Grøn energi på taget: Nu er det lettere for bygningsejere at komme i gang

Danmark har et stort potentiale for at udnytte solens energi. En ny kortløsning gør det nemmere for bygningsejere at identificere de tagflader som har den højeste solindstråling. Kortet kan fungere som et første skridt i vurderingen af, om det er en god idé at installere solceller på taget.

sologvindinfo.dk kan man nu let få overblik over, hvilke tagflader i landet der har det største potentiale for solceller. Det gør det mere enkelt for bygningsejere at tage det første skridt mod at producere grøn energi på taget. Bygningsejere kan dermed nemt finde ud af, hvor på deres tag eller tage solindstrålingen er størst.

Undersøg potentialet for solceller på dit tag

Kortmodellen er baseret på Danmarks højdemodel, der stammer fra en landsdækkende laserscanning foretaget fra fly. Derudover anvender den data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) samt meteorologiske oplysninger, skyggeforhold, tagfladens hældning og orientering. Modellen tager hensyn til vejrdata, skyggeforhold og tagets hældning. Den kan dog ikke afgøre, om bygningen teknisk kan bære et solcelleanlæg, eller om der findes kommunale restriktioner, der forhindrer installationen. Derfor vil en konkret vurdering altid være nødvendig. Alligevel er værktøjet en god måde at få indsigt i, om solceller har relevans for den pågældende bolig

På hjemmesiden sologvindinfo.dk kan du få indsigt i potentialet for solceller på tagflader. Ved at vælge ”solcelleanlæg på kommuneniveau” og derefter ”solceller på tage” i menuen til venstre kan du se den årlige solindstråling for en specifik tagflade eller pr. kvadratmeter.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit solceller

Flere danskere bidrager til den grønne energi

Omkostningerne ved at producere strøm fra solceller er faldet markant de seneste år, hvilket gør solceller til en af de mest omkostningseffektive og konkurrencedygtige energikilder. Derfor spiller solenergi en afgørende rolle i Danmarks mål om at dække elforbruget med 100 % vedvarende energi inden 2030 samt reducere drivhusgasudledningerne med 70 % i samme periode.

Samtidig har opsætningen af solceller taget fart, især i de seneste år, hvilket bidrager med grøn strøm til blandt andet at imødekomme det stigende energibehov, efterhånden som flere danskere anskaffer elbiler og varmepumper. Fra slutningen af 2020 til 2024 er Danmarks solcellekapacitet omtrent tredoblet.

I dag udgør solceller på tage omkring en tredjedel af den samlede solcellekapacitet i landet. Taganlæg spiller en vigtig rolle i den grønne elproduktion i byområder og udnytter arealer, der ellers sjældent anvendes til andre formål.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Johanne hollensen

Vi vil gerne skifte oliefyret med en luft til vand varmepumpe og tænker at søge energipuljen, da vores hus dermed bliver forbedret og bedre for miljøet. Et tilskud vil være absolut kærkomment. Men vores energimærke er forældet ( mere end 10 år gammelt). Det vil koste godt 8 tusind at få et nyt energimærke fra en sagkyndig. Tilskud til en varmepumpe vil så blive det lavere til vores hus på 142 m2. Kan det overhovedet svare sig at sætte igang med energimærkning? Vi vil ikke sælge huset indenfor de næste 10 år.
Mvh Johanne

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Johanne
Tak for din kommentar.
For at søge tilskud til at udskifte til en luft til vand varmepumpe, skal du søge Energistyrelsens Varmepumpepulje. Her kræves det ikke at have et gyldigt energimærke. I stedet skal du opfylde følgende krav:

  • Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal eje det.
  • Du varmer i dag din bolig op med oliefyr, gasfyr, biokedel eller elvarme.
  • Dit hus må ikke ligge i et område, der har eller får fjernvarme.
  • Du er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. Du må ikke gå i gang med dit varmepumpeprojekt, før du har fået tildelt tilsagn.
  • Varmepumpepuljen giver tilskud på 17.000 kroner. Du kan læse mere om puljen her: https://energihjem.dk/varmepumpepulje/
    Mange hilsner
    Nicole/Energihjem.dk

    Steen Jørgensen

    Hvorfor anbefales det at montere solcellepaneler direkte på et tag, selvom tagets. hældning er fx. 16°? Den optimale hældning i DK er mellem 40° – 45° for bedste solinstrålning i sommerhalvåret. Tidligere havde jeg væskebåren solvarme, som netop var monteret i en vinkel på 45°.

    Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

    Hej Steen
    Tak for bin besked.
    Jeg vil anbefale, at du kontakter en fagperson, som har den faglige ekspertise til at kunne guide dig i den pågældende situation. Vi sidder som journalister på Energihjem.dk, og derfor har vi ikke mulighed for at vejlede i den konkrete situation.
    Mange hilsner
    Nicole/Energihjem.dk

    Viser 0 af 4 kommentarer