Leca isolering

Leca-kugler eller “leca-nødder” har været brugt til at isolere med i mange år. Produktet er et keramisk produkt lavet af ler, der bliver brændt i en ovn, hvorefter leca-kuglerne er klar til at blive isoleret med. Leca isolerer godt, fordi hver kugle består af mange små lufthuller.

OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.

Produktet er et løst materiale og bliver anvendt i løs tilstand sammenlignet med andre isoleringsmaterialer. Leca bliver typisk brugt i terrændæk, og materialet tåler fint at blive belastet af støbning, for eksempel er leca godt under flisebelægning.

Leca som hulmursisolering?

I 60’erne og 70’erne blev leca-nødder ofte brugt som hulmursisolering, men netop i hulmuren er leca ikke særlig effektivt i forhold til mere moderne isoleringsmaterialer. Det er derfor næsten altid en fordel at udskifte leca-kuglerne, hvis man har et hus, der har leca som hulmursisolering. I det tilfælde er det meget bedre at få en hulmursisolering med fx papiruld, rockwool eller flamingo.

Fordele ved leca-kugler:

  • Forhindrer jordfugten i at trænge op i gulvkonstruktionen og selve boligen bl.a. pga. kapillarbrydende egenskaber
  • Leca er et løst og formbart materiale, der former sig efter det, de bliver hældt ud i
  • Et uforgængeligt materiale med meget lang levetid og som tåler et vedvarende fugtigt miljø
  • Mus og rotter vil ikke opholde sig i leca
  • Et isoleringsmateriale som ikke indeholder bindemiddel, og som ikke afgasser til skade for indeklimaet
  • Leca kan udlægges uden brug af underliggende afretningssand
  • Leca tåler belastninger i forhold til andre isoleringsmaterialer

Ulemper:

  • Kan støve ved indblæsning – man kan bruge vand til at mindske støve
  • Kan være et problem for håndværkerne, at det er et løst isoleringsmateriale

Leca har en overfladebehandling, så det modstår fugt fra jorden, så fugten ikke kan trænge op igennem lecaen og videre ind i bygningen, og derfor kan anvendes som et kapillarbrydende lag i terrændækket. Derudover er leca et nemt isoleringsmateriale at lægge ud, da man ikke behøver at rette ud med sand først. Kuglerne kan frit lægges, hvorefter man afretter og støber.

Leca er nemt at lægge og kan også sprøjtes ud for eksempel via 30 meter lange slanger fra en lastbil på vejen og ind i bygningen. Man blæser én kubikmeter i minuttet, og det er derfor en nem og hurtig måde at isolere på.

Leca-blokke

Leca bruges ikke kun som kugler til isolering. Derudover fås leca også i blokke, der bliver brugt i alle former for byggeri, herunder til fundamentet til en bygning. Leca-blokke er derfor eksempelvis velegnet til opbygning af mure, vægge og fundamenter.

Hvad koster leca-isolering?

Transporten har en betydning for prisen på leca-kugler, men typisk koster én kubikmeter fra 300-600 kroner, og typisk skal man bruge 30-40 kubikmeter til et almindeligt parcelhus. Prisen er inklusiv levering og indblæsning. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

54 kommentarer

Hej jeg overvejer at hælde Lega nødder i hulenmuren bliver dog i tvivl om om det vil skabe en kuldebro mellem for og bagmur hilsen Frank

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Frank

Mange tak for din besked. Jeg ved desværre ikke om det vil skabe en kuldebro – men det ved en specialist helt sikkert. Jeg vil derfor anbefale dig, at du kontakter netop en specialist, der kan besvare dit spørgsmål for dig.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarMads Jørgensen

Goddag.

Jeg overvejer at lægge Luca under gulvet i min udestue, men har nogle spørgsmål inden jeg gør det.
1: Kan de ligge i en udestue, som gulvisolering, hvor der om vinteren er fugtigt, og hvor kondens skal kunne komme væk, og om sommeren hvor der kan være temperaturer op til 70 grader celcius!
2: Kan de ligge op af trykimprægneret træ, og træplanker, uden at beskadige dem?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Mads

Mange tak for din kommentar. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med dine spørgsmål. Jeg vil derfor anbefale, at du kontakter en specialist, der kan besvare dit spørgsmål for dig.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Der står “Leca har en overfladebehandling, så det modstår fugt fra jorden, så fugten ikke kan trænge op igennem lecaen og videre ind i bygningen…” . Er overfladenbehandling det samme som coatet? Fordi ikke alle leca nødder er coatet. Jeg undrer mig, hvorfor man coater leca, hvis ikke de suger fugt i forevejen – eller om man gøre det, for at de suger endnu mindre eller være mere holdbart?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Maren
Mange tak for dit spørgsmål. Ikke-coatede Leca optager vand/fugt, men tager ikke skade af det. Coatede Leca er vandafvisende og der kan derfor ikke trænge fugt igennem et lag af dem. Derfor egner ikke-coated Leca sig særligt til brug i potter og krukker, men coated Leca egner sig som isolering.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarIda-Elisabeth Andersen

til brug i krukker: hvor stort skal leca-laget i bunden være i en 80 cm krukke?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Ida-Elisabeth
Mange tak for dit spørgsmål. Man siger som tommelfingerregel, at man i krukker skal fylde op med ca. 25% leca-kugler og ca. 75% jord.

De bedste hilsner
Michelle – Energihjem.dk

Viser 0 af 54 kommentarer

Vis flere kommentarer