Hvorfor stikker el-prisen af og hvordan sparer du på strømmen?

Vi går de koldere måneder i møde, hvor lamperne skal tændes og fjernsynet kører mere end i sommermånederne. Der er dog en betydelig forskel på energiforbruget i år i forhold til sidste år – energipriserne er blevet markant dyrere, og har aldrig været så høje som de er lige nu. Læs med her og få et indblik i de nye energipriser og gode spareråd fra eksperten.

Skulle du have lyst til at varme dig på en god film som eksempelvis Ringenes Herre, eller en anden god film på omtrent 3 timer, og gør du det på et fjernsyn på 45-60-tommer, koster det i år dobbelt så meget, som det gjorde sidste år grundet de stigende elpriser. At have fjernsynet kørende er langt fra det eneste, man i de kommende måneder vil få en større regning for end tidligere. Selve el-prisen kommer an på, hvilken aftale du har med din el-leverandør. Læs med her og hør meget mere om elpriser og spareråd.

Hvorfor stikker elpriserne af?

Mange ved, at elpriserne stiger markant i disse dage, men hvorfor er det egentligt, at de gør det?

Der er ikke en enkelt grund til at energipriserne er så høje som de er på nuværende tidspunkt, men et resultat af flere forhold, der alle har en indvirken på energipriserne. Først og fremmest er invasionen af Ukraine en stor faktor i de stigende energipriser. Dette skyldes en stor usikkerhed i markedet, som resulterer i høje gaspriser, og det påvirker samtidig priserne på andre energikilder.

Derudover er vandstanden meget lav på nuværende tidspunkt flere steder i verden. Det medfører, at vandkraftværker ikke kan skabe det samme energiudbytte, og med mindre energi stiger priserne for den almene forbruger.

Stigende årvågenhed for elpriser

”Danskerne er begyndt at holde øje med deres elforbrug. Her skal man dog holde tungen lige i munden. Mange tror nemlig, at de betaler for det som elprisen koster, men det kommer an på, hvilken el-aftale man har indgået,” siger Dennis Dalgaard Gottlieb fra LEDVANCE A/S, som er branchepartnere i belysning hos Energihjem.dk.

Det varierer nemlig fra el-selskab til el-selskab, hvordan el-prisen udregnes.

”Jeg betaler selv timeafregning plus gebyr, men der er andre, der betaler kvartalspriser. Man skal være opmærksom på, hvordan ens energiaftale er skruet sammen. Betaler du en fast pris, så er det lige meget, hvornår du sætter vaskemaskinen over, men betaler du derimod timepris kan du spare penge, hvis du bruger de strømslugende apparater, når elpriserne er lavest,” forklarer eksperten.

Du kan få en forståelse for, hvordan elpriserne svinger ved at benytte diverse apps eller hjemmeside.  Dennis Dalgaard Gottlieb vil gerne slå et slag for app’en Carnot. Den er god til at forudsige elpriser ikke kun et døgn frem, men også længere frem. Samtidig viser den priserne med og uden afgifter og time for time.

Hvornår er strømmen billigst?

Det ændrer sig, hvornår priserne på el er lavest, men der er stadig nogle relevante tendenser.

”Som udgangspunkt plejer priserne at dykke, når solen står højt på himlen, da det er her solcellerne producerer mest. El-prisen plejer også at være relativt lav om natten, når virksomheder og industri er lukket og el-nettet derfor ikke er så belastet. Det går dog op og ned, så man kan ikke regne med det hver dag,” siger Dennis Dalgaard Gottlieb der erfarer, at søndagen plejer at være god i forhold til lavere el-priser, da de fleste butikker er lukket.

Elpriser er almindeligvis billigst:

  • Klokken 11-14 og kl. 01-04
  • Særligt søndag
  • Om natten om vinteren
  • Om dagen om sommeren

Ekspertens gode spareråd

Vi spørger Dennis Dalgaard Gottlieb fra LEDVANCE A/S til hans gode råd til at spare på strømmen:

Skridt 1: Har du stadig gamle halogenpære skal du udskifte dem til LED-pære. Her kan du spare op mod 80 procent på strømforbruget.

