Fik ikke energitilskud, hvad nu?

Efter knap 13 timer lukkede Energistyrelsen kassen i til årets første tilskudspulje – og det efterlod flere tusinde ansøgere uden mulighed for at søge tilskud til energirenoveringsprojekterne. Men hvad gør du, hvis du ikke nåede at søge eller har fået afslag? Vi har samlet vores bedste råd her.

Energistyrelsens energitilskud er lukket for nu, men heldigvis er der flere ansøgningsrunder i vente i 2021 og frem mod 2026. Der var afsat 250 mio. kr. til årets første runde og i hele 2021 er der afsat 675 mio. kr. Næste ansøgningsrunde åbner i september.

Her ser vi nærmere på de typiske faldgruber i forhold til afslag på ansøgningen, men giver også gode råd til dig, der ikke vil vente og søger råd til, hvad du kan gøre nu. Vi starter med sidstnævnte.

Hold dig opdateret på de kommende tilskudspuljer

Tilmeld dig Energihjem.dks gratis nyhedsbrev og hold dig opdateret med nuværende og kommende tilskudspuljer.

Overvej håndværkerfradraget

Ønsker du ikke at vente på de kommende ansøgningsrunder, så kan du overveje, om det er mere fordelagtigt for dig at benytte dig af håndværkerfradraget i stedet for. Du må ikke benytte dig af håndværkerfradraget og energitilskuddet på samme opgave.

Håndværkerfradraget er grønt og du kan stort set bruge det til de samme opgaver, som der er tilskud på. Særligt i år, hvor fradraget er forhøjet til 25.000 kroner per person over 18 år i husstanden kan der være penge hente. Kombiner dette med de besparelser på energiregningen, som du kunne have indtjent under ventetiden på et energitilskud.

Regneeksempel fra Papiruld Danmark: Det koster ca. 21.800 kroner for loftisolering (200 mm), hvoraf du kan få omkring 11.250 kroner i fradrag på arbejdslønnen.

Varmepumpe på abonnement

Fik du ikke godkendt tilskuddet til din varmepumpe kan du også overveje at benytte dig af Energistyrelsens skrotningsordning. Når du skrotter dit gamle olie- eller naturgasfyr kan du nemlig købe en varmepumpe på abonnement gennem en såkaldt “energitjenesteleverandør”, som er godkendt af Energistyrelsen. Energitjenesteleverandøren kan maksimalt opnå 25.000 kr. pr. varmepumpe.

På Energihjem.dk har vi lavet en oversigt over de aktuelle tilskuds- og fradragsmuligheder, du kan benytte dig af i 2021. Bliv klogere på alt fra Afkoblingsordningen til Håndværkerfradraget her.

Mindsk dine chancer for afslag

Energistyrelsen giver afslag til ansøgninger, der ikke lever op til kriterier for tilsagn om tilskud. Fik du afslag på ansøgningen – og ønsker du at søge næste tilskudspulje – så handler det om at finjustere din ansøgning, så du undgår afslag igen.

Få derfor styr på dine papirer til næste ansøgningsrunde efter sommerferien, da det går stærkt på dagen. Dokumenter du skal bruge:

  • Dit NemID
  • Dokumentation for ejerskab, f.eks. fra tinglysning.dk.
    I Energistyrelsens ansøgningsvejledning står: “Til ansøgningen skal du vedlægge dokumentation for, at du er ejer af bygningen. Dette kan eksempelvis være ved at slå adressen op i tinglysning.dk og medsende skærmbillede heraf.”
  • Energimærkningsnummer (Dit energimærke skal være gyldigt efter den 1. oktober 2012) og boligen skal have energimærke E, D eller F.
  • Liste over de forbedringer, du vil lave
  • Udfyldt ansøgererklæring.
    Udfyld KUN “Tro og loveerklæring”, når du søger på vegne af andre, eksempelvis som en boligforening. Hvis du selv ejer bygningen, udfyldes erklæringen i ansøgningsportalen.
  • Søger en fagmand eller administrator på vegne af dig som boligejer, skal du vedhæfte en fuldmagt. Du finder fuldmagten her.

Få uforpligtende tilbud fra håndværkere

Vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra håndværkere inden du søger næste runde. Du må ikke acceptere tilbuddene inden, men derfor kan du godt indhente dem. Det øger din viden om projektets omfang, priser og giver indsigt i fagsproget. Et fagsprog som du skal have kendskab til, når du søger tilskuddet.

Mirja er en af de husejere, der fik godkendt sin tilskudsansøgning. Hun deler ud af sine erfaringer med tilskudssøgningen lige her: Husejerens bedste råd til tilskudssøgning.

Hos Energihjem.dk har vi været i dialog med flere boligejere, der er ærgerlige over, at Energistyrelsen tilskudspulje lukkede så hurtigt – og med god grund. Vi hører nemlig, at flere har ventet timevis i kø forgæves, indhentet et energimærke til formålet uden det kan tages i brug og har gjort en dyd ud af at forberede sig på deres ansøgning.

Vi følger derfor Energistyrelsens udmeldinger nøje og afventer om de ændrer ansøgningsprocessen til næste pulje. Du må endelig dele din erfaring med tilskuddet i en kommentar nedenfor.

Ifølge Energistyrelsen er der modtaget 8.600 ansøgninger i den runde, som startede og sluttede onsdag den 7. april 2021. Energistyrelsen forventer at langt de fleste ansøgere, der nåede at søge inden puljen lukkede samme dag, kan få tilskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

Hvornår forventes at man får tilsagn, afslag. Hvor langt er man komme i ansøgningerne?

Nynne Pihl Groth

Hej Henrik

Tak for din kommentar. Desværre har Energistyrelsen ikke meldt noget direkte ud omkring ventetid, men de skriver, at: Hvis du vil tjekke status på din ansøgning skal du logge ind i Ansøgningsportalen: https://tilskud.ens.dk/Dashboard/Login

Ansøgningerne bliver behandlet efter først-til-mølle-princippet.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Jan Ivan Holm

Jeg forstår ikke at man ikke tilskudene op i grupper. De taler så meget om at de meget gerne vil af med vores gamle oliefyr, for at få en mere miljøvenlig opvarmning. Og jeg tænker at det måske ville være bedre at skippe et oliefyr med tilskud, end at skifte nogle termovinduer, måske fordi de er rådne pga. manglende vedligehold.
Ja hvad er bedst for miljøet ??.
Jeg kunne tænke, hvorfor laver man ikke ansøgnings puljer for :
1. Oliefyr
2. Udskiftning af gamle vinduer
3. Isolering
4. Andet ???
Så kunne man jo sætte penge af i puljerne til hvad der vægter mest på miljøet. Og jeg som kun ønsker at søge til udskiftning af olie fyr, behøver ikke sidde en hel dag, i køen, fordi de fleste måske søger om tilskud til isolering og udskiftning af døre og vinduer, som de ikke har vedligeholdt. 🥴. Jeg var på en time før, og da der blev åbnet op fik jeg nr. 24.000 i køen, gik hele dagen og holdt øje med køen, og klokken ca. 22 fik man så besked om at pengene var brugt. 🤔👎. Ved at lave puljer, kunne man bestemme hvor mange oliefyr man ville give tilskud til udskiftning, hver gang man åbnede for puljerne. Jeg forstår ikke hvorfor det skal rodes sammen til en stor sammenkogt ret. For mange år siden havde jeg et hus med el-varme, her gik man ind og specifik gav tilskud til skrotning af el-varme, hvis man gik over til fjernvarme. Dette fik rigtig mange til at skrotte el-varmen.

Nynne Pihl Groth

Hej Jan

Tak for din kommentar og gode betragtninger. Du er langt fra den eneste der har sat spørgsmålstegn ved Energistyrelsen køsystem og uddeling af midlerne. Udmøntning af Energistyrelsens tilskudspulje – Bygningspuljen – er faktisk underlagt et krav om, at mindst 60 % af puljen gives til projekter, der indeholder konvertering af varmekilde til en varmepumpe, skriver Altinget.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Steven Andersen

Af alle de opgaver (varmepumpe, vinduer osv.), som de 8600 personer nåede at søge, må der være nogen/mange, som for en sikkerheds skyld søgte om udbedringer, som de alligevel ikke får udført. Hvad sker der mon med de penge, som så alligevel ikke bliver udbetalt? Man kunne godt have ladet flere personer indgive en ansøgning, som så måske kunne få del af de overskydende penge, hvis der viste sig at være overskydende penge tilbage.
Det andet er, at man burde skelne til projektets art. For mig er der stor klimamæssig gevinstforskel på, om man kun udskifter et ovenlys vindue, eller man udskifter et oliefyr til jordvarme!
For god ordens skyld skal jeg skrive, at jeg er en af dem, som har indgivet en klage til Energistyrelsen.

Nynne Pihl Groth

Hej Steven

Tak for din kommentar – og for at dele din oplevelse med ansøgningsprocessen hos Energistyrelsen. Du er langt fra den eneste der har samme frustration over køsystemet. Udmøntning af Bygningspuljen er underlagt et krav om, at mindst 60 % af puljen gives til projekter, der indeholder konvertering af varmekilde til en varmepumpe.

Jeg håber, at Energistyrelsen vender retur på din klage.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Ole Bertelsen

Vi nåede ikke at komme i betragtning den 7 april 2021, der var alt for mange foran os kl. 10.00 da det startede, og hvor dan er de kommet ind og så mange vi var nr. 11956 da det startede. Så nu håber jeg næste gang bliver bedre, 6 huse skal ha varmepumper luft/vand i stedet for oliefyr.

Nynne Pihl Groth

Hej Ole

Tak for at dele din oplevelse med jeres ansøgning. Jeg krydser fingre for, at I kommer igennem nåleøjet næste gang. Som det står i artiklen kan I overveje om en anden ordning er bedre for jer, hvis I igen ikke får mulighed for at søge.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer