Energitilskud til varmepumper
Varmepumper kan give store besparelser på varmeregningen – især hvis man eksempelvis skifter til en varmepumpe fra et oliefyr. En investering i en varmepumpe med henblik på at opnå en økonomisk besparelse er oftest tjent hjem igen efter blot 5-10 år, alt efter hvilken opvarmningsform man skifter fra samt hvilken type varmepumpe man installerer. I forbindelse med renoveringen og installeringen er det også muligt at få energitilskud og anvende håndværkerfradraget, så ændringen i varmekilde bliver så billig som mulig.
OPDATERING: Artiklen er fra 2016 og er derfor ikke opdateret til gældende regler d.d.
Folketinget har i 2020 vedtaget en ny skrotningspulje, der skal udfase olie- og naturgasfyr. Ifølge aftaleteksten skal skrotningsordningen allerede træde i kraft i 2020, hvor boligejere kan få et kontant tilskud, når fyret skrottes til fordel for en grøn varmekilde, som en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.
Samtidig er der både håndværkerfradrag og energitilskud at hente på varmepumpe-udskiftet.
Tilskud til el-afgift
Skifter man varmekilde, kan man ved bestemte udskiftninger kombinere håndværkerfradraget og energitilskuddet. Dette fås blandt andet ved udskiftning til varmepumper. Man kan altså få fradrag til arbejdet på renoveringen, og samtidig efter renoveringen kunne modtage et kontant energitilskud, hvis den nye løsning reducerer ens energiforbrug. Byggeprojektet bliver dermed ikke kun billigere for bygherre, løsningen bliver også grønnere. Energihjem.dk har gjort det nemt for alle, da man har mulighed for at ansøge om energitilskud online. Man skal dog ansøge om tilskuddet før, renoveringen påbegyndes.
Det er langt fra alle, som er opmærksomme på, at man kan få tilskud på ens el-afgift. Hvis man har et elforbrug på over 4.000 kWh i en helårsbolig, kan man få tilskud til den del af forbruget, der ligger over de 4.000 kWh. Det er ikke den største besparelse, men det er stadig et bidrag til at gøre varmepumpen billigere.
Man er kun berettiget el-afgifttilskuddet, hvis elvarme er ens primære varmekilde. Samtidig skal man ansøge til kommune om tilskuddet og være registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Derefter anmoder du om reduktion i den varmeregning til dit elselskab, så besparelsen kan blive trukket fra din varmeregning.
Eksempler på energitilskud til varmepumper:
Når man får energitilskud til opsætning af en varmepumpe varierer tilskuddets størrelse afhængigt af, hvilken varmekilde man har i boligen før man får opsat varmepumpen. Du kan nedenfor her se nogle eksempler på, hvad man kan få i energitilskud ved opsætning af varmepumper.
Eksempel 1: En familie i Silkeborg fik konverteret deres varmekilde fra et oliefyr til en jordvarmepumpe. De opnåede en energibesparelse på 32.123 kWh og kunne se frem til et energitilskud på 7710 kroner.
Eksempel 2: I Rønnede har en herre fået det gamle oliefyr udskiftet til en luft/vand varmepumpe. Dette medførte en energibesparelse på 30.863 kWh og har derfor fået et energitilskud på 7407 kroner.
Eksempel 3: En familie i Kalundborg konverterede deres elvarme til luft/vand varmepumpe. De opnåede en energibesparelse på 10.936kWh og kunne se frem til et energitilskud på 2625 kroner.
Eksempel 4: En familie i Hvidovre konverterede deres elvarme til delvis luft/luft varmepumpe. De opnåede en energibesparelse på 6.357kWh og kunne se frem til et energitilskud på 1526 kroner.
Eksempel 5: En sommerhusejer i Ebeltoft konverterede sin elvarme til luft/luft varmepumpe. Personen opnåede en energibesparelse på 3.030kWh og kunne se frem til et energitilskud på 727 kroner.
Luft-vand varmepumpe
En varmepumpe er et varmeanlæg, som optager varmeenergi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau. En luft-vand varmepumpe placeres på boligens facade, hvor en ventilator trækker luft ind og forbi en varmeveksler, som derefter trækker varmen ud af luften. Dermed kan den udledte varme sendes til boligens varmesystem. En luft-vand varmepumpe kan være en god idé, hvis man ikke har mulighed eller plads til slanger i haven til eksempelvis at have et jordvarmeanlæg.
Luft-luft varmepumpe
Luft-luft varmepumpe er et godt supplement til boligens eksisterende varmeløsning. Denne type varmepumpe kan også anvendes i sommerhuse eller mindre helårsboliger og er en billigere løsning end andre opvarmningsformer, fordi det er forholdsvist nemt at få installeret og i omdrejninger. Luft-luft varmepumper består af en del, som placeres på boligens ydervæg, og en del, der placeres på en indervæg i boligen. Luft-luft varmepumpe varmer kun boligen op og kan ikke varme brugsvand op.
Fordele ved en varmepumpe:
- En varmepumpe bruger cirka en fjerdedel af den mængde elektricitet, som elvarmens el-radiator bruger.
- En varmepumpe er miljøvenlige og billige i drift.
- Man kan anvende varmepumper i alle typer huse.
- Anlægget kan installeres i et bryggers eller i en kælder, så det ikke er så synligt.
- Med luft-vand varmepumper, bør man have et velisoleret hus.
6 kommentarer
Er der nogle muligheder for at få tilskud med tilbageværende kraft. Og feks de 10.000 kr fra Total kredit? Vi omlagde fra oliefyr til varmepumpe tilbage i 2016. Dengang var der ikke meget at hente på tilskud . Men vi føler jo at vi også godt kunne nyde den energi tilskud der nu kommer frem. Men den nye lovgivning gælder nok ikke os.
Hej Vivi
Tak for dit spørgsmål. Desværre skriver Energistyrelsen, der administrer puljen, at man ikke kan søge med tilbagevirkende kraft. Selvom mange desværre er i en situation som din. Deres direkte mail er: info@sparenergi.dk.
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Hej vi har et hus med fuld kælder på 99 m2 huset er varmet op af fjernvarme, vi har valgt at montere en luft til luft varmepumpe i kælderen, er det noget man kan få tilskud til???
Hej Ulrik
Tak for dit spørgsmål. Luft til luft varmepumper er desværre ikke dækket af tilskudsordningen. Det er kun luft til vand varmepumper, og de må kun installeres i udenfor fjernvarmeområder. Du kan dog få håndværkerfradrag til luft til luft-varmepumpen (udløber 31. marts 2022). Læs mere her: https://www.3byggetilbud.dk/boligejer/haandvaerkerfradrag-infografik/
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
jeg har boet på adressen i 15 år,og har klaret opvarmningen med et træfyr – et oliefyr til at tage over hvis træfyret gav for lidt – en Metro vandvarmer(110l) med både el og tilslutning til træfyret – samt en varmeressoirtank på 1200l.
Huset har ca 240 m bolig med ca100m gulvvarme samt radiatorer, hvor der ikke er gulvvarme
Fyret er et orlan der yder 25kw, og i de sidste 8 år har jeg udelukkende fyret med skovtræ. Forbruget lligger på 25 til 30 m.
Huset er kystnært(200m) og er i vinterhalvåret udsat for betydelig vindsus, især når vinden er østlig.
Jeg vil gerne have nogle nogle forslag til løsninger – størrelse – pris – montering.
Med venlig hilsen
Lars Vaarning
Kelstrup Strandvænge 5
6100 Haderslev
20237042 71819099
Hej Lars
Tak for din henvendelse. Hvis du gerne vil have vejledning til den rette løsning for dig, anbefaler jeg dig at udfylde vores formular og efterspørge hjælp fra en energivejleder.
Du kan indhente tilbud fra en energivejleder på nedenstående link:
https://www.energihjem.dk/tilbud/
Jeg håber, at du finder frem til en god løsning.
Venlig hilsen
Jakob – Energihjem.dk
Viser 0 af 6 kommentarer