i stort set hele huset.
Har du noget forslag til hvad jeg kan gøre?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej A

Mange tak for dit spørgsmål. Jeg vil klart anbefale, at du går i dialog med din nabo. Måske vedkommende ikke ved, at du mærker til støjgener. Gummifødder (vibrationsisolatorer), et støjdæmpningskit eller en støjskærm er måder, der kan reducere en del af støjen. Jeg håber, at I sammen kan finde en løsning.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarJørn Antonsen

kan hører nabos varmepumpe panasonic 32, i hele huset når det er koldt/frost. fra varmepumpe til skel er der ca 3 meter, og yderlig 2 meter til min husmur.jeg har målt ca.92 desibel i skel. Hvad stiller jeg op?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Jørn

Mange tak for din besked. Jeg vil anbefale, at du forsøger at finde en løsning med din nabo, der måske ikke ved, at du mærker til støjgener. En mulig løsning er, at varmepumpen lydisoleres for eksempel med en varmepumpeskjuler. Hjælper dette ikke, kan du kontakte din kommune og indberette en støjklage. Din kommune kan nemlig påbyde, at støjen skal begrænses.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

AvatarTroels Diekmann

Er der lovgivning eller bindende regler for, hvor tæt på skel en luft til vand varmepumpe må placeres?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Troels
Som udgangspunkt må man ikke placere en luft-vand varmepumpe i skel, for der er regler for støjgrænsen i skellet: ‘I mange kommuner gælder Miljøstyrelsens vejledende støjgrænse, det vil sige maksimalt 35 dB i skel til nabo om natten’. Jeg vil derfor undersøge, hvad støjgrænsen er i din kommune. Hertil kan du via følgende link undersøge om varmepumpen giver støjproblemer: http://stoejberegner.ens.dk/

Rigtig god eftermiddag.

Bedste hilsner,
Michelle – Energihjem.dk

Viser 0 af 15 kommentarer

Vis flere kommentarer