Ny evaluering afdækker store udfordringer i klimatilpasningsregler

Danmark står over for en voksende klimakrise med stigende nedbør og oversvømmelser, som truer. For at tackle disse udfordringer trådte nye regler for klimatilpasning af tag- og overfladeareal i kraft den 1. januar 2021. Tre år senere er reglerne nu blevet evalueret – og resultaterne viser udfordringer ved deres implementering.

Reglerne for klimatilpasning af tag- og overfladeareal blev vedtaget for at skabe bedre muligheder for håndtering af regnvand. Men implementeringen har ikke været helt uden udfordringer.

En ny evaluering fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Ligestillingsministeriet viser, at intentionen bag den lovgivning var positiv. For reglerne skulle sikre mere effektiv klimatilpasning. Samtidig skulle omkostningerne for forbrugerne holdes i skak.

Dog har det praktiske i implementeringen skabt udfordringer. Overgangsordninger forhindrer klimatilpasningsløsninger at komme i mål. Nye regler indskrænker muligheden for at klimatilpasse som ønsket. Ikke mindst, så forhindrer lange sagsbehandlingstider projekter i at komme i mål. Alt dette udfordrer mulighederne for at få udført klimatilpasningsprojekter.

Klimatilpasningsregler for tag- og overfladevand – kort fortalt

Bedre håndtering af regnvand er blevet en nødvendighed i Danmark. Stigende nedbør og større risiko for oversvømmelser udfordrer beboere og den danske infrastruktur.

Klimatilpasningsreglerne erstattede tidligere medfinansieringsordninger, hvor kommunerne skulle bidrage med en del af finansieringen. Dette havde tidligere resulteret i, at flere klimatilpasningsprojekter ikke blev gennemført, fordi kommunerne ikke havde de nødvendige midler til at medfinansiere.

Reglerne omfatter en overgangsordning, en omkostningsbekendtgørelse samt en serviceniveaubekendtgørelse.

Overgangsordningen giver mulighed for at spildevandsselskabernes klimatilpasningsprojekter kan takstfinansieres efter de tidligere regler, hvis projektet blev anmeldt inden den 15. april 2021 og anlæggelsen af projektet påbegyndes inden den 1. januar 2027.

Serviceniveaubekendtgørelsen regulerer, hvor ofte og hvor alvorligt et område må blive påvirket af oversvømmelser, før der iværksættes forebyggende eller afhjælpende foranstaltninger.

Omkostningsbekendtgørelsen fastsætter, hvordan selskaber kan takstfinansiere udgifter til klimatilpasning i relation til tag- og overfladevand, samt projekter uden for selskabets egne spildevandsanlæg. Spildevandsselskaberne kan dele omkostningerne med andre parter, såsom kommuner eller private, og finansiere den del af projektet, der relaterer sig til deres ansvar for spildevand.

Overgangsordningen vækker vanskeligheder

Overgangsordningen blev indført for at sikre, at nye regler trådte i kraft hurtigt, samtidig med at allerede igangsatte projekter kunne færdiggøres under de gamle regler. Dog viser evalueringen, at mange kommuner og selskaber – særligt i hovedstadsområdet – finder det urealistisk at nå at påbegynde alle projekter inden fristen 1. januar 2027. Dette skyldes, at projektering, myndighedsbehandling og udbudsprocesser er meget tidskrævende.

Overgangsordningen påvirker i den grad de kommuner, der var længst i deres klimatilpasningsindsats, før de nye regler trådte i kraft i 2021. Tidligere løsninger som var igangsat, er nemlig baseret på beregninger, som ikke længere anvendes. Derfor lever kravene ikke op til de nye regler. Overgangsordningen bør derfor ifølge evalueringen forlænges, så projekterne kan færdiggøres.

Omkostningsbekendtgørelsen giver begrænsninger

Omkostningsbekendtgørelsen kræver, at selskaber dokumenterer, at valgte løsninger er omkostningseffektive ved at sammenligne dem med alternative løsninger. Dette har dog vist sig at være en stor administrativ byrde, hvilket ender med at forsinke projekterne.

Desuden kræver reglerne, at investeringer i klimatilpasning udelukkende skal relatere sig til spildevandshåndtering. Det betyder at løsninger, der også beskytter mod stigende grundvand og kysterosion ikke kan finansieres af spildevandsselskaberne. Klimatilpasningsløsninger bliver derfor fokuserede på at løse et specifikt problem. Helhedsorienterede løsninger, hvor flere problemstillinger adresseres samtidig negligeres derimod.

En mere fleksibel tilgang vil give kommuner og vandselskaber bedre muligheder for at sikre byer og infrastruktur mod fremtidens ekstreme vejrhændelser.

Mere nedbør og stigende grundvand betyder at flere boligejere skal klimatilpasse deres bolig, men har svært at finde op og ned på hvilke løsninger, der findes på markedet – og hvilken der er den rette. Få viden og inspiration og bliv klogere på hvordan og med hvad du kan sikre dig mod de øgede vandmængder. Vi guider dig med fordele og ulemper, priser på de forskellige løsninger og meget mere.

Udfordringer med beregning af serviceniveauer

Reglerne omfatter som berørt en servicebekendtgørelse, der fastlægger, hvor meget nedbør der skal kunne håndteres i forskellige områder. Serviceniveauet afgør, hvor ofte og hvor alvorligt et område må blive påvirket af oversvømmelser, før der iværksættes forebyggende eller afhjælpende foranstaltninger. Niveauet fastlægges ud fra en samfundsøkonomisk metode, hvor man har fastlagt et lavest acceptable serviceniveau, når det kommer til klimatilpasning.

Ifølge serviceniveaubekendtgørelsen er minimumsniveauet:

  • En 5-års regnhændelse i separatkloakerede områder. Det betyder, at kloaksystemet er dimensioneret til at kunne håndtere en mængde regn, der statistisk set forekommer én gang hvert femte år. Hvis der kommer mere regn end dette, vil systemet sandsynligvis blive overbelastet, hvilket kan føre til oversvømmelser.
  • En 10-års regnhændelse i fælleskloakerede områder betyder tilsvarende, at kloaksystemet er designet til at kunne håndtere en regnmængde, der i gennemsnit forekommer én gang hvert tiende år.

Ifølge evalueringen gør denne tilgang blandt andet at flere kommuner oplever, at kravene fører til lavere serviceniveauer, end de oprindeligt havde planlagt. Dette resulterer i en risiko for, at boligejere i udsatte områder selv må tage større ansvar for klimasikring af deres boliger.

Dermed illustrerer evalueringen at meningen med reglerne går tabt. Danmark risikerer ikke at være tilstrækkeligt udrustet mod klimaudfordringerne, da der ikke klimatilpasses tilstrækkeligt.  

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Frank Aagaard

Hejsa
Kræver det tilladelse til at lave en faskine, har en grund på 5000 m2 bor ud til åben marker ingen naboer (ca. 300m) bor i Stevns kommune

Viser 0 af 2 kommentarer