Energivinduer

Her kan du læse om, hvordan energiruder kan være en fordel for både din økonomi og miljøet. Med termoruder eller energivinduer kan du reducere energitabet fra din bolig, og samtidig sikrer du dig et bedre indeklima.

Artiklen er opdateret i juli 2020.

Du kan spare mange penge ved at skifte dine gamle vinduer ud med lavenergivinduer – om du skifter fra termoruder eller et-lagsglas. Det kan du, fordi du reducerer dit energiforbrug betragteligt – og det kan aflæses på din varmeøkonomi. Samtidig opnår du et bedre indeklima i boligen, da du ikke længere vil opleve træk eller kuldenedfald fra vinduerne.

Du sparer energi ved at få lavenergivinduer

Lavenergivinduer mindsker varmetabet gennem ruderne og giver dermed et lavere energiforbrug. Lavenergivinduerne lader solens varme trænge ind i huset uden at lade den opvarmede luft indefra slippe ud.

Lavenergivinduer er gode for miljøregnskabet

Hvis du installerer lavenergivinduer i et almindeligt parcelhus, vil du kunne reducere husstandens årlige CO2-udslip med omkring 750 kg.

Hvordan fungerer lavenergivinduer?

Der kommer mere varme ind gennem vinduet end der lukkes ud: Det inderste lag glas er i lavenergivinduerne er belagt med en tynd metalbelægning, der reflekterer varmen tilbage i rummet. Herved får du størst mulig lysindfald og mindst muligt varmetab.

Lavenergiruder kan være mærket med energiklasse A, B eller C, hvor A er den bedste.

Få et bedre indeklima med lavenergivinduer

Der vil være meget mindre kuldenedfald fra vinduerne, hvis du får lavenergivinduer. Også træk fra utætheder vil forsvinde og give et bedre indeklima. Når boligen bliver mere tæt med nye lavenergivinduer, skal du være opmærksom på udluftning.

Hvad er U-værdi og G-værdi?

  • U-værdi beskriver varmetabet fra vinduet. En lav U-værdi angiver en stor evne til at holde på varmen.
  • G-værdi handler om solfaktor. En høj G-værdi angiver, at vinduet har en stor evne til at lade solvarmen slippe ind i huset.

Vinduets energibalance er balancen mellem vinduets varmetilskud (G) og vinduets varmetab (U).

Lavenergivinduer sikrer en tæt klimaskærm

En af de væsentligste funktioner for vinduer er selvfølgelig at give lys. Udover isolering i forhold til varme skal vinduerne også kunne holde støj ude, ligesom de skal kunne lukkes op for at sørge for udluftning. Vinduet er en del af husets klimaskærm, der består af ydervægge, tag og gulv. Lavenergivinduer er med til at give en mere tæt klimaskærm og holder dermed udgifterne til opvarmning nede.

Få håndværkerfradrag på nye energivinduer

Når du udskifter de gamle vinduer med nye energivinduer er der et fradrag at hente, hvis du får en professionel håndværker til at udskifte vinduerne. Håndværkerfradraget dækker nemlig energibesparende renoveringer, og du kan få et fradrag op til 12.500 kroner pr. person i 2020. I 2021 er beløbet hævet til 25.000 kr. Håndværkerfradraget dækker: Udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas, fx:

  • Nye ruder og vinduer
  • Nye terrassedøre og franske altandøre, hvor størstedelen er glas
  • Forsatsvinduer
  • Udskiftning af vinduer og døre i udestuer

OBS: I 2020-2026 kan man også søge om tilskud til vinduer De to ordninger kan dog ikke kombineres

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

AvatarFrank Nielsen

Vi har overvejet at udskifte vores gamle vinduer fra 1973 med nogle træ allo vinduer med energi klasse a ruder. Kan vi søge tilskud til det? vi vil selv sætte dem i. Vinduerne vil koste ca 24.000 for de 5 vi vil skifte i første omgang, hvor meget vil man evt kunne få i tilskud?

AvatarMichael Müller

Hej Frank

Du kan søge om tilskud via et energiselskab. En række energiselskaber giver tilskud til boligejere, der energirenoverer, men husk du skal søge om tilskuddet, inden du sætter arbejdet i gang. Du kan se listen over de selskaber, der giver tilskud, her: https://www.energihjem.dk/energiselskaber-med-tilskud/
Derudover kan du anvende håndværkerfradraget til håndværkernes arbejdsløn. Det skal du indtaste på din selvangivelse.

AvatarNiels-Ejnar

Hej
Kan jeg få tilskud til materialer ved udskiftning af gamle termoruder med nye energiruder. Jeg vil selv foretage udskiftningen, altså ikke have en håndværker til det.
Mvh
Niels-Ejnar

AvatarMichael Müller

Ja, det kan du godt, men husk at søge om tilskuddet hos dit energiselskab, INDEN arbejdet er bestilt og går i gang.

Mon vi kan søge om tilskud, når vi skifter 2lags termoruder fra 1987 ud med nye 2lags energivinduer? Vi har hentet tilbud hjem på vinduerne, og har også kontaktet en håndværker for et tilbud for udskiftningen, med det skal hvis! Først gøres til april. Kan vi nå at søge? Hvordan søger man tilskud? Er det via ansøgningsskemaer, og hvis! Hvor kan man så finde dem?
Hilsen Lone

AvatarMichael Müller

Hej Lone

I kan godt få tilskud til sådan en energiforbedring. I skal tage kontakt til et af de energiselskaber, der giver tilskud, men HUSK at søge, inden I indgår en aftale med leverandøren, ellers kan I ikke få tilskud. Se listen over de selskaber, der giver tilskud – https://www.energihjem.dk/energiselskaber-med-tilskud/

AvatarJohnny Krogsgård

Hej Mike, du kan ikke få tilskud til at købe nye vinduer. Men du kan få tilskud hvis du installerer nye bedre vinduer. Energiselskaberne er forpligtet til at nedbringe CO2 niveauet, og derfor er der formentlig et energiselskab som gerne vil “opkøbe” din besparelse når du installerer nye vinduer. Du kan læse mere om energiselskabernes tilskud hér..

Håber det var tilstrækeligt svar, ellers er du naturligvis velkommen til at spørge igen. Hvis du forøvrigt gerne vil have 3 uforpligtende tilbud på nye vinduer, så kan du jo benytte dig af vores opgaveservice.

Viser 0 af 8 kommentarer