Skridt 2: Gøre belysningen smart. Har du ikke LED-pære nu, så skift til en SMART LED-løsning, hvor lyset kan tændes og slukkes efter sensorbevægelse, timer og LUX-målinger. Det sidste betyder, at lyset ikke tænder, hvis der er lyst nok i forvejen. En SMART-løsning kan spare dig for yderligere 50 procent i strømforbrug.

Skridt 3: Overvej SMARTE-pluggs, der sporer dit strømforbrug.

”Det vi ser er, at man vil forstå sit eget forbrug og derfor køber flere SMART-pluggs – altså stikkontakter med energimåler i – og sætter dem foran strømrøvere så som kummefryseren i kældrene, opvaskemaskinen, vaskemaskinen, fjernsynet osv. Så får man et billede af, hvad det er der bruger strøm. Og til min overraskelse var det ikke kummefryseren, men fjernsyn og internetrouter, der trækker mest strøm i min bolig,”

– Dennis Dalgaard Gottlieb, LEDVANCE A/S

Eksperten påpeger også, at man kan sætte tidsstyring på de forskellige SMART-pluggs, så man eksempelvis slukker for fjernsyn og playstation om natten, så de ikke bruger standby-strøm.

Vidste du?

En del af vores gasimport bruges også til at producere boligens el? Du kan derfor med fordel spare på strømmen, hvis du har gasfyr. Hvordan du sparer på gasforbruget kan du læse om her.

Politiske planer: Der skal handles

Den 1. oktober 2022 træder en hastelov i kraft, der skal komme de massive stigninger i el- og energipriserne til livs. Elafgiften reduceres med 4 øre per kilowatt-time og vil resten af året være på 72,3 øre. Desuden har fremlagt en energispareplan, der sættet et midlertidigt loft over, hvor høj prisen kan blive på el, gas- og fjernvarme. Bliv klogere på de politiske planer→

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarKirsten Lave

Vi har aldrig før interesseret os for el priser og ved derfor ikke hvornår man kalder prisen for høj. Jeg har app til andel energi hvor jeg kan følge den rene el pris time for time. Men er 1 kr eks i den dyre ende,? det er som sagt prisen uden tillæg jeg rænker på.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Kirsten

Mange tak for din besked. Om 1 kr./kWh er dyrt afhænger lidt af, hvad man sammenligner med. I 2019 og 2020 (samt i en del af 2021) lå prisen på under 0,50 kr./kWh. Men i 2022 var gennemsnitsprisen på 5,20 kr./kWh. Priserne er siden 2022 faldet. Typisk siger man, at strøm pr kWh koster 2,5 kr. inklusiv afgifter, så 1 kr./kWh (uden afgifter) ligger på et middelniveau, vil jeg mene.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Hej Anton

En meget aktuel og relevant artiklen!

Må jeg komme med et forslag, som måske kunne gøre artiklen endnu mere værdiskabende for jeres besøgende?

I afsnittet “Hvornår er strømmen billigst”, skriver du lidt længere nede, nogle tidspunkter hvorpå strømmen typisk er billigst.

Men hvorfor ikke også indsætte en graf, så jeres læsere altid har den akutelle elpris time for time direkte på artiklen?

Grafen tilsendes som en iframe, som i har mulighed for at implementere på artiklen og farverne tilpasses så de er i overenstemmelse med jeres brand. Grafen må i bruge ganske gratis. Vi ønsker blot at blive henvist til som kilde med et link for visualiseringen.

Lad mig høre hvad du tænker om dette.

Venlig hilsen Nicoline, Elberegner.dk

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Nicoline

Tak for relevant input. Jeg noterer dette og så vil vi vende retur, hvis det bliver aktuelt, tak 🙂

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 4 kommentarer