Hulmursisolering

Mange ældre huse har ikke hulmursisolering og har derfor et stort varmetab gennem ydermurene. Hulmursisolering er nemt og billigt at udføre og er tjent ind på 1-3 år. Indeklima og komfort bliver bedre, når klimaskærmen bliver tæt.

Energiforbedringer i vores boliger giver os en bedre økonomi, fordi vi sparer på varmeregningen, og samtidigt skåner vi miljøet ved at udlede mindre CO2. I Danmark står bygninger for hele 40 procent af vores samlede energiforbrug, så det er et oplagt sted at få foretaget energirenoveringer.

Er du i tvivl om fordelene ved at isolere, isoleringsmaterialer, priser eller andet? Bare rolig. Vi har samlet alt om isolering fra A-Å i denne store isoleringsguide.

Derfor skal du hulmursisolere

Der er mange forskellige slags energirenoveringer, du kan foretage dig, men en af de nemme og billige løsninger er en hulmursisolering.

Det er en god løsning, fordi den for det første er hurtig at få lavet, da det normalt kun tager en enkelt dag, og for det andet får du meget for pengene. Du kan se forskellen på varmeregningen med det samme, og din investering tjener sig hurtigt hjem, faktisk allerede i løbet af 3-5 år. Så en hulmursisolering er et rigtigt godt sted at starte.

Fordele ved hulmursisolering:

  • Du sparer på varmeregningen
  • Du forbedrer din boligs energimærke
  • Du får bedre indeklima og komfort
  • Du forøger din boligs salgsværdi
  • Du skåner miljøet for CO2

Hvad er hulmursisolering?

De fleste huse i Danmark bygget før 80’erne er opført med en hulmur, dvs. en ydervæg der har et mellemrum mellem den yderste og inderste del af muren, altså mellem for- og bagmuren. Det er det hulrum, der isoleres ved en hulmursisolering.

Før i tiden isolerede man nemlig ikke hulmuren, og det betyder, at varmen ikke kan holdes fast inde i huset, men i stedet siver ud af ydervæggen, og samtidigt kommer der både træk og kuldestråling fra de utætte vægge. Det er faktisk først fra 1970, at der kom krav om hulmursisolering i forbindelse med byggeri af huse.

Selvom din hulmur blev isoleret ved opførelsen eller eventuelt efterisoleret på et senere tidspunkt, så er der ikke længere nogen garanti for, at hulmursisoleringen virker efter hensigten.

Tidligere blev der nemlig brugt isoleringsmaterialer, der ikke er tidssvarende i dag, så isoleringen kan i mellemtiden være enten sunket eller nedbrudt, hvilket betyder, at din hulmur i virkeligheden kun er sporadisk isoleret. Det kan fx være, hvis der dengang blev brugt leca-nødder eller diverse skummaterialer. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi dig at om-isolere hulmuren ved at få suget det gamle isoleringsmateriale ud og erstattet med et nyt.

Det er med andre ord en rigtig god idé at tjekke din hulmur og finde ud af, om du har et isoleringsproblem.

Sådan tjekker du din hulmur

Men hvordan finder du så ud af, om du har brug for at hulmursisolere?

Før du sætter en ekspert på arbejdet, kan du selv prøve at undersøge det. For det første skal du finde ud af, om du overhovedet har en hulmur. Det skulle du være i stand til at afgøre ved at kigge på husets tegninger, men du kan også prøve at måle tykkelsen af din ydervæg, hvis den er muret. Er den tykkere end 24 cm, har du højst sandsynligt en hulmur, da murstenene i både for- og bagmuren tilsammen kun ville være omkring 21 en halv cm. 

På den måde kan du også få en idé om, hvor effektivt det vil være at få foretaget en hulmursisolering. Jo tykkere ydervæggen er, jo større er afstanden så mellem murene, hvilket betyder, at isoleringslaget kan blive tykkere, og dermed får du en større effekt.

Isolatøren tjekker isoleringstykkelsen i hulrummet.

Du kan også prøve at bore et hul i en af fugerne i ydervæggen og på den måde måle afstanden ind til bagmuren. Når du så er i gang med det, kan du samtidigt se, om der eventuelt ligger isolering i hulmuren og tjekke isoleringsmaterialet ved at hive lidt ud med en krog.

Termografisk billede

Men selvom du på den måde kan lave et indledende tjek og selv få en fornemmelse af, om du har et isoleringsproblem, skal du bagefter have fat i fagfolk og få det ordentligt undersøgt, fx med termografering.

Med termografering bruges der et varmefølsomt kamera, et såkaldt termografi-kamera, hvor man tydeligt kan se, hvor varmen slipper ud af huset, og om der er brug for en hulmursisolering. Du skal bare vide, at der mindst skal være 12 graders forskel på temperaturen udenfor og indenfor, når det gøres, så det kan du typisk kun få gjort fra november til april.

Få fat i en isolatør

Både de grundige forundersøgelser og selve isoleringsarbejdet skal udføres af fageksperter, og du må ikke selv gøre det. Det kræver nemlig både erfaring og specialudstyr, så du skal have fat i en autoriseret isolatør.

Isolatøren gør klar til at fylde isolering i hulrummet.

Det er altid en god idé at indhente flere tilbud, før du går i gang med et stykke arbejde, så vi vil anbefale, at henter tre tilbud fra isolatører her:

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Hvordan udføres en hulmursisolering?

En af grundene til, at hulmursisolering er sådan en populær energirenovering, er blandt andet, fordi det er en nem løsning, der er meget hurtig at få lavet i forhold til nogle af de større og dyrere løsninger.

Det er et ret simpelt indgreb, der normalt kun tager 1 – 2 arbejdsdage at få gjort færdigt alt efter arealets størrelse og isoleringsmaterialet, der vælges.

Sådan hulmursisoleres der:

  • Din isolatør borer huller i udvalgte fuger jævnt fordelt på ydermuren.
  • Isoleringsgranulatet blæses ind i hulmuren, til den er fyldt op.
  • Hullerne i fugerne fyldes ud igen.

Så nemt gøres det, og når hulmursisoleringen er fuldført, kan du næsten ikke se det på din mur. Faktisk prøver de fleste isolatører at ramme fugernes oprindelige farve så godt som muligt, når de laver fugemassen til at dække hullerne med. Når det lykkes, er det næsten umuligt at se indgrebet bagefter.

Man kan næsten ikke se hvor isolatøren har boret.

Isoleringsmaterialer

Når du skal hulmursisolere, er materialet altid i granuleret form, så det nemmere kan blæses ind. Det vil sige, at det er i kornet form eller i meget små stykker. Der er mange slags materialer at vælge imellem, og de traditionelle, mineralske isoleringsmaterialer, som fx stenuld og flamingo, har de senere år fået selskab af alternative materialer, der typisk er organiske, som fx papiruld.

Du kan læse meget mere om hulmursisolering her:

Fælles for materialerne er, at de leder varmen dårligt og er modstandsdygtige over for fugt. De organiske materialer anses for at være mere miljøvenlige, fordi de belaster miljøet mindre både ved deres fremstilling og ved deres bortskaffelse. Men da de er forholdsvis nye materialer, kender man ikke helt så meget til deres egenskaber og levetid i forhold til de traditionelle materialer, der har været brugt i årtier af byggebranchen.

Hvad skal du give for en hulmursisolering?

Prisen afhænger selvfølgelig af arealet på husets hulmur, og hvilket materiale du vælger. Men det anslås, at en hulmursisolering koster mellem 10 – 30.000 kr. og oftest et sted derimellem.

Hvis vi for eksempel ser på et almindeligt, dansk parcelhus, der er bygget i 60’erne og 70’erne, er husets størrelse gerne på 120 m2. Det giver et hulmursareal på omkring 70 m2, og der vil prisen typisk ligge under 15.000 kr. inkl. moms.

Men det kommer også an på, hvor i landet du bor, for selve arbejdslønnen gør en stor forskel. Den udgør ca. 30-45 % af fakturabeløbet, så hvis du bor i hovedstadsområdet, bliver det ofte dyrere, end hvis du bor i en anden landsdel.

Hjælp til udgiften

Når du hulmursisolerer, er det en energiforbedring, og derfor kan du få hjælp til udgiften. Der er forskellige slags finansieringsmuligheder, du kan benytte dig af.

  • Håndværkerfradraget
  • Energitilskud fra energiselskaberne
  • Energilån i banken

Håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget, som officielt hedder BoligJobordningen, blev genindført for hele 2016-2017 for håndværksydelser, der har grønt sigte.

Der kan du få fradrag for arbejdslønnen på op til 12.000 kr. per person om året. Det gælder også for hjemmeboende børn, der er fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor du hulmursisolerer. Så hvis I er to voksne i husstanden med et myndigt barn, kan I få et fradrag på op til 36.000 kr. for arbejdslønnen.

I praksis betyder det, at du får ca. 100 kr. tilbage af SKAT for hver 300 kr., du betaler i arbejdsløn. Og da arbejdslønnen netop er en stor del af omkostningen for en hulmursisolering, er det værd at tage med i beregningerne.

Energitilskud

Det er desværre ikke muligt at få energitilskud til hulmursisolering.

Energilån

Flere og flere banker tilbyder særlige energilån, der er målrettet energirenoveringer.

Det kan betale sig at hulmursisolere


Det, der er så godt ved en hulmursisolering, er, at det er en forholdsvis billig energiforbedring i forhold til alt det, du får for den. Du sparer penge på varmeregningen med det samme, som gør, at din investering hurtigt er tjent hjem samtidig med, at du nyder den øgede komfort i huset.

Men der er også en andel fordel. Nemlig at isoleringen gør huset nemmere at sælge.

Alle huse skal have et gyldigt energimærke, når de bliver sat til salg. Energimærkningen viser blandt andet, hvor godt eller dårligt huset er isoleret, og hvor stort varmeforbruget er, beregnet ud fra dets isoleringsevne. Når du hulmursisolerer, rykker dit hus op i energiklasse og får et bedre energimærke, der gør det nemmere at sælge.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

177 kommentarer

Hej, jeg har fået tilbud fra 2 firmaer på hulmursisolering af vores villa fra 1927 (127m2 flade), men ingen af dem vil sige så meget omkring, hvilken forskel der er mellem det leca jeg har i hulmuren i dag og den papiruld de vil blæse ind. Kan det betale sig at få fjernet leca og blæse papiruld ind eller er det fint med det leca der er?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Rasmus

Tak for din kommentar. Jeg vil almindeligvis altid anbefale dig at tage dialogen direkte med firmaerne, da de er fagmændene og har den tekniske viden, som det kræver. Desværre kan jeg forstå at dialogen ikke kan tages i denne situation.

Vi har skrevet om hulmurisolering og sammenlignet diverse isoleringsmaterialer i denne artikel: https://energihjem.dk/isolering/ – måske det kan hjælpe dig lidt på vej. Ellers vil jeg klart anbefale at forhører dig hos en tredje fagmand. Du er velkommen til at benytte vores gratis service, så videreformidler vi opgaven for dig: https://energihjem.dk/tilbud/

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 177 kommentarer

Vis flere kommentarer