Danskerne siger ja til solceller: Få gode råd til dit solcelleeventyr 

Solen står højt på himlen og danskerne stråler i en ny solcelleopgørelse fra Energistyrelsen. Her ser vi nærmere på, hvorfor det er fordelagtigt at installere solceller, og hvordan du kommer godt i gang med dit solcelleprojekt.

Solceller står højt på danskernes ønskeliste – og med god grund. Fordelene er nemlig mange, når du vælger et solcelleanlæg og dermed en mere selvforsynende elproduktion til. Politisk kommer vi heller ikke udenom solcellerne, som et vigtigt middel på vejen mod et CO2-neutralt Danmark i 2030.  

Er du nysgerrig på solceller, så læs blot videre. Vi kommer med værdifulde råd til dig, der overvejer et solcelleanlæg og til din opstart. Først ser vi dog lige nærmere på, hvor eftertragtede solceller egentligt er i det danske land.  

Ny solcelleopgørelse viser solcelleboom 

Energistyrelsen præsenterede i maj en ny ‘solcelleopgørelse’, der følger udviklingen af solcelleudbygningen i Danmark hvert kvartal. Solcelleopgørelsen dokumenterede en imponerende stigning i solcelleudviklingen i Danmark. Der er i løbet af de første tre måneder af 2023, blevet tilsluttet flere nye solcelleanlæg til elnettet end i hele 2021. Energistyrelsens solcelleopgørelse medregner både store solcelleanlæg, der står i det åbne land og de mindre anlæg, der hovedsageligt findes på de danske hustage. Men hvorfor er solceller så populære blandt danskerne?  

Fordele ved solceller: 

  • En energirigtig energikilde: Da solceller udnytter solens stråler til at generere elektricitet, bidrager boligejerne til et en reduceret CO2-udledning med et solcelleanlæg.   
  • Økonomiske besparelser: Solceller kan føre til markante besparelser på elregningen, da du med en batteriløsning kan lagre den strøm, der produceres når solen er fremme til brug i husholdningen. Du bliver derfor i store perioder om året uafhængig af prisudsving på el. Samtidig kan du også sælge overskydende strøm tilbage til elnettet.  
  • Lang levetid: Solcelleanlæg er naturligvis en udgift at få installeret, men til gengæld er de fleste solcelleanlæg kendt for deres gode holdbarhed og lange levetid. Solceller er derfor en langsigtet investering, der kræver minimal vedligeholdelse. 

Hvor starter jeg, hvis jeg ønsker solceller? 

Solcelleløsninger kommer i mange forskellige former og kan variere alt efter, hvad du som boligejer har behov for. Der findes dog en række overordnede spørgsmål, du med fordel allerede nu kan stille dig selv eller undersøge nærmere, hvis du går med tanker om at hoppe med på den fordelagtige solcellebølge.  

Hvor stort et forbrug skal solcellerne dække? 

Det er en god idé at vurdere dit nuværende elforbrug og gøre dig tanker om, hvorvidt solcellerne skal dække en del af eller hele dit energibehov. Her kan du kigge nærmere på dine tidligere elregninger og se, hvad du bruger af kroner og øre på strøm om året. Og bare rolig. Du behøver langt fra at være ekspert i elpriser og strømforbrug. Alt det kan et solcellefirma nemlig hjælpe dig godt og uforpligtende videre med, hvis du kontakter dem for et uforpligtende tilbud.

Flere solcellefirmaer tilbyder nemlig – som en del af deres tilbudsgivning – en estimeret beregning over dit forbrug. På den måde kan I sammen finde den solcelleløsning, der passer bedst til din bolig og dit behov.  

Et af de firmaer, der er rigtig gode til at hjælpe dig videre med drømmen om et solcelleanlæg, er vores branchepartner inden for solenergi Viasol. Tobias Nielsen, der er CRO hos firmaet fortæller:

”I den indledende fase er det typisk vigtigt at kigge på størrelsen på ens energiforbrug – såvel ens mål med at investere i et solcelleanlæg. For er det udelukkende økonomisk og skal anses som en investering? I så fald, hvor hurtig ønsker du at tilbagebetalingstiden skal være?”

Hvordan står det til på taget? 

En anden overvejelse omhandler taget, hvor solcellerne skal installeres. Solceller fungerer nemlig optimalt, når de er installeret på et tag, der vender mod syd og har en hældning på omkring 40-45 grader. I praksis kan solcellerne dog godt placeres anderledes – men alt det vil et solcellefirma også kunne hjælpe dig godt videre med.  

Når vi taler ‘tag’ er det også en god idé at tage stilling til om det i samme ombæring trænger til en renovering inden solcellerne monteres – eller om du skal kombinere de to renoveringer og få etableret et solcelletag i stedet. Med et solcelletag er solcellerne nemlig integreret i selve tagstenene.  

Skal jeg have en batteriløsning? 

Uden at blive for teknisk, er det en god idé at undersøge om du ønsker solceller med eller uden en batteriløsning. Får du solceller med et solcellebatteri kan du nemlig “gemme” den overskydende strøm, som solcellerne producerer, og benytte den senere hen. Det betyder, at du kan bruge strømmen i timerne, hvor solen ikke er fremme eller sende det tilbage til elnettet med gevinst.  

Til spørgsmålet om hvorvidt du skal vælge en løsning med batteri siger Tobias Nielsen fra Viasol:

“Til det vil jeg sige, at det kommer an på størrelsen af ens energiforbrug. Altså om det overhoved kan betale sig i første omgang. Men vigtigst af alt er ens forbrugsmønster. For det handler jo om at man gerne vil opmagasinere strøm, som man ellers ikke vil få brugt den selv – og deraf sende ud på elnettet,” udtaler han.

