Fremtidens energirenoveringer: TESLA PowerWall

Tesla har annonceret, at de sender et husstandsbatteri på markedet i 2015, som kan lagre egenproduceret energi. Det er godt nyt for solcelleejere, der i fremtiden kan få mulighed for at lagre den overskydende strøm, deres solceller måtte producere. Dermed kan man benytte solcellestrøm, selv når solen ikke skinner og solcellerne ikke producerer strøm.

Fremtidens energirenoveringer – Afsnit 4

På Energihjem.dk synes vi, at der er mange spændende nye tendenser indenfor grønt byggeri disse år. Både indenfor byggematerialer, men også hvad angår den måde byggerier og boliger bliver udtænkt og benyttet. Derfor vil vi i denne artikelserie med jævne mellemrum sætte lup på alternative grønne byggemetoder- og materialer, som vi mener har fremtidspotentiale i Danmark. I fjerde artikel i serien kigger vi nærmere på Teslas Powerwall.

Få lagret din solcellestrøm

Virksomheden Tesla, der for de fleste nok er mest kendt for deres luksuriøse elbiler, har varslet, at de inden længe vil lancere et husstandsbatteri – den såkaldte ”Tesla Powerwall”. Tesla Powerwall er et genopladeligt batteri af typen lithium-ion. Lithium-ion batterier benyttes i dag allerede i stor skala til diverse former for genopladeligt elektronik, som fx mobiltelefoner eller tablets. Tesla Powerwall har til formål at lagre den energi, som produceres af boligens solceller.

Idéen er så, at man kan benytte den hjemmeproducerede strøm, når man har behov for den, og ikke kun når solcellerne producerer strøm. Det kunne fx være når solen er gået ned, hvilket er relevant i Danmark, hvor vi har mange korte dage i vinterhalvåret. Batteriet vil også kunne benyttes i tilfælde af strømnedbrud.

Dæk en stor del af boligens elforbrug

Batteriet vil, ifølge Tesla, have en kapacitet på mellem 7-10 kilowatttimer. En gennemsnitsbolig i Danmark bruger ca. 12 kilowatttimer i døgnet. Dermed er der lagt op til, at en gennemsnitlig familie kan dække en stor del af husets elforbrug med batteriet, selv på de tidspunkter, hvor solcellerne ikke får sol. For danskere med solceller vil det være en stor fordel, fordi de selv kan forbruge deres egen strøm, fremfor at sælge den overskydende strøm på elnettet til en lavere pris. Det vil ligeledes betyde, at danskere med batteriet vil have et formindsket behov for at tilkøbe dyr strøm udefra.

Tesla Powerwall og Model S

Danskproduceret batteri også på vej

Det er ikke kun Tesla, der planlægger at lancere et husstandsbatteri. Det er ligeledes blevet annonceret, at den danske producent Lithium Balance forventer at sende et lignende husstandsbatteri på det danske marked omkring årsskiftet. Der er stadig usikkerhed om, hvad prisen for et batteri inklusiv montering og inverter vil ende på, men faktorer der spiller ind er fx batteriets kapacitet – altså er et 4 kwh batteri dyrere end et 2 kwh batteri. Det anslås af DONG og Lithium Balance, at et 4 kwh batteri er det mest optimale, hvis man har et solcelleanlæg med en effekt på 6 kwh.

Banebrydende i forhold til den grønne omstilling

Introduktionen af husstandsbatterier har potentiale til at blive en vigtig faktor i Danmarks omstilling til grøn energi. Hvis mange af boligerne i Danmark bliver i stand til at dække en stor del af deres eget elforbrug med egenproduceret strøm, vil det sænke Danmarks samlede CO2-udslip væsentligt. I forhold til Danmarks klimamålsætning om at nedsætte det samlede CO2-udslip kan husstandsbatteriet derfor være en stor hjælp.

Idéen om at gøre boliger selvforsynende har også potentiale til at revolutionere ulande rundt omkring i verden, hvis de pludselig får mulighed for at blive selvforsynende ved hjælp af solens stråler. Ifølge Teslas grundlægger Elon Musk vil områder, der i dag er afskåret fra elektricitet nu få mulighed for at producere deres eget bæredygtige strøm og lagre det. Det vil i princippet kunne medvirke til at nedsætte CO2-udslippet på globalt plan, og er derfor en energirenovering, som i fremtiden kan få stor betydning for os alle.

Stadig ubekendte faktorer

Fordi husstandsbatterier til enfamilieshuse stadigvæk er et nyt fænomen, er der nogle ubekendte faktorer angående husstandsbatterier som Tesla Powerwall og Lithium Balance’s batteri. Det er stadigvæk svært at spå om, hvad de samlede omkostninger for et batteri vil lande på, ligesom den præcise lanceringsdato på det danske marked endnu ikke er kendt. Uanset hvad, er der dog ingen tvivl om, at husstandsbatterier i Danmark har et kæmpe potentiale, og både kan være godt for miljøet og for danskernes pengepung.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 kommentarer

AvatarKim Monberg

Glæder mig vildt meget til, at se hvor det fører hen.

Man kan jo drømme om, at det bliver realistisk her i Danmark, så man kan få billig eller sågar gratis strøm. Det kunne være fedt, eftersom strøm er sindsygt dyrt i Danmark.

AvatarLouisa Vinther

Hej Pavia,
Det er fedt, at du har fundet indlægget relevant.
Vi vil overveje løbende at opdatere om udviklingen inden for PowerWalls 🙂

God weekend!

/Louisa – Energihjem.dk

Avatar-Bjarne Jensen

Ja det er særdeles godt, har selv et 3,75 anlæg, men kunne godt tænke mig at få en pris for omlægningen, samt hvad den samledepris bliver på.
Hvordan holdes det ude af strømmen som i dag jo kører direkte til nætter.

Viser 0 af 17 kommentarer

Vis flere kommentarer