Så er det officielt! Energitilskuddet – også kaldet Bygningspuljen – er vedtaget og gælder fra 2020-2026. Næste runde åbner igen i 2023, hvor puljen vil blive splittet op i en varmepumpepulje og en energirenoveringspulje. Du kan få tilskud til både isolering, vinduer, varmepumpen og ventilation med varmegenvinding. Som noget nyt stilles der krav til, at du har et gyldigt energimærke på hånden og energiklasse E, F eller G, hvis du søger til andet end varmepumpen. Få svar på alle detaljerne om energitilskuddet her.
OPDATERING 15.09.2021: Nedenstående ændringer er stemt igennem og du skal derfor bl.a. have energimærke E, F eller G, hvis du ønsker tilskud til andet end varmepumpen:Vi har samlet ændringerne her.
Næste pulje åbner i 2023 med en ny opsætning: En varmepumpepulje og en energirenoveringspulje.
Opdatering 09.01.2023: Datoen for åbningen af varmepumpepuljen er endnu ikke fastlagt, men Energistyrelsen regner med, at den åbner engang i 1. kvartal. Energistyrelsen regner med, at energirenoveringspuljen åbner senere i 2023.
Opdatering d. 09.06.2023: Energistyrelsen oplyser, at varmepumpepuljen åbner i midten af september 2023.
Bor du i en helårsbolig, hvor du påtænker at gennemføre et energiforbedringsprojekt, der vil resultere i enten energibesparelser og energieffektivisering, samt reduktion i anvendelsen af fossile brændstoffer, så kan du søge om energitilskud. Som noget nyt kan du kun søge tilskud til isolering og vinduer, hvis din bolig har energimærke E, F eller G. Det er vigtigt, at du bor i en bolig, der er registreret som helårsbolig i BBR-registreret. Du behøver ikke et gyldigt energimærke for at søge tilskud til varmepumper.
Personer og foreninger, der kan søge puljen:
Privatpersoner
Private andelsboligforeninger eller moderejendomme for bebyggelser er opdelt i ejerlejligheder, der anvendes som helårsboliger
Virksomheder, dvs. aktieselskaber, anpartsselskaber eller andet selskab (undtagen interessentskaber), foreninger, legater eller selvejende institutioner, samt almene boliger til gennemførelse af energiforbedringsprojekter i helårsbebyggelse
Tilskud til andelsbolig- og ejerforeninger
Boligforeningerne har ofte følt sig forbigået, når det kommer til økonomiske tilskuds- og fradragsordninger på energirenovering. Det er slut nu. Private andelsboligforeninger og ejerforeninger, der anvendes som helårsboliger, kan nemlig også søge om energitilskud.
Når boligforeningen skal søge om tilskud til energirenovering i ansøgningsportalen på Energistyrelses hjemmeside er det muligt at invitere andre personer til at hjælpe med ansøgningen. Det kan eksempelvis være den byggesagkyndige, der skal hjælpe med renoveringsprojektet, eller hvis en projektansvarlig fra bestyrelsen.
Boligforeninger uden for fjernvarmeområde kan også få tilskud til en stor varmepumpe.
Lån til energiforbedringer
Drømmer du om en ny, grøn varmekilde, men mangler finansieringsdelen, så læs med her. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder et lån til energirenoveringer på Energistyrelsens positivliste fra Byggepuljen, hvilket også gælder jordvarme og varmepumper. He skal du ikke betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.
Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.
Du kan desværre ikke få energitilskud til renovering af sommerhuset, da det er et krav, at boligen er en helårsbolig.
I 2021 kan du få op til 25.000 kroner i håndværkerfradrag på eksempelvis: Isolering, nye døre og vinduer, varmepumper, ventilation, solceller og klimasikring. I 2022 er håndværkerfradraget afskaffet.
Hvad med andre ordninger?
Skrotningsordning: Når du skrotter dit gamle fyr kan du købe en varmepumpe på abonnement og via denne ordning få et indirekte tilskud i på regningen.
Det kan være en udfordring for de boligejere, der har adresse i en bevaringsværdig bygning at søge Energistyrelsens tilskudspulje. Det skyldes, at Energistyrelsens vejledning til energimærkningen ikke tager højde for de fredede bygninger – og det kræver et gyldigt energimærke at søge til andet end varmepumpen.
I loven står der ikke noget om, at de fredede bygninger ikke kan få en energimærkning, men det er udfordringerne med energimærkerapporten i forhold til bevaringsværdierne, der sætter en kæp i hjulet. Interesseorganisationen Historiske Huse har været i dialog med Energistyrelsen og skriver følgende:
“Energistyrelsen forventer at igangsætte en analyse af muligheden for at give tilskud under Bygningspuljen til fredede bygninger, med henblik på at kunne inddrage resultaterne heraf i en bekendtgørelsesændring med ikrafttrædelse enten 1.7.2021 eller 1.1.2022.“
Hvad kan der søges om energitilskud til?
Energistyrelsens tilskudssatser er fastsat med udgangspunkt i estimerede markedspriser for de enkelte tiltag, således at tilskuddet maksimalt udgør en vis procentdel af de estimerede markedspriser for de enkelte tiltag.
Energiforbedringstiltaget skal være gennemført ved køb og arbejdet skal udføres og faktureres af en virksomhed. Som noget nyt vil det være muligt at søge om tilskud til energimærkning, hvis energimærkningen skal benyttes i forbindelse med ansøgning til energitilskud. Udover energimærkning kan du søge tilskud til:
Montering af forsatsramme eller koblet ramme på eksisterende eller nyt vindue med 1 lag glas.
OBS: Udskiftning af dørhøjt vindue (terrassedøre, skydedøre, foldedøre o.l.) er fjernet fra positivlisten i juni 2021.
2) Energiforbedringer vedrørende bygningens forsyning omfattende konvertering til varmepumpe til opvarmning af helårsboliger, jf. § 13.
For at få energitilskud til konvertering til varmepumpe skal flere betingelser være opfyldt:
Konvertering til varmepumpe skal ske fra oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarme, og din bolig skal være beliggende uden for et fjernvarmeområde.
Varmepumpen skal have A++ eller A+++ og så skal installationen udføres af en VE-montør- eller virksomhed.
Udskiftning fra elvarme til vandbårent varmeanlæg. Der er etableret et vandbårent varmesystem, der erstatter elvarmesystemet. Varmeforsyningen skal efter energiforbedringstiltaget bestå af en eldreven varmepumpe.
Vandbårent rumvarmeanlæg – nu også hvis du skifter til fjernvarme
Store varmepumper – f.eks. i boligforeninger
Varmepumpe i kombination med ventilationsanlæg
En VE-godkendt installatør
Energistyrelsens VE-godkendelsesordning er en ordning, der giver installatør- eller montørvirksomheder papir på, at de kan installere vedvarende energianlæg af høj kvalitet.
Etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding med varmeveksler.
Varmegenindvinding fra afkastluften ved udsugning via varmepumpe.
Konvertering til vandbårent rumvarmeanlæg.
Se hvilket potentiale for energirenovering, der gemmer sig på din adresse
Brug Energihjem.dks gratis energiberegner her:
Find ud af, hvilken energiklasse huset har potentiale for at rykke op i, og bliv klogere på de energirenoveringer, der kan betale sig for dig at igangsætte.
Kan man få tilskud, hvis man selv udfører opgaven?
Svaret er nej. Energistyrelsen skriver nemlig i deres ansøgningsvejledning:
“Du kan ikke få tilskud til gør det selv-projekter. For at kunne få tilskud til et tiltag skal arbejdet med at udføre tiltaget foretages af en virksomhed. Dette dokumenterer du med en faktura for det udførte arbejde og dokumentation for, at fakturaen er betalt. Du må gerne selv indkøbe materialer, så længe et firma udfører tiltaget.”
Du kan altså godt indkøbe materialer, men ikke udføre opgaven selv.
Deadline for, hvornår der kan søges om energitilskud er rykket lidt rundt, ligesom at tilskuddet har ændret udseende en del gange. Men nu er ordningen på plads. Der vil komme flere runder henover de næste par år, hvor du kan søge om tilskud til energiforbedringerne.
Hvordan søger jeg om energitilskud?
Har du et gyldigt energimærke på hånden – altså et udarbejdet efter d. 1. oktober 2012 – og er din bolig med energimærke E, F eller G, så er du klar til at søge om tilskud til isolering og vinduer. Skal du søge tilskud til varmepumpen er et energimærket ikke et krav.
For at få energitilskud kan man via Energistyrelsens hjemmeside tilgå en ansøgningsportal udarbejdet til formålet. Du skal søge tilskud, FØR du går i gang med dit projekt. Du kan ikke få tilskud, når du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren. Du skal ikke bruge et gyldigt energimærke, hvis du søger tilskud til en varmepumpe.
Step 2: Få fat i et energimærke, hvis ikke du har et gyldigt på hånden. Som noget nyt skal du nemlig bruge et energimærke til at søge om energitilskud (dog ikke til varmepumper).
Energimærkningsnummer, find det på forsiden af rapporten
Liste over de forbedringer, du vil lave
Udfyldt ansøgererklæring
Udfyld KUN “Tro og loveerklæring”, når du søger på vegne af andre, eksempelvis som en boligforening. Hvis du selv ejer bygningen, udfyldes erklæringen i ansøgningsportalen.
Step 5: Afvent svar fra Energistyrelsen, da du ikke må påbegynde renoveringen før du hører fra Energistyrelsen, om og hvor meget du får i tilskud.
Step 6: Find en håndværker, der kan udføre opgaven.
Kilde: Energistyrelsen
Når du har fået tilsagn om tilskud, har du 2 år til at gennemføre dit projekt. Det er derfor en god idé at søge tilskud allerede nu, selvom du f.eks. først vil udføre din boligforbedring næste sommer. Det er Energistyrelsen, der vurderer, om de indsendte ansøgninger er rettidige og om der er behov for yderligere dokumentation til sagsbehandlingen. Ansøgningerne vil blive behandlet i den rækkefølge de er modtaget.
OBS: På SparEnergi.dk er der også lavet en tæller der viser, hvor mange penge, der er søgt for i den aktuelle tilskudspulje.
Hvornår skal jeg bruge et gyldigt energimærke?
Har du ikke et gyldigt energimærke og ønsker tilskud til andet end varmepumpen, så skal du have fingrene i et. Som noget nyt skal bygningen nemlig være energimærket efter 1. oktober 2012, hvis du skal benytte dig af energitilskuddet. Ligesom at det er et nyt krav, at din bolig skal have energimærke E, F eller G.
Kravet gælder dog ikke for konvertering til varmepumpe. Grunden til, at du skal have et gyldigt energimærke på hånden er, at Energistyrelsen bruger de varmetabsberegninger – også kaldet U-værdien – der fremgår af energimærket til at udregne tilskuddets størrelse.
Du kan også søge tilskud til energimærkningen, men du kan kun få tilskud til energimærkning hvis du også får tilskud til renovering. Her gælder det, at energimærket udarbejdes, før der søges om tilskud. Startdatoen for energimærkningens gyldighedsperiode må være 24 måneder , før der første gang søges om tilsagn om tilskud.
Dvs. fra energimærkningen er lavet, til der søges om tilsagn, må der ikke gå mere end et halvt år, ellers er det ikke muligt at få tilskud til energimærket. Du kan stadig bruge energimærket til at søge om tilskud til energibesparelser efter 24 måneder, men ikke få tilskud til selve energimærket.
Tilskudssatserne til energimærkning, når det ydes til energiforbedringsprojektet er:
Ved tilskud til et energiforbedringsprojekt på 5.000-9.999 kr. kan der ydes et tilskud på 3.000 kr. til energimærkning af bygninger.
Ved tilskud til et energiforbedringsprojekt på 10.000-14.999 kr. kan der ydes et tilskud på 2.000 kr. til energimærkning af bygninger.
Ved tilskud til et energiforbedringsprojekt på 15.000-19.999 kr. kan der ydes et tilskud på 1.000 kr. til energimærkning af bygninger.
Find dit energimærkenummer her
Find dit energimærkenummer
For at finde dit energimærkenummer skal du blot indtaste adressen her, så finder vi det frem til dig!
×
Øv, det ser ud til, at der ikke er registreret et gyldigt energimærke på adressen.
Ønsker du et energimærke eller vil du læse mere om, hvad det koster? Så tryk her:
Har du et gyldigt energimærke på hånden er det bare med at komme i gang med ansøgningen. Når du søger om energitilskuddet skal du oplyse dit energimærkenummer. Energimærkenummeret finder du på forsiden af din energimærkerapport. Og er din energimærkerapport – ligesom mange andres – gemt godt væk et sted i skuffen eller måske i en computermappe, guderne ved hvor, så bare rolig. Vi har nemlig udviklet et værktøj, hvor du nemt kan slå det op.
Hvor meget kan man få i energitilskud?
Ensartet tilskud fra varmepumpepuljen i 2023
Flere kilder oplyser, at i 2023 vil borgere kunne få et ensartet tilskud fra varmepumpepuljen, uanset husets størrelse og energiklasse. Kilderne oplyser, at det forventede tilskud er på 17.000 kroner til luft til vand varmepumper og 27.000 kroner til væske/vand.
Datoen for åbningen af varmepumpepuljen er endnu ikke fastlagt, men kilder oplyser, at Energistyrelsen har udskudt åbningen af varmepumpepuljen fra sommer 2023 til i efterår.
Vær opmærksom på, at bor du i et område, hvor der er eller kommer fjernvarme, kan du ikke søge om tilskud til en varmepumpe.
Der gives et fast beløb i tilskud, afhængigt af størrelse og typen af energiforbedringen, du udfører. Energistyrelsen henter bygningens opvarmede areal i BBR ud fra din adresse. Tilskud beregnes ud fra arealer, længder samt forventelig tilstand af vinduer, isolering, ventilation samt type af varmekilde, som vi estimerer ud fra bygningens BBR-data.
I ansøgningen har du mulighed for selv at justere disse data for at få mere præcise beregninger.
Ændrede tilskudssatser i 2021 og frem
Helt konkret bliver tilskudssatserne en smule mindre i 2021. Energistyrelsen har givet følgende eksempler på de nye satser:
Eksempler på de nye satser i et 140 m2 hus:
A+++ varmepumpe: 19.000 kr.
A++ varmepumpe: 14.000 kr.
25 m2 vinduer i energiklasse 1: 7.750 kr.
25 m2 vinduer i energiklasse 2: 27.500 kr.
Isolering af uudnyttet tagrum med u-værdi før på >= 0,20: 8.400 kr
Tilskudssatser i 2020
Regneeksempel: Så meget fik en ansøger i tilskud i 2020
Loftisolering på tagareal på 83 m2= 14.900 kr.
Isolering af sokkel på 24 meter = 16.320 kr.
Isolering af terrændæk på 33 m2 = 7.590 kr.
Facadevinduer med et areal på 21,7 m2 = 47.695 kr.
Varmepumpe A+++ til 120 m2 = 28.000 kr.
Ventilation m. varmegenvinding til 120 m2 = 19.000 kr.
Vi har samlet nogle andre eksempler fra Energistyrelsen på tilskudsmulighederne i 2020 her:
Tilskudssatser 2020 for efterisolering af uudnyttet tagrum
U-værdi oplyst i energimærkningen (W/m2K)
Markedspris (kr./m2)
Tilskudssats (kr./m2)
Pr. m2 ≤ 200 m2
Pr. m2 > 200 m2
Pr. m2 ≤ 200 m2
Pr. m2 > 200 m2
U-værdi ≥ 0,30
440
350
130
110
0,20 ≤ U-værdi < 0,30
390
310
120
90
0,14 ≤ U-værdi < 0,30
260
210
80
60
Kilde: Energistyrelsen
Tilskudssatser 2020 for konvertering til luft-til-vand varmepumpe
Enhedsareal til beboelse
Markedspris (kr./stk.)
Tilskudssats A++ mærket, (kr.)
Tilskudssats A+++ mærket, (kr.)
Under 75 m2
85.000
22.000
26.000
75 m2 – 100 m2
87.000
22.000
26.000
101 m2 – 150 m2
94.000
24.000
28.000
151 m2 – 200 m2
102.000
26.000
31.000
201 m2 – 250 m2
111.000
28.000
33.000
251 m2 – 300 m2
119.000
30.000
36.000
Over 300 m2
124.000
31.000
37.000
Kilde: Energistyrelsen
Tilskudssatser 2020 til ventilation
Ventileret areal
Markedspris (kr. pr. anlæg)
Tilskudssats (kr. pr. anlæg)
Under 100 m2
57.000
17.000
101 m2 – 150 m2
63.000
19.000
151 m2 – 200 m2
75.000
23.000
201 m2 – 250 m2
87.000
26.000
Over 250 m2
93.000
28.000
Kilde: Energistyrelsen
Når du har søgt om energitilskud
Du kan altid se en status på ansøgningen i Energistyrelsens ansøgningsportal. Står din ansøgning som ”Indsendt”, er ansøgningen modtaget, og du skal blot afvente, at Energistyrelsen behandler din ansøgning.
Søgte du om tilskuddet uden held skal du søge på ny, når næste ansøgningsrunde åbnes. På Energistyrelsens hjemmeside står nemlig, at: “Ansøgere, der ikke kom i betragtning, skal ansøge på ny.”
Få udbetalt tilskuddet
Når du har en forhåndsgodkendelse fra Energistyrelse på hånden, kan du indgå en aftale med en håndværker og få udført de tilskudsberettigede renoveringer. Du skal huske, at:
Du har 2 år til at gennemføre forbedringerne fra den dato, du modtager tilsagn.
