Sådan forbereder du dig til at søge tilskudspuljen

Energistyrelsens tilskudspulje til energirenoveringer er hurtigt blevet tømt efter de er åbnet. Og næste ansøgningsrunde åbner i 2023 – og sker også efter først-til-mølle-princippet. Sådan forbereder du dig bedst og øger dine chancer for klækkelige tilskud.

Opdatering d. 06.01.2023. Den såkaldte bygningspulje er delt op i to puljer i 2023, nemlig energirenoveringspuljen og varmepumpepuljen.

Varmepumpepuljen er en særskilt pulje, der gør det muligt for borgerne at få tilskud til varmepumpen. Datoen for åbningen af varmepumpepuljen er endnu ikke fastlagt, men Energistyrelsen oplyser, at den åbner i sommeren 2023. Flere kilder oplyser, at i 2023 vil borgere kunne få et ensartet tilskud fra varmepumpepuljen, uanset husets størrelse og energiklasse. Kilderne oplyser, at det forventede tilskud er på 17.000 kroner til luft til vand varmepumper og 27.000 kroner til væske/vand.

Der er pt ikke mange informationer om energirenoveringspuljen, men Energistyrelsen regner med, at puljen åbner senere i 2023. Tilsammen er energirenoveringspuljen og varmepumpepuljen på 340 millioner kroner, som fordeles med 238 millioner kroner til varmepumpepuljen og 102 millioner kroner til energirenoveringspuljen. –

 • Vær opmærksom på, at bor du i et område, hvor der er eller kommer fjernvarme, kan du ikke søge om tilskud til en varmepumpe.

Opdatering d. 09.06.2023: Energistyrelsen oplyser, at varmepumpepuljen åbner i midten af september 2023. Læse mere om varmepumpepuljen 2023 og energirenoveringspuljen 2023.

OBS: Tilskudspuljen, der åbnede 14.9 2022 lukkede samme aften. Næste pulje åbner i 2023.

Det er med at komme hurtigt ud af starthullerne, når Energistyrelsen igen åbner op for deres tilskudspulje til energirenoveringer: Bygningspuljen. Den første runde blev opbrugt på blot fire dage og det efterlod tusindvis af ansøgere med en lang næse. I seneste runde, som blev frigivet 14.9.22 blev puljen tømt på en dag.

Der er nemlig stor efterspørgsel på tilskud til energirenoveringer blandt private boligejere og boligforeninger. Dertil vil mange af dem, der fik afslag søge puljen på ny. Her giver vi dig konkrete råd til, hvordan du forbereder dig bedst, så du er klar til at søge, når tilskudspuljen genåbner og øger dine chancer for at komme igennem nåleøjet.

Vil du adviseres, når puljen åbner?

tilmeld dig Energihjem.dks gratis nyhedsbrev, hvor vi skriver ud så snart vi ved, hvornår Energistyrelsen åbner op for tilskudspuljen igen.

1. Undersøg dine tilskudsmuligheder

Inden tilskudspuljen åbner er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i om du dels er berettiget til at ansøge om tilskud, og hvad du ønsker at søge tilskud til. Når puljen åbner vil Energistyrelsen offentliggøre deres tilskudsberegner, hvor du kan slå op, hvilke tilskudsmuligheder du har på din adresse. Du kan dog sagtens selv gøre forarbejdet inden.

I vores energiberegner kan du undersøge dit potentiale for energirenoveringer.

Andre vigtige overvejelser inden du søger:

 • Har din bolig helårsstatus i BBR-registeret? Det er nemlig kun til helårsboliger du kan søge om tilskud. Sommerhuset eller fritidsboligen er altså ikke dækket af puljen.
 • Har du økonomien til at udføre energirenoveringerne? Bliver du forhåndsgodkendt til tilskuddet skal du have udført renoveringerne inden for 2 år. Undersøg derfor dine økonomiske muligheder inden med din bank. Danske Bank tilbyder eksempelvis et lån til energirenoveringer.
 • Er du påbegyndt renoveringen, har indkøbt materialer eller indgået en aftale med en håndværker? Er svaret ja, så kan du desværre ikke søge tilskuddet. Du kan nemlig ikke søge tilskuddet på bagkant. Du må gerne søge rådgivning hos en håndværker, der kan give et uforpligtende overslag på opgaven, men du må ikke indgå en aftale med vedkommende før du har en forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen.
 • Stemmer dine energirenoveringsplaner overens med, hvad du kan få klækkelige tilskud til? Du kan nemlig søge om tilskud til:
  • En bred vifte af isoleringsopgaver
  • Udskiftning af diverse vinduespartier
  • Ventilation med varmegenvinding
  • Luft til vand-varmepumpe og jordvarme
  • Energimærkning, hvis du skal have et nyt for at søge om tilskuddet

Det er ikke så simpelt. Der findes en masse paranteser og undtagelser for, hvornår du kan søge tilskud til ovenstående energirenoveringer. Eksempelvis kan du kun få tilskud til varmekilden, hvis du ikke bor i et fjernvarmeområde og skifter fra et olie- eller naturgasfyr.

Vi anbefaler derfor, at du læser vores dybdegående guide, hvis du ønsker generel viden om tilskud, satser, ansøgning med mere.

2: Har du et gyldigt energimærke?

Har du ikke et gyldigt energimærke på hånden og ønsker tilskud til andet end varmepumpen, skal du have fingrene i et. Bygningen skal nemlig være energimærket efter 1. oktober 2012, hvis du skal benytte dig af Energistyrelsens tilskud. Samtidig er det et krav i en ny ændring, at dit hus skal have energimærket E, F eller G. Du kan få tilskud til at få udarbejdet energimærket, hvis du skal have det opdateret for at kunne ansøge om tilskudspuljen.

Da første tilskudspulje var aktiv oplevede Energihjem.dk en stigning på 500 % i antallet af forepørgsler på energimærker. Du skal derfor være hurtigt ude, hvis du skal have indhentet et energimærke inden puljen åbner.

3. Find dit energimærkenummer frem

Har du allerede et energimærke, så er det med at finde dit energimærkenummer frem. Du skal nemlig oplyse dit energimærke i Energistyrelsens ansøgningsportal. Du kan slå dit energimærknummer op i vores værktøj nedenfor.

Rapport
×

Øv, det ser ud til, at der ikke er registreret et gyldigt energimærke på adressen.

Ønsker du et energimærke eller vil du læse mere om, hvad det koster? Så tryk her:

Få et energimærke
×

Her er dit energimærkenummer

Værsgo! Her ser du energimærkenummeret på den indtastede adresse. Vi fandt også din energimærkerapport.

4. Find relevant dokumentation frem

Når Energistyrelsen åbner op for ansøgning i deres ansøgningsportal skal du oplyse en række oplysninger om dig selv og din bolig. Dem kan du altså med fordel allerede nu grave frem, hvis du ønsker en hurtig ansøgning.

Dokumenter du skal bruge:

 • Dit NemID
 • Dokumentation for ejerskab, f.eks. fra tinglysning.dk.

  I Energistyrelsens ansøgningsvejledning står: “Til ansøgningen skal du vedlægge dokumentation for at du er ejer af bygningen. Dette kan eksempelvis være ved at slå adressen op i tinglysning.dk og medsende skærmbillede heraf.”
 • Energimærkningsnummer
 • Liste over de forbedringer, du vil lave
 • Udfyldt ansøgererklæring. Udfyld KUN “Tro og loveerklæring”, når du søger på vegne af andre, eksempelvis som en boligforening. Hvis du selv ejer bygningen, udfyldes erklæringen i ansøgningsportalen.
 • Søger en fagmand eller administrator på vegne af dig som boligejer, skal du vedhæfte en fuldmagt. Du finder fuldmagten her.

Her kan du desuden læse hele Energistyrelsens ansøgningsvejledning.

Energistyrelsen har lavet denne guide til ansøgningsportalen

Når du skal søge

Energistyrelsen har grundet antallet af ansøgere oprettet et digitalt venteværelse, så du kan komme i kø til ansøgningsportalen.

De seneste runder har der været stor kø til at søge tilskud i de første dage efter åbningen, men senere blev køen afviklet. Hvordan det bliver denne gang afhænger af, hvor mange der vil søge tilskud og hvornår, melder Energistyrelsen.

