Leca isolering

Leca-kugler eller “leca-nødder” har været brugt til at isolere med i mange år. Produktet er et keramisk produkt lavet af ler, der bliver brændt i en ovn, hvorefter leca-kuglerne er klar til at blive isoleret med. Leca isolerer godt, fordi hver kugle består af mange små lufthuller.

OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.

Produktet er et løst materiale og bliver anvendt i løs tilstand sammenlignet med andre isoleringsmaterialer. Leca bliver typisk brugt i terrændæk, og materialet tåler fint at blive belastet af støbning, for eksempel er leca godt under flisebelægning.

Leca som hulmursisolering?

I 60’erne og 70’erne blev leca-nødder ofte brugt som hulmursisolering, men netop i hulmuren er leca ikke særlig effektivt i forhold til mere moderne isoleringsmaterialer. Det er derfor næsten altid en fordel at udskifte leca-kuglerne, hvis man har et hus, der har leca som hulmursisolering. I det tilfælde er det meget bedre at få en hulmursisolering med fx papiruld, rockwool eller flamingo.

Fordele ved leca-kugler:

  • Forhindrer jordfugten i at trænge op i gulvkonstruktionen og selve boligen bl.a. pga. kapillarbrydende egenskaber
  • Leca er et løst og formbart materiale, der former sig efter det, de bliver hældt ud i
  • Et uforgængeligt materiale med meget lang levetid og som tåler et vedvarende fugtigt miljø
  • Mus og rotter vil ikke opholde sig i leca
  • Et isoleringsmateriale som ikke indeholder bindemiddel, og som ikke afgasser til skade for indeklimaet
  • Leca kan udlægges uden brug af underliggende afretningssand
  • Leca tåler belastninger i forhold til andre isoleringsmaterialer

Ulemper:

  • Kan støve ved indblæsning – man kan bruge vand til at mindske støve
  • Kan være et problem for håndværkerne, at det er et løst isoleringsmateriale

Leca har en overfladebehandling, så det modstår fugt fra jorden, så fugten ikke kan trænge op igennem lecaen og videre ind i bygningen, og derfor kan anvendes som et kapillarbrydende lag i terrændækket. Derudover er leca et nemt isoleringsmateriale at lægge ud, da man ikke behøver at rette ud med sand først. Kuglerne kan frit lægges, hvorefter man afretter og støber.

Leca er nemt at lægge og kan også sprøjtes ud for eksempel via 30 meter lange slanger fra en lastbil på vejen og ind i bygningen. Man blæser én kubikmeter i minuttet, og det er derfor en nem og hurtig måde at isolere på.

Leca-blokke

Leca bruges ikke kun som kugler til isolering. Derudover fås leca også i blokke, der bliver brugt i alle former for byggeri, herunder til fundamentet til en bygning. Leca-blokke er derfor eksempelvis velegnet til opbygning af mure, vægge og fundamenter.

Hvad koster leca-isolering?

Transporten har en betydning for prisen på leca-kugler, men typisk koster én kubikmeter fra 300-600 kroner, og typisk skal man bruge 30-40 kubikmeter til et almindeligt parcelhus. Prisen er inklusiv levering og indblæsning. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

38 kommentarer

Hello, I am living in the house where I have roughly 10 m x6 m x 0.6 m under floor empty space. I would like to insulate it, because during the winter, temperature difference between floor level and 1 m above it is around 2 C degree. what is the best cost effective method. I would like to do that without disassembling the floor.

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hi Marek

Thank you for contacting us.

The content on Energihjem.dk is based on our journalistic work. Our articles are made from interviews and knowledge from advisors and professionals within the specific written subject.
The professionals are not inhouse so we are only able to answer general questions and not specific questions as yours. I recommend you to contact a insulator or use our service to get in contact with the companies: https://energihjem.dk/tilbud/

Best regards
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarCharlotte Viborg

Hvad koster det at få bragt 2 M3 lecanødder ud ?
Jeg ved at det er dem jeg skal bruge og ikke blokkene .
På forhånd tak

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Charlotte

Vi sidder med journalistisk indhold, så jeg vil anbefale, at du kontakter en leverandør direkte med dit spørgsmål.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarFinn Larsen

Hej

Jeg vil høre om det kan lade dig gøre at blæser leca ind under et sommerhus og hvad det vil koste.

Det vil vare Ca 8 m3

AvatarDaniel Hinchely

Hej Finn
Tak for dit spørgsmål.
Det vil jeg tro, du kan. Hvis du ønsker at modtage tre uforpligtende tilbud fra dygtige håndværkerfirmaer til opgaven, kan du benytte vores opgaveservice her: https://energihjem.dk/tilbud/

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

AvatarMorten Wesenberg

Hej,
Kan leca-nødder bruges som isoleringsmateriale i stort hulrum ved siden af en pejs / skotsten? Altså hvor det vil blive varmepåvirket? Kan ikke finde produktinformation om varmebetandighed.

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Morten

Tak for din kommentar. Leca-nødder bruges som oftes som isolering af terrændæk og under flisebelægning. Jeg ved, at der også findes Leca-blokke som mere bruges til byggeri. Da vi ikke har nogle fagmænd siddende herinde vil jeg klart rette henvendelse til et firma med speciale i Leca eller et byggemarked, der kan rådgive konkret i forhold til det enkelte produkt.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 38 kommentarer

Vis flere kommentarer