Flere efterspørger solcelletagsten på taget
Flere boligejere efterspørger en tagløsning, hvor solceller er integreret i selve tagstenene. Og med god grund. Solcelletagsten er nemlig en løsning, der udover at være grøn også betaler sig selv hjem igen. Dertil ligner solcelletagstenene helt almindelige tagsten. Energihjem.dk snakker med eksperter på området, og ser nærmere på fordele og besparelser ved etableringen af et integreret solcelletag.
Energihjem.dk har tidligere skrevet om Teslas usynlige solceller, som forventes at komme til Danmark i løbet af i år. Teslas solceller er forklædt som skiffertagsten, der generer samme energi som solpaneler, men er en integreret del af taget. En løsning, som både er æstetisk og giver store besparelser på elregningen. Og Tesla er langt fra den eneste producent af solcelletagstenene. Indenrigs har vi blandt andet firmaet Zep Nordic ApS, som allerede monterer solcelletagsten på de danske hustage. Men hvilke fordele og besparelser er der at hente, når det almindelige hustag udskiftes med et integreret solcelletag? Vi dykker ned i løsningen her.
Sådan fungerer solcelletagsten.
I solcelletagsten er solcellerne indbygget i selve tagstenene. Her producerer de jævnstrøm fra solen, som går ned til en boks, hvor den omdannes til vekselstrøm. Strømmen lagres i en batteribank, som kan bruges hele døgnet rundt. Ofte er der tilknyttet en mobilapplikation, som gør det muligt at holde øje med den strøm, som taget producerer.
Når solcellerne bliver usynlige
Førhen var solceller noget, som blev lagt ovenpå taget, som et ekstra lag, men i dag er løsningen langt smartere. I dag kan man nemlig få solcelletagsten, altså tagsten med usynlige integrerede solceller, som generer energi til husstanden. En løsning, der bliver mere og mere efterspurgt blandt de danske husejere.
”Lige nu er der mange kunder, som efterspørger integrerede solcelletage. Jeg har faktisk lige været på en messe, hvor der var stor tilslutning og interesse fra boligejere. Dem, der har været henne og snakke med mig omkring solcelletagsten synes jo, at det er en sindssyg flot løsning kontra de mere klodsede solcellepaneler,” fortæller Philip Holmberg, der i sit firma Holmbergs Tømrerfirma ApS installerer integrerede solcelletage. Og den stigende efterspørgsel er også noget, der mærkes i Zep Nordic ApS, der sælger solcelletagsten.
”Vi var faktisk den første virksomhed i Danmark, der begyndte at sælge og arbejde med solcelletagsten, og det har vi gjort et år nu. Vi oplever, at der er en stor og stigende interesse for solcelletagsten, ” lyder det fra Søren Bay, der er direktør for Zep Nordic ApS. Han mener skyldes, at solcelletagsten er den rette kombination af økonomiske besparelser og ønsket om energivenlige boligrenoveringer.
”Vi oplever, at hvis folk skal have nyt tag eller renoveret huset, så skal det først og fremmest være fornuftigt rent økonomisk. Det skal kunne betale sig. Dernæst er vi i Danmark i stigende grad opmærksomme på miljøet, så folk vil gerne gøre noget, der bidrager til miljø og et nedsat CO2-forbrug. Begge dele bliver indfriet ved et integreret solcelletag,” forklarer Zep Nordic direktøren. Og løsningen er smart. Solcelletagsten er nemlig helt almindelige teglsten, der er blevet moderniseret, så der er plads til et solpanel i. Derfor er det næsten umuligt at skelne solcelletagstenene fra de almindelige tagsten.
Solcelletagsten generer el fra første dag
Fordelene ved solcelletagsten er mange. Ud over at være en energirigtig, så sørger solcelletag også for, at husstanden bliver delvist selvforsynende med el fra det øjeblik, at anlægget sættes til. Solen lagres nemlig i en batteribank i løbet af dagen, som kan benyttes, når man er hjemme igen. Denne udligning af elforbruget betyder også, at et solcelletag faktisk betaler sig selv hjem igen.
”Investerer man i et integreret solcelletag, så tjener det sig ind igen. Selve solcelletaget betaler sig selv hjem efter 11-13 år, alt efter hvilken sten man vælger. Derefter betaler man af på resten af taget, der er blevet lagt. Det betyder, at det efter cirka 25 år har været gratis at få udskiftet hele taget og dette er samtidig med, at man har sparet penge på strøm,” forklarer fagmanden Philip Holmberg, som anbefaler, at man får lagt solcelletagsten, hvis boligens tag alligevel trænger til en kærlig hånd.
