Her skal du isolere din bolig

Mange husejere med ældre boliger overvejer måske at efterisolere deres hjem. Men hvor i huset skal man isolere, og hvad er vigtigst at isolere i forhold til at mindske varmespildet og forbedre indeklimaet. Her er især hulmuren og loftet vigtigt at komme i gang med.

Mange husejere med ældre boliger overvejer måske at efterisolere deres hjem. Men hvor i huset skal man isolere, og hvad er vigtigst at isolere i forhold til at mindske varmespildet og forbedre indeklimaet. Her er især hulmuren og loftet vigtigt at komme i gang med.

De fleste husejere ved, at det er en god idé at isolere boligen for at mindske varmetabet og skabe et godt indeklima. Men hvor skal man begynde, og hvor i huset er det klogt og mest effektivt at isolere? Det spørgsmål står mange måske med, inden de skal i gang med at isolere.

Bor man, som mange gør, i et hus fra før 1980erne, er der i de flestes tilfælde potentiale for at efterisolere boligen med nyt isoleringsmateriale. Og her er den velkendte hulmur et oplagt sted at påbegynde arbejdet.

Lav en prioriteringsliste

Men inden man kommer så langt, er det en god idé at udarbejde en prioriteringsliste over, hvor i sin bolig man skal isolere, og hvor man opnår den største varmebesparelse. Her er det for eksempel klogt at se på, hvor ens penge er bedst givet ud.

Hulmure falder sammen

Personer med ældre huse med en hulmur oplever med tiden, at isoleringen i hulmuren falder sammen, hvorfor der skal efterisoleres. Hulmuren er en af de mest effektive isoleringer og medvirker til at sænke varmeregningen markant. Hurtigt vil man opleve, at væggene bliver varme, og temperaturen i boligen kan holdes på et konstant niveau.

Dernæst er loftet et af de mest effektive steder at isolere, da varmen stiger op gennem huset, og derved ikke vil forsvinde ud med den rigtige isolering. Og mange lofter trænger til at blive isoleret. Tidligere var kravet, at lofter skulle isoleres med 100 mm. isolering, hvilket ikke er tilstrækkelig i dag. I dag kræves det, at loftet isoleres med minimum 300 mm. isolering. Bor du i et lavenergihus er kravet 400 mm. isolering. En sådan isolering betyder, at varmen holder sig inde i huset, og ikke siver ud gennem åbninger og kuldebroer.

Husk krybekælderen

Flere ældre huse har en krybekælder, der også med fordel kan isoleres. Ofte vil der trænge en del kulde op gennem huset fra en krybekælder, men ved at fylde krybekælderen op med isolering kan man undgå dette og samtidig sænke varmeregningen.

Man skal være opmærksom på, at krybekældre, der er under60 cm. i højden, skal have sprøjtet isolering ind som for eksempel papiruld. Er din krybekælder højere, kan isolering som rockwool tætnes ind til bjælkerne.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarAnders V. Sonnichsen

Pas på!

Artiklen er som udgangspunkt fornuftig. Men den må ikke forstås som direkte rådgivning. Her i ligger der en stor fare for forbrugeren. Artiklen nævner bl.a. ikke risikoen for fugt ved at etablere isolering op ad bl.a. kolde og fugtige kældervægge. Her er det vigtigt med ventilerede hulrum, dampspærrer eller hvad den enkelte bygningsdel nu forudsætter.

Årligt er der mange sager med svamp (mest i kældre og på lofter), som er kommet efter at den uvidende boligejer følger det simple råd at efterisolere. I sidste ende står de med en usund bolig og en stor regning.

AvatarMichael Müller

Hej Anders

Tak for din aktivitet på Energihjem.dk.
Du har helt ret i, at man som boligejer, når man skal isolere, bør få professionel hjælp ud til at gå opgaven igennem for at sikre, at opgaven bliver korrekt grebet an. Risikoen ved at lavde være er for stor og kan, som du skriver, blive en dyr omgang.
Tak for din kommentar.

MVH Energihjem.dk.

Viser 0 af 2 kommentarer