Ansøg om udbetaling af tilskud skal ske senest 30 dage efter, at udgifterne er betalt til det sidste projekt, du har lavet.
For at få udbetalt tilskuddet skal du følge disse steps:
Step 2: Tryk på ”Indsend udbetalingsanmodning” og udfyld skemaet.
Step 3: Vedhæft følgende dokumentation:
Liste over fakturaer (regningsbilag) og betalingsbilag (f.eks. bankoverførsel) Hvis du har mere end 5 bilag, skal du udfylde en bilagsliste. Energistyrelsen har lavet en skabelon til bilag her.
Dokumentation for betaling, både afsender (dig) og modtager skal fremgå af dokumentationen.
Energistyrelsens afgørelse om udbetaling af tilskud.
Step 4:Afkryds fanen med tro og love-erklæringen
OBS: Har du søgt om et tilskudsbeløb på 500.000 eller derover, skal du også medsende revisorerklæring for revidering af projektregnskab.
Kilde: SparEnergi.dk
Tilskudspuljen i fremtiden
Nåede du ikke at søge tilskudspuljen, så bare rolig. Energistyrelsens tilskudspulje til energirenoveringer løber til og med 2026, hvor der undervejs vil blive åbnet op for nye ansøgningsrunder. Puljen i marts 2022 er lukket. Puljen, der åbnede 14. september 2022 lukkede allerede samme aften. Næste pulje åbner først i 2023.
I hele perioden 2020-2026 er der ifølge Energistyrelsen afsat følgende midler:
2022: 430 mio. kr
2023: 340 mio. kr
2024: 405 mio. kr.
2025: 230 mio. kr.
2026: 200 mio. kr
Lån til energiforbedringer
Drømmer du om en ny, grøn varmekilde, men mangler finansieringsdelen, så læs med her. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder et lån til energirenoveringer på Energistyrelsens positivliste fra Byggepuljen, hvilket også gælder jordvarme og varmepumper. He skal du ikke betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.
Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.
Hvad kan jeg søge af tilskud hvis jeg opfører et nyt energi venligt hus ?
Michelle Nielsen
Hej Julie
Mange tak for din kommentar. Mig bekendt er der ingen statslige tilskud til nybyggeri.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Kenneth K. Kuchler
Jeg administrerer en ejerforening, hvor der er 9 ejere. Kan jeg på foreningens vegne søge tilskud til isolering og nye vinduer?
mvh
Kenneth K. Kuchler
Loke Ejendomsadministration ApS
Kan jeg søge tilskud til de nye lavenergivinduer jeg fik indbygget ultimo 2022?
Michelle Nielsen
Hej Tom
Mange tak for din kommentar. Nej, det er ikke muligt at søge tilskud på bagkant. Et kriterie for at kunne søge om og få tilskud er, at man ikke har påbegyndt arbejdet.
577 kommentarer
Kan jeg få tilskud til energirenovering af tag på mit sommerhus, når jeg bor der hele året?
Hej Per
Mange tak for din kommentar. Din bolig skal være registreret som helårsbeboelse i BBR før du kan få tilskud til efterisolering af tag. Du kan finde, hvilke anvendelseskoder der hører under helårsbeboelse i Sparenergis vejledning her: https://sparenergi.dk/sites/default/files/media/documents/2023-10/Ans%C3%B8gningsvejledning%2011-10-2023.pdf.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Hej
Hvad kan jeg søge af tilskud hvis jeg opfører et nyt energi venligt hus ?
Hej Julie
Mange tak for din kommentar. Mig bekendt er der ingen statslige tilskud til nybyggeri.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Jeg administrerer en ejerforening, hvor der er 9 ejere. Kan jeg på foreningens vegne søge tilskud til isolering og nye vinduer?
mvh
Kenneth K. Kuchler
Loke Ejendomsadministration ApS
Hej Kenneth
Mange tak for din besked. Det vil jeg mene, at du godt kan. Du kan finde en udførlig guide på sparenergi.dks hjemmeside her: https://sparenergi.dk/privat/soeg-tilskud/varm-op-til-soege-tilskud-til-energirenovering/soeger-du-tilskud-paa-vegne-af-en.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Kan jeg søge tilskud til de nye lavenergivinduer jeg fik indbygget ultimo 2022?
Hej Tom
Mange tak for din kommentar. Nej, det er ikke muligt at søge tilskud på bagkant. Et kriterie for at kunne søge om og få tilskud er, at man ikke har påbegyndt arbejdet.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Viser 0 af 577 kommentarer