Hvorfor varierer priserne på energitilskud?

Der er forskel på hvor meget du kan få i energitilskud alt efter hvornår du ansøger, hvem du ansøger hos, og hvad du ansøger om energitilskud til. Læs her, hvorfor prisen på energitilskuddet varierer.

OBS: Nyt energitilskud
Du kan i perioden 2020-2026 søge om tilskud til bl.a. isolering, varmepumper og vinduer, når Energistyrelsen løbende åbner op for ansøgning. Læs mere om det aktuelle energitilskud her.

Energiselskaberne (olie, gas, fjernvarme og el) har indgået en frivillig aftale med energiministeren om at være med til at reducere det danske energiforbrug. Derfor opkøber de energibesparelser (målt i kW-timer), som eksempelvis de energirenoveringer, danskerne får udført i deres boliger. Dette resulterer i et kontant energitilskud, der udbetales til dem, som har ansøgt om tilskuddet i forbindelse med en energirenovering i boligen.

Det er bestemt i aftalen om energiselskabernes spareindsats, hvor mange kWh-timer energiselskaberne skal opkøbe om året.

Af denne årsag varierer det også, hvilken pris – hvor mange øre per sparet kW-time – energiselskaberne indkøber energibesparelserne til.

Prisen på energibesparelser kan variere

Prisen på energibesparelser justeres med andre ord efter udbud og efterspørgsel: Er der mange energibesparelser til salg indkøbes de derfor også til en lavere pris, da det ikke er så svært for energiselskaberne at få opfyldt den kvote, som de har forpligtet sig til at stå for. Omvendt er der få energibesparelser til salg i markedet, så er priserne man kan få for sin energibesparelse typisk højere.

OBS: Prisen ændrer sig ikke for de eksisterende forhåndsgodkendelser. Har du allerede fået forhåndsgodkendt en energirenovering, så vil den sats du har fået forhåndsgodkendt energirenoveringen ikke ændre sig.

Fra 27 øre til 21 øre pr. sparet kWh

Her er et regneeksempel på, hvor meget tilskuddet reduceres, når satserne ændres. Her et eksempel på, hvordan det gik. da energitilskuddet d. 1. juni 2017 gik fra 27 øre pr. sparet kWh-time til 21 øre pr. sparet kWh, som energirenoveringen medførte.

Regneeksempel: Udskiftning af oliekedel til luft-vand varmepumpe
Udskiftes en oliekedel (fra 1977 eller ældre) inklusiv varmtvandsbeholder til en luft/vand-varmepumpe, der opfylder kravene i BR15, er besparelsen på 29.757 kWh (Kategori: VP 14)

 Øre pr. sparet kWhKroner for hele energibesparelsen
Sats før 1. juni27 øre8.034 kr.
Sats efter 1. juni 201721 øre6.249 kr.
Forskel6 øre1.785 kr.

I kroner og øre betyder det, at der er 1.785 kroner mindre, hvis man eksempelvis søger om tilskud til at udskifte et ældre oliefyr med en luft-vand varmepumpe efter d. 1. juni 2017.

Administrationsgebyr

Det varierer hvordan energiselskaberne håndterer deres prisjusteringer. Nogle energiselskaber vælger at sætte prisen for energibesparelser ned løbende i takt med at markedet udvikler sig – derfor kan det sagtens ses, at et energiselskab skifter pris mere end én gang. Der findes også eksempler på energiselskaber, der mod årets afslutning lukker ned for deres tilskudsordning, fordi de har opfyldt kvoten for indeværende år.

Du kan her se en liste over selskaber, der giver energitilskud og hvilken sats, de udbetaler tilskud til. Vær opmærksom på, at der er flere energiselskaber, som benytter et administrationsgebyr til at regulere prisen på energibesparelsen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *