Energibesparelser: Varmekilden står ikke alene
Energikrisen har sat skub under boligejernes ønske om en ny varmekilde – og med god grund. Der er nemlig mange penge at spare, når pille-, olie- eller gasfyret udskiftes med fjernvarme, varmepumpe eller jordvarme. Varmekilden står dog langt fra alene. Vi ser nærmere på de fordelagtige energirenoveringer her.
”Skift dit fyr?” er navnet på et nyt varmekildeunivers på Energihjem.dk, hvor vi guider boligejere igennem det rette valg af varmekilder. Det kan nemlig være lidt af en jungle at finde hoved og hale i, hvordan man skal forholde sig, hvis fyret skal skiftes. Som boligejer skal du dog være opmærksom på, at varmekilden ikke opnår sin maksimale ydeevne, hvis boligen generelt ikke er energioptimeret optimalt.
Som udgangspunkt findes der tre alternativer til dig, der har fyr i dag:
Det nytter nemlig ikke, at du udskifter fyret med en ny, grøn varmekilde, hvis du fyrer for fuglene i resten af boligen. Varmekilden er nemlig dimensioneret efter det varmeforbrug, du har i boligen, men siver varmen ud af boligens klimaskærm, fordi boligen ikke er tæt, vil varmekilden generere mere varme end der egentligt er behov for. Energiforbedrer du boligens klimaskærm, er der altså gode penge at hente på varmeregningen. Vi ser derfor nærmere på de gængse energirenoveringer af klimaskærmen, der er med til at sænke energispildet i boligen.
Skift dit fyr?
Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.
Nye energirigtige vinduer og døre
En af de energiforbedringer, der er fordelagtige at lave er udskiftning af boligens gamle vinduer og døre med nye, energirigtige modeller. Oplever du træk fra døre og vinduer, er der sprækker i vindueskarme eller råd at spore, så bør du overveje at udskifte dem.
Vinduer i energimærke A
Siden 2021 har det været et krav i Bygningsreglementet, at nye vinduer i opvarmede rum skal have energimærke A. Vinduer kommer i mange former og størrelser. Det anbefales derfor, at du tager en fagmand med på råd for at finde det vindue, der passer bedst til boligens æstetiske udseende, men også overholder de aktuelle energikrav.
- I forhold til materialevalg bør du overveje, hvorvidt du ønsker vinduer i træ eller i vedligeholdelsesfrit aluminium eller plastik. Vælger du trævinduer, skal rammen løbende vedligeholdes og males, mens aluminium og plastisk er vedligeholdelsesfrit.
Er der ikke behov for at udskifte hele vinduet, er der også store besparelser at hente ved at udskifte ruderne. Her kan du vælge 2- eller 3-lags ruder. En 2-lags energiglasrude har energimærket B imens 3-lags glas har en bedre isoleringsevne og energimærkningen A.
Isoleringskrav til døre
Når vi taler døre, er der også en række anbefalinger, du kan følge. Ser vi på yderdøren anbefaler Energistyrelsen, at den minimum har 25 mm isolering. For at opnå lavenerginiveau skal du dog vælge en yderdør med mindst 35 mm isolering og en eventuel 3-lags glasrude i.
Har du et gyldigt energimærke?
Så se energipotentialet i vores energiberegner
Find ud af, hvilken energiklasse huset har potentiale for at rykke op i, og bliv klogere på de energirenoveringer, der kan betale sig for dig at igangsætte.
Efterisolering: En lavthængende energifrugt
Isolering er ligeledes en energirenovering, du med fordel kan tage fat i og som ofte ikke koster dyre domme. Faktisk er det et krav i Bygningsreglementet, at du som boligejer skal efterisolere, hvis det er rentabelt. Rentabilitet betyder, at isoleringen betaler sig selv hjem i sin levetid. Med de stigende energipriser er det altså uhyre rentabelt at efterisolere boligen.
Sådan udregnes rentabilitet: Er resultatet af beregningen større end 1,33, defineres arbejdet som rentabelt.
Hvilken isoleringsopgave skal jeg prioritere?
Det anbefales også ved isolering, at du tager en isolatør med på råd, kigger i energimærket eller får udført en termografering, der viser, hvor tæt huset er. Overordnet set er varmetab på loft og i hulrummet i boligen dog ofte de største energisyndere. Der findes dog mange former for isoleringsmuligheder, som du kan blive klogere på i vores store isoleringsguide.
De fleste huse i Danmark er bygget før 80’erne og er opført med en hulmur. Hulmur er en ydervæg, der har et mellemrum mellem den yderste og inderste del af muren. Her kan du få sprøjtet isolering ind, der fylder hulrummet op og dermed tætner boligen.
Loftisolering kan ske på flere måder alt efter, hvordan konstruktionen og adgangsforholdene er. Her kan du enten lægge isoleringsmåtter eller få blæst granulat ind i loftrummet. Der er specifikke krav, der skal overholdes i forhold til dampspærrer og isoleringsmængder, som du med fordel kan vende med en fagmand.
Hvornår er loft- og hulmursisoleringen tjent hjem?
Efterisolering af tag / loft / skillevæg / kælderloft | |
Antal m2 der kan isoleres med ROCKWOOL isolering | 150 |
Vejledende merudgift ved isolering i forbindelse med renovering | 0 kr. |
Vejledende investering til efterisoleringsprojekt (i alt) | 27.000 kr. |
Teoretisk besparelse pr år (cirkatal) | 5.200 kr. |
Læs også: Energirenovering af boligen behøver ikke at koste dyre domme
Andre energirenoveringer, du bør overveje
Vinduer, døre og isolering er alle energiforbedringer, der optimerer boligens klimaskærm og dermed sænker varmetabet i boligen. Inden vi afslutter artiklen, er der dog to andre former for energiforbedringer, som vi kort vil nævne.
Ventilation med varmegenvinding
Sænker du varmetabet i boligen, må du ikke glemme indeklimaet. Det er nemlig vigtigt, at boligen kan ånde, så der ikke opstår kondens, fugt og skimmel. Her er et ventilationsanlæg med varmegenvinding en god løsning. Ventilation med varmegenvinding genbruger varmen i huset ved at overføre den fra luften, der blæses ud, til luften, der blæses ind. Anlægget sikrer altså frisk luft i boligen helt uden du behøver at lufte ud. På den måde genbruges luften og du sparer automatisk på energien.
Læs mere om god boligventilation og indeklima her →
Udnyt solens energi
Hos Energihjem.dk oplever vi en stigende interesse i solceller blandt boligejerne. Selvom solceller ikke bidrager til varme i boligen, er det en fordelagtig energioptimering, når vi taler elproduktion. Når sollyset rammer solcellepanelerne produceres der nemlig jævnstrøm, der kan bruges som el i huset. Solcelleanlægget kommer både med og uden batteri. Med en batteriløsningen kan strømmen lagres og bruges på tidspunkter, hvor solen ikke skinner, frem for det sælges direkte tilbage på elnettet. Solcellerne kan også producere strøm, som kan bruges til driften af varmepumpen.
Hvilke energiforbedringer kan jeg få energitilskud til?
Ser vi på Energistyrelsens tilskudspulje, der løber frem til 2026, kan du får tilskud til nogle af de nævnte energiforbedringer, men ikke alle. Vi samler overblikket her. Husk at søge tilskud inden du påbegynder opgaven og indgår en aftale med håndværkeren. Du må dog gerne indhente tilbud på arbejdet.
Du kan få energitilskud til følgende energioptimeringer:
- Udvendig isolering af ydervæg for massiv ydervæg og let ydervæg.
- Efterisolering af tag og loft, herunder skunkvægge, flade tage og skråvægge direkte mod tag.
- Isolering af terrændæk.
- Udskiftning af facadevinduer, ovenlysvinduer og montering af forsatsramme eller koblet ramme på eksisterende eller nyt vindue med 1 lag glas.
- Konvertering til varmepumpe fra oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarme, og din bolig skal være beliggende uden for et fjernvarmeområde.
- Udskiftning fra elvarme til vandbårent varmeanlæg. Der er etableret et vandbårent varmesystem, der erstatter elvarmesystemet. Varmeforsyningen skal efter energiforbedringstiltaget bestå af en eldreven varmepumpe.
- Etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding med varmeveksler., varmegenindvinding fra afkastluften ved udsugning via varmepumpe samt konvertering til vandbårent rumvarmeanlæg.
Du kan IKKE få energitilskud til følgende energioptimeringer:
- Der er ikke energitilskud til isolering af hulmur og kælderydervæg.
- Der gives ikke tilskud til isolering af kældergulve og krybekælder.
- Udskiftning af døre eller dørhøjt vindue
- Solceller
Der er mange forbehold for at kunne søge tilskud. Vi har samlet dem alle her →
2 kommentarer
I skriver at “En af de energiforbedringer, der betaler sig hurtigst hjem er at udskifte boligens gamle vinduer og døre med nye, energirigtige modeller. ” Vil I ikke lige uddybe det, for normalt viser beregninger en meget lang tilbagebetalingstid.
Hej Peter,
Tak for din henvendelse. Den formulering kan jeg godt se ikke var helt god. Det har jeg tilrettet i teksten. Vinduer er i “gode” tilfælde først tilbagebetalt efter 15 år. Jeg har rettet til i teksten. Tak, for at du gjorde os opmærksomme på problemstillingen. Til gengæld betyder nye vinduer meget for komforten 😉
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk
Viser 0 af 2 kommentarer