Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. Her samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes.
Det skal være slut med gas og olie som opvarmningsform i de danske husstande, og derfor har regeringen fremlagt en udfasningsplan for varmekilderne. Det er langt fra alle boligejere, der endnu er informeret om, hvorvidt de kan få fjernvarme, men de forventede politiske planer samler vi her. Planerne for udrulning af fjernvarme kan løbende blive ændret, så derfor anbefaler vi altid, at du kontakter din kommune for at høre mere om de konkrete planer i dit område.
Tidslinje: Regeringens planer for fjernvarme
Fra: Danmark kan mere II
2022
Kommunerne udarbejder planer for grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede.
Slut 2022
Alle husejere med gas- eller oliefyr forventes at få et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje en anden varmekilde.
2023-2028
Fjernvarme udrulles i de planlagte områder. Det forventes at kun 30-50 procent af husstandene med olie- og gasfyr vil blive tilbudt fjernvarme. Kontakt din kommune for at få besked om planerne om fjernvarme i dit område.
2028
Regeringens ambition er, at de sidste fjernvarmeprojekter er afsluttet.
2030
Al gas i Danmark skal være grønt i 2030.
2035
Med et bredt flertal i Folketinget er det vedtaget, at det er slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger
Vidste du…
At omkring 400.000 danske hjem opvarmes med naturgas og 70-75.000 med olie? Kun omkring 30-50 procent af disse husstande vil få tilbuddet om fjernvarme. Det betyder, at flere hundrede tusinde boligejere skal ud og finde et andet grønt alternativ. Dertil kommer de cirka 108.000 danskere, der har træpillefyr, hvis biobrændsel er steget med op mod 100 procent, som også kigger sig om efter en ny varmekilde.
*Priser og besparelser er regnet ud fra en helårsbolig på 135 m2 med naturgas og et varmeforbrug på 2.151 m3/år. Priserne skifter dagligt. Dette eksempel er fra juli 2023. (Kilde: Sparenergi)
Fjernvarme leveres gennem et rørnet ud til boligen og er en billig og miljøvenlig opvarmningsform, da fjernvarmeselskaberne må nemlig ikke tjene penge på løsningen.
Fjernvarme kommer enten som direkte eller inddirekte fjernvarme, hvor førstnævnte kommer direkte ind i bygningens radiatorer. Inddirekte fjernvarme leveres frem til og med fjernvarmeunitten.
Fordele
Ifølge Danmarks Statistik er fjernvarme den billigste opvarmningsform
Alt fjernvarme i Danmark skal være grønt i 2023
Minimal vedligeholdelse og lang levetid
Har du gasfyr er der tilskud til afkobling og en fjernvarmepulje
Ulemper
Kræver at der er fjernvarmenetværk i området
Ventetiden på fjernvarme kan være lang
Ikke alle anlæg er i den rigtige størrelse i forhold til dit hus og dermed udnyttes varmen ikke optimalt
I dag er al fjernvarme ikke 100 procent grønt og priserne stiger i takt med energipriserne
Huskeliste
Ved du ikke om du kan få fjernvarme i dit område, så kan du afvente det endelige brev, der sendes ud i ultimo 2022 med en klar melding.
Ved du, at der går flere år før du kan få fjernvarme, så brug en uvildig rådgiver til at vurdere om det kan betale sig at vente.
Bemærk, at der kan være en tinglysningsafgift, som du kan læse mere om på fjernvarmeselskabets hjemmeside. Undersøg tilskudsmuligheder til afkobling.
Prisstigninger på fjernvarme er i vente grundet materiale- og medarbejdermangel. Tjek dit fjernvarmeselskabs hjemmeside for at se om og hvilke prisændringer, du kan forvente.
Tilskudsmuligheder ved fjernvarme:
Der findes en fjernvarmepulje, som kan søges af fjernvarmevirksomheder. Som privat kan du søge Afkoblingspuljen. Puljen dækker de 8.000 kroner, som det i dag koster i afkoblingsgebyr. Den tildeles efter først-til-mølle-principppet og løber frem til 2026. Læs mere om tilskudspuljerne.
En luft til vand-varmepumpe er en grøn energikilde, der udnytter varmeenergien i luften og omdanner den til varme i huset og varmt brugsvand.
Udedelen af varmepumpen er placeret tæt på dit hus og trækker udeluft ind. Det opvarmede kølemiddel i varmepumpens slange ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel, som opvarmer vandet i huset.
Fordele
En varmepumpemontør bruger kun 1-2 dage på at installere en varmepumpe
Miljøvenlig varmekilde
Muligt at dimensionere til dit varmeforbrug
Der findes en række fordelagtige tilskudsordninger til varmepumpen, hvis du har gas-, olie- eller pillefyr
Ulemper
Varmepumpens udedel kan støje (varierer alt efter kvaliteten på pumpen)
Varmepumpen bruger strøm (bruger du el til opvarmning slipper du for en del af elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh/år)
Er dyrere end fjernvarme, men koster omkring 100-150.000 kroner at etablere
Huskeliste
Der findes et hav af varmepumpemodeller. Indhent derfor tilbud fra flere firmaer, så du kan finde den rette varmepumpe til din bolig
Dimensionering er nøgleordet, når vi taler varmepumper. Tag en fagmand med på råd, så du opnår det optimale varmeniveau.
Undersøg tilskudsmulighederne før du indgår en aftale med en håndværker og igangsætter opgaven.
Brug en VE-godkendt installatør, hvis du ønsker at benytte dig af Energistyrelsens tilskudspulje.
Tilskudsmuligheder ved luft-vand varmepumpe:
Der findes en pulje, hvor du kan søge om varmepumpe som abonnementsløsning: Skrotningsordningen. Den gælder også for boligejere med pillefyr fra 1. december 2022. Samtidig er en stor del af Energistyrelsens tilskudspulje øremærket konvertering til varmepumpe og jordvarme i en ny “varmepumpepulje”. Dette er aktuelt, hvis du i dag har olie- eller gasfyr. Læs mere om tilskudspuljerne.
Jordvarme er en vedvarende energikilde, hvor slangerne graves ned i haven og varmepumpen stilles indendørs. Slangerne henter energi fra jorden, som bruges til at opvarme huset og brugsvandet i boligen.
Der findes også lodret jordvarme, hvor man graver cirka 170 meter ned i jorden og lægger jordvarmeslangerne med en afstand på cirka 1,2 meter. Denne løsninger er 150-200.000 kroner dyrere end almindelig, vandret jordvarme.
Fordele
Miljøvenlig opvarmningsform
Varmeregningen afhænger ikke af energiprisernes udvikling
Jordvarmeslangerne har en lang levetid
Jordvarmeanlægget kan give en passiv køling i boligen, når der er varmt
Der er tilskud til jordvarme
Ulemper
Nedgravningen af slanger kræver et udeareal på 2-3 gange så meget, som du har m2
Efterfølgende må du ikke plante buske eller træer, hvor jordslangen er gravet ned
Er dyrere end fjernvarme og varmepumpe, men koster omkring 200-300.000 kroner
Huskeliste
Når du skal have jordvarme kræver det tilladelse hos kommunen inden jordvarmeanlægget etableres.
Jordvarmeslangerne skal stort set ikke vedligeholdes, når de først er lagt ned – og det er dermed kun pumpen, der skal serviceres.
Indhent flere tilbud fra jordvarmemontører, så du finder den helt rette løsning til din bolig.
Undersøg tilskudsmulighederne før du indgår en aftale med en håndværker og igangsætter opgaven. Brug en VE-godkendt montør, hvis du søger tilskud.
Tilskudsmuligheder ved jordvarme:
Energistyrelsens tilskudspulje kan søges til konvertering til jordvarme fra gas- eller oliefyr. Fremover vil tilskudspuljen opdeles i en “energirenoveringspulje” og en “varmepumpepulje”. Læs mere om tilskudspuljerne.
Prisestimat på luft-vand varmepumpe (DKK inkl. moms)
0–0
m2
*Vær opmærksom på, at den endelige pris kan afvige en del. Det skyldes blandt andet valg af firma, materialer, opgavens omfang og udførelse.
Varmekilden står ikke alene
Med de tårnhøje energipriser er det yderst relevant at se ind i, hvilke andre muligheder, der er for at spare på varme- og energiforbruget i boligen. Varmekilden står nemlig ikke alene, da der er store besparelser at hente på efterisolering, udskift af vinduer og døre, boligventilation og solceller.
Hvilken energiklasse har dit hus potentiale for at rykke op i?
Det kan vi fortælle dig ud fra din nyeste og gyldige energimærke. Indtast adressen i søgefeltet og find dit energipotentiale.
