Udrulning af fjernvarme: Flaskehals i vente

Fjernvarme er en central spiller, når fyret skal fyres i de danske husstande. Regeringen vil have udrulningen af fjernvarmenettet færdig i 2028, men problemer med levering af materialer og mangel på arbejdskraft kan resultere i en dyr flaskehals for boligejerne. Vi dykker ned i fjernvarmeplanerne, priser og udfordringer her.

Ifølge Danmarks Statistik er fjernvarme den billigste opvarmningsform – og fra politisk hold er fjernvarmen også en vigtig spiller, når vi taler grøn omstilling. Særligt med de stigende energipriser er der nemlig et stort behov for et billigere alternativ til de husejere, der i dag har et gas- eller oliefyr på adressen.

Ifølge analysen fra Danmarks Statistik er brændselspriserne steget med knap 50 procent siden 2012 og frem til august – med undtagelse af fjernvarme. Prisen på fjernvarme er dog over det seneste år steget med 5,9 procent fra august 2021 til august 2022. Flere fjernvarmeværker melder om yderligere prisstigninger. Dem ser vi nærmere på længere nede i artiklen.

Kort fortalt: Hvordan fungerer fjernvarme?

Skal det forklares simpelt er fjernvarme varmt vand, der kommer fra et fjernvarmeværk, som bliver fordelt til de forskellige husstande via et isoleret rørsystem. Herefter sendes det retur til fjernvarmekraftværket, hvor det igen kan blive varmet op. Som udgangspunkt findes der to former for fjernvarme:

  1. Direkte fjernvarme, hvor fjernvarmen kommer direkte ind i bygningens radiatorer.  Omkring 60 procent af fjernvarmen i Danmark leveres direkte. Det gælder bl.a. byerne Aalborg, Aarhus, Odense og Esbjerg.
  2. Indirekte fjernvarme levereres til omkring 40 procent af husstandene. Her får man ”kun” leveret det varme fjernvarmevand frem til og med fjernvarmeunitten. Herefter overfører en varmeveksler fjernvarmevandet til radiatorerne. Fjernvarmevandet er altså hele tiden i et lukket system og varmesystemet har sin egen styring. Indirekte fjernvarme gælder bl.a. i byerne København, Frederiksberg, Randers, Roskilde og Vejle.

Ifølge Dansk Fjernvarme forsynes 1.812.332 danske husstande i dag med fjernvarme, og 72 procent af alt fjernvarmen er baseret på grøn energi. Fjernvarmen skal være 100 procent grøn i 2030. Det betyder, at fjernvarmen udelukkende skal være produceret på vedvarende energi som sol, vind og biomasse. Læs mere om fjernvarme her.

Fjernvarmeplanen: Boligejerne får besked inden nytår

Regeringens fjernvarmeplaner kan være svære at finde hoved og hale i. Vi har derfor samlet overblikket her.  

Forrige
Næste

2022

Kommunerne udarbejder planer for grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede.

Slut 2022

Alle husejere med gas- eller oliefyr får et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje en anden varmekilde.

2028

Regeringens ambition er, at de sidste fjernvarmeprojekter er afsluttet.

2030

Al gas i Danmark være grønt i 2030.

2035

Med et bredt flertal i Folketinget er det vedtaget, at det er slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger

Planen er, at grøn fjernvarme skal være udrullet inden 2028. I løbet af 2023 skal fjernvarmeselskaberne og kommunerne udarbejde en plan for udrulningen samt have godkendt de nye fjernvarmeprojekter. Allerede inden nytår i år vil boligejere med fyr få besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller de skal ud at finde en alternativ varmekilde som jordvarme eller en varmepumpe. Det er nemlig langt fra alle boligejere med olie- eller naturgasfyr, der kan få fjernvarme.

Det forventes, at grøn fjernvarme kun vil blive udrullet til 30-50 procent af husholdningerne, der i dag har et olie- eller naturgasfyr. I dag har omkring 400.000 boliger naturgas mens 70.000-75.000 boliger har olie som opvarmningsform.

Da energipriserne er eksploderet, har Folketinget også vedtaget en hjælpepakke den såkaldte ”Vinterhjælp”, hvor elafgiften blandt andet sænkes og der gives flere midler til fjernvarmepuljen.

Hvad er fjernvarmepuljen?

Fjernvarmepuljen søges af fjernvarmevirksomheder og skal sætte skub i udrulningen af energieffektive fjernvarmenet i nye fjernvarmeområder. Puljen løb tør i juli, men har med Vinterhjælpen fået tilført yderligere midler – 100 millioner mere i år og 150 millioner tilføjes i 2023.

Se mere om fjernvarmepuljen og andre tilskudsordninger her.

Materialemangel kan udskyde planen

Det er dog langt fra en dans på roser at få grøn fjernvarme ud i de danske boliger. Lige nu står branchen nemlig overfor både materiale- og medarbejdermangel. Og det kan resultere i at planerne bliver udskudt. Helt konkret er det stigende priser på blandt andet aluminium og isoleringsskum, der bekymrer branchen.

Dansk Fjernvarme inviterede i sommers brancheaktører til en dialog om de udfordringer, de møder i konvertering til fjernvarme. Pointerne var blandt andre:

  • Flaskehalsene i fjernvarmeudrulning er til at tage og føle på. En tredjedel af deltagerne på minisessionen oplever mangel på materialer og arbejdskraft i forbindelse med deres konverteringsprojekter. Alle deltagere oplever prisstigninger på 20 procent eller mere.
  • Løsninger på materialemangel kan være at være mere fleksible i, hvilke rør man bruger i de konkrete fjernvarmeprojekter. Samtidig er løbende kommunikation om materialebehov til leverandører blevet nødvendigt, hvis man vil have de bedste forudsætninger for at få leveret det, man skal bruge.
  • Der kommer til at være et langt større behov for arbejdskraft i fjernvarmebranchen fremover. Det kan løses ved at stille krav om flere lærlinge hos entreprenører, have større fokus på sidemandsoplæring, indgå i driftsfællesskaber og uddanne flygtninge.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Priserne på fjernvarme stiger

Ifølge Bolius betaler ejerne af et standardhus med et gennemsnitligt forbrug 13.041 kr. om året i for fjernvarme i januar 2022. Priserne varierer dog efter, hvilken fjernvarmeleverandør du har. Fjernvarmeregningen kan dog forventes af blive større den kommende tid.

Boligejere med fjernvarme går nemlig ikke fri af den energikrise, vi befinder os. Flere af de offentligt ejede fjernvarmeselskaber bruger nemlig indtægterne fra strøm til at holde prisen på fjernvarme nede. Prisen stiger på el og dermed også fjernvarme. Samtidig udgør naturgas også en stor del af produktionen i flere fjernvarmeselskaber, hvorfor prisen stiger, når naturgassen bliver dyrere.

  • Eksempelvis har Haderslev Fjernvarme meldt ud, at deres kunder fra 1. januar 2023 vil opleve en prisstigning på omkring 75 procent. Ifølge en prognose fra Farum Fjernvarme vil opvarmningen for fjernvarmekunder i huse blive 107 procent dyrere i 2022 sammenlignet med 2021.

Tjek dit fjernvarmeselskabs hjemmeside for at se om og hvilke prisændringer, du kan forvente.

Skift dit fyr?

Er du en af dem, der ikke får fjernvarme og skal udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *