Varmepumper

Varmepumper er en populær løsning, når huset skal opvarmes. Denne varmekilde er nemlig både en økonomisk og grøn løsning, der samtidig bidrager positivt til det sunde indeklima. Varmepumper kommer i flere størrelser og modeller, men kan deles op i tre kategorier: Luft til luft, luft til vand og jordvarmepumpe. Vi dykker ned i alt om varmepumper i denne guide.

En varmepumpe er kort fortalt et varmeanlæg, der udnytter varmeenergi fra enten luften eller jorden til at opvarme dit hus. Varmepumper kan anvendes hele året også selv, når der er frostgrader.

Bedre indeklima og komfort

Få et sundere indeklima og en bedre komfort med en varmepumpe, der kommer kulde, træk, fugt og skimmelsvamp til livs.

Mindre varmeudgifter

Du sparer mange penge, hvis du udskifter elvarmen eller det gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe.

Ryk en energiklasse op

Varmekilden spiller en stor rolle i forhold til din energimærkning. Udskifter du elvarmen med en varmepumpe kan du nemt rykke 1-2 energiklasser op.

Øg salgsværdien

Dit hus kan stige i værdi, når du udskifter varmekilden. For mange købere er det en væsentlig købsfaktor, hvad det koster at varme et kommende hus op.

Hvad sparer jeg ved at få en varmepumpe?

Som tommelfingerregel lyder det, at du kan spare omkring 12.000 kr. om året på din varmeregning, når du får installeret en varmepumpe som varmekilde i stedet for olie- eller naturgasfyr. Er husets varmekilde el-radiatorer, er besparelsen langt større.

Grundet de store besparelser på varmeregningen betaler varmepumperne ofte også sig selv hurtigt hjem. En luft til luft- og luft til vand-varmpumpe er tjent hjem efter 3-5 år, mens jordvarmepumpen er tjent hjem efter 5-10 år. Varmepumperne er derfor det man kalder rentable, hvilket betyder, at de betaler sig selv hjem i installationens levetid.

Dit hus skal være velisoleret, når du får en energieffektiv varmekilde som en varmepumpe. På den måde siver den billige og grønne varme, som varmepumpen sørger for, ikke ud og fyrer for fuglene i haven. Vil du læse mere om efterisolering af dit hus, så har vi samlet en guide om isolering fra A-Å lige her:

I vores energiberegner kan du slå husadressen op og se, hvor energieffektiv din varmekilde er.

Lån til varmepumpen

Drømmer du om en ny varmepumpe, så tilbyder Danske Bank og Realkredit Danmark et lån til energiforbedringer i din bolig, uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Lånet dækker energirenoveringer på Energistyrelsens positivliste fra Byggepuljen, hvilket også gælder varmepumper og jordvarme.

Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.

Varmepumper og indeklima

Varmepumper giver også et bedre indeklima, da denne energivenlige varmekilde mindsker risikoen for fugtgener og sundhedsskadelige svampe. Indeklimaet bliver bedre, fordi varmen med en varmepumpe cirkuleres rundt i huset og dermed reducerer forekomsten af skimmelsvampe. En anden positiv gevinst ved en varmepumpe er, at den også kan sænke den indendørs temperatur på de glohede sommerdage, så man har et behageligt indeklima året rundt.

Vi bruger i gennemsnit størstedelen af vores tid indendørs og derfor har indeklimaet stor betydning for vores velbefindende. Ønsker du at blive klogere på, hvad du kan gøre for at styrke indeklimaet i din bolig, så har vi samlet en række gode råd lige her:


Luft til luft-varmepumpen


Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe?

Luft til luft-varmepumpen er en vedvarende energikilde, hvilket betyder, at det er en CO2-venlig energiform til gavn for både dit energiforbrug og vores fælles klima. Det kommer nok ikke som den store overraskelse for de fleste, at denne type varmepumpe udnytter den energi, der er i udeluften til at levere varme til boligen.