Find ud af, hvilken energiklasse huset har potentiale for at rykke op i, og bliv klogere på de energirenoveringer, der kan betale sig for dig at igangsætte.
Har du ikke et gyldig energimærke på adressen kan du overveje en skræddersyet bolig- og energiplan. Den kan du læse mere om nedenfor.
Bolig- og energiplan
Har du svært ved at overskue, hvordan du bedst kommer i gang med renovering af din bolig, så er et besøg af en erfaren fagmand en oplagt mulighed. Danske Bank tilbyder i samarbejde med OBH nemlig en bolig- og energiplan, der både giver plads til boligdrømmene imens du får styr på varmeregningen.
Fagmandens gode råd til varmekildeskiftet
Med et besøg af en professionel bygningsrådgiver fra OBH, får du en bolig- og energiplan med:
Forslag til, hvordan jeres boligdrømme kan realiseres og måske kombineres med energiforbedringer.
Overblik over, hvor meget I kan spare på varmen, hvis I energiforbedrer.
Anbefalinger og prisoverslag, som du kan bruge til at udvælge de forbedringer, du vil gå videre med, indhente tilbud fra håndværkere og vælge det rigtige lån sammen med os.
Bolig- og energiplanen koster en samlet, fast pris på 4.000 kr. Du kan spare prisen på bolig- og energiplanen, hvis du vælger at finansiere dit projekt med et realkreditlån i Realkredit Danmark eller et Danske Bolig Fri i Danske Bank.
En ny varmekilde kan være en forholdsvis dyr affære. Danske Bank tilbyder derfor et attraktivt lån til energirenoveringer, når du foretager energirenoveringer fra Energistyrelsens Bygningspuljes positivliste, hvilket også gælder jordvarme og varmepumper.
Boliglån til energiforbedringer
Udbetalt kreditbeløb2
250.000 kr.
500.000 kr.
Variabel årlig debitorrente
2,82%
2,82%
Samlede kreditomkostninger3
40.279 kr.
83.407 kr.
Mdl. ydelse før skat
2.419 kr.
4.862 kr.
Antal månedlige ydelser
120
120
Løbetid
10 år
10 år
ÅOP4 (uden obligatorisk brandforsikring)
3,10%
3,20%
Samlet beløb der skal tilbagebetales
290.279 kr.
583.407 kr.
1) For at få denne rente skal du være tilmeldt vores kundeprogram, når lånet udbetales. 2) Udbetalt kreditbeløb er det beløb, du får udbetalt, efter omkostninger til Danske Bank og staten er fratrukket. 3) Du sparer ekspeditionsgebyr til Danske Bank, men du skal betale tinglysningsafgift til staten. 4) I ÅOP indgår også standardprisen på Danske Konto. Danske Bank tager pant i boligen
Lån op til 500.000 kr.
Variabel rente på pt. 2,79%1, når du er tilmeldt Danske Banks kundeprogram.
Den rigtige dimensionering af varmepumpen, plads til jordvarmeslanger og den rette model. Spørgsmålene er mange, når du som boligejer ønsker en ny varmekilde til hjemmet. Og der findes mange forskellige løsninger på markedet. Vi anbefaler derfor at du indhenter 3 tilbud på opgaven, så du får kyndig vejledning og et godt sammenligningsgrundlag.
Jeg har lige fået et nyt naturgasfyr. Bør jeg stadig udskifte min varmekilde?
Mange boligejere står overfor at skulle skrotte et ellers nyt naturgasfyr og det er virkelig ærgerligt. Får du ikke fjernvarme er det dog vejen frem at udskifte naturgasfyret med jordvarme eller en varmepumpe uanset alderen på anlægget. Naturgas bliver nemlig udfaset og en grønnere varmekilde er derfor det langtidssigtede valg.
Jeg kan først få fjernvarme i 2030. Hvad gør jeg?
Er du en af dem, der først kan få fjernvarme mange år ude i fremtiden er der to muligheder – med hver deres fordele. Det kan godt betale sig at væbne sig med tålmodighed og afvente fjernvarmeudrulningen, hvis du allerede nu ved, at det bliver muligt i dit område. Du kan altid kontakte din kommune, hvis du er i tvivl. Fjernvarmen er nemlig en billig opvarmningsform, da fjernvarmeselskaberne ikke må tjene penge på produktionen. Ulempen er, at fjernvarmeplanerne kan skabe usikkerhed hos dem, der ikke aner, hvornår fjernvarme egentligt bliver en realitet på egen matrikel.
Den anden mulighed er at skaffe en varmepumpe eller jordvarme til at dække og sænke dit varmeforbrug allerede nu. Her anbefales det, at du kontakter en fagmand – som er en energikonsulent – der kan lave beregningerne i forhold til, hvad der kan betale sig for netop dig. Det vil nemlig ofte være en dyrere løsning end fjernvarme. Fordelen er, at en ny varmekilde giver tryghed allerede nu da du ved, hvad din varmeregning vil løbe op i.
Kan jeg få tilskud, hvis jeg har træpillefyr?
Har du træpillefyr kan du ikke benytte dig af Energistyrelsens tilskudspulje: Bygningspuljen. Som noget nyt fra 1. december 2022 udvides Skrotningsordningen til også at omhandle træpillefyr. Det betyder, at du kan få en varmepumpe på abonnement, når pillefyret skrottes. Førhen var ordningen kun gældende for olie- og naturgasfyr.
Kan jeg kombinere mit gasfyr med en varmepumpe?
Afventer du fjernvarme kan du godt kombinere dit gasfyr med en mindre varmepumpe til at opvarme brugsvandet i din bolig. På den måde aflaster du gasfyret og sparer pengene på gasregningen. Du skal dog være opmærksom på, at du i det tilfælde har to varmekilder, der skal serviceres.
Nogle vælger at få en luft-luft varmepumpe opsat som supplerende varmekilde til fyret. Luft-luft varmepumper er som udgangspunkt primært anbefalet hvis de skal opvarme et mindre areal, som en tilbygning, et sommerhus eller et anneks. De kan nemlig ikke opvarme et stort areal eller et hus i flere etager.
Hvad er den billigste form for opvarmning?
Fjernvarme er ifølge Danmarks Statistik den billigste opvarmningsform. Det er dog ikke alle, der kan få fjernvarme.
Er varmepumpe billigere end fjernvarme?
Fjernvarmen er billigere for boligejeren at investere i end en varmepumpe. Det er dog langt fra alle, der kan få fjernvarme og her er varmepumpen et anbefalelsesværdigt alternativ.
Hvad koster det at skrotte fyret?
Det koster 8.000 kroner at få afkoblet dit gasfyr. Det kan du søge tilskud til via Afkoblingsordningen hos Evida. Skal du have skrottet oliefyret koster det omkring 4-8.000 kroner hertil kommer sløjfningen af olietanken som er gravet ned. Prisen på dette varierer alt efter, hvor besværlig tanken er at grave op. Det kan være alt fra et par tusinde kroner til mere end 15.000 kroner.
Hvornår bliver gasfyr udfaset?
I 2035 er det slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger. De politiske planer kan dog nå at ændres undervejs.
Hvorfor stiger prisen på fjernvarme?
Fjernvarmen går ikke fri af den energikrise, vi befinder os i. Det skyldes, at flere af de offentligt ejede fjernvarmeselskaber bruger indtægterne fra strøm til at holde prisen på fjernvarme nede. Prisen stiger på el og dermed også på fjernvarme. Samtidig udgør naturgas også en stor del af produktionen i flere fjernvarmeselskaber, hvorfor prisen stiger, når naturgassen bliver dyrere.
Hvilken varmekilde er bedst for mig?
Mange elementer spiller ind i valget af den rigtige varmeløsning til din bolig. Vi anbefaler derfor, at du tager en fagmand med på råd til at vejlede ud fra dit forbrug og ønsker. Du kan eksempelvis bestille en bolig- og energiplan gennem Danske Bank og få fagmanden på besøg, som blandt andet gennemgår den bedste varmekildeløsning til dig.
Hvad er forskellen på en luft-luft og en luft-vand varmepumpe?
Både luft-luft og luft-vand varmepumpen er med til at varme boligen op – de er dog ikke ens. Den store forskel er nemlig, at en luft-vand varmepumpe også varmer brugsvandet op i boligen, hvorfor den er et godt alternativ til fyret eller fjernvarmen. Luft-vand varmepumpen tilkobles nemlig radiatorer og/eller varmerør for at fungere. Omvendt kan en luft-luft varmepumpe ikke opvarme brugsvandet, men opvarmer derimod luften i boligen og kan supplere andre varmekilder som el-radiatorer eller brændeovnen. Luft-luft varmepumper ses derfor også oftest i sommerhuse eller mindre boliger. Der er ligeledes ikke tilskud at hente, når du får en luft-luft varmepumpe.
Hvorfor kan jeg ikke få fjernvarme?
I den politiske plan: “Danmark kan mere II” er der planer om at udvide fjernvarmenetværket yderligere. Der er dog områder i Danmark, hvor husene ligger spredt og er for få til et fjernvarmenet. Her vil en luft-vand varmepumpe og jordvarme være alternativet til fyret.
Har du andre spørgsmål, som du ikke har fået svar på er du velkommen til at skrive en kommentar nederst her på siden.
Jeg kan få fjernvarme i år 2024-25, og forventer at kunne låne til den lave rente Danske Bank her oplyser. Har fået oplyst af GUES i Bjerringbro at prisen pt er lidt over 161.000 kr. herudover VVS og nye rør fra ydermur til fjernvarmeinstallation, idet der for nuværende er gasfyr og rør plus anordning dertil der skal fjernes, og dertil fjernes og genetableres 3 sektioner underskabe i grovkøkken. Jeg forespurgt VVS og tømrer, og pt. er prisen samlet 38.000,-. Jeg er ved at spare op dertil, således at jeg selv bidrager med vvs og tømrer.
Det er undersøgt at VARMEPUMPER og solceller på taget ikke er økonomisk rentabel eller muligt med jordvarme/vand til vand. Stuehuset er på 236m2 med højt til loftet i 1/3. Resten normal og energimærke er C-D, henholdsvis i 136m2, del af bygning fra år 2000 som er C mærket. Bruger årligt 2000m3 GAS i gennemsnit
Marianne Svender
Vi har fået fjernvarme i marts 2022 i forbindelse med krigen i Rusland. Vi har ansøgt om tilskud men intet hørt – skal vi ansøge om tilskud til fjernvarme på ny ?
Adressen er: Sønderskovvej 27 -7100 Vejle.
På forhånd tak
Hilsen Marianne Svender
Maria Carlsen
Hej Marianne,
Mange tak for din henvendelse. Hvad er det I har søgt tilskud til og hvor? Der skal gives tilsagn om energitilskud inden arbejdet søges hvis I skal have tilskud fra bygningspuljen. Er det derimod afkoblingsordningen, som I vil søge, så kan I spare afkoblingsbeløb fra gasnettet hos Evida, hvis der er penge i puljen. Læs mere om afkoblingsordningen her: https://energihjem.dk/nyheder/afkoblingspuljen-tom-igen/
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk
3 kommentarer
Jeg kan få fjernvarme i år 2024-25, og forventer at kunne låne til den lave rente Danske Bank her oplyser. Har fået oplyst af GUES i Bjerringbro at prisen pt er lidt over 161.000 kr. herudover VVS og nye rør fra ydermur til fjernvarmeinstallation, idet der for nuværende er gasfyr og rør plus anordning dertil der skal fjernes, og dertil fjernes og genetableres 3 sektioner underskabe i grovkøkken. Jeg forespurgt VVS og tømrer, og pt. er prisen samlet 38.000,-. Jeg er ved at spare op dertil, således at jeg selv bidrager med vvs og tømrer.
Det er undersøgt at VARMEPUMPER og solceller på taget ikke er økonomisk rentabel eller muligt med jordvarme/vand til vand. Stuehuset er på 236m2 med højt til loftet i 1/3. Resten normal og energimærke er C-D, henholdsvis i 136m2, del af bygning fra år 2000 som er C mærket. Bruger årligt 2000m3 GAS i gennemsnit
Vi har fået fjernvarme i marts 2022 i forbindelse med krigen i Rusland. Vi har ansøgt om tilskud men intet hørt – skal vi ansøge om tilskud til fjernvarme på ny ?
Adressen er: Sønderskovvej 27 -7100 Vejle.
På forhånd tak
Hilsen Marianne Svender
Hej Marianne,
Mange tak for din henvendelse. Hvad er det I har søgt tilskud til og hvor? Der skal gives tilsagn om energitilskud inden arbejdet søges hvis I skal have tilskud fra bygningspuljen. Er det derimod afkoblingsordningen, som I vil søge, så kan I spare afkoblingsbeløb fra gasnettet hos Evida, hvis der er penge i puljen. Læs mere om afkoblingsordningen her: https://energihjem.dk/nyheder/afkoblingspuljen-tom-igen/
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk
Viser 0 af 3 kommentarer