Energirenovering af boligen behøver ikke at koste dyre domme

Mange danske boliger har et stort uforløst potentiale, når det gælder energioptimering. Sideløbende er el – og energipriser stigende. Tilsammen er det en utrolig dårlig kombination, der kan blive dyrt i længden – både på pengepungen såvel som miljøet. Derfor er det mere aktuelt end nogensinde for danskerne at energirenovere boligen. Mange afskrækkes dog af frygt for, at det bliver en bekostelig affære. Men vidste du, at energioptimering ikke behøver at være dyrt?

Hos Energihjem.dk dykker vi ned i tiltag, der kan spare dig for unødigt varmeforbrug i boligen. De forskellige eksempler er udarbejdet i samarbejde med dygtige eksperter fra Danske Bank, Rockwool A/S og Norca ApS – der guider dig til renoveringer i den helt billig ende til de lidt større energiforbedringer.

Økonomi spiller en rolle for boligejerne

De stigende el – og varmepriser har en direkte påvirkning på de danske boligejere, og hvis du ikke har oplevet en ekstraregning, vil den formentlig allerede være på trapperne.

For at opleve de største økonomiske besparelser på varmeregningen er Chefanalytiker og Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank og energikonsulent Chris Skaarup Mortensen fra Norca ApS enige om, at det sker ved udskiftning af olie– eller naturgasfyret til en varmepumpe eller fjernvarme.

Gennemsnitlige prisstigning på el og gas

Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank fortæller at en gennemsnitlig dansk familie på 140 m2, der bruger 1840 m3 gas om året og 4000 kwh el om året kan forvente en prisstigning på ca. 2.040 kr. i januar måned.

Med Energihjem.dk’s energiberegner ser man også, at det er her, de største besparelser kan hentes. Men også at det koster mellem 80.000-120.000 kroner at udskifte sit naturgasfyr til en luft til vand varmepumpe. Og netop økonomi er den største hæmsko, der forringer boligejere ønske om at påbegynde energirenovering.

I en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Videncenteret Bolius og Realdania i 2021, svarer 23,7 procent af de adspurgte boligejere nemlig, at det økonomiske aspekt er deres væsentligste barrierer, mens det for 15,7 procent er den næstevæsentligste barriere.

”Men man kan gøre meget inden at man vælger at skifte sit fyr ud.”

– Louise Aggerstrøm Hansen, Danske Bank

Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer.


Derfor får du her tre overskuelige og billigere tips til at opnå besparelser på varmeregningen:


1. Isoler boligens loft eller hulrum

I mange danske boliger er der et uudnyttet loftrum, som er nemme og billige at kaste sig over, når man vil energioptimere, fortæller energirådgiver Chris Skaarup Mortensen.

Det er Rockwool A/S, verdens førende producent af stenuldsbaserede løsninger og branchepartner hos Energihjem.dk, enige i. Og ifølge Kristoffer Saunamäki, Project Manager Business Development, er mangelfuld isolering et godt og let sted at starte, når energiregningen skal reduceres.

”Det er ofte lettilgængeligt at isolere på loftet i huset. Hvis der er mellem 100-150 mm isolering, som var normalen dengang mange af de danske huse blev opført, så kan det give rigtig god mening at få lagt ekstra isolering på.”

– Kristoffer Saunamäki, Rockwool A/S

Det anbefales nemlig, at man på loftet har isolering på 400 mm. Efterisolerer man til 400 mm, når man tidligere har haft isolering på 100-150 mm, vil man altså opleve en klar besparelse. Prisen på loftisolering ligger ifølge Kristoffer Saunamäki ca. 180 kroner pr. m2 med indblæst stenuldsgranulat. Han fortæller yderligere, at adgangsforholdene på loftet spiller en rolle når man loftisolerer.

Eksempelprisen er udregnet ud fra gode adgangsforhold på loftet, der gør det let at indblæse stenuldsgranulatet og håndværkertimerne er ikke enorme.

Kristoffer Saunamäki uddyber at en årlig energibesparelse er ca. 2.700 kroner, og at renoveringen derfor er indtjent indenfor ca. 10 år.