”Økonomisk set er det bedst at få lagt solcelletagsten, når taget alligevel skal renoveres. Det kan ikke svare sig, hvis du lige har fået nyt tag for fem år siden. Det skal være fordi, at du alligevel går med tanker om at renovere taget, ellers vil det være billigere at lægge solpaneler på,” lyder det fra Philip Holmberg.
Fagmandens beregning
Hvis taget skal udskiftes, så er det typisk en opgave til 2-300.000 kroner, hvor man skal have revet det gamle tag af og pålagt nye lægter og tagsten. I stedet for at bruge 200.000 kroner på et nyt tegltag, så kan man bruge 275.000 kroner på et solcelletegltag, som til gengæld betaler sig selv hjem og gør boligen selvforsynende med strøm.
Hvis boligen skal sælges
Et tag, der betaler sig selv hjem i løbet af årene, ja det lyder fordelagtigt. Men hvad så, hvis man ikke ønsker at blive boende i boligen flere år ud i fremtiden?
”Vi har spurgt en ejendomsmægler og fik fortalt, at hvis man får lagt et solcelletag, så stiger boligen i værdi. Det der bestemmer, hvad et hus koster er nemlig den månedlige ydelse, og med solcelletagsten sænkes el-udgiften hver måned. Derfor behøver man ikke at være bekymret for et underskud, selvom man gerne vil flytte indenfor fem år,” fortæller Søren Bay fra Zep Nordic ApS og uddyber:
”For hver 500 kroner om måneden vi kan sænke el-udgiften, så stiger huset omkring 100.000 kroner i værdi. Det betyder, at hvis du får lavet et anlæg, hvor du eksempelvis kan spare 1000 kroner om måneden på strøm, ja så stiger huset med 200.000 kroner med det samme. Det er faktisk lidt vildt”.
Er solcelletagsten for alle?
Nej. Et integreret solcelletag er ikke for alle. Det kræver nemlig, at du bruger en vis mængde af strøm i husstanden om året, hvis anlægget skal betale sig selv hjem. Derfor er rådet fra Philip Holmberg klart.
”Det vigtigste råd jeg har til folk, der ønsker et tag med solcelletagsten er, at de får lavet en beregning af deres forbrug først. Det er jo ikke alle, der har gavn af at få lagt et solcelletag. Som hovedregel vil det kunne betale sig, hvis man har et almindeligt parcelhus, hvor der bruges minimum 6 kWh strøm eller derover om dagen,” siger fagmanden fra Holmbergs Tømrerfirma ApS og tilføjer:
”Et almindeligt familiebehov dækkes ved typisk 50-60 kvadratmeter solcelletag. Har man en stor carport eller tilbygning kan man derfor også overveje om denne skal beligges med solcelletagsten.”
En beregning er også med til at vurdere, hvor mange af tagstenene, som skal have solceller indbygget. Nogle kan nemlig nøjes med at belægge 60 procent af taget med solcelletagsten for at dække deres elforbrug. Det der bestemmer, hvor mange af teglstenene, der skal være indbygget med solpaneler er nemlig strømforbruget i det enkelte hus. En anden væsentlig faktor, som påvirker om et solcelletag kan betale sig handler om skygge. Ligger ens hus i skygge det meste af dagen, eller har man en meget billig strømkilde vil solcelletagsten ikke være den rette løsning.
Hvis solcelletagstenen går i stykker
Tilkoblet solcelletaget er en applikation, der viser, hvor meget strøm taget producerer, og hvilket kredse, der kører. Her kan du også se, hvis en eller flere af tagstenene er gået i stykker. Og heldigvis er der gode garantier, hvis en solcelletagsten skulle gå i stykker.
”Hos Zep Nordic ApS giver vi 30-års garanti på solcelletagstenen og vi giver 25-års garanti på el-produktionen. Det betyder, at efter 25 år, der skal anlægget producere mindst 80 procent af det, som det gjorde som nyt. Ellers bliver anlægget udskiftet til et nyt,” forklarer direktøren Søren Bay, der påpeger vigtigheden i, at have garantierne i orden, når det handler om solceller.
Hvis uheldet skulle være ude efter garantiperioden er udløbet, er du heldigvis ikke på dybt vand. Du kan nemlig nøjes med at udskifte den ødelagte sten for omkring 200-300 kroner.
