Sidste udkald for at komme på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning

Kalder alle egenproducenter af små elproduktionsanlæg, der endnu ikke har søgt om at komme med på den årsbaserede nettoafregningsordning. Energistyrelsen meddeler nemlig, at du skal ansøge senest den 31. marts 2022 for at komme med i ordningen.

Den årsbaserede nettoafregningsordning kan være for dig som solcelle- eller husstandsvindmølleejer, som opfylder betingelserne for ansøgningen. Ansøgningsfrist er den 31. marts 2022.

Hvad er den årsbaserede nettoafregningsordning?

Tilbage i november 2012 blev adgangen til årsbaseret nettoafregning ændret fra timebaseret til årsbaseret afregning. Derfor blev der indsat en 20-årig overgangsordning for anlægsejere, der havde investeret i et elproduktionsanlæg med forventning om at blive omfattet af nettoafregningsordningen.

Helt konkret betyder nettoafregning, at ejeren af et solcelleanlæg gratis kan bruge den strøm, han selv producerer uden at blive pålagt tariffer, afgifter og moms.

Før ændringen kunne man eksempelvis sælge sin overskydende strøm for 2 kroner pr. kWh til det offentlige elnet, hvilket var en lukrativ ordning for landets solcelleejere. Ændringerne betød bl.a., at solcelleejere nu kunne sælge deres overskudsproduktion af strøm for 1,30 kroner pr. kWh til staten, og når de selv skulle bruge strømmen, køber man pr. kWh tilbage for 2,20 kroner. Ordningen blev altså mindre lukrativ.

Betingelser for at søge

Du bør nedskrives tidsfristen for at ansøge, hvis du opfylder Energistyrelsens krav til ansøgning, som lyder som følgende:

  • Dit anlæg skal være købt senest den 19. november 2012.
  • Du har anmeldt anlægget til din netvirksomhed senest den 20. december 2012.
  • Du har nettilsluttet dit anlæg senest den 31. december 2013. Nettilslutningstidspunktet er der, hvor et solcelleanlæg første gang leverer elektricitet til det kollektive elforsyningsnet.

Tidsfristen omfatter altså kun anlæg, som er cirka ni år gamle eller ældre, og hvor ejeren endnu ikke har sendt en ansøgning til Energistyrelsen, der kan komme på Energistyrelsens ordning.

Læs også: Solcelleejere slæber minister i retten

Hvis du allerede er med i ordningen

Jamen, så skal du ikke foretage dig yderligere. Ansøgningsfristen ændrer nemlig ikke vilkårene for dem, der allerede har ansøgt at komme med på Energistyrelsens årsbaserede nettoafregningsordning.

Hvordan ansøger jeg?

På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du får tilsagn til ordningen, og her kun du ligeledes slå op, hvilke regler der gælder for dit anlæg alt efter, hvornår du påbegyndte dit projekt. Du skal anmode om at få dit anlæg afregnet efter: Gruppe 6 – Årsbaseret nettoafregning.

Spørgsmål til ordningen?

Som du nok allerede fornemmer, er ordningen både teknisk og med en masse detaljer, du skal være opmærksom på. Energistyrelsen vejleder dig heldigvis gerne. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, kontakt Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

Bekendtgørelse nr. 1044 af 27. maj 2021 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet. Bekendtgørelsen træder i kraft den 30. juni 2021.

Vil du vide mere om solceller?

Vi har samlet alt om solenergi, så du kan blive klogere på alt fra, hvordan anlæggene fungerer og hvornår solceller er en god idé til priser og besparelsesmuligheder.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

22 kommentarer

Hej. Jeg er på den gamle ordning, fra før 2012, nu kaldt nettoafregnet. Jeg har et 5 Kwh solcelleanlæg med 6 kWh inverter. Jeg vil gerne have et batteri tilkoblet, og en ny inverter, hvis det kræves for at tilkoble batteriet. Men må jeg det? Eller risikere jeg at blive sparket ud af den gamle ordning? Alt skal naturligvis være efter bogen. Mvh Kim Tausen

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Kim

Tak for din henvendelse.
Jeg kan desværre ikke svare på dit spørgsmål. Jeg vil råde dig til at kontakte Energistyrelsen for konkrete spørgsmål om din afregningsordning.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

AvatarPoul Henning Olsen

Jeg etablerede et 6 Kw solceller tidligt i november 2012 og blev optaget i gr.6 under den skematiske ordning, og har været godt tilfreds som sådan. I 2022 ser det ud til at vi producerer betydeligt mere end vi forbruger og modtager indtægt pr. måned fra Vindstød. Frem til nu har Vindstød overført 8.000 kr. til husstanden hvor vi er 2 personer og skal derfor ikke beskattes af dette, og det er jo meget fint. Til foråret får jeg årsopgørelse fra Energimisteriet og man fortæller mig, at jeg kun har krav på 0.60 kr. pr. kwh hvilket kunne betyde at jeg skulle tilbagebetale flere tusinde af mit modtaget salg fra overproduktion. Er jeg helt gal på den.?

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Poul

Tak for dit spørgsmål. For vejledning skal du kontakte Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

Håber de kan hjælpe dig godt videre, da det er en meget teknisk og kompleks ordning.
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Vi har solceller gruppe 6
Hvor vi i starten fik strømen tilbage uden at betale
Jeg ved ikke hvilken pris vi skal have pr overskydende kWh vi sælger til vindstød
Kan man sælge sin støm til andre energi selskaber vindstød blev jo valgt af staten
Er der noget vi skal gøre nu og hvorlang tid gælder den nuværende ordning

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Inger

Tak for dine spørgsmål. For vejledning skal du kontakte Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

Håber de kan hjælpe dig godt videre.
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 22 kommentarer

Vis flere kommentarer