Fik ikke energitilskud, hvad nu?

Efter knap 13 timer lukkede Energistyrelsen kassen i til årets første tilskudspulje – og det efterlod flere tusinde ansøgere uden mulighed for at søge tilskud til energirenoveringsprojekterne. Men hvad gør du, hvis du ikke nåede at søge eller har fået afslag? Vi har samlet vores bedste råd her.

Energistyrelsens energitilskud er lukket for nu, men heldigvis er der flere ansøgningsrunder i vente i 2021 og frem mod 2026. Der var afsat 250 mio. kr. til årets første runde og i hele 2021 er der afsat 675 mio. kr. Næste ansøgningsrunde åbner efter sommerferien og igen i ultimo oktober/primo november forventes igen en ny ansøgningsrunde.

Her ser vi nærmere på de typiske faldgruber i forhold til afslag på ansøgningen, men giver også gode råd til dig, der ikke vil vente og søger råd til, hvad du kan gøre nu. Vi starter med sidstnævnte.

Hold dig opdateret på de kommende tilskudspuljer

Tilmeld dig Energihjem.dks gratis nyhedsbrev og hold dig opdateret med nuværende og kommende tilskudspuljer.

Overvej håndværkerfradraget

Ønsker du ikke at vente på de kommende ansøgningsrunder, så kan du overveje, om det er mere fordelagtigt for dig at benytte dig af håndværkerfradraget i stedet for. Du må ikke benytte dig af håndværkerfradraget og energitilskuddet på samme opgave.

Håndværkerfradraget er grønt og du kan stort set bruge det til de samme opgaver, som der er tilskud på. Særligt i år, hvor fradraget er forhøjet til 25.000 kroner per person over 18 år i husstanden kan der være penge hente. Kombiner dette med de besparelser på energiregningen, som du kunne have indtjent under ventetiden på et energitilskud.

Regneeksempel fra Papiruld Danmark: Det koster ca. 21.800 kroner for loftisolering (200 mm), hvoraf du kan få omkring 11.250 kroner i fradrag på arbejdslønnen.

Varmepumpe på abonnement

Fik du ikke godkendt tilskuddet til din varmepumpe kan du også overveje at benytte dig af Energistyrelsens skrotningsordning. Når du skrotter dit gamle olie- eller naturgasfyr kan du nemlig købe en varmepumpe på abonnement gennem en såkaldt “energitjenesteleverandør”, som er godkendt af Energistyrelsen. Energitjenesteleverandøren kan maksimalt opnå 25.000 kr. pr. varmepumpe.

På Energihjem.dk har vi lavet en oversigt over de aktuelle tilskuds- og fradragsmuligheder, du kan benytte dig af i 2021. Bliv klogere på alt fra Afkoblingsordningen til Håndværkerfradraget her.

Mindsk dine chancer for afslag

Energistyrelsen giver afslag til ansøgninger, der ikke lever op til kriterier for tilsagn om tilskud. Fik du afslag på ansøgningen – og ønsker du at søge næste tilskudspulje – så handler det om at finjustere din ansøgning, så du undgår afslag igen.

Få derfor styr på dine papirer til næste ansøgningsrunde efter sommerferien, da det går stærkt på dagen. Dokumenter du skal bruge:

  • Dit NemID
  • Dokumentation for ejerskab, f.eks. fra tinglysning.dk.
    I Energistyrelsens ansøgningsvejledning står: “Til ansøgningen skal du vedlægge dokumentation for, at du er ejer af bygningen. Dette kan eksempelvis være ved at slå adressen op i tinglysning.dk og medsende skærmbillede heraf.”
  • Energimærkningsnummer (Dit energimærke skal være gyldigt efter den 1. oktober 2012)
  • Liste over de forbedringer, du vil lave
  • Udfyldt ansøgererklæring.
    Udfyld KUN “Tro og loveerklæring”, når du søger på vegne af andre, eksempelvis som en boligforening. Hvis du selv ejer bygningen, udfyldes erklæringen i ansøgningsportalen.
  • Søger en fagmand eller administrator på vegne af dig som boligejer, skal du vedhæfte en fuldmagt. Du finder fuldmagten her.

Få uforpligtende tilbud fra håndværkere

Vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra håndværkere inden du søger næste runde. Du må ikke acceptere tilbuddene inden, men derfor kan du godt indhente dem. Det øger din viden om projektets omfang, priser og giver indsigt i fagsproget. Et fagsprog som du skal have kendskab til, når du søger tilskuddet.

Mirja er en af de husejere, der fik godkendt sin tilskudsansøgning. Hun deler ud af sine erfaringer med tilskudssøgningen lige her: Husejerens bedste råd til tilskudssøgning.

Hos Energihjem.dk har vi været i dialog med flere boligejere, der er ærgerlige over, at Energistyrelsen tilskudspulje lukkede så hurtigt – og med god grund. Vi hører nemlig, at flere har ventet timevis i kø forgæves, indhentet et energimærke til formålet uden det kan tages i brug og har gjort en dyd ud af at forberede sig på deres ansøgning.

Vi følger derfor Energistyrelsens udmeldinger nøje og afventer om de ændrer ansøgningsprocessen til næste pulje. Du må endelig dele din erfaring med tilskuddet i en kommentar nedenfor.

Ifølge Energistyrelsen er der modtaget 8.600 ansøgninger i den runde, som startede og sluttede onsdag den 7. april 2021. Energistyrelsen forventer at langt de fleste ansøgere, der nåede at søge inden puljen lukkede samme dag, kan få tilskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *