Fra oliefyr til varmepumpe

En ny rapport slår fast, at der vil ske en stor udskiftning af olie- og gasfyr til fordel for varmepumper i de kommende år. Op mod 500.000 fyr skal udskiftes inden for de næste par årtier, og regeringen yder tilskud til de boligejere, der skifter til en varmepumpe.

Opdatering 2020: Folketinget har vedtaget en ny skrotningspulje, der skal udfase olie- og naturgasfyr. Ifølge aftaleteksten skal skrotningsordningen allerede træde i kraft i 2020, hvor boligejere kan få et kontant tilskud, når fyret skrottes til fordel for en grøn varmekilde, som en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.

Samtidig kommer der et nyt energitilskud i 2021, hvor du også kan søge tilskud til varmepumper. Få mere viden om energitilskuddet i denne artikel.

Ifølge en ny undersøgelse er varmepumper for alvor ved at finde sin plads i de danske hjem. Inden for de næste årtier skal 500.000 gas- og oliefyr udskiftes, og eksperter anbefaler, at man i stedet installerer en varmepumpe. Det skriver dagbladet Børsen.

Det er Risø DTU, Dansk Fjernvarme og Ea Energianalyse, der har lavet en rapport, som viser, at der kan være store økonomiske gevinster at hente for boligejere, der skifter til en el-drevet varmepumpe.

– For husejerne viser vores beregninger, at det vil være en god investering at konvertere til varmepumper i takt med, at oliepriserne stiger, og de gamle gas- og oliefyr skal udskiftes, siger Hans Henrik Lindbo, der er partner i Ea Energianalyse, til Børsen.

Skift dit fyr?

Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.

Usikker på gasfyr

Claus S. Poulsen er centerchef på Teknologisk Instituts afdeling for køle- og varmepumpeteknik, og han mener også, at det nu kan betale sig at skifte de gamle gas- og oliefyr til varmepumper. Han har dog et enkelt forbehold.

– Nyere gasfyr, som typisk har en virkningsgrad, der er ti procent højere end oliefyr, kan det ikke betale sig at udskifte, siger Claus S. Poulsen til Børsen.

Han påpeger en anden fordel ved varmepumpen, som er, at den ikke er så prisfølsom overfor energiprisernes stigning eller fald, som et oliefyr er.

Indhent flere tilbud

Det er dog ikke alle varmepumper, der er lige økonomiske, og derfor har Claus S. Poulsen fra Teknologisk Institut nogle anbefalinger til dem, der overvejer at investere i en el-drevet varmepumpe.

“Det er ekstremt komplekst at prissætte varmepumper, fordi så mange parametre spiller ind – det være sig pumpetyper, installationsformer eller hvilke slanger, der skal trækkes. Det vigtigste er dog, at man får en varmepumpe af den rigtige kvalitet, for man kan hurtigt brænde 100.000 kroner af på noget, der er spildt ud af vinduet”

– Claus S. Poulsen

– Vi anbefaler derfor altid at indhente to-tre tilbud og tjekke, om varmepumpen er at finde på SparEnergis hjemmeside, siger han.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *