Sådan forbereder du dig til at søge tilskudspuljen

Sidst blev Energistyrelsens tilskudspulje til energirenoveringer tømt på blot fire dage. Ja, du læste rigtigt. Og næste ansøgningsrunde åbner den 7. april kl. 10 – og sker også efter først-til-mølle-princippet. Sådan forbereder du dig bedst og øger dine chancer for klækkelige tilskud.

OBS: Næste tilskudspulje åbner den 28. september 2021 – og derefter vil der komme løbende puljer frem mod 2026.

Det er med at komme hurtigt ud af starthullerne, når Energistyrelsen igen åbner op for deres tilskudspulje til energirenoveringer: Bygningspuljen. Sidst tog det kun fire dage at tømme puljen og det efterlod tusindvis af ansøgere med en lang næse. Energistyrelsen modtog nemlig 19.336 ansøgninger, hvoraf kun 5.420 fik tilskud.

Puljerne forventes at blive hurtigt tømt. Der er nemlig stor efterspørgsel på tilskud til energirenoveringer blandt private boligejere og boligforeninger. Dertil vil mange af dem, der fik afslag søge puljen på ny. Her giver vi dig konkrete råd til, hvordan du forbereder dig bedst, så du er klar til at søge, når tilskudspuljen genåbner og øger dine chancer for at komme igennem nåleøjet.

Vil du adviseres når puljen åbner?

tilmeld dig Energihjem.dks gratis nyhedsbrev, hvor vi skriver ud så snart vi ved, hvornår Energistyrelsen åbner op for tilskudspuljen igen.

Næste pulje åbner den 7. april kl. 10

Sidste pulje lød på 245 mio. kroner og i 2021 vil der være tre ansøgningsrunder. Den første ansøgningsrunde åbner i ugen efter påsken – den 7. april kl. 10. I den første ansøgningsrunde, der åbner den 7. april, er der afsat 250 mio. kr. I 2021 er der afsat i alt 675 mio. kroner til tilskudsspuljen. Den sidste ansøgningsrunde i 2021 forventes at blive i september.

På SparEnergi.dk er der lavet en tæller der viser, hvor mange penge der er søgt for i den aktuelle tilskudspulje.

1. Undersøg dine tilskudsmuligheder

Inden tilskudspuljen åbner er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i om du dels er berettiget til at ansøge om tilskud, og hvad du ønsker at søge tilskud til. Når puljen åbner vil Energistyrelsen offentliggøre deres tilskudsberegner, hvor du kan slå op, hvilke tilskudsmuligheder du har på din adresse. Du kan dog sagtens selv gøre forarbejdet inden.

I vores energiberegner kan du undersøge dit potentiale for energirenoveringer.

Andre vigtige overvejelser inden du søger:

 • Har din bolig helårsstatus i BBR-registeret? Det er nemlig kun til helårsboliger du kan søge om tilskud. Sommerhuset eller fritidsboligen er altså ikke dækket af puljen.
 • Har du økonomien til at udføre energirenoveringerne? Bliver du forhåndsgodkendt til tilskuddet skal du have udført renoveringerne inden for 2 år. Undersøg derfor dine økonomiske muligheder inden med din bank. Danske Bank tilbyder eksempelvis et lån til energirenoveringer.
 • Er du påbegyndt renoveringen, har indkøbt materialer eller indgået en aftale med en håndværker? Er svaret ja, så kan du desværre ikke søge tilskuddet. Du kan nemlig ikke søge tilskuddet på bagkant. Du må gerne søge rådgivning hos en håndværker, der kan give et uforpligtende overslag på opgaven, men du må ikke indgå en aftale med vedkommende før du har en forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen.
 • Stemmer dine energirenoveringsplaner overens med, hvad du kan få klækkelige tilskud til? Du kan nemlig søge om tilskud til:
  • En bred vifte af isoleringsopgaver
  • Udskiftning af diverse vinduespartier
  • Ventilation med varmegenvinding
  • Luft til vand-varmepumpe og jordvarme
  • Energimærkning, hvis du skal have et nyt for at søge om tilskuddet

Det er ikke så simpelt. Der findes en masse paranteser og undtagelser for, hvornår du kan søge tilskud til ovenstående energirenoveringer. Eksempelvis kan du kun få tilskud til varmekilden, hvis du ikke bor i et fjernvarmeområde og skifter fra et olie- eller naturgasfyr.

Vi anbefaler derfor, at du læser vores dybdegående guide, hvis du ønsker generel viden om tilskud, satser, ansøgning med mere.

2: Har du et gyldigt energimærke?

Har du ikke et gyldigt energimærke på hånden og ønsker tilskud til andet end varmepumpen, skal du have fingrene i et. Bygningen skal nemlig være energimærket efter 1. oktober 2012, hvis du skal benytte dig af Energistyrelsens tilskud. Samtidig er det et krav i en ny ændring, at dit hus skal have energimærket E, F eller G. Du kan få tilskud til at få udarbejdet energimærket, hvis du skal have det opdateret for at kunne ansøge om tilskudspuljen.

Da sidste tilskudspulje var aktiv oplevede Energihjem.dk en stigning på 500 % i antallet af forepørgsler på energimærker. Du skal derfor være hurtigt ude, hvis du skal have indhentet et energimærke inden puljen åbner.

3. Find dit energimærkenummer frem

Har du allerede et energimærke, så er det med at finde dit energimærkenummer frem. Du skal nemlig oplyse dit energimærke i Energistyrelsens ansøgningsportal. Du kan slå dit energimærknummer op i vores værktøj nedenfor.

Rapport
×

Øv, det ser ud til, at der ikke er registreret et gyldigt energimærke på adressen.

Ønsker du et energimærke eller vil du læse mere om, hvad det koster? Så tryk her:

Få et energimærke
×

Her er dit energimærkenummer

Værsgo! Her ser du energimærkenummeret på den indtastede adresse. Vi fandt også din energimærkerapport.

4. Find relevant dokumentation frem

Når Energistyrelsen åbner op for ansøgning i deres ansøgningsportal skal du oplyse en række oplysninger om dig selv og din bolig. Dem kan du altså med fordel allerede nu grave frem, hvis du ønsker en hurtig ansøgning.

Dokumenter du skal bruge:

 • Dit NemID
 • Dokumentation for ejerskab, f.eks. fra tinglysning.dk.

  I Energistyrelsens ansøgningsvejledning står: “Til ansøgningen skal du vedlægge dokumentation for at du er ejer af bygningen. Dette kan eksempelvis være ved at slå adressen op i tinglysning.dk og medsende skærmbillede heraf.”
 • Energimærkningsnummer
 • Liste over de forbedringer, du vil lave
 • Udfyldt ansøgererklæring. Udfyld KUN “Tro og loveerklæring”, når du søger på vegne af andre, eksempelvis som en boligforening. Hvis du selv ejer bygningen, udfyldes erklæringen i ansøgningsportalen.
 • Søger en fagmand eller administrator på vegne af dig som boligejer, skal du vedhæfte en fuldmagt. Du finder fuldmagten her.

Her kan du desuden læse hele Energistyrelsens ansøgningsvejledning.

Energistyrelsen har lavet denne guide til ansøgningsportalen

Energistyrelsens videoguide til ansøgning

Føler du dig godt klædt på?

Vi kan ikke sige det nok. Ønsker du at benytte dig af Energistyrelsens tilskudspulje er det med at komme godt og hurtigt fra start. Skulle du have nogle spørgsmål, som du ikke føler vi har besvaret, er du altid velkommen til at smide en kommentar nedenunder.

Får du afslag kan vi informere om, at der med finansloven for 2021 blev tilføjet yderligere midler til tilskudspuljen. Som beskrevet tidligere vil den første ansøgningsrunde i 2021 åbne i ugen efter påsken, således primo april. Herefter forventes den næste pulje at åbne primo august og den sidste medio oktober/primo november. Ønsker du ikke at vente på en ny pulje kan du undersøge mulighederne for håndværkerfradrag på arbejdet. Håndværkerfradraget er nemlig fortsat grønt i 2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

49 kommentarer

Er det en idee at flere i husstanden søger på samme tid fx vi bor 2 sammen og er begge ejer af vores hus. Gør det at man har større chance for at komme med i puljen.

Nynne Pihl Groth

Hej Vibeke

Tak for din kommentar. Energistyrelsen har lavet et køsystem i ansøgningsportalen, sådan at I sagtens kan søge 1 fra husstanden og komme igennem.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 49 kommentarer

Vis flere kommentarer