Sådan fungerer regnskabsmetoden til solceller

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Denne artikel er fra 2012. Vi opdaterer den løbende, men der kan forekomme ændringer i regnemetoden, som ikke er medtaget.

UPDATE: Det er i 2015 blevet muligt at søge om PSO-støtte til solcelleanlæg. Med PSO-støtten får du mulighed for at sælge den overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem. Støtten gælder for solcelleanlæg etableret i i 2013 eller 2014, samt nyetablerede anlæg

Læs mere om PSO-støtte til solceller og hvordan man søger i denne artikel

Anlæg etableret før november 2012:

Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg, kan du læse mere via linket.

Regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Ordningen fungerer således, at man udarbejder et almindeligt regnskab for anlæggets produktion (en udvidet selvangivelse). Herefter er alle indtægter skattepligtige, mens at 25 procent af udgifterne er fradrags- eller afskrivningsberettigede.

Træk 25 procent fra

Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Det betyder, at hvis du køber et solcelleanlæg til 100.000 kroner, kan du det første år trække 25.000 kroner fra i skattefradrag, og året efter er det 25 procent af de 75.000 kroner.

Regneeksempel:

For resten af 2012 og hele 2013 har regeringen udvidet afskrivningsbeløbet til 115 procent, hvilket betyder følgende:

Samlet værdi af solcelleanlægget (inkl. montering): 100.000 kroner.
Samlet afskrivningsværdi af solcelleanlægget: 115.000 kroner.

Afskrivning 1. år:28.750 kroner(25 procent af 115.000 kroner)
Afskrivning 2. år:21.563 kroner(25 procent af 86.250 kroner)
Afskrivning 3. år:16.172 kroner(25 procent af 64.688 kroner)
Afskrivning 4. år:12.129 kroner(25 procent af 48.516 kroner)
Afskrivning 5. år:9.097 kroner(25 procent af 36.387 kroner)
Afskrivning 6. år:6.823 kroner(25 procent af 27.290 kroner)
Afskrivning 7. år:5.117 kroner(25 procent af 20.468 kroner)

Der er altså penge at hente med regnskabsmetoden. Tallene skal man indberette til SKAT, hvorefter ens skattefradrag stiger.

Mange penge at hente på få år

Dette skal man naturligvis have med i overvejelserne, inden man benytter regnskabsmetoden. Omvendt får man et markant større skattefradrag i de år, hvor man afskriver sin investering med 25 procent.

Ens reelle skattefradrag afhænger naturligvis af, hvilken skatteprocentsats man har. Betaler man eksempelvis topskat, kan man ca. afskrive sit anlæg med omkring 50 procent, og herefter falder afskrivningsbeløbet, alt efter hvor meget man betaler i skat.

En typisk tilbagebetalingstid på et solcelleanlæg er 7-10 år, afhængig af, hvad ens anlæg har kostet.

Skal være eftermonteret

For at være berettiget til at afskrive 25 procent om året må solcelleanlægget ikke være en integreret del af tagkonstruktionen, hvilket vil sige, at anlægget skal være et eftermonteret anlæg. Underskuddet fra anlægget kan fratrækkes i den personlige indkomst, også i topskatten, hvis man betaler topskat. Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet.

Fordele ved regnskabsmetoden:

  • Du kan trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering.
  • Du kan trække 25 procent fra år efter år.
  • Du får et stort personligt skattefradrag de første år, du har solcelleanlægget.
  • Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år.

Ulemper ved regnskabsmetoden:

  • En lidt bureaukratisk ordning med en del papirarbejde i form af en udvidet selvangivelse.
  • Solcelleanlægget skal være eftermonteret.
  • Ingen mulighed for håndværkerfradrag.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til regnskabsmetoden, så er du mere end velkommen til at spørge i kommentarfeltet nederst på siden, og husk at du her på Energihjem.dk gratis kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller.

UPDATE 16.10.2012
Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

323 kommentarer

Hej Energihjem
Forstår ikke helt jeres råd i tråd, andet end I svare skat , og at I ikke kan svare på vegne af skat. Men hvis i er rådgiver, hvori lægger i så jeres kompetencer, foruden at henvise til skat. Sådan et kompetence selskab må da være en skat værd.

Nynne GrothNynne Groth

Hej,

Tak for din kommentar. Vi har ikke nogle juridiske eller tekniske rådgivere siddende på portalen, hvorfor vi henviser til eksempelvis Skat, når det kommer til skattetekniske råd. Derimod formidler vi nyheder og skriver guides, som boligejerne kan bruge, når de vil energirenovere, læse mere om tilskud osv. Vi videreformidler også gerne renoveringsopgaven videre til vores netværk af håndværkere og energirådgivere, der kan give uforpligtende tilbud på arbejdet.

Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål 🙂
/Nynne – Energihjem.dk

Nu er jeg solcelleanlæg ejer. Og har været det siden år 2 01 2 og er på den gamle ordning virksomshedsordning. Jeg har et spørgsmål.?
Hvis man får et underskud på sin årsopgørelse fra strøm. Må man trække det fra.
Og er det de første 7 år man må trække købsprisen fra. Som i har forklaret i jeres skema. Er det selv om man har betalt anlægget af før de 7 år..
Mvh Glenn

Nynne GrothNynne Groth

Hej Glenn

Tak for din kommentar. Regnskabsmetoden er en ordning, administreret af SKAT, og da dit spørgsmål er af skatteteknisk karakter, vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT direkte for et præcist svar.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej. Nu betaler vi måler afgift og netlednings afgift. Er det en omkostning vi kan trække fra?

Nynne GrothNynne Groth

Hej Per

Tak for din kommentar. Regnskabsmetoden er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Mig bekendt er det altså disse anlæg, der er en del af ordningen. Da artiklen er fra 2012, så vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT for et mere præcist svar.

Jeg håber, at de kan hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarAase Bach Knudsen

Har jeg ret i ud fra den sidste kommentar, at der ikke skal betales 60 øre af produceret strøm? Hvis ja hvornår er det blevet sådan?
Mvh
Aase

Nynne GrothNynne Groth

Hej Aase

Tak for din kommentar. Da artiklen er fra 2012, så vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT for et mere præcist svar.

Jeg håber, at de kan hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 323 kommentarer

Vis flere kommentarer