Varmepumpestøj: Regler, retningslinjer og gode råd fra eksperten

Konvertering til grønne varmekilder er en vigtig del af vores grønne omstilling og her spiller varmepumpen en stor rolle. I takt med, at salget af varmepumper stiger, oplever flere kommuner desværre også flere klagesager fra naboer, der synes, at varmepumpen larmer for meget. Her ser vi nærmere på reglerne for støjniveau og anbefalinger til, hvordan man mindsker larmen fra varmepumper.

Privatboligen, sommerhuset, værkstedet eller udestuen er blot nogle af de steder, flere af os danskere får installeret en varmepumpe. Faktisk viser tal fra Energistyrelsen, at det årlige salg af varmepumper er fordoblet gennem de seneste 5 år – og pilen peger fortsat opad. Og med god grund. Du kan nemlig spare omkring 12.000 kr. om året på din varmeregning, når du får installeret en luft til vand-varmepumpe i stedet for olie- eller naturgasfyr. Er husets varmekilde el-radiatorer, er besparelsen langt større. Læg dertil, at du også hjælper klimaet godt på vej.

Det er ikke kun krav i Bygningsreglementet, der gør, at du bør overholde de tilladte grænseværdier. Din nabos helbred er også en væsentlig grund til at tage retningslinjerne seriøst: Forskning viser nemlig, at en forstyrret søvn grundet støj kan gå ud over helbredet.

Det er dog ikke altid en dans på de grønne roser, når naboen får en energirigtig varmepumpe i boligen. Er varmepumpen ikke monteret efter de konkrete støjhenvisninger, kan den nemlig være til gene for naboen, som kan vælge at klage. 

Hvorfor overhovedet en varmepumpe?

Bedre indeklima og komfort

Få et sundere indeklima og en bedre komfort med en varmepumpe, der kommer kulde, træk, fugt og skimmelsvamp til livs.

Mindre varmeudgifter

Du sparer mange penge, hvis du udskifter elvarmen eller det gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe.

Ryk en energiklasse op

Varmekilden spiller en stor rolle i forhold til din energimærkning. Udskifter du elvarmen med en varmepumpe kan du nemt rykke 1-2 energiklasser op.

Øg salgsværdien

Dit hus kan stige i værdi, når du udskifter varmekilden. For mange købere er det en væsentlig købsfaktor, hvad det koster at varme et kommende hus op.

Flere klager over støj fra varmepumper

I den vestsjællandske kommune Slagelse, har de oplevet en stigning i klager fra beboere omkring støjen fra naboens varmepumpe. Støjklagerne har dog primært været på billige varmepumpemodeller. Det skriver Ingeniøren, som nævner, at flere kommuner melder om en lignende stigning. Og det med lyd kan sagtens være en pudsig fætter at arbejde med, da lyden ikke altid bevæger sig i den retning, man gerne vil have den til.

”Lydgener er meget individuelt, men der er én ting, vi altid må forholde os til, når varmepumpen monteres og det er lovgivningen. Man skal også kigge på pumpens placering i forhold til naboer. Som udgangspunkt må man ikke placere en luft-vand varmepumpe i skel, men derudover kan man godt, som den gode nabo tænke over ikke at montere den tæt på naboens soveværelsesvindue, men et sted, hvor den ikke generer,”

– Peter F. Knudsen, direktør hos varmepumpevirksomheden Gidex

De fleste varmepumper installeres heldigvis uden problemer og erstatter måske en varmekilde, der allerede larmede en del i forvejen.

“I dag forholder man sig kun til lyd fra varmepumper, men man skal ikke glemme, at folk, der har haft oliefyr eller gasfyr, mange gange også har højtryksbrændere i hjemmet. Hvis du stiller dig ud foran et hus med sådan en, så kan du næsten høre at fyret starter inde hos naboen. En høj lyd, man skal tænke på, at man måler imod,” siger Peter F. Knudsen.

Ifølge Energistyrelsen blev der cirka solgt 48.000 luft til luft-varmepumper og mere end 13.000 luft til vand-varmepumper i 2020.

Regler for støjniveau

Der er fastsat konkrete regler for, hvor meget en varmepumpe må støje. Støjgrænserne varierer dog alt efter om du bor i et parcelhusområde, etageboligområde, industriområde eller i et helt fjerde område.

”Vi har et Bygningsreglement, som definerer lydkravene, men det er jo hele tiden henholdt til skel. Bor du eksempelvis i rækkehus, så har du nogle andre retningslinjer, du skal være opmærksom på, da du ikke har et skel at forholde dig til. Man kan også komme ind i boligområder, hvor der er skærpede krav til lyd, som går ud over kravene i Bygningsreglementet. Det varierer efter, hvilken boligtype man befinder sig i og man skal tage dem seriøst,” forklarer Peter F. Knudsen.