Batteri
Solcellebatteri

Han har dog en god tommerfingerregel for hvem der kan have fordel af en batteribank til solcellerne:

”Som udgangspunkt giver en batteribank stort set mening for alle, der arbejder i normale arbejdstider, da man netop her ikke får brugt sin strøm hen ad dagen, hvor solcellerne ellers producerer mest. Så hellere opmagasinere den gratis strøm til brug senere på dagen, når man er kommet hjem og laver mad, ser tv eller lignende. Det bidrager også til, at man som samfund får fordelt strømmen ud over en større periode, i stedet for at alle trækker på elnettet samtidig – i de såkaldte spidsperioder,” siger Tobias Nielsen fra Viasol.

Vidste du?

At med en batteriløsning til solcellerne går du fra at være cirka 30 procent selvforsynende, når du kun har en inverter, til at være 70-85 procent selvforsynende med en batteribank. 

Hvad gør jeg med tilbud og finansiering? 

Da der findes mange former for solcelleløsninger, anbefales det klart, at du indhenter tilbud fra flere solcelleinstallatører på opgaven. På den måde kan du sammenligne priser, garantier på solcelleanlæggene og finde det firma, der har den bedste løsning til dig. Hos Energihjem.dk samarbejder vi med solcellefirmaer landet over, som du via vores formular kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller fra.

TIP: Stil kritiske spørgsmål til dine tilbud på solceller

Tobias Nielsen fra Viasol råder dig, der går med overvejelser om solceller til at undersøge markedet, indhente flere tilbud og til at være kritisk overfor tilbudsgiver og stille opfølgende spørgsmål til tilbud og løsning. Du må gerne udfordre hver enkelt udbyder på det de tilbyder stille spørgsmål:

  • Hvorfor bliver jeg tilbudt xx antal kWp solcelleanlæg?
  • Hvorfor giver det mening for mig med lige præcis det solcelleanlæg?
  • Hvorfor de produkter, fra de producenter, frem for nogen andre – hvorfor ikke vælge konkurrenten?

”Man må godt være lige på og hård, og udfordre dem som sælger dig et solcelleanlæg. For der er mange om buddet, og det giver i sidste ende dig, som kunde, en god forhandlingsstyrke og god måde at sammenligne forskellige tilbud og udsagn – såvel rådgivning og størrelse, tilbagebetalingstid, CO2-besparelse og lignende,” udtaler Tobias Nielsen fra Viasol.

Den anden del af prisspørgsmålet er naturligvis finansiering. Her kan du undersøge muligheden for at få et lån til energiforbedringer, som har en fordelagtig ydelse for at fremme de energirigtige og grønne boligforbedringer, såsom solceller. Du kan altid gå i dialog med din bank, hvis du ønsker gode råd til, hvordan solcellerne bedst finansieres.  

Det sidste spørgsmål du skal stille dig selv … 

Ja, det er egentligt lidt af et modspørgsmål. For hvorfor skulle du dog ikke undersøge muligheden for solceller?  

Solceller har i mange år haft et bestemt renommé i forhold til “et klodset udseende” eller “svære at finde hoved og hale i”, men sådan er det ikke længere. Grundet den øgede efterspørgsel på solceller, politiske planer og den teknologiske udvikling – er der nemlig sket en masse i solcellesektoren. Det betyder, at de fleste solcelleanlæg i dag har en bedre levetid, en flot og moderne æstetik og tilmed relevante funktioner, der gør det nemt for solcelleejeren at gennemskue, hvordan solcellerne bidrager til elforbruget. Solceller er naturligvis ikke for alle, men ønsker du at undersøge det nærmere, så hjælper vi dig gerne på vej.  

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt


Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 kommentarer

AvatarKnud Petersen

Der bliver stadig talt om, at en del solceller ikke sparer den mængde co2, som det kræver at producere solcellerne.
Hvis man oveni lægger den mængde co2, som det koster at producere et batteri på f.eks. 5 kWh, så bliver det vel bare endnu sværere, at få et anlæg til at give et positivt co2-regnskab?
Med den store mængde solcelleparker, der er blevet opstillet, er prisen på el i de timer hvor solen har størst effekt faldet meget. I mange tilfælde ligefrem negativ pris. Det må alt andet lige betyde, at man skal være meget forsigtig med at anskaffe sig et anlæg, som producerer mere strøm end man selv kan bruge indenfor et døgn eller lignende?

AvatarPoul Agergaard

Jeg har solceller med batteribank. Batteriet oplades til 100 pct i løbet af dagen, incl. eget forbrug. Salg til nettet udgør ca 15 gange det forbrug, som systemet oplader batteriet om natten. Hvorfor oplades batteri, når der stadig resterer flere døgns forbrug?
Det giver mig en udgift, som ikke er logisk. Kan opladning fra nettet justeres til f.eks. fra 30 pct på batteriet?

AvatarViasol A/S

Hej Poul,

Det hele afhænger lidt af, hvilket batterisystem, du har. Såfremt dit anlæg er købt hos os, kan vores serviceafdeling hjælpe dig med konkret vejledning ud fra dine behov og ønsker.

Såfremt, du har købt dit anlæg et andet sted, vil vi anbefale, at du tager fat i dem og beder dem om hjælp/afklaring på pågældende.

Rigtig god dag.

Med venlig hilsen

Viser 0 af 3 kommentarer