Du skal regne med, at det tager 1 dag at installere en luft til luft-varmepumpe. Installationen skal ske af en varmepumpemontør, der er autoriseret til at installere pumpen.

En luft til luft-varmepumpe består typisk af en udedel, der er monteret uden på huset og en indedel, som sidder på indervæggen inde i huset. En varmepumpemontør borer et hul i ydervæggen og fører rørene gennem hullet og tætner hullerne efterfølgende. Rørene er isolerede, så de holder varmen i det kølemiddel, der løber i varmepumpens rør. Udedelen skal sidde så tæt på indedelen som muligt, så rørene skal trækkes kortest muligt.

Luft til luft varmpepumpe
Luft til luft-varmepumpe

Hvornår er en luft til luft-varmepumpe en god ide?

Luft til luft-varmepumper er gode til opvarmning af mindre helårshuse, sommerhuse eller som et supplement til den eksisterende varmekilde i boligen. En luft til luft-varmepumpe dækker op til 70 procent af dit varmeforbrug. Ønsker du en varmepumpe til et større hus og som kan opvarme i hele fyringssæsonen, bør du overveje om en luft til vand- eller jordvarmepumpe er en bedre løsning, da disse varmepumpetyper er mere effektive til opvarmning af større arealer.


Luft til vand-varmepumpen


Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?

Luft til vand-varmepumpen er en god idé at få, hvis dit hus i dag har et fyr – olie, naturgas eller pillefyr – gulvarme, eller har elradiatorvarme. Hvis du har fjernvarme, kan det ikke altid svare sig at få en luft til vand-varmepumpe.

Luft vand varmepumpe
Luft til vand-varmepumpe

Hvor en luft til luft-varmepumpe er en mere simpel installation, skal luft til vand-varmepumper tilkobles radiatorer og/eller varmerør for at fungere. En luft til vand-varmepumpe udnytter varmeenergien i luften og omdanner den til varme i huset og varmt brugsvand. Udedelen af varmepumpen er placeret tæt på dit hus og er denne del, der trækker udeluft ind. Det opvarmede kølemiddel i varmepumpens slange ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel, som opvarmer vandet i huset.

Selvom det hedder en luft til vand-varmepumpe, så skal varmepumpen stadig bruge strøm for at fungere, men du skal regne med, at varmepumpen producerer cirka 3-4 kWh varme for hver kWh el, den forbruger. 

Du skal regne med, at det tager omkring to dage at installere en luft til vand-varmepumpe. Installationen skal ske af en varmepumpemontør, der er godkendt til at installere pumperne.


Jordvarmepumpen


Jordvarme adskiller sig fra de to andre varmepumpetyper ved, at jordvarmeslanger graves ned i husets have. Slangerne henter energi fra jorden, som bruges til at opvarme huset og brugsvandet i boligen. I nogle tilfælde kaldes denne type også en luft til jord-varmepumpe.

Vi har faktisk valgt at skrive en hel side om jordvarme, så du kan blive meget klogere på alt om jordvarme.


Hvad koster varmepumper?

Som det gælder med alle varmekilde-installationer kan prisen variere alt efter størrelsen på anlægget og hvilken model du ønsker. Det anbefales helt klart, at du vælger en så energirigtig model som muligt, altså en A+ model eller bedre.

Sammenligner du luft til vand-varmepumpen med jordvarmepumpen, så er er et jordvarmeanlæg en smule mere økonomisk i forhold til varmeregningen. På den anden side er jordvarmeanlægget også en del dyrere og kræver plads til jordslangerne i haven.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Støjer varmepumper?

Nyere varmepumpemodeller er blevet væsentligt mere støjsvage end førhen. Dermed ikke sagt, at varmepumper er fuldkommen lydløse. Det anbefales derfor, at du ikke får monteret varmepumpen lige uden for soveværelsesvinduet eller tæt på naboens skel, så du undgår at generere.

Energistyrelsen har faktisk lavet en støjberegner til varmepumper, så du nemt kan slå op om din varmepumper overholder reglerne for, hvor meget din varmepumpe må støje ved skellet til naboen.

Skift dit fyr?

Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.

Skrotningsordning og tilskud

Du har faktisk mange økonomiske tilskudsmuligheder, når du ønsker en varmepumpe. De forskellige ordninger og tilskud kan dog ikke kombineres. Vi ser nærmere på dem her.

Skrotningsordningen er en abonnementsløsning til varmepumper

Når du skrotter dit gamle olie- eller naturgasfyr kan du købe en varmepumpe på abonnement gennem en såkaldt “energitjenesteleverandør”, som er godkendt af Energistyrelsen. Energitjenesteleverandøren kan maksimalt opnå 25.000 kr. pr. varmepumpe. Bor du i et eksisterende fjernvarmeområde eller i et område, der er udlagt til fjernvarme, så kan du ikke benytte dig at ordningen. Ordningen gælder:

Energitilskuddet

Du kan få energitilskud, når du udskifter den gamle varmekilde med en varmepumpe som enten er luft-vand eller jordvarme. For at få energitilskud til konvertering til varmepumpe skal flere betingelser være opfyldt:

Energistyrelsens VE-godkendelsesordning er en ordning, der giver installatør- eller montørvirksomheder papir på, at de kan installere vedvarende energianlæg af høj kvalitet.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 kommentarer

AvatarHans Martinsen

Er der i øjeblikket tilskud til Luft til luft – varmepumper ? Installering af Panasonic, total pris
DKK 18.000,00 (stor model). Autoriseret forhandler.
Med venlig hilsen,
Hans Martinsen

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Hans

Mange tak for dit spørgsmål. Nej, det er der ikke. Og varmepumpepuljen, der ifølge flere kilder åbner i september 2023, giver desværre kun tilskud til luft til vand varmepumper og jordvarmepumper.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarBrian Jensen

Min Nabo har fået en Varmepumpe. som er placeret lige ved skel. syndes at der står flere steder at der er regler om at der skal være 3-4 meter fra skel.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Brian
Mange tak for din kommentar. Varmepumpen skal placeres omkring 3-4 meter væk fra skel for at kunne holde sig inden for Miljøstyrelsens vejledende støjgrænse på maksimalt 35 dB i skel til nabo om natten. Det er dog ikke i alle kommuner, men i mange, at denne støjgrænse gælder. Generer støjen fra naboens varmepumpe dig og larmer den mere end den tilladte støjgrænse i din kommune, kan du klage til kommunen. Generer støjen dig, vil jeg dog først anbefale dig at tale med din nabo om det – måske en støjskærm kan hjælpe?

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

Jeg skal have luft vand varmepumpe i foråret 2023 og har fået et tilbud på opgaven, kan jeg søge tilskud til denne ?
Erstatter ufærdigt elvarmeanlæg
Vh
Henning

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Henning
Mange tak for din henvendelse. Energistyrelsen åbner op for en varmepumpepulje i foråret 2023. Præcist hvornår den vil igangsættes er der stadig ingen meldinger omkring, men du kan holde øje med Energistyrelsens udmeldinger omkring dette på deres hjemmeside.
Det er dog kun muligt at søge puljen, hvis du ikke bor i et område, hvor det er planlagt, at der kommer fjernvarme. Hvis du er berettiget tilskud og ønsker at søge det, skal du søge det FØR du går i gang med dit projekt. Du kan ikke få tilskud, når du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren.

Godt nytår til dig,
Nicole – Energihjem.dk

I wanted to ask if the energy saving class would change by replacing the roof and installing solar panels in my house on Poppelvej 7 7330 Brande. Can I get a partial refund?

Viser 0 af 16 kommentarer

Vis flere kommentarer