Helt konkret måles støjens lydtryk i decibel (dB). Støjen ved naboen bliver målt som en middelværdi over mindst en halv time (i perioden kl. 22.00 til kl. 07.00) og måles med en Integreret lydtrykmåler. Som tommelfingerreglen tillader Miljøstyrelsen et støjniveau på 35 dB i tidsrummet kl. 22-07.

Her kan du se støjgrænser for diverse boligområder:

Energistyrelsens støjberegner

Energistyrelsen har udviklet en støjberegner, som kan hjælpe dig med at finde den hensigtsmæssige placering af din varmepumpe. Her tager du den data, du har fået fra varmepumpeleverandøren og taster den ind i støjberegneren. Indtast herefter husets adresse og så henter den dine husoplysninger fra Google Maps, så du kan placere varmepumpen og se, hvordan lydbølgerne går herfra.

“Støjberegneren giver en idé om, hvor du kan placere varmepumpens udedel, og hvor du ikke kan – som en vejledning. Grunden til, at jeg siger som vejledning er fordi, du stadig skal tage varmepumpeleverandøren med på råd. Han skal med ud og kigge på det for den konkrete vejledning,” forklarer Peter F. Knudsen.

Lyddæmpende initiativer

Nu ved du, at det er fordelagtigt at anskaffe sig en varmepumpe og hvor meget varmepumpen egentligt må larme, men hvordan imødekommer du bedst støjkravene? Det hjælper varmepumpeekspert Peter F. Knudsen også gerne med.

Tre gode råd fra varmepumpeeksperten:

  1. Overvej en lydvæg
    Man kan lave lydvægge rundt om udedelen på varmepumpen, som fungerer ligesom lydbarriererne på motorvejen og skærmer mod beboere på den anden side. Det er som tommelfingerregel kun aktuelt med en lydvæg, når varmepumpen begynder at nærme sig skel.
  2. Underlaget har også en betydning for støjniveauet
    En blød jordskorpe som græs er med til at lyddæmpe. Sætter du derimod pumpen op mod fliser opstår der resonans – altså efterklang. Efterklang kan godt hæve støjniveauet 1-2 Db, og du skal kun have 3 Db før lyden fordobles.  
  3. Få vejledning af leverandøren
    Godt med et anerkendt firma og en leverandør, der er vant til at sætte varmepumper op. En der har know-how og kan rådgive i forhold til placeringen.

På Energihjem.dk har vi også samlet alt om varmepumper, så du nemt kan danne dig overblikket. Find varmepumpeguiden her. Har du idéer til et emne om varmepumper eller andre energirenoveringer, du ønsker vi dykker ned i, så smid endelig en kommentar her på artiklen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

7 kommentarer

AvatarJohn Jensen

hej på kontoret.

jeg har tænkt at sætte min ude del af varmepumpe op i gavlen på mit hus. min nabo siger at man ikke må det og har snakket med kommunen ( Tårnby ). Der siger man ikke må det. Ifølge deres beregninger vil den larme for meget, den larmer 55 DB (oplyst af fabrikant) og 67 DB på spidsbelastningerne. I skellet viser beregningerne jeg er langt nede under 35 DB, samt den skimme i udsynet for naboen. er det lovligt at sætte den op i gavlen, eller skal den såt på jorden. Jeg kan ikke find noget på kommunens hjemmeside.

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej John

Tak for dit spørgsmål. Desværre ved vi ikke nede på kommuneniveau, hvad regler og retningslinjer er. Jeg vil derfor anbefale, at du kontakter kommunen direkte eller allierer dig med en lokal varmepumpemontør for konkret rådgivning. Håber det lykkes med varmepumpen.

De bedste mandagshilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej, hvor kan jeg finde rådgivning om at sætte en luft til vand varmepumpe op i vores rækkehus. Vi er tvivl om det kan lade sig gøre, da grundene er små.

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Christel

Tak for din kommentar. Vi anbefaler altid, at man går i dialog med fagmanden, der muligvis skal installere varmepumpen, så der kan laves dimensioneringsberegninger. Du er velkommen til at bruge vores uforpligtende service: https://energihjem.dk/tilbud/

God dag.
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarHenrik Bundgaard

Jeg bor i lejebolig, hvor der indendørs er monteret en integreret luft til vand varmepumpe/elvandvarmer.
Pumpen er monteret i et installations rum bag en gipsvæg umiddelbart op af et beboelsesrum.
Jeg kan høre støj når jeg forsøger at sove. Hvor meget må det støje ?
Er det rigtigt at støjen kan være sundhedsskadelig og give hjerte/karsygdomme ?

AvatarDaniel Hinchely

Hej Henrik
Det lyder træls med støjen. I artiklen har vi delt Energistyrelsens skema for støjniveauet, men det er på 35dB i nattetimerne i parcelhuse.
Jeg er ikke bekendt med sundhedsricisi ved støj, desværre.

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

Viser 0 af 7 kommentarer