Sådan isolerer du din bolig

Ved du, om dit tag, dine vinduer eller vægge holder på varmen? Det kan være en uoverskuelig opgave at finde ud af, om din bolig er godt isoleret, men nu kan du, med simple værktøjer, på egen hånd undersøge, hvor godt din bolig er isoleret.

Ved du, om dit tag, dine vinduer eller vægge holder på varmen? Det kan være en uoverskuelig opgave at finde ud af, om din bolig er godt isoleret, men nu kan du, med simple værktøjer, på egen hånd undersøge, hvor godt din bolig er isoleret.

Isolering af din bolig er et af de vigtigste elementer i forhold til at sænke varmeregningen og have et klimavenligt hus. Men for mange kan det virke som en stor mundfuld at undersøge, hvorvidt ens bolig er korrekt isoleret.

Nu er der hjælp at hente. En ny tjekliste fra Energistyrelsen guider dig til den rigtige isolering af dit hus, og faktisk er opgaven ikke så uoverskuelig, som den kan virke.

De fem vigtigste isoleringsområder

Man isolerer naturligvis sit hus for at holde på varmen og for i sidste ende at sænke varmeregningen. For at gennemføre den mest effektive isolering, skal man være opmærksom på fem områder i huset, hvor en god isolering er vigtig. Det gælder:

Indeklima:

Tjek om der er fugt i huset ved for eksempel at kigge bag billeder og møbler, om der er skjolder eller skimmel på væggen. Tjek om det lugter muggent, og om ruderne er fugtige. Dernæst skal du undersøge om der trænger kulde og træk ind i huset. Tjek hjørner, fodpaneler og samlinger. Husk samtidig at lufte ud to gange om dagen.

Tag og loft:

Tjek om isoleringen slutter tæt omkring loftsbjælken. Kig dernæst i skunk og skråvægge for at se, om der er isolering, der skærmer husets varme rum fra taget. Mål isoleringens tykkelse i skunken med en tommelstok. Hvis den er mindre end 250mm, bør du efterisolere. Huse med flade tage skal tjekkes således, at man fjerner ét eller to udhængs- eller sternbrædder. Mål tykkelsen med en tommelstok.

Ydervægge:

Hvis dit hus har hulmur, så tjek, om den er isoleret. Hvis du har tegninger, kan du se, om det også gælder dit hus. Hvis muren er efterisoleret, kan du ofte se, at der har været taget mursten ud i facaden. Det kan også fremgå af energimærkningsrapporten. Hvis du ikke kan se, om hulmuren er isoleret, så bor et hul i en murstensfuge udefra, og før en pind ind i hullet. Hvis muren er isoleret, kan du få pinden 12-15 cmind, før du møder modstand. Andre ydervægge uden hulmur er også værd at tjekke.

Vinduer og døre:

Tjek, om der sprækker eller utætheder i fugerne mellem mur og vinduer og mellem mur og yderdøre. Utætte fuger bør udbedres. Tjek om du har termoruder samt vinduer med forsatsruder, hvor glasset med fordel kan udskiftes til energiruder. Tjek også ovenlyskupler samt yderdøre, om de er isoleret tilstrækkeligt.

Gulve:

Tjek gulvet over uvarmet kælder. Mål isoleringens tykkelse med en tommestok. Er der mindre end100 mm, er det oftest en god idé at efterisolere. Nyere lavenergihuse har typisk300 mmisolering i gulv over kælder. Gulvet over krybekældre skal også tjekkes.

Skal du have udført en isoleringsopgave, kan du indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du vil modtage tre tilbud fra vores landsdækkende netværk af leverandører.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *