Ud med gasfyret: Sådan udskifter du og reducerer dit forbrug

Den politiske linje er klar. Vi skal være så uafhængige af russisk gas, som overhovedet muligt. Det betyder også mere grøn energi i de danske husstande – og udskiftning af gasfyret er allerede i fuld gang. Her giver vi gode råd til alternative varmekilder og ser nærmere på fem råd til, hvordan du allerede nu kan reducere mængden af gas i boligen.

Priserne på naturgas er seksdoblet på blot et år sammenlignet med el. Det skyldes et lavere udbud og en højere efterspørgsel i de kolde måneder – og den russiske invasion af Ukraine betyder yderligere prisstigninger. Det er derfor en god idé at få udskiftet gasfyret allerede nu – og det mærker vi allerede, at boligejerne gør.

Hos Energihjem.dk og vores søsterportal 3byggetilbud.dk har vi nemlig oplevet en stigning på – hold nu fast – hele 396 procent i efterspørgslen på at få udskiftet gasfyret med en varmepumpe eller jordvarme. Og fordelene ved at få udskiftet gasfyret er mange. Dem ser vi nærmere på her – og kommer med råd til, hvordan du mindsker dit gasforbrug.

Vidste du?

At EU helt konkret vil reducere behovet for russisk gas med 80 procent inden for et år?

Skift dit fyr?

Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.

Flere efterspørger en varmepumpe

Typisk udskifter boligejerne gasfyret med fjernvarme, jordvarme eller en luft til vand-varmepumpe. Her er særligt den sidst nævnte varmekilde i høj kurs hos boligejerne. For alle tre varmekilder gælder det, at du udover at spare penge på varmeregningen også bidrager til den grønne omstilling og mindsker boligens CO2-niveau.

Fjernvarme er desværre ikke en mulighed for alle dem, der ikke bor i et fjernvarmeområde – ligesom, at jordvarmen kræver udearealer, hvor slangerne kan graves ned. Det er derfor vigtigt, at du som boligejer undersøger, hvad mulighederne er på din matrikel for disse to løsninger.

Luft til vand-varmepumpen kommer i mange størrelser og har forskellige støj- og strømværdier. Vi anbefaler derfor, at du rådfører dig hos en varmepumpespecialist inden varmepumpen vælges. Varmepumpen betaler sig hurtigere hjem end nogensinde før – og det har vi regnet på nedenfor.

Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.

Så meget sparer du på at få en varmepumpe

Det koster mellem 90-120.000 kroner at få en luft til vand-varmepumpe. Men hvad sparer du i kroner og øre om året? En familie på fire bruger typisk omkring 1.800 m3 årligt. Det har vi lavet denne beregning på:

Gasfyr: Forbrug på 1.800 m3 årligt og en gaspris på 10,88 øre
= 19.584 kr./år

Luft til vand-varmepumpe: Forbrug i et typisk hus på 140m2 = 14.500 kr./år

Samtidig udleder et gasfyr 3.800 kg CO2 om året, hvor varmepumpen kun udleder 1.300 kg CO2 om året.

Få tilskud eller fradrag på udskiftet

Der findes forskellige tilskuds- og fradragsordninger, som du med fordel kan søge om, så regningen på udskiftningen bliver lidt mindre. Det kan dog ikke altid betale sig for dig at vente, hvis du ikke får støtten, da gaspriserne er så historisk høje.

  • Energistyrelsens tilskudspulje åbner 16. marts 2022, hvor du kan søge om tilskud til varmepumpen og jordvarme. Puljen er nu lukket, men åbner op senere på året
  • Afkoblingspuljen kan dække de første 8.000 kr. i forbindelse med afkoblingen af dit gasfyr
  • Skrotningspuljen giver mulighed for varmepumpeleverandøren at søge tilskud på vegne af dig som kunde. Det er ikke alle leverandører, der er godkendte til at gøre brug af skrotningspuljen
  • Håndværkerfradrag: Frem til 31. marts 2022 kan man få fradrag på håndværkeren løn – op til 12.900 kroner, når man udskifter til en varmepumpe

OBS: Flere af puljerne kan ikke kombineres.

Gode råd fra Danske Bank til at mindske gasforbruget

Privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm, er kommet med gode råd til, hvordan du kan mindske gasforbruget i de danske hjem til DR Nyheder. Fem af dem har vi samlet her.

Råd 1: Skru ned for varmen

Ifølge Det Internationale Energiagentur kan vi reducere russisk gasimport med cirka 7,5 procent, hvis europæiske husholdninger skruer en enkelt grad ned for varmen derhjemme. Tjek derfor termostaterne og overvej om I også skal skrue bare en enkelt grad eller to ned i boligen.

Råd 2: Tag kortere bade

Et gasfyr opvarmer også brugsvandet i boligen. Derfor kan du ved at tage kortere bade mindske boligens gasforbrug. Faktisk siger Louise Aggerstrøm til DR Nyheder, at cirka 20 procent af det gasforbug, som folk, der fyrer med gas, har, det går til at varme vand op.

Læs mere om vandbesparelsesmuligheder her

Råd 3: Spar på elektriciteten

En del af vores gasimport bruges også til at producere boligens el. Du kan derfor med fordel spare på strømmen. Hvordan du sparer på elregningen kommer vi med gode råd til her.

Råd 4: Få isoleret hjemmet

Det giver sig selv. Jo bedre isoleret dit hjem er, jo mindre varme siver ud. Det er derfor en god idé at få efterisoleret boligen de steder, der trænger. På den måde vil varmeudnyttelsen stige og pengene på gas sparres.

Alt om isoleringsmulighederne finder du her.

Råd 5: Overvej din transport

Selvom det ikke har noget med gassen at gøre, bør du overveje om det er tid til at skifte til en el-bil. De stigende oliepriser er nemlig også en konsekvens af konflikten i Ukraine, da olie er en vigtig indtægtskilde fra Rusland.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarKurt Petersen

Det er jeg helt enig i, men hvad med at få behandlet de ansøgninger om tilskud til en varmepumpe lidt hurtigere, så jeg kan komme i gang med udskiftningen – ellers hjælper visionen om at gøre os fri af russisk gas ikke.

AvatarKim Beckman

I har glemt – og nævner det i hvert fald ikke her i jeres rådgivning – muligheden for en forbruger at få en luft-til-vand-varmepumpe installeret for en meget lavere pris end kr 90-120.000,- nemlig via et nytegnet abonnement hos et selskab. Dem er der adskillige af her i landet!!

AvatarBjarne Frehr Sørensen

Har søgt om tilskud til udskiftning af gasfyr med et luft til vand varmepumpe, mener at svartieden er næsten 6 mdr. Kunne godt tænke mig at man fik fik lov til at skifte gasfyr så hurtigt som muligt, inden man fik svar, dette kunne vel klares med en forhåndsgodkendelse, uden at det fik indflydelse på et evt. tilskud, har fået at vide man ikke må skifte noget får man har fået svar.

Viser 0 af 4 kommentarer