Sidste udkald for at komme på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning

Kalder alle egenproducenter af små elproduktionsanlæg, der endnu ikke har søgt om at komme med på den årsbaserede nettoafregningsordning. Energistyrelsen meddeler nemlig, at du skal ansøge senest den 31. marts 2022 for at komme med i ordningen.

Den årsbaserede nettoafregningsordning kan være for dig som solcelle- eller husstandsvindmølleejer, som opfylder betingelserne for ansøgningen. Ansøgningsfrist er den 31. marts 2022.

Hvad er den årsbaserede nettoafregningsordning?

Tilbage i november 2012 blev adgangen til årsbaseret nettoafregning ændret fra timebaseret til årsbaseret afregning. Derfor blev der indsat en 20-årig overgangsordning for anlægsejere, der havde investeret i et elproduktionsanlæg med forventning om at blive omfattet af nettoafregningsordningen.

Helt konkret betyder nettoafregning, at ejeren af et solcelleanlæg gratis kan bruge den strøm, han selv producerer uden at blive pålagt tariffer, afgifter og moms.

Før ændringen kunne man eksempelvis sælge sin overskydende strøm for 2 kroner pr. kWh til det offentlige elnet, hvilket var en lukrativ ordning for landets solcelleejere. Ændringerne betød bl.a., at solcelleejere nu kunne sælge deres overskudsproduktion af strøm for 1,30 kroner pr. kWh til staten, og når de selv skulle bruge strømmen, køber man pr. kWh tilbage for 2,20 kroner. Ordningen blev altså mindre lukrativ.

Betingelser for at søge

Du bør nedskrives tidsfristen for at ansøge, hvis du opfylder Energistyrelsens krav til ansøgning, som lyder som følgende:

  • Dit anlæg skal være købt senest den 19. november 2012.
  • Du har anmeldt anlægget til din netvirksomhed senest den 20. december 2012.
  • Du har nettilsluttet dit anlæg senest den 31. december 2013. Nettilslutningstidspunktet er der, hvor et solcelleanlæg første gang leverer elektricitet til det kollektive elforsyningsnet.

Tidsfristen omfatter altså kun anlæg, som er cirka ni år gamle eller ældre, og hvor ejeren endnu ikke har sendt en ansøgning til Energistyrelsen, der kan komme på Energistyrelsens ordning.

Læs også: Solcelleejere slæber minister i retten

Hvis du allerede er med i ordningen

Jamen, så skal du ikke foretage dig yderligere. Ansøgningsfristen ændrer nemlig ikke vilkårene for dem, der allerede har ansøgt at komme med på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning.

Hvordan ansøger jeg?

På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du får tilsagn til ordningen, og her kun du ligeledes slå op, hvilke regler der gælder for dit anlæg alt efter, hvornår du påbegyndte dit projekt. Du skal anmode om at få dit anlæg afregnet efter: Gruppe 6 – Årsbaseret nettoafregning.

Spørgsmål til ordningen?

Som du nok allerede fornemmer, er ordningen både teknisk og med en masse detaljer, du skal være opmærksom på. Energistyrelsen vejleder dig heldigvis gerne. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, kontakt Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

Bekendtgørelse nr. 1044 af 27. maj 2021 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet. Bekendtgørelsen træder i kraft den 30. juni 2021.

Vil du vide mere om solceller?

Vi har samlet alt om solenergi, så du kan blive klogere på alt fra, hvordan anlæggene fungerer og hvornår solceller er en god idé til priser og besparelsesmuligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Ove Schlæger

er der et sted man kan blive hjulpet igennem denne jungel af regler jeg ved ikke hvor jeg er placeteret HJÆLP
Anlæga nr.570715000000178719

Nynne Pihl Groth

Hej Ove

Jeg kan godt forstå, at det er noget af en jungle at finde rundt i. Du skal have fat i Energistyrelsen, der administrerer puljen. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, kontakt Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer