Varmepumper

Der er flere gode ting ved en varmepumpe. Den kan både hjælpe dig på varme og kolde dage, og så sørger den også for at din bolig får et bedre indeklima, så du ikke skal kæmpe med skimmelsvamp eller det, der er værre.

Artiklen er opdateret i august 2020.

En varmepumpe er et varmeanlæg, der udnytter varmeenergi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau. Varmepumper kan anvendes hele året, og selv når der er frostgrader, formår den at trække varme ud af luft eller vand. Varmepumpen har desuden et relativt lavt lydniveau.

Der findes både luft-luft varmepumper og luft-vand varmepumper.

Luft-luft varmepumper er økologisk aircondition

En af de gode ting ved en luft-luft varmepumpe er også, at den kan sænke den indendørs temperatur på de glohede sommerdage, så man har et behageligt hjemmeklima året rundt. Det er en slags økologisk form for aircondition, som gør, at man hverken behøver at fryse eller svede i sit eget hjem.

Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?

Luft-luft varmepumper udnytter den energi, der er i udeluften til at levere varme til boligen. En luft-luft varmepumpe består typisk af en udedel, der er monteret uden på huset og en indedel, som sidder på indervæggen inde i huset. Luft-luft varmepumper er gode til opvarmning af mindre helårshuse, sommerhuse eller som et supplement til den eksisterende varmekilde i boligen.

Luft-luft varmepumper er økonomisk rentable. Ifølge Energitjenesten leverer en luft-luft varmepumpe mellem 2,5 til 3,4 kWh varmeenergi for hver kWh strøm den bruger.

Bedre indeklima

Varmepumper giver også et bedre indeklima, som med fordel kan kombineres med en brændeovn. Denne energivenlige varmekilde mindsker risikoen for fugtgener og sundhedsskadelige svampe.

Rigtig mange danske boligejere har i de senere år fået installeret en varmepumpe. Især i sommerhusområderne er varmepumperne blevet meget populære, for her er der rigtig mange penge at spare ved at skifte fra elvarme til en moderne varmepumpe.

Fordelene ved en varmepumpe begrænser sig ikke kun til kontante besparelser på varmeregningen. Indeklimaet bliver også bedre, fordi varmen med en luft til luft varmepumpe cirkuleres i huset og dermed reducerer forekomsten af skimmelsvampe. Hvis du gerne vil beregne hvor meget en varmepumpe bruger i strøm, så har denne hjemmeside lavet en god beregner.

Installation af en energivenlig luft-luft varmepumpe kan udføres på blot en enkelt dag. Klik på den blå knap i højre side af skærmen, hvis du vil have tre gratis og uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste dig at få installeret en varmepumpe.

Luft-vand varmepumper

Luft-vand varmepumper bliver mere og mere populære, fordi de opvarmer helårshuse og brugsvand til op mod den halve pris af, hvad varmeudgifterne er til et fyr. Samtidig er de et godt alternativ til jordvarmeanlæg, fordi de kræver mindre plads, de er nemme at betjene og har høj driftsikkerhed.

Hvordan virker en luft-vand varmepumpe?

En luft-vand varmepumpe kan både bruges til rum-opvarmning og opvarmning af brugsvand. Luft-vand varmepumper placeres udenfor huset, hvor en boks med en varmeveksler trækker varmen ud af luften. Varmen i luften overføres til et kølemiddel, der via en kompressor hæver trykket og derved også temperaturen i kølemiddelet. Når kølemiddelet er opvarmet kan det sendes til boligens varmtvandsbeholder og opvarme vandet. Teknikken bag en varmepumpe kan forklares som den funktion, der gør en fryser kold inden i, men får den til at afgive varme udadtil: Varmen trækkes ud af fryseren indeni, så den kan have en temperatur på minus 18 grader og afgives på bagsiden af fryseren.

En luft-vand varmepumpe kører på strøm, men er til gengæld meget effektiv, når det kommer til omsætning af strømmen til varmeenergi. For hver kWh strøm varmepumpen anvender, omsætter den 3,5 kWh varmeenergi. Luft-til-vand varmepumper er derfor billige i drift og gode for energiregningen.


Hvilke krav stiller en luft-vand varmepumpe til huset?

En luft-vand varmepumpe skal dimensioneres til hver enkelt hus. Installation af en luft-vand varmepumpe skal derfor udføres af fagmænd, som kan hjælpe med at vurdere om hede flader på radiatorer er korrekt dimensioneret.

Størrelsen på udedelen afhænger af en luft-vand varmepumpe, hvor stor en varmepumpe man skal have. Typisk er udedelen 90-136 cm høj, 90 cm bred og 32 cm dyb. Udedelen laver en lyd, der svarer til lyden fra en opvaskemaskine, og skal derfor placeres nogle meter fra skellet hen til naboen.

Hvorfor vælge luft-vand varmepumper?

Der er mange fordele ved en luft-vand varmepumpe. De er lette at betjene, kan opvarme huset i mange minusgrader, og så er der mange penge at spare, hvis man udskifter et fyr med en luft-vand varmepumpe.

Prisen for etablering af en luft-vand varmepumpe varierer alt efter varmepumpens størrelse, og hvordan den tekniske installation kan udføres i boligen, men prisen ligger ca. mellem 75.000-95.000. Som tommelfingerregel vil et hus på 130 m2 kunne tilbagebetale udgifterne til udskiftning af oliefyr med en luft-vand varmepumpe på 6 år, idet at besparelsen på energiudgifter er så stor. Luft-vand varmepumper har samtidig en lang levetid og holder i omkring 20 år.

Få tilskud og fradag til varmepumpen

Da varmepumper er en varmekilde til gavn for både varmeregningen og miljøet er der både tilskud og håndværkerfradrag at hente, hvis du får installeret en varmepumpe.

I 2021 bliver den nuværende energitilskudsordning, hvor der også gives tilskud til varmepumper, erstattet af en ny tilskudspulje, administreret af Energistyrelsen. I den nye pulje bliver det igen muligt for boligejere at opnå tilskud til varmepumper, mekanisk ventilation og isolering. Læs mere om tilskudspuljen her.

Samtidig kan du også vælge at få håndværkerfradrag til installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper. Skat.dk har skrevet, at du kan søge håndværkerfradrag til eksempelvis:

  • Varmepumper, herunder luft-til-luft varmepumper med og uden kølefunktion

OBS: De to ordninger kan dog ikke kombineres

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

279 kommentarer

Hej

Hvilken luft til vand pumpe skal man vælge, tænker på mærke hvilken er bedst skal varme 175 m2 op
den skal erstatte et gasfyr fra 98, og syntes at det er svært at vælge ud fra hvad der er pris og kvalitet/holdbarhed
Hilsen Lars

Hej Lars,

Tak for din henvendelse. Hvis du har specifikke spørgsmål til varmepumpemodeller og løsninger skal du have fat i en fagmand på området. Du er også velkommen til at indhente 3 uforpligtende tilbud på varmepumper via Energihjem.dk. Det gør du ved at udfylde denne formular: https://www.energihjem.dk/tilbud/.

Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej, jeg bor i et helt nyt lavenergihus og har fået installeret en Nilan P air luft til vand. Huset er på 129 m2 og vi bor 2 personer her. Jeg har 1 gang i forløbet fået udskiftet det udvendige styresystem, da der ikke kom varme på. Det er en helt videnskab at skulle sætte sig ind i vejledningen og er ved at opgive. Jeg mener at den bruger rigtig meget strøm…. – i øjeblikket hvor det er koldt og blæsende kører den med ca. 30 kw i døgnet – det er dog til alt – men langt langt mere, end jeg brugte i mit gamle hus, som var elopvarmet. Her er ikke specielt varmt – til gengæld – når det er varmt udenfor er der meget varmt i huset – når det er koldt så kan der faktisk føles koldt indenfor. Synes heller ikke mine termostater retter sig efter rummene??

AvatarMaria Carlsen

Hej Tina,
Tak for din henvendelse. Det lyder som om, at du har en del problemer med din varmepumpe og jeg vil derfor anbefale dig at kontakte installatøren, som kan hjælpe dig med at indstille den korrekt.
/Maria – Energihjem.dk

Hej Maria

Tak for dit svar den 30. september.

Jeg har også læst dit svar til Ronnie vedrørende varmepumpen, der skal køre hele døgnet.

For at få det uddybet, betyder det så, at det ikke kan betale sig at køre med natsænkning fra f.eks. 21 grader om dagen til 17-18 grader om natten.

Mange hilsener og tak for mange gode spørgsmål og svar

Allan

AvatarMaria Carlsen

Hej Allan,

Tak, for din henvendelse og de pæne ord. Natsænkning er stadigvæk energibesparende og kan heldigvis godt betale sig. Det er bare vigtigt at man ikke sænker varmen så meget, at der skal bruges energi til decideret genopvarmning af boligen. Energistyrelsens generelle anbefaling er at man ved natsænkning ikke går længere ned end 16 grader, så hvis du har natsænkning indstillet på 17-18 grader, så burde funktionen være energibesparende.

/Maria – Energihjem.dk

Hej, har et spørgsmål jeg er meget i tvivl om.

kan godt være i har svaret på det før men kan ikke lige finde det 😉

har installeret en varmepumpe i hjemmet. men kan det bedst betale sig (økonomisk) at have den kørende på den ønskede temperatur hele døgnet eller slukke den i de timer vi ikke er hjemme?

på forhånd tak.

god dag
Ronnie

AvatarMaria Carlsen

Hej Ronnie,

Jeg har rådført mig med en af vores leverandører, som har stor erfaring med varmepumper. Han fortæller, at varmepumpen skal køre hele døgnet, da den bruger meget mere energi på at varme op igen til den ønskede temperatur, end den gør hvis den er tændt konstant. Medmindre at det drejer sig om meget lange perioder (mere end en uge), hvor du ikke opholder dig i hjemmet, så bør du ikke slukke den.

/Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 279 kommentarer

Vis flere kommentarer