Hulmursisolering med papiruld – løsninger og priser
Skal du til at hulmursisolere, er papiruld et effektivt og godt materiale at bruge. I den senere tid er papiruld blevet populært hos danskerne, som har fået øjnene op for dets gode kvaliteter.
OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.
Papiruld – en miljøvenlig løsning
Papiruld er en god løsning til din hulmursisolering, hvis du ønsker at skåne miljøet, når du vælger produkter. Det er nemlig et organisk genbrugsmateriale, der er lavet af gammelt avispapir:
- Der bruges en tørmekanisk proces til at omdanne papiret til isoleringsgranulat.
- Avispapiret bliver i processen tilsat salte og brandhæmmende midler.
- Fremstillingen kræver mindre energi end traditionelle materialer og belaster derfor miljøet mindre.
- Der opstår ikke noget ubrugeligt affald under fremstillingsprocessen.
Når du vælger at bruge papiruld, skåner du altså råstof-reserverne ved at genbruge gammelt papir.
Desuden kan papiruld genbruges, hvis du senere skal ombygge eller rive væggen ned. Hvis du derimod ikke får brug for den igen, er det biologisk nedbrydeligt og derfor også en miljøvenlig løsning, når du skal skaffe dig af med den.
Effektiv isolering til hulmur
Papiruld er ikke kun en god, miljøvenlig løsning – det isolerer også effektivt. Papiruld egner sig til de fleste former for isolering, da papirfibrene nemt kan komme ind mellem sprækkerne og ud i alle hjørnerne. Af samme årsag får man også en en høj varmebeskyttelse af hulmuren, når den isoleres med papiruld.
Desuden er papiruld et åndbart materiale, som kan bruges uden dampspærrer. Det beskytter mod fugt og skimmelsvamp, da det er fugttransporterende. Det vil sige, at materialet både kan optage og afgive fugt.
Har du en tung ydervæg, kan du nu også få en form for papiruld, der er videreudviklet specielt til det formål. Det kaldes “Papiruld Hulmur” og isolerer endnu bedre end almindelig papiruld. Og så bruges der også færre indblæsningshuller, når det skal laves.
Det bør også nævnes, at papiruld ikke er brandfarligt. Under fremstillingsprocessen bliver der tilsat borsalte, som gør materialet modstandsdygtigt over for ild.
Falske rygter om fugt
I en periode frygtede man, at papiruld kunne give fugt og skimmelsvamp. Det medførte, at Teknologisk Institut begyndte at foretage undersøgelser og forske i det. De konkluderede, at papiruld ikke giver fugtproblemer. Det er dermed konstateret, at papiruld rent faktisk er et sikkert isoleringsmateriale, som du kan bruge uden bekymring. (Læs evt. mere her: Papiruld giver ikke fugt.)
Hvad koster det?
Der er endnu en fordel ved papiruld – nemlig prisen! Papiruld er et af de billigste isoleringsmaterialer, du kan bruge til din hulmur.
Et parcelhus i Danmark er ofte omkring 120 – 140 m2 og har derfor ca. 70 -90 kvadratmeter hulmur, der skal fyldes med papiruld. Selvom priserne kan variere meget rundt om i landet (typisk pga. arbejdslønnen), anslås det generelt, at prisen ligger omkring 11 – 13.000 kr. inklusiv moms.