Varmekilden er vigtig for din bolig

Varmekilder er et varmt emne blandt mange boligejere. I 2022 pressede skyhøje energipriser utallige boligejere på pengepungen, og skønt vi nu mærker til mere normale priser, er det værd at kigge nærmere på, om det kan betale sig at skifte sit gas- eller oliefyr ud. Det kan det nemlig for mange, viser nye tal.

De fleste boligejere har gjort sig tanker om boligens varmekilde, og det er der god grund til: det kan nemlig betale sig at skifte fra olie- eller gasfyr til en anden varmekilde. Skifter du varmekilde, vil du kunne mærke det på varmeregning – og skal du sælge boligen, også på salgsprisen. Vi ser her nærmere på økonomien ved at skifte varmekilde og generelt energiforbedringer.

Økonomien er drivkraften bag energiforbedringer

Det er populært at gennemføre energiforbedringer, men det er ikke af klimahensyn, at boligejere energiforbedrer boligen. Det er økonomien, der er drivkraften. Det afslører en ny Epinion-undersøgelse for Finans Danmark.

Ifølge undersøgelsen var besparelser drivkraften bag energiforbedringer for hele 58 procent af de spurgte boligejere, der har gennemført energiforbedringer. For kun 5 procent var klimahensyn grunden til energiforbedringer.

En analyse af Finans Danmark og Dansk Industri konkluderer heldigvis, at der er god økonomisk grund til at gennemføre flere slags energiforbedringer.

Gas- og oliefyr skal fases ud

Regeringen besluttede i 2022, at gas- og oliefyr i danske boliger skal fases ud til fordel for mere energirigtige varmekilder.

Omkring 400.000 danske hjem varmes i dag op via gasfyr og 70-75.000 hjem via oliefyr. Mens omkring 30-50 procent heraf får tilbudt fjernvarme, skal resten se sig efter en anden varmekilde. På vores side ‘Skift dit fyr?” kan du læse mere om de forskellige energirigtige varmekilder.

Skift til varmepumpe kan betale sig

Flere energiforbedringer, og især installation af varmepumpe, en energirigtig varmekilde, og efterisolering, kan betale sig. Det konkluderer Finans Danmark og Dansk Industri i en ny analyse af energimærkningsrapporter fra 2014-2022.

Skønt vi ikke ser samme høje energipriser som i 2022, kan det betale sig at skifte til en varmepumpe. I perioden 2018-2020 var besparelsen ved at skifte fra olie eller gas til varmepumpe på 5.000 kr., mens den i 2022 var på mere end 14.000 kr.

Finans Danmark og Dansk Industri vurderer, at skønt nutidens energipriser ikke måler sig med 2022s høje priser, er de, og forventes de i fremtiden at være, højere end de var i f.eks. 2020. Derfor vil besparelsen ved at installere en varmepumpe fortsat være stor.

Foruden installationen af varmepumpe, er en anden hyppig energiforbedring, der kan betale sig, efterisolering af boligen. Og efterisolerer du før du installerer en ny varmepumpe, vil du kunne sikre dig yderligere besparelser på varmeregningen.

Varmekilden kan afgøre om boligen er købt eller solgt

Gas- og oliefyr er upopulære varmekilder, og faktisk så upopulære, at mange danskere ikke vil købe en bolig af den simple årsag, at den har gas- eller oliefyr som varmekilde. Det viser en anden Epinion-undersøgelse for Finans Danmark.

For hele 80 procent af de adspurgte danskere har varmekilden betydning for om de ville købe en bolig eller ej, og af de 80 procent ville 44 procent ikke købe en bolig, som opvarmes via et gas- eller oliefyr.

Tallene vidner ikke kun om, at mange i dag er særligt opmærksomme på boligens varmekilde ved køb, men også at gas- og oliefyr er særlig upopulære af slagsen. Derfor, kan det ikke kun betale sig økonomisk at installere en varmepumpe her og nu, men også på lang sigt såfremt boligen en dag skal sælges.  

Fordelene ved en energirigtig varmekilde

Energirigtige varmekilder dækker primært fjernvarme, jordvarme og varmepumper. Og der er flere fordele ved en energirigtig varmekilde.

  • Spar på varmeregningen: Skifter du fra gas eller olie til en energirigtig varmekilde, kan du spare penge på varmeregningen.
  • En mere klimavenlig varmekilde: Energirigtige varmekilder er mere klimavenlige, da de udleder mindre CO2 set ift. gas- og oliefyr.
  • Din boligs værdi stiger: Gas- og oliefyr er som sagt upopulære varmekilder og faktisk vil boligkøbere betale mere for en bolig, der har en energirigtig varmekilde kontra en bolig, der opvarmes via gas eller olie.
  • Forbedring af boligens energimærkning: Når du gennemfører større energiforbedringer, kan du forbedre din boligs energimærke.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarCamilla Nørgaard

Hvornår er det muligt at søge tilskud til henholdsvis energirenovering (udskiftning af gamle utætte vinduer) og varmekilde (udskiftning af gammelt oliefyr)?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Camilla
Mange tak for dit spørgsmål. Vi kender desværre ikke til den præcise åbningsdato for hverken varmepumpepuljen eller energirenoveringspuljen. På nuværende tidspunkt oplyser Energistyrelsen, at varmepumpepuljen åbner i sommeren 2023, mens energirenoveringspuljen åbner senere i 2023.
Så snart Energistyrelsen, der administrerer begge puljer, informerer offentligheden om, hvornår de åbner, informerer vi herom via vores hjemmeside og nyhedsbrev.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer