Sidste udkald for at komme på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning

Kalder alle egenproducenter af små elproduktionsanlæg, der endnu ikke har søgt om at komme med på den årsbaserede nettoafregningsordning. Energistyrelsen meddeler nemlig, at du skal ansøge senest den 31. marts 2022 for at komme med i ordningen.

Den årsbaserede nettoafregningsordning kan være for dig som solcelle- eller husstandsvindmølleejer, som opfylder betingelserne for ansøgningen. Ansøgningsfrist er den 31. marts 2022.

Hvad er den årsbaserede nettoafregningsordning?

Tilbage i november 2012 blev adgangen til årsbaseret nettoafregning ændret fra timebaseret til årsbaseret afregning. Derfor blev der indsat en 20-årig overgangsordning for anlægsejere, der havde investeret i et elproduktionsanlæg med forventning om at blive omfattet af nettoafregningsordningen.

Helt konkret betyder nettoafregning, at ejeren af et solcelleanlæg gratis kan bruge den strøm, han selv producerer uden at blive pålagt tariffer, afgifter og moms.

Før ændringen kunne man eksempelvis sælge sin overskydende strøm for 2 kroner pr. kWh til det offentlige elnet, hvilket var en lukrativ ordning for landets solcelleejere. Ændringerne betød bl.a., at solcelleejere nu kunne sælge deres overskudsproduktion af strøm for 1,30 kroner pr. kWh til staten, og når de selv skulle bruge strømmen, køber man pr. kWh tilbage for 2,20 kroner. Ordningen blev altså mindre lukrativ.

Betingelser for at søge

Du bør nedskrives tidsfristen for at ansøge, hvis du opfylder Energistyrelsens krav til ansøgning, som lyder som følgende:

  • Dit anlæg skal være købt senest den 19. november 2012.
  • Du har anmeldt anlægget til din netvirksomhed senest den 20. december 2012.
  • Du har nettilsluttet dit anlæg senest den 31. december 2013. Nettilslutningstidspunktet er der, hvor et solcelleanlæg første gang leverer elektricitet til det kollektive elforsyningsnet.

Tidsfristen omfatter altså kun anlæg, som er cirka ni år gamle eller ældre, og hvor ejeren endnu ikke har sendt en ansøgning til Energistyrelsen, der kan komme på Energistyrelsens ordning.

Læs også: Solcelleejere slæber minister i retten

Hvis du allerede er med i ordningen

Jamen, så skal du ikke foretage dig yderligere. Ansøgningsfristen ændrer nemlig ikke vilkårene for dem, der allerede har ansøgt at komme med på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning.

Hvordan ansøger jeg?

På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du får tilsagn til ordningen, og her kun du ligeledes slå op, hvilke regler der gælder for dit anlæg alt efter, hvornår du påbegyndte dit projekt. Du skal anmode om at få dit anlæg afregnet efter: Gruppe 6 – Årsbaseret nettoafregning.

Spørgsmål til ordningen?

Som du nok allerede fornemmer, er ordningen både teknisk og med en masse detaljer, du skal være opmærksom på. Energistyrelsen vejleder dig heldigvis gerne. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, kontakt Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

Bekendtgørelse nr. 1044 af 27. maj 2021 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet. Bekendtgørelsen træder i kraft den 30. juni 2021.

Vil du vide mere om solceller?

Vi har samlet alt om solenergi, så du kan blive klogere på alt fra, hvordan anlæggene fungerer og hvornår solceller er en god idé til priser og besparelsesmuligheder.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

22 kommentarer

AvatarKarl-Johan

I 2020 fik jeg besked om vores anlæg fra før 2012 ville overgå til time-for-time afregning. Jeg fik det indtryk at det tvang at skifte, så gjorde ikke noget. Er det korrekt forstået?

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Karl-Johan

Tak for din kommentar. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, skal du kontakte Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarDorthe Qvist

Hejsa..

Hvordan vælger jeg den bedste løsning af solceller på huset, og hvor meget skal der på i er hus på ca 180kvm.?
(Vi bruger en del støm)

Skal man betale nogle form for afgifter osv på den strøm man få via solcellepanelerne ?

Kan man søge nogle tilskud til etablering af et stort anlæg ?

Mv
Dorthe Qvist

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Dorthe

Tak for dit gode spørgsmål. Jeg vil anbefale, at du kontakter en fagmand med ekspertise i at lave disse beregninger. Solcellefirmaerne kan nemlig måle de enkeltes forbrug. Hvis du ønsker uforpligtende tilbud er du meget velkommen til at indsende din forespørgsel her, og så følger vores fagmænd op: https://energihjem.dk/tilbud/

Energistyrelsen har en ordning til dem, der ønsker solceller. Inden du installerer et nyt solcelleanlæg, skal du søge om tilsagn til nettoafregning og evt. pristillæg, når det er muligt. Læs om ordningerne og hvordan du ansøger: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/solceller/ansoegningsproces

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Avatarknud holm nielsen

Jeg er med i bestyrelsen i beboerforeningen “Det Gl. Apotek” i Præstø, og vort store skifertag trænger efterhånden til udskiftning – og det bliver meget dyrt. (Bevaringsværdig bygning, med 7 lejligheder)
Der skal selvfølgelig søges bygge tilladelse her i Vordingborg kommune. Min tanke var : Hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud og få solceller over det hele/ eller noget af taget Taget er med en lille hældning, og også nordsiden får sol det meste af dagen.
(Tagets størrelse mindst 100 kv. meter. og i en højde, så folk på gaden skal lægge nakken tilbage for at se det.)

Er det helt vildt at tænke på et så stort areal, så man evnt. kan få overskud ved at sælge overskydende strøm ?

AvatarDaniel Hinchely

Hej Knud
Tak for dit spørgsmål.
Jeg har sendt det videre til vores branchepartner på solenergi, Viasol. Jeg vender tilbage her, når de har svaret.

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

AvatarJohn Nordentoft Olesen

Hej vi har et solcelleanlæg i gruppe 6. Jeg har et spørsmål må vi sætte flere solceller op end dem vi har idag kan max producere 6 KW da inverteren er instillet til max at afgive 6KW vi kunne jo producere mere strøm på solfattige dage. ( energistyrelsen kan ikke give en ordentlig svar )

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej John

Tak for din kommentar. Vi sidder selv udelukkende med journalistiske artikler – så derfor henviser vi til myndighederne som Energistyrelsen eller Skat. Vi har derfor desværre ikke den tekniske viden til at kunne guide dig godt videre. Måske en fagmand i branchen er næste skridt?

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 22 kommentarer

Vis flere kommentarer