Blower door test

En blower door test bruges til at tjekke om dit hus er tæt. Det er for at sikre energibesparelser i nyere huse. En ventilator blæser luft ind i huset og overtryk og undertryk påviser utæthederne. Bliv klogere her.

Artiklen er opdateret i juli 2020.

Du kan benytte dig af en blower door test, også kaldet en trykprøvningstest, for at kontrollere, om dit nye hus er tæt. Men hvordan foregår sådan en test? Hvem udfører den og hvornår skal den laves? Vi besvarer spørgsmålene lige her.

Hvornår skal jeg udføre en blower door test?

Blower door test bruges til at dokumentere tætheden i nye huse. Siden 2008 har kommunerne haft pligt til at kontrollere, at der er udført tæthedsprøvning, inden de giver tilladelse til, at huset må tages i brug. Bygger du selv dit hus, er det dig, der har ansvaret for at få foretaget tæthedstesten. Får du bygget et nyt hus gennem et typehusfirma, så er de ansvarlige og skal udlevere en testrapport på, at huset er tæt.

Når du får bygget nyt hus skal du få udført blower door testen, når dampspærren ikke længere er synlig og både vinduer samt døre er monteret. Trykprøvningstesten skal også først udføres, når alle el-, varme- og vandinstallationer er udført.

Er en blower door test et lovkrav?

En blower door test ikke et direkte lovkrav, men alligevel et inddirekte krav, da du skal kunne dokumentere, at dit nye hus er tæt. En tæthed, som du kun kan dokumentere med en blower door test.

Ifølge bygningsreglementet 2018 skal kommunerne kræve tæthedsprøver ved 10 procent af alle nyopførte huse. Skal dit hus klassificeres som bygningsklasse 2020 er det et krav, at huset er tæt. Måden dette kan dokumenteres på er via en blower door test, foretaget af en uvildig tryktester.

Der er mange ulemper ved et utæt hus:

  • Varmen slipper ud
  • Varmeregningen bliver dyr
  • Stort CO2-udslip
  • Dårlig komfort med træk og kolde vægge og gulve
  • Varm luft, som indeholder meget fugt, kan trænge ud i de koldere konstruktioner. Fugten sætte sig som kondens, og det kan give råd og skimmelsvamp – træet i tagkonstruktionen kan rådne

Sådan fungerer en blower door test

Ved hjælp af en ventilator blæser man luft ind i huset og skaber et overtryk. Efterfølgende anvendes ventilatoren igen til at skabe et undertryk i huset. Trykforskellen får luften til at trænge ud gennem sprækker og utætheder. Flowet for det luft, der trænger ud af huset, altså utæthederne, måles i en utæthedsværdi. Værdien angives i liter pr. sekund pr. kvadratmeter. 

En blower door test kræver ikke forskellig temperatur ude og inde, men til gengæld kan kraftig blæst gøre det svært at foretage en blower door test.

Hvornår er mit hus utæt?

Nu bliver det lidt teknisk, men svaret på, hvornår et hus ses som utæt skal findes i bygningsreglementet. Ifølge Bygningsreglement 2018 (kap. 11 §263) må det målte luftflow ikke overstige mere end 1,0 liter pr. sekund pr. kvadratmeter opvarmet etageareal, når der foretages en trykprøvning med 50 Pa (pascal).  

Ønsker du et lavenergihus i bygningsklasse 2020 er kravet for tæthed henholdsvis 0,5 liter pr. sekund pr. kvadratmeter.

Må jeg selv udføre en blower door test?

Det kræver det helt rette udstyr samt kvalificeret viden at udføre en blower door test. Du skal derfor have trykprøvningstesten udført af en uvildig tryktester.

I bygningsreglementet er ikke bestemt særskilte krav til de virksomheder, der foretager en blower door test, men vigtigt er, at firmaet har den rette viden, styr på proceduren samt udstyret og kan tolke på måleresultaterne.

Sådan finder du ud af, hvor huset er utæt

Hvis blower door-testen viser, at huset er utæt, skal du til at finde ud af, hvor det så er utæt. Det gøres oftest via termografering, brug af røg eller måling af lufthastigheder.

Find utætheder med termografi

Med termografering kan du nemt se, om der er nogle utætheder i klimaskærmen, spotte kuldebroer og dermed varmespild. Termografering udføres med et temperaturfølsomt kamera, der kortlægger overfladetemperaturen på huset bygningsflader og konstruktioner.

Find utætheder ved at bruge røg

Ved brugen af en røgmaskine kan du også finde frem til utæthederne i boligen, da røgen søger ud de steder, hvor utæthederne er.

Find utætheder ved at måle lufthastigheder

Du kan også finde frem til utæthederne ved at måle lufthastigheden ved brugen af et særligt apparat. Du skal placere apparatet der, hvor du tror at utæthederne er. Måles lufthastigheden høj her, så er det et udtryk for utætheder.

Kan en blower door test udføres på ældre huse?

Det kan være en god idé også at udføre en blower door test på et ældre hus. Hvis din varmeregning er høj, selvom huset er godt efterisoleret, kan en blower door test hjælpe med at finde utæthederne. Her kan du også gøre brug af termografering til at identificere, hvor huset trænger til at blive efterisoleret.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

Hej
Mit spørgsmål er, hvor lang tid skal en blowerdoor test holde? Eller sagt på en anden måde, kan vi reklamere over tætheden hvis den ikke holder, nu 3,5 år efter huset blev bygget. Vi ingen huller lavet i klimaskærm eller dampspærre siden huset blev bygget.

Hej Thomas,

Tak for din henvendelse. Jeg er desværre ikke bekendt med, hvorvidt der er en års-garanti på blowerdoor tests. Jeg vil anbefale dig, at du tager kontakt til det firma, der har udført testen og hører om de er dækket af en garantiordning. Ofte er der garanti på den efterisolering, der laves for at komme utæthederne til livs, men jeg kender ikke til en længere garanti på selve blowerdoor testen.

Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej med jer

1. Jeg har lige købt et nyt hus, og jeg skal for første gang indhente et tilbud på en Blower door test. Jeg har lidt svært ved at adskille blowerdoor test, tæthedsprøvning og trykprøvning. Er synonymer for den samme ydelse?

2. Flere fra min familie har haft dårlige oplevelser med firmaer, der foretager disse tests. De oplever med andre ord, at huset stadig er utæt. Jeg vil derfor høre om jeres erfaringer med firmaer i branchen. Jeg har kigget på

Har i nogle erfaringer med disse?

Beklager, hvis det er et forkert forum 🙂

God påske!

Mvh Maria

Nynne GrothNynne Groth

Hej Maria,

Tak for din henvendelse. Jeg kan godt forstå at de tre typer er svære at skille fra hinanden, da de i bund og grund omhandler det samme. Som jeg forstår det, kaldes en tæthedsprøvning også i daglig tale for en fortrykprøvning, og du foretager en tæthedsprøve ved hjælp af en blower door test.

Beklageligt at høre, at din familie har haft dårlige oplevelser med firmaer, der foretager disse test. Da vi ikke selv er fagmænd er vi uvildige i forhold til anbefalinger, priser osv. Du er dog meget velkommen til at anvende vores service på Energihjem.dk og få 3 uforpligtende tilbud på udførsel af en blower door test. Dette kan du ansøge om her: https://www.energihjem.dk/tilbud/

Jeg håber det var til en hjælp 🙂

God påske!

/Nynne – Energihjem.dk

Hej, ved ikke om i kan hjlæpe mig. Men siden siden sidste år er varme regningen steget, Det har har lidt med at gøre de kraftige storme vi har haft. Derfor ville jeg hører om det er fornuftigt at fået taget en blower door test. Det bliver meget meget hurtigt koldt. Hvis varmen har været slukket i 3 timer er der iskoldt i huset.

AvatarBenjamin Kabongo

Hej Zia
Tak for henvendelsen. Det lyder ikke godt med dit kolde og formentlige utætte hus. Utæthederne behøves ikke være fra døren, men kan også komme fra vinduer, taget eller lignende, når stormene har været så hårde ved os. I stedet for en door blower test ville jeg anbefale en termografering af huset. Her vil du kunne se alle utætheder i dit huset, så du ved, hvor det største varmeudslip sker, og hvor du eventuelt skal isolere først.
Du kan også gøre det på den traditionelle metode selv ved at sætte stearinlys i vinduerne i hjemmet, og se om flammen bevæger sig, hvilket viser der så er en utæthed der. En termografering ville nok være at foretrække, hvis huset bliver så koldt, som du beskriver. Jeg håber, at dette var til en hjælp, og at du får løst problemet.
/Benjamin – Energihjem.dk

AvatarCasper Pedersen

Hejsa.
Jeg er igang med at lave en staldbygning om til beboelse og har lavet varmetabsberegning i forbindelse med ansøgning af byggetilladelse. Skal jeg ha lavet en blower door test når byggeriet er færdigt eller er det kun ved nybyggeri.
Vh.
Casper

AvatarToke Joensen

Hej Casper
Det er typisk til nybyggeri, at der er krav om at få testet husets tæthed, men det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan være variationer i reglerne fra kommune til kommune. Det kan altså sagtens være, at din kommune kræver, at du tester tætheden, når der er tale om en gennemgribende ombygning/renovering af en stald til beboelse. Derfor kan det være en god idé at kontakte dem, for at være på den sikre side.
/Toke – Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer