Gode råd til grønnere bolig-installationer
Det er ikke kun de store energirenoveringer, der kan give besparelser på husets energi-, vand- og varmeforbrug. Udskifter du boligens apparater og hårde hvidevarer med grønnere modeller er der nemlig store besparelser at hente. Få fifs og tricks til alt fra intelligent belysning og grøn streaming til apparater, der kan sænke dit vandforbrug på badeværelset.
Du bor måske i et hus, der har opnået sin optimale energiklasse, loftet er efterisoleret, varmekilden grøn og der er styr på det sunde indeklima – alt sammen til gavn for både økonomi, komfort og klimaet. Vi synes dog ikke du skal snydes for gode råd til vejen mod en endnu mere energivenlig hverdag. Der findes nemlig flere fifs og tricks til at spare på el, vand og varme i hverdagen. Vi samler dem her.
Vælg energirigtige apparater
Hvis du bliver opmærksom på, hvordan du bruger dine mange elektriske apparater, kan du spare mange penge på strømforbruget og skære ned for din personlige CO2 belastning af miljøet. Tænk derfor over, hvilken energiklasse dine apparater og hårde hvidevarer er i.
Skalaen går fra G (dårligst) til A (bedst). Energimærket fortæller, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år.
Belysning i hjemmet
Et godt sted at starte på vejen mod et grønnere hjem er ved elinstallationerne. Mange boligejere er nemlig ikke klar over de ’elsyndere’, der findes og bruger faktisk mere el end de har brug for, når de skal lyse hjemmet op.
LED pærer
Du har garanteret allerede hørt om det og det er korrekt. LED-pærer er en god og energivenlig investering. Det skyldes af LED-belysning har længere levetid end almindelige pærer og et væsentlig lavere energiniveau. LED-pærer har en levetid på mellem 15-50 år alt efter kvaliteten af pæren – og sammenligner du energiforbruget, så er LED-pærer bedre end almindelige pærer i energimærket A. LED er nemlig A+ eller A++.
LED-pærer har en energieffektivitet må mellem 50-100 lm/watt. Til sammenligning har et almindeligt halogenspot en energieffektivitet på mellem 10-19 lm/watt.
Få intelligent belysning
Intelligent belysning betyder kort fortalt, at du kan tænde, slukke og skifte lysstyrke på dine pære med en applikation. Derfor kaldes intelligent belysning også smart belysning, da du selv kan tilpasse belysningen dine ønsker.
Elektronik og IT-udstyr
Elektroniske apparater og IT-udstyr er en stor del af hverdagen i de fleste danske hjem, men også her er der gode sparetips at hente.
- Undgå standbyforbrug:
Sluk helt for it og elektronik, når du ikke bruger det. - Indstil strømstyring:
Indstil it og tv til at gå i sleep efter nogle minutter uden aktivitet. - Dæmp lyset:
Vælg den laveste lysstyrke på skærmen, du er tilfreds med. - Klimavenlig streaming:
Vælg den laveste opløsning, du er tilfreds med, og stream fra WiFi frem for mobilt netværk.
Kilde: Boligsiden
Og det er ikke for sjov, at streaming er med på listen over energioptimerende aktiviteter. I 2019 skrev Politiken nemlig om, hvordan streaming påvirker miljøet:
2 timers streaming på Netflix hver dag i et år svarer til CO2-udslippet ved at flyve 384 kilometer i en flyvemaskine, spise 6 kg oksekød eller køre lidt over 1000 kilometer i en ny bil.
Kilde: Politiken
Varme
Det er ikke kun boligens lys, der kan styres intelligent. Det kan varmen også enten ved at vælge en varmekilde, som en varmepumpe, der kan styres via en applikation eller få installeret intelligente termostater.
Intelligent varmestyring
Med intelligente termostater – også kaldet smarte termostater – kan du styre temperaturen alt efter behov ligesom, at flere af modellerne selv kan justere sig alt efter om vinduet i boligen er åbnet eller ej. Intelligent kan styres med applikation på mobiltelefonen og kan eventuelt også kobles til husets ”voice assistent”. Det betyder, at du hele tiden har et behageligt temperaturniveau i hjemmet og samtidig kan du spare penge på varmeregningen.
Nogle intelligente termostater kan faktisk også lære din adfærd at kende og selv skrue op og ned for varmen i forhold til om du er hjemme eller ej – ligesom at varmestyringen også kan gå i ”ferietilstand”, når du er udenbys.
Intelligente termostater kan monteres direkte på radiatorerne også de ældre modeller. Du sparer 10-15 % på varmeforbruget med intelligente termostater.
I køkkenet: Køl og frys
Har du pladsen, så kan du overveje at have to mindre frysere og to køleskabe. Så er det nemlig ikke en stor flade, der åbnes, og samtidig kan du have forskellige temperaturer i de fire enheder. Det er heller ikke helt ligegyldigt, hvor du placerer fryseren. Du kan ifølge Energistyrelsen spare cirka 10 procent af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C.
Temperaturen spiller en rolle:
Hold køleskabet på 5 °C i og fryseren med en temperatur på -18 °C. Bliver det koldere, så bruger du unødigt meget strøm.
Badeværelset
Det er ikke kun i køkkenet at udskiftning af apparater kan forbedre husets spild – på badeværelset kan du nemlig komme vandspild i møde.
Få en sparebruser
Du kan med fordel udskifte din nuværende bruser med en sparebruser, hvis du ønsker at halvere vandforbruget, når du bader. En sparebruser giver nemlig mellem 5-10 liter vand i minuttet, mens en almindelig bruser bruger 10-20 liter.
En sparebruser fungerer sådan, at der blandes luft ind i vandstrålerne, hvilket sænker vandgennemstrømning samtidig med, at du vil føle at trykket er højt, og at der kommer mere vand ud end der egentligt gør.
Vandhane og toilet
Det er ikke kun bruseren, der kan udskiftes til en mere vandbesparende model. Du kan også få en vandbesparende model, når det kommer til vandhanen, som sænker vandflowet til et bedre niveau. Vandbesparende vandhaner kan også bruges i køkkenet.
Har du et gammelt toilet på badeværelset kan det med fordel også udskiftes til en mere vandbesparende model.
Husk at holde øje med om dit toilet løber. Et toilet, der løber kan nemlig spilde vand der svarer til 7.000 kroner om året.
2 kommentarer
Kan man ikke gå tilskud til solceller?
Hej Anni
Tak for spørgsmålet. Desværre er der ikke tilskud til solceller – selvom de er yderst populære og fordelagtige at få installeret.
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Viser 0 af 2 kommentarer