”Går en solcelletagsten i stykker, så koster det ikke mere end et par hundrede at udskifte til en ny, hvis man er gået over garantiperioden. Har man solpaneler er det et langt større problem. Går en af ledende i et solpanel i stykker, så skal hele panelet nemlig udskiftes og det koster en 5-6.000 kroner. Med solcelletagsten kan man nøjes med at skifte den enkelte ødelagte sten, og det er en kæmpe fordel”.
Fordele ved solcelletagsten:
- Det er en energirigtig renovering
- Solcelletagsten ligner almindelige tagsten
- Du bliver selvforsynende med el
- Taget betaler sig selv hjem (Solcellerne efter 13 år, hele taget efter 25 år)
- Boligens værdi stiger, når elregningen falder
- Går en solcelletagsten i stykker kan den nemt udskiftes
Tre gode råd fra eksperterne:
1. Få lavet en beregning først.
Forhør dig hos en fagmand inden du springer ud i et tagudskift. Det er forskelligt, hvor meget strøm husstandene bruger, så det er vigtigt at få lavet en beregning først. Nogle vil kun skulle have solcelletagsten på dele af taget og nogle vil slet ikke bruge nok strøm til, at det kan betale sig. Indregn også, hvad du forventer at bruge af strøm i fremtiden, og om du eksempelvis ønsker en elbil.
2. Vælg en løsning med en batteribank.
Da solen ofte skinner i dagstimerne, hvor de fleste ikke er hjemme er det væsentligt, at du vælger en løsning med batteribank. Med batteribank lagres strømmen, så den kan bruges hele døgnet rundt.
3. Få solcelletagsten, når taget alligevel skal skiftes.
Det er bedst at få lagt solcelletagsten, når taget alligevel skal renoveres. Det kan nemlig ikke svare sig at udskifte taget, hvis du lige har fået nyt tag på boligen.
8 kommentarer
Ave:
Spørgsmålet går på skygge fra træer: Hvordan kompenseres for de “vandrende” skygger fra træer henover dagen? Mit hus ligger (desværre) øst / vest i gammelt byområde med velvoksne træer.
Hej Jens Ole
Tak for dit gode spørgsmål. Jeg vil anbefale, at du kontakter en fagmand med ekspertise i at lave disse målinger. Du kan eksempelvis kontakte vores branchepartner Viasol for yderligere rådgivning. Ring på 7020 7474 eller skriv til os på kontakt@viasol.dk
Firmaer, der etablerer solcellerne, kan lave diverse beregninger på skyggeforhold.
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Hej,
Kender i nogle der har installeret solcelletagsten eller integreret solcelleanlæg i Odense.
Mvh
Freddie
Hej Freddie
Tak for din kommentar. Vi har lige været på besøg hos en boligejer i Solrød Strand, der har fået nyt solcelletag. Denne case kommer på portalen her inden påsken – desværre ikke en konkret case fra Odense (endnu). Hvis du ønsker kontakt til et firma, der kan give tilbud på solcelletag i dit nærområde er du velkommen til at bruge vores uforpligtende service: https://energihjem.dk/tilbud/
Vi har også skrevet mere om solcelletag i denne guide: https://energihjem.dk/solenergi/
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Hej
Hvordan ser det ud med et beboelses komplex med 18 lejemål (3 opgange)
Hej Jan
Tak for din henvendelse. Søger du gratis og uforpligtende tilbud på solceller, så er du velkommen til at benytte vores netværk af leverandører. Du skal blot indsende din forespørgsel via denne formular: https://www.energihjem.dk/tilbud/, så hjælper vi dig godt videre.
Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Hej
Rigtig spændende med den nye udvikling indenfor solcelletage.
Et par spørgsmål
Det ville være rart med et konkret ekspempel på xxx m2 tag med xx kw effekt og xxxx kWh årlig produktion og så hvad det koster. Jeg er med på at hver sag er forskellig. Men et estimat på f.eks 175m2 tag hvor man bruger 5500kwh om året.
Hvilken type inverter teknologi benyttes der?
Hej Martin
Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at du tager direkte kontakt til firmaet nævnt i artiklen, da de udfører solcelletagsopgaverne og derfor kender til prisniveauet. Jeg er sikker på, at de kan hjælpe dig godt videre med et prisestimat og yderligere information om teknologien.
Tak for din interesse i artiklen!
Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Viser 0 af 8 kommentarer