De 8 mest stillede spørgsmål om solceller
Flere og flere danskere ønsker, at investere i solceller for at blive mere selvforsynende inden for levering af elektricitet. Faktisk oplever Energihjem.dk og 3byggetilbud.dk lige nu en stigning i efterspørgslen på over 600 %, når det gælder etablering af solcelleanlæg sammenlignet med sidste år. Overvejer du også et solcelleanlæg? Vi svarer dig på de hyppigst forekomne spørgsmål, der opstår, når boligejere påtænker at investere i et solcelleanlæg.
Hvorfor er solceller en god idé?
Først og fremmest er der en økonomisk fordel for boligejerne at investere i solcelleanlæg. Solens stråler omsættes til elektriciteten, der anvendes i hjemmet, hvilket bidrager til mere selvforsyning af strømmen til boligen.
“Den økonomiske fordel er især blevet intensiveret hen over den seneste tid grundet energikrisen med de høje energipriser,” siger salgschef i Energihjem.dk’s branchepartner VIASOL A/S, Tobias Lindskov Nielsen. Han lægger desuden vægt på at en anden væsentlig fordel ved solcelleanlæg, er bidraget til den grønne omstilling. Ved brug af solceller, bliver man i højere grad selvforsynende med strøm, hvorfor solcellerne skaber forureningsfri energiproduktion.
Kan alle boliger få solceller på taget?
Når det gælder tagtyper, fortæller Tobias Lindskov Nielsen at alle tagtyper, med undtagelse af skiffertag kan få etableret solceller. ”Skiffertag er enormt porøst, hvilket gør der meget udfordrende at installeret et solcelleanlæg på taget, hvorfor man skal søge efter andre muligheder,” siger eksperten. Han uddyber desuden:
“Der er dog ikke krav til taghældningen på boligen, når man ønsker at installere et solcelleanlæg på taget. Vi ændrer vores udstyr alt efter hvilket tag, der er tale om. For eksempel hvis der er tale om et fladt tag skal der være en taghældning på maksimum 5 grader, hvis vi skal bruge et ballastsystem, hvor vi ikke skal bore eller brænde i taget, men hvor panelerne monteres på fødder. Hvis man har et tag på 10-40 grader, er der tale om en standardmontage. Ved højere taghældninger skal montørerne have faldsikring på og der skal anvendes stillads.” Alle tage har altså mulighed for solceller, det er blot almindeligt, at hvis man har nogle specialforhold, så vil løsningen koste mere.
Hvor på taget skal solcellerne placeres?
Ved installation af solcellepanelerne på taget, vil man typisk vurdere placeringen efter, hvordan huset er vendt på grunden samt dets taghældning. “Der er typisk ikke så mange valgmuligheder for at placere solcellerne, da man typisk har mellem to til fire forskellige tagflader,” siger Tobias Lindskov Nielsen og forklarer at man normalt placerer solcellerne sydvest til sydøst, alt efter hvilke muligheder tagkonstruktionen tilbyder. Hvis tagkonstruktionen giver anledning til flere muligheder for placering af solcellerne, så dimensionerer VIASOL A/S placeringen ud fra forskellige forbrugsmønstre hos kunden.
“Hvis man har en elbil, vil man gerne have mere produktion om eftermiddagen end om formiddagen, hvor man ikke er hjemme. Arbejder man meget hjemmefra har man eksempelvis mere forbrug hen over dagen, end hvis man er væk på arbejde,” siger eksperten.
– Tobias Lindskov Nielsen, VIASOL A/S
Hvilket solcelleanlæg skal man vælge?
Teknologierne, der anvendes inden for solcellepaneler er komplekse. Derfor opstiller VIASOL A/S de generelle forskelle, der findes ved de to forskellige typer af solcellepaneler, firmaet tilbyder:
Half-cut mono PERC solcellepanelet
Dette solpanel er standard solcellepanelet. Panelerne anvender den nyeste udvikling af monokrystallinske solceller; nemlig half-cut metoden. Energiudbyttet øges med half-cut metoden, hvor solcellerne halveres. Derfor bliver antallet af solceller fordoblet, hvilket giver en højere moduleffektivitet.
Shingled cell solcellepanelet
Dette er highend solcellepanelet, som anvender nyeste teknologi inden for solcellepaneler. Shingled cell teknologien, som den kaldes, tilbyder en bedre ydeevne, udnyttelse af hele solpanelet og en bedre holdbarhed end andre solcellepaneler på markedet.
Teknologien bag shingled cell solceller er langt mere intelligent, end almindelige mono PERC half-cut solceller. Shingled cell kan modsat de andre solceller producere en større andel elektricitet i resten af panelet ved skyggepåvirkning. ”Eksempelvis vil ydeevnen på half-cut mono PERC blive reduceret til 1/10 af maksimalevnen, hvis der falder blande på panelet, mens shingled cell metoden gør at ydeevnen reduceres til 1/3 af maksimalevnen,” fortæller Tobias Lindskov Nielsen
Derudover kan disse solpaneler også bedre til at producere strøm ved diffust lys. Diffust lys, er det lys, der kommer når det er overskyet, hvilket er fordelagtigt i et land, som Danmark, hvor solskinstimerne er begrænsede.
Hvor længe holder et solcelleanlæg?
Når man investerer i et solcelleanlæg, er der almindeligvis forskellig holdbarhed på komponenterne i anlægget.
Selve solcellepanelerne kan man almindeligvis forvente holder i 30 år eller længere. VIASOL A/S erfarer, at inverteren er mere skrøbelige og holder omkring 15 år. Derudover holder batteriet gerne over 25 år.
“Generelt er vores holdning, både når man tænker økonomisk og på den grønne omstilling, at delene skal holde så længe som muligt. Derfor anbefaler vi også, at man investerer i kvalitetsprodukter på hele anlægget, så det holder så længe som muligt. På den måde sparer man på energien til produktionen af materialerne og man sparer energiressourcer ved skrotning af de defekte materialer,” fortæller Tobias Lindskov Nielsen.
Hvad koster et solcelleanlæg?
Det er meget varierende alt efter solcelleanlæggets kvalitet, hvad prisen på et anlæg er. Eksperten fortæller, at mindre effektive solcelleanlæg også har en lavere pris end de anlæg, der anvender de mest effektive teknologier. “Ved køb af standardsolcellerne kan du forvente at betale 50-100.000 kroner for et anlæg inklusiv montering. Hvis du derimod investerer i highend solcelleanlægget koster det 100-150.000 kroner inklusiv montering,” erfarer VIASOL A/S.
Hvornår er et solcelleanlæg tjent hjem?
Rentabiliteten dimensioneres efter kundens forbrug, dog betyder et stort forbrug ikke altid at anlægget betales hurtigere tilbage: “Et lille forbrug med 5 paneler og stort forbrug 20 paneler koster nogenlunde det samme at tjene hjem,” sigerTobias Lindskov Nielsen. Han uddyber at man ved kontantbetaling groft set kan regne med en rentabilitet på 10 år for et solcelleanlæg. Hvis energipriserne fortsætter som under den nuværende energikrise, så kan rentabiliteten komme ned på 7 år på sigt.
Skal man også investere i et solcellebatteri?
Det sidste og ottende spørgsmål, vi vil stille solcelleksperten, handler om batterier. Ved etablering af et solcelleanlæg, kan man nemlig også overveje at investere i et solcellebatteri til anlægget. Omkring 90-95 % af VIASOL A/S’ kunder tilkøber en batteribank, når de får etableret et solcelleanlæg – og det er der god grund til fortæller Tobias Lindskov Nielsen.
“Når man ser på helt almindeligt forbrugsmønster hos boligejerne, er man normalt væk fra huset i løbet ad dagen. Det er dog om dagen, hvor solcelleanlægget absorberer mest af solens stråler. Boligerne er ofte lukket ned om dagen, og derfor vil det strøm, der bliver produceret ikke anvendes. Her bliver strømmen transporteret ud i elnettet i stedet. Hvis man vælger en batteribank til, vil strømmen i stedet kunne lagres der. Når man kommer hjem om aftenen, og der ikke er produktion fra solcellerne, kan man i stedet anvende strømmen fra batteriet. Derved kan du være selvforsynet til næste dag,” siger Tobias Lindskov Nielsen
Med sådan et forbrugsmønster fortæller Tobias Lindskov Nielsen, at man er 30-35 % selvforsynende uden et solcellebatteri, mens man med et en batteribank kan komme op på 60-70 % selvforsyning. Det er altså en fordel for mange at tilkøbe en batteribank, for at få mest muligt udbytte af den produktion, solcelleanlægget giver.
Fik du ikke svar på et af dine solcellespørgsmål i denne artikel, så tøv ikke med at smide en kommentar nedenfor, så følger vi gerne op med vores branchepartnerekspert.
10 kommentarer
Vi etablerede solcelleanlæg (Gaia Solar) med Danfoss inverter i 2012. Dengang kostede anlægget os 145.000 kr., så jeg forventer også, at det er et kvalitetsanlæg. Desværre var husbatterier ikke aktuelle den gang, men hvis det kan svare sig at eftermontere et batteri, er vi klar, så vi også kan forsyne os selv med brændstof til en kommende elbil.
Som altid er timingen vigtig. Jeg har fået at vide, at jeg handler for impulsivt, og f.eks. købte solcellerne for dyrt. Skal jeg vente til faststofbatterierne er udviklet, eller skal jeg i stedet vente og investere i en elbil, som kan levere strøm tilbage til huset. Vi er pensionister og ønsker en hurtigt gennemført grøn omstilling, men har ikke økonomi til eksperimenter.
Hej Sten,
Mange tak for din henvendelse. Der er mange, der gør sig overvejelser som dine. Der er også mange forhold at overveje. Eksempelvis er lovgivningen i Danmark ikke helt klar til, at man som privatforbruger har et elektrisk kredsløb, som det du beskriver i egen bolig. Man skal også være opmærksom på, om el-bilens model er gearet til, at den bliver brugt som batteri til boligens forbrug. Jeg vil derfor foreslå dig, at du tager kontakt til en fagmand og beder om noget rådgivning.
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk
Viser 0 af 10 kommentarer