Du kan vælge at:

 • Ved kø at tilmelde dig mailnotifikationer i Energistyrelsens ansøgningssystem, så du får besked, når det er din tur til at søge
 • Når du modtager mailen har du 30 minutter til at begynde din ansøgning
 • Du skal logge ind med NemID og mister din plads, hvis du er inaktiv i ansøgningsportalen i 60 minutter

Føler du dig godt klædt på?

Vi kan ikke sige det nok. Ønsker du at benytte dig af Energistyrelsens tilskudspulje er det med at komme godt og hurtigt fra start. Skulle du have nogle spørgsmål, som du ikke føler vi har besvaret, er du altid velkommen til at smide en kommentar nedenunder.

Får du afslag kan vi informere om, at der med finansloven for 2021 blev tilføjet yderligere midler til tilskudspuljen. Tilskudspuljerne løber frem til 2026.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

71 kommentarer

Hej Nynne

Hvilken anden form for gyldig ejerskabsdokumentation kan man vedhæfte, hvis det ikke er korrekt, endnu, på tinglysning.dk.

På forhånd tak

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Anne

I Energistyrelsens ansøgningsvejledning står: “Hvis ikke du ejer den bolig, der søges om tilskud til, er det et krav, at du i ansøgningsportalen vedhæfter en fuldmagt underskrevet af bygningsejer”

Læs mere på side 24 i vejledningen her: https://sparenergi.dk/sites/forbruger.dk/files/contents/publication/ansoegervejledning-til-bygningspuljen/ansoegningsvejledning_bygningspuljen_-_august_2022.pdf

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej Nynne

Jeg ejer boligen, men det er ikke blevet ændret på tinglysning.dk endnu, jeg har betalt tinglysningsafgift, men det er fortsat ikke blevet ændret.

Hvilken anden form for dokumentation er muligt at bruge i denne situation?

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Anne

Godt spørgsmål. Du har helt ret i, at der i ansøgningsvejledningen står, at der kræves en vedhæftning fra tinglysning.dk. Der står ikke et alternativt andet end en fuldmagt, hvis man ikke ejer boligen, men det gør du jo.

Jeg vil anbefale, at du kontakter Energistyrelsens support direkte på: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarGunvor Svennevig

Hej.
Jeg ejer et helårshus sammen med min mand, søster og svoger. Vi ejer en fjerdedel af huset hver. Ingen af os har adresse i huset, men vi opholder os i huset på skift. Kan vi søge om støtte til energirenovering af huset? Og hvis vi kan, skal jeg så have fuldmagter klar fra de tre andre ejere, når jeg søger?
Huset har energimærke G, og vi vil gerne isolere taget.

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Gunvor

Tak for din besked. I Energistyrelsens bekendtgørelse står det som: “Det er et krav for at modtage støtte, at bygningen er registreret som helårsbeboelse i Bygnings- og Boligregisteret (BBR) med en bestemt anvendelseskode (se afsnit 1.1). Det betyder f.eks., at du ikke kan få tilskud til sommerhuse, som ikke er registreret som helårsbeboelse i BBR.”

Læs alle detaljerne i Energistyrelsens ansøgningsvejledning her: https://sparenergi.dk/sites/forbruger.dk/files/contents/publication/ansoegervejledning-til-bygningspuljen/ansoegningsvejledning_bygningspuljen_-_august_2022.pdf

Her står også, hvordan man får fuldmagt for at søge på vegne af andre.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarBirgitte Kold

Gives der tilskud til hus 2 når det er et helårshus med betegnelse familiehus ,som ejes af min mand og dennes bror? Vi bor ikke i huset kun lejlighedsvis på skift .

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Birgitte

Tak for din besked. I Energistyrelsens bekendtgørelse står det som: “Det er et krav for at modtage støtte, at bygningen er registreret som helårsbeboelse i Bygnings- og Boligregisteret (BBR) med en bestemt anvendelseskode (se afsnit 1.1). Det betyder f.eks., at du ikke kan få tilskud til sommerhuse, som ikke er registreret som helårsbeboelse i BBR.”

Læs alle detaljerne i Energistyrelsens ansøgningsvejledning her: https://sparenergi.dk/sites/forbruger.dk/files/contents/publication/ansoegervejledning-til-bygningspuljen/ansoegningsvejledning_bygningspuljen_-_august_2022.pdf

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 71 kommentarer

Vis flere kommentarer