Leca isolering

Leca-kugler eller “leca-nødder” har været brugt til at isolere med i mange år. Produktet er et keramisk produkt lavet af ler, der bliver brændt i en ovn, hvorefter leca-kuglerne er klar til at blive isoleret med. Leca isolerer godt, fordi hver kugle består af mange små lufthuller.

Produktet er et løst materiale og bliver anvendt i løs tilstand sammenlignet med andre isoleringsmaterialer. Leca bliver typisk brugt i terrændæk, og materialet tåler fint at blive belastet af støbning, for eksempel er leca godt under flisebelægning.

Leca som hulmursisolering?

I 60’erne og 70’erne blev leca-nødder ofte brugt som hulmursisolering, men netop i hulmuren er leca ikke særlig effektivt i forhold til mere moderne isoleringsmaterialer. Det er derfor næsten altid en fordel at udskifte leca-kuglerne, hvis man har et hus, der har leca som hulmursisolering. I det tilfælde er det meget bedre at få en hulmursisolering med fx papiruld, rockwool eller flamingo.

Fordele ved leca-kugler:

  • Forhindrer jordfugten i at trænge op i gulvkonstruktionen og selve boligen bl.a. pga. kapillarbrydende egenskaber
  • Leca er et løst og formbart materiale, der former sig efter det, de bliver hældt ud i
  • Et uforgængeligt materiale med meget lang levetid og som tåler et vedvarende fugtigt miljø
  • Mus og rotter vil ikke opholde sig i leca
  • Et isoleringsmateriale som ikke indeholder bindemiddel, og som ikke afgasser til skade for indeklimaet
  • Leca kan udlægges uden brug af underliggende afretningssand
  • Leca tåler belastninger i forhold til andre isoleringsmaterialer

Ulemper:

  • Kan støve ved indblæsning – man kan bruge vand til at mindske støve
  • Kan være et problem for håndværkerne, at det er et løst isoleringsmateriale

Leca har en overfladebehandling, så det modstår fugt fra jorden, så fugten ikke kan trænge op igennem lecaen og videre ind i bygningen, og derfor kan anvendes som et kapillarbrydende lag i terrændækket. Derudover er leca et nemt isoleringsmateriale at lægge ud, da man ikke behøver at rette ud med sand først. Kuglerne kan frit lægges, hvorefter man afretter og støber.

Leca er nemt at lægge og kan også sprøjtes ud for eksempel via 30 meter lange slanger fra en lastbil på vejen og ind i bygningen. Man blæser én kubikmeter i minuttet, og det er derfor en nem og hurtig måde at isolere på.


Leca Sække

Leca-blokke

Leca bruges ikke kun som kugler til isolering. Derudover fås leca også i blokke, der bliver brugt i alle former for byggeri, herunder til fundamentet til en bygning. Leca-blokke er derfor eksempelvis velegnet til opbygning af mure, vægge og fundamenter.

Hvad koster leca-isolering?

Transporten har en betydning for prisen på leca-kugler, men typisk koster én kubikmeter fra 300-600 kroner, og typisk skal man bruge 30-40 kubikmeter til et almindeligt parcelhus. Prisen er inklusiv levering og indblæsning. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

28 kommentarer

AvatarJeanette Poulsen

Hej.
Jeg har et kolonihavehus på sokkelsten, 25 m2, som er rottesikret med eternitplader eller hvad det nu er 😊. Hvad ville det koste at få blæst lecakugler ind under huset som isolering incl. indsprøjtning herunder at grave under rotteværn? Er det korrekt at rotter og mus ikke bryder sig om det og i givet fald hvorfor?
Mvh Jeanette

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Jeanette

Tak for din kommentar. Jeg vil klart anbefale dig at benytte vores uforpligtende service til at indhente tilbud på arbejdet og komme i dialog med en fagmand om dette: https://energihjem.dk/tilbud/

En isolatør kan nemlig guide dig godt videre. Du har helt ret i, at man siger, at lecakugler holder skadedyr væk.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hejsa
Jeg mener der er to typer Leca nødder, coatede og ikke.
Er begge typer kapilærbrydende og hvad er egentlig forskellen ?
Jeg vil bruge Leca nødder i gulvet i et kolonihave hus, jeg vil udlægge Leca direkte på jorden og så lægge et trægulv på strøer oven på. Kan det anbefales og er der noget jeg skal være særlig opmærksom på ?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Klaus

Tak for din kommentar. Coatede lecanødder er, som jeg forstår det, overfladebehandlede lecanødder, der kan modstå fugt fra jorden. Jeg vil dog klart anbefale dig at gå i dialog med en fagmand – isolatør eller det lokale byggemarked – inden du kaster dig ud i dette gør-det-selv-projekt. På det måde kan du få den rette vejledning fra starten.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Claes

Vi har lavet en guide om isolering fra A-Å, hvor vi også sammenligner isoleringsmaterialernes isoleringsevne. Guiden finder du her: https://energihjem.dk/isolering/

Hvis du ønsker specifik rådgivning i netop dette materiale, så vil jeg klart anbefale dig at kontakte en isolatør med spørgsmålet.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 28 kommentarer

Vis flere kommentarer