Dog vil energibesparelsen og dermed også tilbagebetalingstiden selvfølgelig variere alt efter de aktuelle energipriser.

Kristoffer Saunamäki uddyber derudover, at isolering med Rockwool på loftet giver flere fordele, da det ikke er brændbart og modstår temperaturer på over 1000 grader.

Billede fra Rockwool A/S

Isolering af hulmuren kan også være fordelagtig

“Her kan du få foretaget en termografering eller få en isolatør ud, der fjerner en mursten og vurderer, om der skal hulmursisoleres. Det er også en god måde at få sparet meget på varmeregningen,” fortæller Kristoffer Saunamäki, der fortæller, at priserne for hulmursisolering typisk ligger på ca. 175 kroner pr. m2 med stenuldsgranulat alt efter husets størrelse og hvor lettilgængelig hulmuren er, så det vil være tjent ind på ca. 3 år alt afhængig af, hvordan boligen opvarmes.

2. Udskift termostaterne og cirkulationspumpen

Energikonsulenten Chris Skaarup Mortensen fra Norca ApS fortæller, at man også kan udskifte termostater eller cirkulationspumpen i boligen for at opnå en besparelse. Ældre cirkulationspumper kører med faste intervaller og tager ikke højde for boligens egentlige varmeforbrug. Det kan derfor være fordelagtigt at udskifte til en selvregulerende cirkulationspumpe, der indstiller sig efter varmeforbruget.

Cirkulationspumper koster ifølge Chris Skaarup Mortensen ca. 1.000-3.000 kroner og kan lede til besparelser på 400-1.000 kroner årligt, hvorfor investeringen vil være tjent hjem i løbet af få år.

Man kan med fordel også udskifte sine termostater, hvis de er mere end 10 år gamle, da de er hurtigere til at reagere på temperaturændringer og kan udnytte varmen bedre, hvorved man kan spare op til 10 procent på varmeregningen.

3. Gør-det-selv-projektet, der giver besparelser

Hvis du har hænderne skruet godt på eller vil springe ud i et weekendprojekt, kan gør-det-selv-projektet være noget for dig. Ved ældre vinduer og døre kan der opstå kuldebroer og decideret træk, når listerne synger på sidste vers. For 10-50 kroner meteren kan du købe nye lister i dit lokale byggemarked, og du behøver ikke engang en håndværker til at montere dem – det må du gerne selv gøre.

Vælg gerne silikonelister – og helst de lister, der er anbefalet af din vinduesfabrikant. Selve besparelsen er svær at give et præcist estimat på, da det afhænger af, hvor utætte dine vinduer og døre er i dag, men det kan både bevirke til besparelser og ikke mindst bekvemmelighed, da du slipper for træk og kulde.

Få overblik over regningen

Du har måske allerede modtaget din første ekstraregning på el og varme – eller har hørt i nyhederne omkring de stigende priser. Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank fortæller, at mange boligejere ikke har overblikket over, hvad de kan gøre, når varmeregningerne bugner for næsen af dem. Energirenoveringen kan nemt kickstartes med ovenstående eksempler.

Få tilbud på energirenoveringen

Ønsker du at indhente tilbud på din næste energirenovering hos en håndværker, kan du via Energihjem let og uforpligtende indhente tre tilbud på energirenoveringen. Udfyld boksen herunder, så formidler vi kontakt til tre håndværkere, der vil afgive tre uforpligtende tilbud på din opgave.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 kommentarer

Avatarmiggo bandholst

DET ER ER EN MEGET FIN FORMULERING, PÅ DE FORSKELLIGE OP GAVER MAN KAN BRUGE.
MVH MIGGO BANDHOLST
SØNDERHOLM HEDEVEJ 49
9240 NIBE TELF 20728446

AvatarPEDER THORNDAHL

Jeg har for at energiforbedre vor sommerhus fået et overslag på udskiftning af gamle vinduer og isolering af gavl for kr. 43.565,50, hvor meget kan jeg få i energi tilskud. Gavlen længde er 6 m. Ps. hvorledes søger jeg dette?

Viser 0 af 3 kommentarer